Gelezen Sport!

Sportoverzicht van ma. 30 mei t/m zo. 5 juni 2022

5 juni 2022, 21:31
Femke Bol heeft bij de internationale atletiekwedstrijden in Ostrava het wereldrecord op de incourante afstand 300 meter horden verpulverd met een tijd van 36,86. Dat was 1,30 sneller dan de oude toptijd van Zuzana Hejnova uit 2013.

Lieke Klaver werd vierde op de 400 meter. Ze verbeterde haar PR van 50,98 naar 50,90 en voldeed daarmee ruim aan de WK-eis.

Douwe Abels werd met 2,24 meter vierde bij het hoogspringen.

Dessers vertrekt bij Feyenoord. Feyenoord was bereid de 4 miljoen transfersom te voldoen aan Rasing Genk, maar zijn salaris bleek een struikelblok.

Buys wordt de nieuwe trainer van KV Mechelen. Hij tekende voor onbepaalde tijd.

Manchester United volgend jaar zonder Pogba; Gareth Bale verlaat na 9 jaar Real Madrid.

Dirk Kuijt is komend seizoen de nieuwe trainer van ADO Den Haag. De 41-jarige Katwijker neemt het over van Giovanni Franken, die zondag met de Haagse ploeg promotie naar de eredivisie misliep. De 104-voudige international was hiervoor coach bij het hoogste jeugdelftal van Feyenoord en assistent-trainer van Quick Boys.

Perez blijft tot 2024 bij Red Bull. De Mexicaan heeft zijn contract met twee jaar verlengd, meldt de Oostenrijkse Formule 1 renstal.

Kjeld Nuis verlengt zijn contact met Reggeborgh met 3 jaar. De 3-voudig Olympisch kampioen ligt nu tot en met begin 2026 vast.

Heracles Almelo heeft alweer afscheid genomen van coach Vicens. De Spanjaard zou de nieuwe hoofdtrainer worden, maar door de degradatie van de club naar de Eerste Divisie hebben Heracles en Vicens besloten het contact te ontbinden.

De hockeyers wonnen woensdag van Argentinië in Nijmegen met 5-2 en donderdag won Oranje opnieuw en wel met 3-1, de ploeg is onder bondscoach Jeroen Delmee nog ongeslagen.

Hockeybond kiest na Annan voor people-manager Paul van Ass als nieuwe bondscoach.

Het Nederlands voetbalelftal gaf België vrijdag een flink pak slaag in de 128e derby der lage landen. Voor het eerst in 25 jaar boekte Oranje weer eens een zege op de Zuiderburen. In het uitverkochte Koning Boudewijn-stadion in Brussel won Oranje met 1-4. Vertonghen: ‘We speelden tegen het beste Nederland sinds jaren.’ Bergwijn, Depay, Dumfries en opnieuw Depay tekenden voor de Nederlandse doelpunten. In blessuretijd redde invaller Batshuayi de Belgische eer.

Hockeymannen klopten zaterdag ook Engeland in de Pro League en blijven ongeslagen. Nederland won met 0-3 in Londen. Zondag won het team opnieuw van Engeland. Nu werd het 6-3. Dankzij deze zege neemt Oranje de koppositie over van India dat 2 duels meer heeft gespeeld.

Zaterdag verloren de Nederlandse hockeysters hun elfde duel in de Hockey Pro League van Engeland met 3-1. Oranje speelde het duel zonder de internationals van landskampioen Den Bosch en vice-kampioen SCHC! De laatste keer dat Nederland tegen Engeland speelde was in 2019 in de halve finales van het EK. Nederland won toen met 8-0. Door de nederlaag is Argentinië zeker van de eindzege in de Hockey Pro League. Zondag namen de jonge hockeysters revanche op Engeland door in Londen een knappe 1-2 overwinning te behalen.

Na twee verloren finales nu eindelijk goud voor judoka Sanne van Dijke in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Ze won van de Spaanse Tsunoda.

Goud voor de zeilers Lambriex en Van de Werken in de 49er-klasse. De wereldkampioenen waren oppermachtig bij de wereldbekerwedstrijden in Almere.

Ook goud voor de zeilsters Van Aanholt en Duetz in de 49er FX-klasse. Zij hadden een minieme voorsprong op de Belgische vrouwen Maenhaut en Geurts.

Wales plaatst zich na 64 jaar voor het WK dankzij een eigen doelpunt van de aanvoerder van Oekraïne.

De vrouwen van FC Twente winnen na doelpuntenfestijn ook de Eredivisie Cup. In Enschede eindigde de vermakelijke wedstrijd in 4-3 voor de thuisploeg nadat Ajax de score opende. Voor Stefanie van der Gragt was het haar laatste duel voor Ajax.

Van Aert sprint naar zege in de openingsetappe van het Criterium du Dauphine. Hij won dit seizoen ook al de ‘omloop Het Nieuwsblad’, de E3 Saxo Bank Classic en een etappe in Parijs-Nice.

Taco van der Hoorn heeft de Belgische Cycling Classic gewonnen na een vlucht van ruim 190 kilometer in de stromende regen.

Volleybalsters bieden wereldkampioen Servië goed partij maar verliezen ook hun vierde wedstrijd in de Nations League. Zondagmiddag stond er na ruim 2 uur spelen een 3-2 nederlaag op het bord in Ankara.

De judoka’s Karen Stevenson (klasse tot 78 kilo) en Marit Kamps (zwaargewichten) veroveren brons op het grandslamtoernooi in Tbilisi.

__________

ROLAND GARROS

Mannen kwartfinales:
  • Nadal vloert Djokovic in de ruim 4 uur durende kwartfinale met 6-2, 4-6, 6-2, 7-6.
  • Zverev won van het Spaanse supertalent Alcaraz met 6-4, 6-4,4-6 en 7-6 in de kwartfinale.
  • Ruud bereikt voor het eerst de laatste 4 op een grandslamtoernooi. Hij versloeg Rune met 6-1, 4-6, 7-6, 6-3.
  • Ook Cilic haalde voor de eerste keer de halve finale op Roland Garros. Hij won opnieuw van een toptien speler, ditmaal Roeblev: 5-7, 6-3, 6-4 3-6, 7-6.

Mannen halve finales:
  • Nadal voor 14e keer in finale Roland Garros nadat Zverev uitviel met een enkelblessure.
  • Casper Ruud verslaat Cilic met 3-6, 6-4, 6-2, 6-2 en staat voor het eerst in een grandslamfinale.

Mannen finale:
Nadal loopt met zijn 14e Roland Garros titel verder uit op Federer en Djokovic. In de finale was de Noor Casper Ruud, de nummer 8 van de wereld, geen partij voor de 36-jarige Spanjaard: 6-3, 6-3 en 6-0. Het is de 22e grandslamtitel voor Nadal. Hij won eerder dit jaar ook al de Australian Open.

__________

Vrouwen Kwartfinales:
  • Iga Swiatek bereikte bij de vrouwen de halve finale na winst op Pegula met 6-4 en 6-2.
  • Kasatkina won van Kedermetova met 6-4 en 7-6.
  • Trevisan versloeg Fernandez met 6-2, 6-7 en 6-3.
  • Gauff versloeg Stephans met 7-5 en 6-2.

Vrouwen halve finales:
  • Swiatek bereikte voor de tweede keer de finale van Roland Garros door Kasatkina in iets meer dan een uur van de baan te ‘vegen’ met 6-2 en 6-1.
  • De 18-jarige Amerikaanse Coco Gauff stopte de opmars van Martina Trevisan met 6-3 en 6-2 en staat nu voor haar eerste finaleplaats op een grandslamtoernooi.

Vrouwenfinale:
Swiatek was ook superieur in finale Roland Garros. Ze liet er geen twijfel over bestaan wie er op dit moment de nummer 1 van de wereld is. De 21-jarige Poolse boekte haar 35ste opeenvolgende overwinning en evenaarde hiermee de recordreeks van Venus Williams. In de finale won ze op superieure wijze van Coco Gauff: 6-1, 6-3. Het was haar tweede zege op Roland Garros.

__________

Gemengd dubbel:
Het Nederlands-Japanse koppel Koolhof/Shihabara won in de finale met 7-6 en 6-2 van Eikeri/Vliegen en behaalde daarmee de titel in het gemengd dubbelspel!
Voor Koolhof was het de eerste titel op een grandslamtoernooi. In 2020 verloor hij met Mektic de finale van het herendubbelspel op de US-Open.

Herendubbel:
Rojer en Arevalo grepen de titel in het dubbelspel door in de finale te winnen van Dodig en Krajicek met 6-7, 7-6 en 6-3. De 40- jarige Rojer is de oudste grandslamkampioen in het herendubbel.

Vrouwendubbel
Coco Gauff heeft zondag voor de 2e keer in 2 dagen een Roland Garros finale verloren. Ze ging samen met Pegula onderuit in de eindstrijd van het dubbelspel tegen Garcia en Mladenovic met 6-2, 3-6 en 2-6.

Rolstoeltennisster De Groot wint op Roland Garros haar 14e grandslamtitel door te winnen van de Japanse Kamiji met 6-4 en 6-1.

Eerste grandslamtitel rolstoeltennisser Vink op Roland Garros. De 19-jarige Helmonder won in de finale van Sam Schroder in 2 sets: 6-4 en 7-6.