Expositie

Twentse jeugdtheatergroep Barst viert 25-jarig bestaan 

16 december 2023, 18:10
Theatergroep Barst uit Hengelo werd in 1998 opgericht. De enthousiaste reacties van publiek en pers op de eerste officiële voorstelling ‘Oliver!’ stimuleerden de toneelgroep om op deze weg verder te gaan. in 1999 schitterden maar liefst 20 Barst-spelers in de grote productie 'Oliver' van Joop van den Ende.

Op 23 december 2023 wordt in het jubileumjaar wederom de musical ‘Oliver!’ opgevoerd. Ditmaal in de Hengelose Schouwburg, in ultieme kerstsfeer met live muziek van Harmonieorkest ‘Vision’. Theatergroep Barst komt voort uit het kinderkoor van de Heilig Hartkerk (later Stadskinderkoor) te Hengelo, waar Rinus Morsink 25 jaar lang de muzikale leiding had. De theatergroep kan dus terugkijken op een lange en rijke voorgeschiedenis. 

Film
Als filmregisseur sleepte Rinus al verschillende prijzen in de wacht; in 1986 won hij de eerste prijs op het Groninger-fantasie-filmfestival met zijn film ‘Hallucinaties’. Op het Nijmeegs speelfilmfestival in 1988 ontving hij uit handen van Willeke van Ammelrooy twee prijzen voor zijn film ‘het Zicht’ en de speciale humorprijs voor ‘Een vreemde trouwpartij’. De laatste film won ook de tweede prijs op het internationale filmfestival te Purmerend in 1987.

De meest recente film werd door Barst gemaakt in het kader van de ‘April- meistakingen van 1943’. De film ’Er hoeft er maar één te beginnen’ werd aan 1000 leerlingen van groep 7/8 in Hengelo vertoond. Voorafgaand aan de film liepen de kinderen een educatieve speur/wandeltocht (tevens door Barst ontwikkeld) langs historische punten in Hengelo en begon bij het monument achter het station. 

Voor TV Oost speelden kinderen in ‘Jipke en Jannoake’ en ‘Van jonge leu en oale groond’. Met Herman Finkers werd het lied ‘Ik bin nen Weendbuul!!!’ opgenomen. Een ander optreden door de kinderen van Theatergroep Barst in de Twentse taal en onder regie van Rinus Morsink was dat van ‘Mans Kapbaarg’. Een bewerking van een Twentse roman uit de jaren vijftig van auteur Gerard Vloedbeld. Thea Kroese van de stichting Twentaal citeerde Anne van der Meiden met de woorden: ‘Aj dialect kunt hej ’n streepke veur’.
Andere hoogtepunten waren: De nominatie ‘World Championships of Performing Arts’ in 2001 en in datzelfde jaar een optreden voor Willem-Alexander en Maxima.

Oratoria en opera's
Het Stadskinderkoor Hengelo maakte vanaf 1987 deel uit van de internationale federatie ‘Pueri Cantores’. Onder leiding van Rinus als dirigent trad het koor op tijdens verschillende Matthäus Passionen, werkte het mee aan het Liverpool Oratorium van Paul McCartney in Haaksbergen en maakte het tweemaal een concertreis naar Tsjechië. Ook in opera’s van de Nationale Reisopera, zoals Peter Grimes, Carmina Burana, Das Rheingold - Der Ring des Nibelungen, Turandot, Hänsel und Gretel, La Bohème en nog vele anderen, zongen en acteerden de kinderen van Barst mee.

Rinus stond 25 jaar voor de klas met als grootste doel kinderen enthousiast te maken voor (klassieke) muziek. In 1998 startte hij met een eigen theaterschool en werd de stichting Barst Theaterproducties opgericht, waarin Jeroen Brok, Jos Weierink en Frans Boenders (als ouders van de leerlingen) de bestuurstaken op zich namen.

Theatergroep Barst is nog steeds springlevend! Dat bewijst ook het prachtig vormgegeven 120 pagina’s tellende jubileumboek, dat ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum is uitgegeven. Honderden foto’s en artikelen van vele straattheaters, filmproducties en musicals geven een globaal beeld van wat deze bijzondere club heeft gepresteerd. Het jubileumboek is te koop voor € 15,- via www.theatergroepbarst.nl 

Het wereldberoemde verhaal ‘Oliver Twist’ van schrijver Charles Dickens (1812-1870) waarin hij een levendig beeld schetst van het leven in het Victoriaanse Engeland in de 19de eeuw, wordt nu dus weer op de planken gebracht in Hengelo. Dickens probeerde het leven van de armen te verbeteren door in zijn boeken meer bekendheid te geven aan hun lijden. Theatergroep Barst wil met deze musical, waaraan 75 Barst-spelers meedoen, op de eerste plaats amuseren en ontroeren en een voorstelling op de planken zetten met een lach en een traan.