Gelezen!

OAD-familie verliest ook beroep tegen Rabobank

24 februari 2024, 08:19
De oprichtersfamilie Ter Haar van de failliete reisgroep OAD heeft ook in hoger beroep haar zaak verloren tegen Rabobank. Dat blijkt uit een vonnis van het gerechtshof in Arnhem in een zaak aangespannen door de familie. Die hield de bank uit Utrecht verantwoordelijk voor de ondergang van het concern.

OAD was tot het faillissement in 2013 het op een na grootste reisbedrijf van Nederland. De al jaren verlieslijdende onderneming uit Holten stond onder bijzonder beheer bij de Rabobank, dat een kapitaalstorting eiste van €10 mln, later teruggebracht tot €7 mln. Toen dat niet lukte ging het bedrijf ten onder.

De familie stelde in de 9 jaar durende rechtsgang dat Rabobank zijn zorgplicht heeft geschonden door het bedrijf op te zadelen met onredelijke eisen. De familie zegt €71 mln schade te hebben geleden door het bankroet. Het gerechtshof heeft geen enkele grief in het hoger beroep gehonoreerd. Zowel in de lange aanloop naar het faillissement als in de laatste, hectische slotweek was er geen sprake van dat de bank de zorgplicht zou hebben verzaakt.

OAD belandde in zwaar weer nadat een miljoenen verslindend ICT-project was mislukt en de conjunctuur door de financiële crisis was verslechterd. Ook moest het opboksen tegen nieuwkomers die online actief zijn. Het in februari 2013 gelanceerde online alternatief had een half jaar later een omzet van nog geen 4 ton tegen een begrote jaaromzet van €3 mln!

Voor de schuldeisers in het OAD-faillissement is het vonnis een tegenvaller. Voor Rabo kende het vonnis één minpunt. De bank wilde dat de familie zou worden veroordeeld tot betaling van de werkelijke proceskosten omdat men zich schuldig had gemaakt aan schendingen van de waarheidsplicht (er werd een factuur van TUI niet ingebracht.) Deze torenhoge rekening blijft de voormalige eigenaren bespaard, aldus het hof. (FD)