Gelezen!

Voor Saoediërs is vredespact met Israël hoofdzaak en Gaza-oorlog slechts een tijdelijk ongemak

15 november 2023, 06:54
Ondanks de Gaza-oorlog en de woede in de Arabische wereld gaan concerten en entertainment in Saoedi-Arabië ‘gewoon’ door. De Palestijnse zaak wordt weggemoffeld, want de Saoediërs zinnen op iets veel belangrijkers: een veiligheidspact met Israël en de VS. Kanye West, Cristiano Ronaldo, Mike Tyson en Shakira – aan wereldsterren geen gebrek bij de opening van het culturele seizoen in Saoedi-Arabië. Dat is opmerkelijk en leidt op sociale media tot veel woede en onbegrip. In naburige landen als Tunesië, Egypte en Qatar werden (film)festivals uit solidariteit met de Palestijnen juist geschrapt.

De reden is economisch: onder kroonprins (en premier) Mohammed bin Alman moet alles momenteel wijken voor een enorme binnenlandse omwenteling. Het op olie gebaseerde verdienmodel moet plaatsmaken voor andere miljoenen industrieën, zoals popmuziek, voetbal, Formule 1, videogames en ander volksvermaak. De Palestijnse kwestie is steeds meer naar de achtergrond verdrongen, terwijl de toenadering tot Israël steeds meer contouren krijgt.

Riyad kruipt zo dicht mogelijk tegen Israëls belangrijkste bondgenoot aan, de Verenigde Staten. Salman weet dat Biden een door Amerika bemiddeld vredesverdrag tussen Saoedi- Arabië en Israël wil binnenslepen. In ruil daarvoor wil hij de mogelijkheid een kernwapen te ontwikkelen naar Iraans voorbeeld plus een Amerikaans-Saoedisch defensiepact naar het voorbeeld van de NAVO. Mochten Riyad of Jeddah in de toekomst met raketten aangevallen worden, dan zouden de Amerikanen verplicht zijn hen te hulp te schieten. Bij de Saoedische leiding leeft een grote angst voor Iran. De raket- en droneaanvallen (volgens Saoedi-Arabië door Iran bekokstoofd) in 2019 op olie-installaties van het staatsbedrijf Aramco hebben er ingehakt. Daarom een NAVO-achtig pact met Washington. Als ze nu de kant van de Palestijnen kiezen komt dat pact in gevaar. Dat willen ze niet. (VK)