Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 1 juli t/m zo 7 juli 2024

23 juli 2024, 20:26
Maandag:
+ Rusland claimt verovering twee Oekraiense dorpen nabij Donetsk: Spirne en Novooieksandrivka. De Oekraiense generale staf erkent dat er hevige gevechten plaatsvinden in de buurt van deze dorpen.
+ Rusland heeft gemeld dat Oekraine s ’nachts tientallen drones heeft afgevuurd op Russische grensregio’s. Volgens zijn in totaal 36 drones neergehaald in de regio’s Brjansk, Koersk en Belgorod.
+ Russische ballistische raket verwondt 7 mensen in Dnipro. Daarnaast was er zondag een afzonderlijke drone- en artillerieaanval op het Nikopol-district waarbij 5 woongebouwen, elektriciteits- en gasleidingen en andere infrastructuur werden beschadigd.
+ Zelensky: VS zijn niet bereid om Oekraine als lid uit te nodigen voor NAVO: ‘Biden is nog niet klaar om ons de uitnodiging te geven’. Hij verwees ook naar de uitspraak van Trump die suggereerde dat de voorgenomen toetreding van Kiev tot de NAVO de Russische invasie heeft uitgelokt.
+ In Oekraine zijn 4 personen opgepakt die ervan verdacht worden dat ze een staatsgreep wilden plegen in Kiev. De groep zou al enige tijd in de weer zijn geweest met het posten van berichten op sociale media om de huidige regering in diskrediet te brengen. Daarin werd onder meer opgeroepen tot een staatsgreep.
+ Rusland zet zich schrap voor nieuwe ‘Frankenstein’-tank van Oekraine. Deze nieuwe Duitse tank combineert een modern luchtafweersysteem met onderdelen van een oude tank.
+ NAVO komt met reeks maatregelen om steun aan Oekraine op de lange termijn te verzekeren. Zo komt er een nieuwe basis in Duitsland om de levering van militair materieel aan Kiev en de training van Oekraiense troepen te coördineren.
 
Dinsdag:
+ Rusland heeft opnieuw 2 dorpen ingenomen in het oosten van Oekraine, meldt het Russische ministerie van Defensie. Het gaat om Novopokrovske en Stepova Novoselivske.
+ Oekraine slaat terug met aanvallen op Russische grensregio’s. Deze kampen met stroomuitval als gevolg van drone aanvallen. In Belgorod zijn er nu ook problemen met de watertoevoer.
+ Orbán is aangekomen in Kiev voor overleg met Zelensky. Het is zijn eerste bezoek aan Oekraine sinds Rusland het land bijna 2,5 jaar gleden binnenviel. Ze bespreken de kans op het creëren van vrede en de bilaterale betrekkingen tussen hun landen. Orbán is de enige EU-leider die nog banden met Rusland onderhoudt. Hij verzet zich ook tegen sancties tegen Rusland.
+ Rusland claimt de vernietiging van 5 Oekraiense gevechtsvliegtuigen. Ook liepen nog eens 2 toestellen schade op door een raketaanval op een vliegveld in Poltava.
+ Russische aanval onderzeeërs hebben sinds de invasie twee keer missies uitgevoerd rond de Ierse Zee. Het Britse leger kwam vervolgens in actie. De inzet van de onderzeeërs was al bekend maar eerder was niet duidelijk dat ze naar de Ierse Zee voeren.
+ Rusland zegt dat het 5 Oekraiense gevechtsvliegtuigen van het type Soe-27 heeft vernietigd. Ook liepen nog eens 2 van die toestellen schade op door een raketaanval op een vliegveld in Poltava.
+ Spotify is begonnen met het verwijderen van Russische artiesten die de oorlog in Oekraine steunen, meldt de Moscow Times. Eerder sloot Spotify al het kantoor in Moskou.
+ Orbán heeft Zelensky gevraagd een wapenstilstand met Rusland te overwegen. Hij zei dat een bestand kan bijdragen aan vredesonderhandelingen. Hij verzette zich eerder tegen EU-hulp aan Oekraine.
 
Woensdag:
Poetin en zijn Turkse tegenhangers Erdogan en Xi ontmoeten elkaar in de Centraal Aziatische republiek Kazachstan, aldus het Kremlin.
+ Een maand voordat Oekraine de langverwachte F-16’s in ontvangst mag nemen focust het Kremlin zich steeds vaker op vliegbases waar de straaljagers mogelijk komen te staan. Maandag verloor Oekraine al 2 Su-27 jagers bij een Russische aanval op luchtmachtbasis Mirgorod.
+ Oekraine meldt een zware aanval op Dnipro. Er vielen zeker 4 burgerdoden en tientallen mensen raakten gewond. Scholen, ziekenhuizen en andere gebouwen liepen schade op en er zijn branden gemeld op meerdere plekken in de stad. De luchtmacht zegt dat vrijwel alle drones en raketten zijn neergehaald maar ook raketresten zouden schade hebben aangericht.
+ Er komt een speciale gezant van de NAVO in Kiev. Dat hebben de lidstaten besloten. De functionaris zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond.
+ Rusland heeft nieuwe terreinwinst gemeld bij het strategisch belangrijke Tsjasiv Jar. Het ministerie van Defensie meldt dat een buurt is veroverd in het oosten van de Oekraiens plaats Donetsk. Het is onduidelijk of Russische troepen een kanaal zijn overgestoken dat fungeert als een natuurlijke barrière. Als Rusland de plaats in handen krijgt maakt dat de weg vrij voor een verdere opmars in Donetsk. Oekraine heeft niet gereageerd.
+ De NAVO-leden zijn overeengekomen volgend jaar 40 miljard euro aan militaire hulp aan Oekraine te schenken, aldus persbureau Reuters. 
+ Oekraine kan blijven rekenen op de steun van Nederland, aldus premier Schoof. 
Nederland steunt de regering in Kiev dit jaar met 3 miljard euro.
+ Rusland schort de deelname aan de Parlementaire Assemblee van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa op. Het Hoger- en Lagerhuis van het Russische parlement stemden unaniem in met dat besluit.
+ Zelensky wil graag van Trump horen hoe hij snel een einde zou maken aan de oorlog als hij het voor het zeggen zou hebben in de VS. Trump zegt al maanden dat hij ‘snel’ en ‘gemakkelijk’ voor vrede zal zorgen als hij in november de presidentsverkiezingen wint.
+ Het dodental onder burgers is dit voorjaar in Oekraine vooral opgelopen doordat Rusland meer bommen met een groot bereik heeft ingezet, zegt het VN-mensenrechtenkantoor OHCHR in een rapport.
+ Erdogan heeft tegen Poetin gezegd dat hij wil bemiddelen in de oorlog tussen Rusland en Oekraine. Het Kremlin ziet dat echter niet zitten. ‘Nee, dat is niet mogelijk’, antwoordde een woordvoerder op de vraag van een verslaggever of Erdogan als bemiddelaar kan optreden.
 
Donderdag:
+ Frankrijk heeft 41 stroomgeneratoren overgebracht naar Charkov en Chernihiv, waar de energie infrastructuur zwaar beschadigd is door Russische aanvallen.
+ Het Russische ministerie van Defensie beweerde dat zijn troepen de controle hadden overgenomen over een wijk in Chasiv Yar maar Kiev zei dat het gebied werd overspoeld door intense gevechten. Kiev noemde de situatie ‘kritiek moeilijk’ met felle gevechten rond het kanaal dat Oekraine als natuurlijke verdediging gebruikt.
+ Oekraine heeft bevestigd dat men zich heeft teruggetrokken in Chasiv Yar. Kiev vindt het onpraktisch om vast te houden aan het ‘kanaaldistrict’.
+ De Amerikaanse denktank ISW voorspelt dat de Russische troepen vanuit hun huidige posities waarschijnlijk snel het centrum van Chasiv Yar zullen aanvallen. ‘Als ze daar niet al aan zijn begonnen’.
+ Rusland claimt een Oekraiense straaljager te hebben geraakt en vernietigd op een vliegveld in Dnipro. Oekraine heeft niet gereageerd. 
+ Indiase premier Modi plant eerste bezoek aan Moskou sinds invasie. Volgens het Kremlin willen de 2 leiders met het bezoek ‘de traditioneel vriendschappelijke Russisch-Indiase betrekkingen verder ontwikkelen en relevante kwesties op de internationale agenda bespreken.
+ De Russische ambassadeur in de VS heeft in een uitgelekte brief zijn vertrek aangekondigd. De ervaren Anatoli Antonov vertrekt op een moment dat de relatie tussen Moskou en Washington onder grote druk staat.
+ Poetin: geen staakt-het-vuren totdat Kiev maatregelen neemt die ‘onomkeerbaar’ zijn en aanvaardbaar voor Moskou. Rusland wil alleen beëindigen als Kiev ermee instemt zijn NAVO-ambitie te laten varen en de 4 door Moskou geclaimde provincies in hun geheel over te dragen.
+ Poetin vindt dat zijn land geen constructieve dialoog met de VS kan voeren zolang de Amerikaanse verkiezingen bezig zijn.
+ Volgens de Australische ex-generaal Mick Ryan is het Russisch offensief in de soep gelopen: ‘De meeste Russische doelstellingen zijn niet gehaald, terwijl er wel enorme verliezen geleden zijn’.
 
Vrijdag:
NAVO-chef Stoltenberg wil dat Oekraine binnen 10 jaar toetreedt tot de westerse militaire alliantie. ‘Ik hoop heel erg dat Oekraine een bondgenoot wordt’, zei de Noor.
+ Orbán brengt een bezoek aan Moskou in het kader van de relaties tussen Hongarije en Rusland. Borrell heeft beklemtoond dat het bezoek niets te maken heeft met het voorzitterschap van de EU dat Hongarije sinds 1 juli bekleedt.
+ Orbán moet Poetin niet willen paaien zegt Von de Leyen. Ze waarschuwt Orbán, die Poetin tot afgrijzen van EU-leiders wil bezoeken, voor ‘appeasement”, de beruchte toegevingspolitiek van de toenmalige Britse premier jegens Hitler.
+ Stoltenberg maakt zich geen zorgen over het bezoek van Orbán aan Moskou. Hongarije is daar niet als bondgenoot van de NAVO, maar als leider van zijn eigen land.
+ Poetin tegen Orbán: Oekraine moet weg uit geannexeerde regio’s. Hij heeft dat gezegd na een overleg met de Hongaarse premier, die op een vredesmissie is.
+ De standpunten van Kiev en Moskou liggen ver uit elkaar, erkende Orbán. ‘Er zijn veel stappen nodig om de oorlog beëindigen en de eerste stap om de dialoog te hervatten hebben wij genomen.’
+ Het Witte Huis heeft kritisch gereageerd op het bezoek van Orban aan Rusland. Men is bezorgd over Orbans verrassingsbezoek. Dit is contraproductief als het gaat om het bevorderen van de Oekraiense soevereiniteit, territoriale integriteit en onafhankelijkheid, aldus een woordvoerder van het Witte Huis. Rusland kan nu de oorlog beëindigen door terug te trekken en te stoppen met de agressie tegen Oekraine zegt een zegsvrouw van het Witte Huis.
+ Starmer heeft de Britse steun aan Oekraine bevestigd in een eerste telefoongesprek met Biden. Zijn kantoor meldt dat de steun van het VK door Starmer is omschreven als ‘standvastig’.
+ Zelensky dankt zijn bondgenoten voor het waarmaken van de beloften met betrekking tot de luchtafweer. Hij bedankt Duitsland voor het geleverde Patriot systeem.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Schade in Oekraine en Rusland door nachtelijke droneaanvallen. Volgens Oekraine voerde Rusland raketaanvallen uit op 12 plaatsen onder meer in Kiev. Aan de andere kant van de grens was de regio Krasnodar doelwit van Oekraiense droneaanvallen. Deze werden onderschept maar door brokstukken vlogen brandstofdepots in brand.
+ Rusland heeft het dorp Sokil in de regio Donetsk veroverd laat Moskou weten. Sokil ligt op ongeveer 30 kilometer van Donetsk. Het is een dorp met slechts tientallen inwoners.
+ Japan en Cambodja gaan samenwerken om in Oekraine landmijnen onschadelijk te maken, heeft de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Yoko Kamikawa bekendgemaakt tijdens een bezoek aan Cambodja.
+ Eén op de drie Russen vindt dat een nucleaire aanval op Oekraine gerechtvaardigd is, aldus het onafhankelijke Russische researchbureau Levada.
+ Le Pen is tegen de levering van de raketten met een lang bereik aan Oekraine.
+ Oekraine voert succesvolle drone-aanvallen uit op Russische oliedepots en communicatietorens in de regio Krasnodar. De aanvallen werden gemeld in de gemeenten Eisk, Leningrad en Pavlov.
+ Kindertehuizen en priesters van de Russisch-orthodoxe kerk spelen een belangrijke rol in het systeem waarmee Oekraiense kinderen naar Rusland worden verplaatst. Daar moeten zij veranderen in ‘Russische patriotten’ blijkt uit een onderzoek van de onafhankelijke website Doxa.
+ De Oekraiense legerleiding heeft laten weten dat er nog altijd zware gevechten gaande zijn in het oosten van het land. Er zou nog op 12 locaties worden gevochten. De situatie was zaterdagavond volgens de militaire top het ernstigst in de omgeving van de plaats Pokrovsk in de regio Donetsk.
+ Er zijn in totaal 123 Russische aanvallen gemeld waarvan 41 in de regio van Pokrovsk. Daarvan zou het leger van Oekraine er inmiddels 29 van hebben afgeslagen. Maar op 12 plekken blijven de gevechten voortduren. De legerleiding doet er alles aan om te voorkomen dat Rusland verder oprukt in Oekraiens grondgebied.