Gelezen Sport!

Sportoverzicht van ma. 4 juli t/m zo. 10 juli 2022

10 juli 2022, 22:31

Van roeien tot atletiek en van Wimbledon tot Parijs. Bij TKKR. lees je in een oogwenk wat er gebeurt in sportland. 

Giro Donne

  • Annemiek van Vleuten pakte maandag de leiding in de Giro Donne. Ze deed dat in stijl door de vierde etappe met start en finish in Cesena te winnen na een lange aanval. In de sprint versloeg ze medeaanvaller García. Ze nam ook de leiding over van wereldkampioene Elisa Balsamo die op 5 minuten werd gereden.
  • Balsamo won dinsdag de vijfde rit. De wereldkampioene won ook al de tweede etappe. Van Vleuten bleef in het roze.
  • Marianne Vos won de zesde rit. Het was haar tweede etappezege. Ze klopte de sprint van een groep van elf.
  • Juliette Labous heeft de zevende etappe gewonnen. Van Vleuten bleef in het roze.
  • Kristine Faulkner heeft de voorlaatste (achtste) etappe gewonnen. Het was een bergrit over 112,8 kilometer. Van Vleuten behield de leiderstrui.
  • Consonni won in de sprint de laatste etappe voor haar landgenote Barbieri. Annemiek van Vleuten won voor de derde keer in haar loopbaan de Giro Donne!

__________

Formule 1
Verstappen won zaterdag de sprintrace voor Leclerc en Sainz En verdiende daarmee 8 WK-punten en de poleposition van zondag. Hij was zondag prima weg in de Grand Prix van Oostenrijk en bleef de twee Ferrari’s voor. Russell tikte Perez het grind in en kreeg 5 seconden straf. Perez haalde in zijn beschadigde Red Bull de eindstreep niet. Na 10 ronden opende Leclerc de aanval. Verstappen sloeg de aanval af maar moest zich in ronde 12 toch gewonnen geven. Sainz dreigde Verstappen ook te passeren maar zijn Ferrari motor gaf de geest. Leclerc won voor Verstappen. Lewis Hamilton werd opnieuw derde en George Russel werd in de tweede Mercedes vierde. Verstappen blijft eerste in de WK stand met 208 punten. Leclerc is nu tweede met 170 punten en Perez derde met 151 punten. Red Bull constructeurs staan na 11 races eerste met 359 punten, Ferrari tweede : 303 punten en Mercedes derde met 237 punten.

__________

WK-kansen Nederlandse basketballers verkleind door de nederlaag tegen Italië met 81-92 in het
laatste duel van de WK-kwalificatie.Kool werd tweede en Vos derde.

Botic Van de Zandschulp kon niet voor een verrassing zorgen in de achtste finales op Wimbledon. De Veenendaler speelde goed in de eerste en derde set maar verloor uiteindelijk met 4-6, 2-6 en 6-7. “Ik kijk terug op een goed Wimbledon en heb veel wedstrijden kunnen spelen aldus Van de Zandschulp. Hiermee verdween de laatste Nederlander uit het toernooi.

Brouwer/Meeuwsen begonnen de Pro Tour Beach dinsdag in Gstaad goed met een overwinning op de Argentijnen Capogrosso/Capogrosso: 21-17, 21-1.

De Nederlandse volleyballers hebben China in 3 sets verslagen met 29-27, 25-12 en 25-13. Nederland heeft nu nog 1 overwinning nodig om zeker te zijn van het spelen in de finaleweek.

Hockeyvrouwen groepswinnaar op WK na zege woensdag tegen feestende debutant Chili: 3-1. Voor Chili kon de avond al niet meer stuk. Door de nederlaag van Ierland was de ploeg verzekerd van de derde plaats en bereikten ze de tussenronde.

Baanwielrensters Van der Wouw, Braspennincx en Van Riessen halen 2e plaats achter China in de teamsprint in de Nations Cup in het Colombiaanse Cali.

Cambuurtrainer Henk de Jonge terug bij SC Cambuur na half jaar aan zijn herstel te hebben gewerkt. Hij had een cyste in zijn hoofd.

Beachvolleybaltoernooi Varenhorst en Van de Velde naar brons in het Elite 16-toernooi in Gstaad. Het tweetal won van de Brazilianen Schmidt en Barbosa Santos met 20-22, 21-16 en 15-12.

Baanwielrensters Van Riessen (sprint) en De Zoete (afvalkoers) werden 4e en grepen zo net naast het podium bij de Nations Cup in Cali.

Sifan Hassan wint met speels gemak de 5.000 meter in Portland in een tijd van 15.13,41 na maandenlange afwezigheid.

Het zeilkoppel Odile van Aanholt en Annette Duetz is in Aarhus Europees kampioen geworden in de 49erFX-klasse.

Bart Lambriex en Floris van Werken grepen het zilver voor de Deense kust achter het Spaanse zeilkoppel Botin en Trittel Paul.

Rolstoeltennister Diede de Groot is voor de vierd keer winnares van Wimbledon geworden. In de finale was ze te sterk voor Yui Kamiji met 6-4 en 6-2.

De Nederlandse volleyballers gingen zaterdag in de Nations League in Gdansk onderuit in een vijandige sfeer met 25-19, 25-23 en 25-22.

Rybakina verslaat Jabeur in de Wimbledon vrouwenfinale en pakte daarmee haar eerste grandslamtitel. In de finale versloeg de Kazachstaanse de Tunesische Ons Jabeur met 3-6, 6-2 en 6-2.

Novak Djokovic heeft voor de zevende keer Wimbledon op zijn naam gebracht. Hij won in de finale met 4-6, 6-3, 6-4 en 7-6 van Nick Kyrgios. Djokovic heeft nu 21 grandslamtitels op zijn naam, 1 minder dan Nadal. Met zijn 7 Wimbledon-titels komt hij op gelijke hoogte met William Renshaw en Pete Sampras. Alleen Roger Federer was met 8 titels succesvoller op het Londens tennistoernooi.

_________

EK voetbalvrouwen

  • Topfavoriet Engeland heeft woensdag een benauwde 1-0 overwinning behaald op Oostenrijk.
  • Noorwegen verslaat met teruggekeerde Hegerberg EK-debutant Noord-Ierland met 4-1.
  • Duitsland overklast Denemarken in eerste EK-duel met 4-0.
  • Spanje wint ruim van Finland met 4-1.
  • Portugal behaalt een punt na binnen 4 minuten en 15 seconden al een achterstand van 2-0 te hebben opgelopen. Tegen Zwitserland werd het in de poule van Nederland alsnog 2-2.
  • Oranjevrouwen naast Zweden na een goede tweede helft. Het werd 1-1 nadat de Zweden in de eerste helft voorkwamen met 1-0. Invalster keepster van Domselaar blonk zaterdag uit.

__________

Transfers voetbal

  • Steven Bergwijn van Tottenham naar Ajax voor 30 miljoen euro.
  • Sinisterra verlaat Feyenoord voor Leeds United. De Rotterdamse club ontvang 25 miljoen euro.
  • Malacia vertrekt van Feyenoord naar Manchester United voor een bedrag van 17 miljoen.
  • Guus Til komt van Spartak Moskou naar PSV voor een bedrag van 4 miljoen euro.
  • Doan verlaat PSV: hij vertrekt naar SC Freiburg voor 8,5 miljoen.
  • Feyenoord trok Danilo transfervrij aan en haalde Wieffer voor nog geen half miljoen van Excelsior.
  • FC Twente heeft Vlap gekocht van Anderlecht voor 2 miljoen euro.
  • Vejinovic tekent contract bij Heracles waar hij tussen 2009 en 2013 ook al speelde.
  • Weghorst op huurbasis naar Besiktas.
  • PSV huurt Braziliaan Savinho.
  • Feyenoord haalt aanvaller Dilrosun van Hertha BSC voor 5 miljoen euro.
  • Maher van Utrecht naar Damac FC uit Saudi-Arabië.

__________

Tour de France

  • Wout van Aert heeft dinsdag indrukwekkend de vierde etappe van de Tour gewonnen. Nadat hij 3 keer tweede was geworden kwam de man in de gele trui in de rit van Duinkerke naar Calais over 171,5 kilometer alleen over de streep. Op 8 seconden kwam Philipsen binnen. Hij won de sprint van het peloton. Laporte werd derde en Danny van Poppel was de beste Nederlander op de zevende plaats.
  • Van de Hoorn greep woensdag naast de ritzege in de vijfde etappe. Hij werd in de eindsprint geklopt door de Australiër Simon Clarke. Jumbo kopman Roglic verloor 2.08 minuten na een valpartij.
  • Pogacar liet zien wie de beste is in deze Tour. Hij won de zesde rit en veroverde daarmee ook de gele trui. Pogacar greep ook de winst in de zevende etappe. Het was de eerste bergetappe. Enkele meters voor de streep fietste hij Kämna en Vingegaard voorbij.
  • Van Aert klopt in de achste etappe Matthews en Pogacar in de sprint en wint daarmee zijn tweede rit.
  • Bob Jungels heeft zondag de negende rit gewonnen. De Luxemburgse coureur was in de bergrit naar Chatel les Portes du Soleil de sterkste van een kopgroep van 21 man.
  • Na 8 etappes leidt Pogacar het algemeen klassement. Vingegaard is tweede op 39 seconden en Thomas staat derde op 1.17.
  • Maandag is de rustdag.