Mode

Vrouwen links, mannen rechts

Simone Tiehatten 30 maart 2024, 11:34
Misschien is het je nooit eerder opgevallen? Misschien vroeg je het je al een tijdje af? Waarom zitten de knopen van een jasje bij vrouwen altijd links en bij de mannen rechts? Dat geldt overigens ook een verdekte ritssluiting in een pantalon en een wikkelsluiting in een blouse of jurk.

Als je de geschiedenis induikt kom je verschillende verklaringen tegen, maar deze zijn naar mijn idee de meest logische: aankleden of aangekleed worden.

Vrouwen droegen tijdens de Renaissance en het Victoriaanse tijdperk heel veel lagen kleding; hoepelrokken, korsetten en onderjurken. En al die kledingstukken hadden allemaal talloze knoopjes als sluiting. De dames in de bovenklasse knoopten natuurlijk al die knoopjes niet zelf dicht, daar waren de kamermeisjes voor. Door de knopen aan de linkerzijde (in spiegelbeeld) te plaatsen was het makkelijker om die vrouwen aan te kleden. Jammer voor de mannen, die moesten zichzelf aankleden en zelf hun knopen sluiten.

Knopen als statussymbool
In diezelfde tijd werd het dragen van knopen gezien als een statussymbool. Knopen waren in die tijd namelijk erg kostbaar. Dus als je kleding gesloten werd met knopen in plaats van touwtjes die je vast moest strikken, dan werd het dragen van knopen als statussymbool gezien. Droeg je als vrouw knopen, dan was dat heel speciaal en als ze dan ook nog eens op de linkerkant genaaid waren dan was je echt wel heel rijk, want je had kamermeisjes. Omdat de minder goed bedeelden er ook chic bij wilden lopen, gingen zij hun knopen ook op de linkerkant naaien en zo verdween langzamerhand dit statussymbool. Desondanks zitten tot op de dag van vandaag de knopen van mannenoverhemden nog steeds rechts en bij vrouwenblouses links.

Overslag en ritsen
Het links of rechts plaatsen geldt niet alleen voor de knoopsluiting van blouses, overhemden, jasjes en colberts. Ook bij kledingstukken met een overslag, zoals een wikkeljurk, zie je dat de overslag rechts over links sluit. Je doet het kledingstuk weliswaar niet dicht met een knoop maar de sluiting sluit wel op dezelfde manier. En laten we de verdekte ritsen bij een broek niet vergeten. Bij een damespantalon moet je met je linkerhand de rits sluiten. De herenpantalon sluit de rits vanuit de rechterkant. Samengevat kun je dus zeggen: De sluiting rechts over links is voor de vrouwen, de sluiting links over rechts is voor de mannen.

Toch niet altijd...
En natuurlijk hebben we dan weer een uitzondering op deze regel. Sommige kledingmodellen waren oorspronkelijk alleen voor mannen bedoeld. Nu ze ook door vrouwen gedragen worden, zoals bijvoorbeeld de 5-pocket jeans, blijft de mannensluiting gebruikt worden. Dit geldt trouwens ook heel vaak voor sportkleding.

Tot slot mijn stylingtip
Ben je uitgekeken op je blouse of jasje? Vervang de knopen door speciale blikvangers. Zorg er wel voor dat de knopen dezelfde diameter hebben, anders past het niet meer door het knoopsgat. Je kunt kiezen voor een knoop op een steeltje of eentje met twee of vier gaatjes. Maak de knoop vast met een opvallende kleur garen (afgestemd op een ander onderdeel van je outfit) voor een speciaal effect!