Tussen de linies

Een beetje perspectief

Tom Luttikhuis 28 september 2022, 16:14
Forrest Gump. Se7en. Good Will Hunting. De kans is groot dat je een of meerdere van deze films gezien hebt. Probeer je even voor de geest te halen hoe je die dag doorbracht. Misschien regende het en lag je lekker warm onder een deken op de bank, met bokbier en kaasplankje als metgezel. Af en toe stond je met een zucht op om een blok hout op het haardvuur te gooien. Best lastig om je vanuit een foetushouding op te richten, maar het lukte je vast. Je haalde het einde van de film, iets meer dan twee uur nadat je begonnen was.

Iets meer dan twee uur. In hetzelfde tijdsbestek had je ook iets anders kunnen doen. Je had bijvoorbeeld van Ootmarsum naar Amsterdam kunnen rijden. Of van Central Park naar hartje Philadelphia. Van Berlijn naar Dresden had ook gekund. Duurt allemaal iets meer dan twee uur.

Met het vliegtuig had je in Barcelona, Rome of Boedapest kunnen komen. In de twee uur dat je in een foetushouding op de bank lag, had je een ander land kunnen bereiken. Geen bokbier, maar sangria. Geen kaasplank, maar echte tapas. Je had je nog wel even door de security op Schiphol moeten worstelen … iets dat tegenwoordig ook iets meer dan twee uur duurt (hoop je).

Iets dat je in ieder niet deed in iets meer dan twee uur, is tweeënveertig kilometer hardlopen. Eliud Kipchoge deed dat wel. Afgelopen weekend. In Berlijn. In twee uur, een minuut en negen seconden legde hij tweeënveertig kilometer en honderdvijfennegentig meter af. Dat is iets minder dan honderdachtentwintig Eiffeltorens, meer dan honderdvijf rondjes op de atletiekbaan en tweeënhalf keer op en neer door de Gotthardtunnel.

Kipchoge liep met een gemiddelde van 2 minuten 52 seconden per kilometer. Dat is iets meer dan eenentwintig kilometer per uur. Een zeeleeuw zwemt met dezelfde topsnelheid. En het is net iets langzamer dan het gemiddelde waarmee stieren door de straten van Pamplona razen. Volgens het CBS ligt de gemiddelde fietssnelheid in Nederland op 12 kilometer per uur. Kipchoge liep meer dan anderhalf keer zo snel als jij fietst.

Tweeënveertig kilometer en honderdnegenenvijftig meter in iets meer dan twee uur. Het is abnormaal. Dit beetje perspectief doet je wellicht inzien hoe abnormaal. Tweeënveertig kilometer en honderdnegenenvijftig meter in iets meer dan twee uur.

Denk er eens aan wanneer je vanavond Netflix aanzet.

◼︎

Tom Luttikhuis is sportfanaat. Schrijven is zijn grote passie. Tekenen doet hij al sinds zijn jeugd. Voor TKKR schrijft hij verhalen over bekende en minder bekende (Twentse) sporthelden. Op zijn website www.akkapanna.com is meer werk van hem te lezen en te zien.