Gelezen!

Stemming rond Oranje naar dieptepunt maar data geven aanleiding tot optimisme

23 juli 2024, 09:40
Dat het Nederlands elftal zich heeft gekwalificeerd voor de achtste finales van het EK was het op basis van de wereldranglijst van de FIFA aan zijn stand verplicht. Op die lijst, waarop ook niet-Europese landen voorkomen bezet Nederland momenteel de 7 e plaats. Slechts 4 deelnemers aan dit EK staan hoger: Frankrijk, België, Engeland en Portugal.

Kroatië is het hoogst genoteerde land (9) dat zich niet heeft gekwalificeerd voor de volgende ronde. Dat valt moeilijk los te zien van de poule waarin Kroatië zat: het land moest Spanje (8) en Italië (10) voor laten gaan. De grote verrassing is Georgië: deze achtste finalist stond van alle EK-deelnemers het laagst op de FIFA-ranglijst (74). Roemenië, de volgende tegenstander van Nederland staat 47ste.

Als Oranje het in de knock-out fase ver wil schoppen moet het hopen op aanvallend succes vanaf de vleugels, blijkt uit een analyse van het Britse sportanalysebedrijf Opta. Over de gehele rechtervleugel noteerde Nederland meer balcontacten dan zijn tegenstanders. Op de linkervleugel, waar Gakpo graag naar binnen snijdt, ligt dit veldoverwicht vooral op de rand van het strafschopgebied. Achterin vormen de
vleugels bij het Nederlands elftal juist een zwakke plek. (VK)