Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 12 sept t/m zo 18 sept 2022

18 september 2022, 16:22
Maandag:
 • Geen stroom en water in noordoosten Oekraïne. ‘Aanval Rusland op vitale infrastructuur. In het noordoosten van Oekraïne is op meerdere plekken de stroom uitgevallen, melden Oekraïense autoriteiten. De stroomuitval is het gevolg van een Russische aanval. Maar bewijs daarvoor werd niet geleverd. Ook drinkwatervoorzieningen zouden door Rusland onder vuur zijn genomen. ‘Dit is een verachtelijke en cynische wraak van de Russische agressor voor de successen van ons leger’, schreef de burgemeester van Charkov.
 • De kerncentrale in Zaporizja is weer gekoppeld aan het stroomnet. Het IAEA meldt dat de centrale weer wordt voorzien van de externe stroom die nodig is voor reactorkoeling en andere veiligheidsfuncties. De VN maken zich ernstige zorgen over de veiligheidssituatie en pleiten voor een gedemilitariseerde zone rondom de kerncentrale.
 • Onverschrokken Russische politici vragen om afzetting Poetin. Een groep deelraadsleden uit Sint-Petersburg heeft de politie op zijn dak gekregen nadat ze een verzoek indienden om de Russische president voor landvoorraad te vervolgen. Volgens de politie worden ze aangeklaagd voor het in diskrediet brengen van de Russische regering.
 • IAEA: Kiev en Moskou staan open voor veiligheidszone Zaporizja. ‘Ik heb signalen gezien dat ze geïnteresseerd zijn in deze overeenkomst’, zei IAEA-chef Rafael Grossi. ‘Wat ik zie is 2 partijen die met ons in contact staan en vragen stellen, veel vragen.’

Dinsdag:
 • Poetin zwijgt over nederlaag in oosten Oekraïne en herhaalt: ‘Wij zullen doelen bereiken’. Terwijl Rusland een zware nederlaag ondergaat in de regio rond Charkov doet het Kremlin alsof het ‘business as usual’ is in de oorlog met Oekraïne. Poetin deed alsof er niets aan de hand was tijdens een vergadering met topeconomen uit zijn regering.
 • Ook in het zuiden is succes geboekt tegen de Russen. Het leger van Oekraïne claimt dat het 500 vierkante kilometer heeft heroverd op de Russen. Dat zou het resultaat zijn van het Oekraïense tegenoffensief in de laatste 2 weken.
 • Volgens het Oekraïense leger heeft Rusland meer dan 50.000 troepen verloren. Ook zouden 2.000 tanks zijn uitgeschakeld. Volgens de Russische official Vitaly Ganchev in de regio Charkov heeft Oekraïne een zwaar overwicht in het oosten. Hij stelt dat tegenover elke Russische militair acht Oekraïense strijders staan. ‘De situatie wordt met het uur moeilijker’, aldus Ganchev.
 • Bij de eerste regionale verkiezingen in Rusland sinds de invasie in Oekraïne, lijken de kandidaten die door het Kremlin zijn gesteund te kunnen rekenen op een overwinning. De 14 zittende gouverneurs die voor een herverkiezing gingen, behouden volgens de voorlopige uitslagen allemaal hun positie, meldt het Russische staatspersbureau TASS.
 • Oekraïense inwoners, woonachtig in voorheen door Rusland bezette gebieden reageren opgelucht: ‘Mensen huilen, mensen zijn vol vreugde natuurlijk. Hoe kan het ook anders?’, zegt Zoya, een lerares Engels (76) in het stadje Zolochiv ten noorden van Charkov. Ze beschrijft hoe ze de laatste 2 maanden in schuilkelders heeft doorgebracht maar: ‘Iedereen is in een geweldige stemming! Het is allemaal voorbij, tenminste dat hopen we’, zegt ze terwijl ze met haar 2 kinderen in de rij staat voor boodschappen.

Woensdag:
 • Nieuwe ‘vijand’ voor Poetin: extreem-rechts in Rusland is woedend. Poetin heeft er, sinds een deel van zijn leger op de vlucht sloeg voor Oekraïense troepen nabij Charkov, een oppositie bij. Een die hij zal vrezen, maar waarvan het Westen opvallend genoeg moet hopen dat die niet te veel aan kracht wint: oorlogshongerige extreemrechtse nationalisten die zo woedend zijn dat ten koste van alles, inclusief een atoombom op Kiev, de oorlog willen winnen. ‘Het westen zal snel duidelijk moeten maken wat de rode lijnen zijn’.
 • Martelkelder ontdekt onder politiebureau van bevrijde plaats Balaklia: ‘Permanente angst onder gevangenen’. Nu de Russen uit de regio Charkov gevlucht of verdreven zijn, komt de oorlogsgruwel die er plaatsvond meer en meer naar boven. Zo berichten Oekraïense media over een folterkamer onder het politiebureau van Balaklia, waar mensen op barbaarse wijze door Russische soldaten mishandeld zijn. ‘Het gehuil ging door merg en been’, zegt een gevangene.
 • Het Russische leger is druk met het weghalen van luchtafweersystemen uit nog door Rusland bezet Oekraïens gebied dat de laatste weken wordt aangevallen door Oekraïense strijdkrachten. De Russen verplaatsen de luchtverdedigingssystemen naar door hen veroverde gebieden in het oosten van het land en soms helemaal terug naar Rusland zelf.
 • Zelensky heeft woensdag een verrassingsbezoek gebracht aan de recent op de Russen heroverde stad Izjoem.
 • Rusland koopt wapens in Noord-Korea en Iran nu hun eigen wapenvoorraad slinkt.
 • VS: Rusland gaf 300 miljoen dollar uit aan beïnvloeding van politici in 24 landen sinds 2014 meldt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat slechts om ‘het topje van de ijsberg’, zegt een hooggeplaatste functionaris van de Amerikaanse president Joe Biden.

Donderdag:
 • President Zelensky is betrokken geraakt bij een verkeersongeluk in Kiev. Zijn woordvoerder meldt dat Zelensky daarbij niet ernstig gewond is geraakt. De omstandigheden waaronder het verkeersongeluk plaatsvond, zijn niet bekend.
 • De Oekraïense autoriteiten hebben bewijs gevonden dat Russische troepen oorlogsmisdaden hebben gepleegd in de oostelijke regio Charkov. Russische troepen martelden met regelmaat gevangenen. Ooggetuige meldden volgens de politie dat de Russen onder meer elektriciteit gebruikten om de gevangenen te martelen. Ook zou het Russische leger burgers hebben vermoord.
 • Oekraïne wil dienstplicht vervangen door Israëlisch model. De dienstplicht wordt dan geschrapt en in plaats daarvan worden aan potentiële soldaten voorbereidende cursussen gegeven naar het voorbeeld van Israël. Volgens de Oekraïense premier Sjmihal heeft de huidige oorlog aangetoond dat het geen zin heeft mannen ‘twee jaar te laten marcheren’ wat volgens hem een adequate omschrijving is voor het verouderde ‘Sovjetmodel van dienstplicht’. In plaats daarvan ziet hij liever dat burgers om de 10 jaar een voorbereidingscursus van 2 á 3 maanden te volgen. Daarin leren ze onder meer ‘wapens te gebruiken en op het juiste moment klaar te staan om het land te verdedigen’. De regering is hier al over in gesprek met het leger.
 • Russische raketten treffen stuwdam in de stad Kryvy Rih in het zuiden van Oekraïne. Door gaten die zijn ontstaan stroomt 100 kubieke meter water per seconde in de achterliggende rivier. Inwoners van 22 straten in de stad kregen het advies om hun woning te verlaten. Het is de stad waar Zelensky is geboren. De dam heeft geen militaire waarde.

Vrijdag:
 • In de door Oekraïne op Rusland heroverde stad Izjoem is een massagraf gevonden. Zelensky, die woensdag de oostelijke stad tussen Charkov en Loehansk nog bezocht heeft dat gemeld. ‘We willen dat de wereld weet wat de Russische bezetting heeft veroorzaakt’, zei hij.
 • Britten: In de dagelijkse update stelt men dat Rusland meer en meer afhankelijk is van huurlingen voor de strijd in Oekraïne. Er zou zelfs in gevangenissen worden geronseld, onder meer door de Wagner groep. Ook stellen de Britten dat het Russische leger officiersopleidingen verkort, zodat manschappen sneller naar het front kunnen.
 • Poetin en Xi Jinping voerden donderdag gesprekken in de Oezbeekse stad Samarkand. Volgens Poetin vormen Rusland en China een ‘tandem die een sleutelrol speelt in een wereldwijde stabiliteit’. De president herhaalde de steun van Rusland voor China’s aanspraak op Taiwan, dat de Chinezen beschouwen als een afvallige provincie. Taipei vreest dat Beijing het voorbeeld van Rusland volgt en ook te maken krijgt met een invasie.
 • Nieuwe steun VS voor Oekraïne zonder details over het type wapens. De VS hebben een nieuw militair steunpakket ter waarde van 600 miljoen dollar toegezegd aan Oekraïne, meldt het Witte Huis. Rusland waarschuwt dat een rode lijn wordt overschreden als Oekraïne zwaardere wapens krijgt. De VS heeft tot nu toe geweigerd raketten met een bereik van 300 kilometer te leveren. Wel heeft men raketten met een bereik van 70 kilometer geleverd.
 • De EU schenkt €100 mln aan Oekraïne om verwoeste scholen te herbouwen boven op de 19 mrd die het land (buiten de wapensteun) kreeg. Von der Leyen weet het zeker: ‘Als we moedig en solidair blijven, dan faalt Poetin en zegeviert Europa.’

Zaterdag/zondag:
 • Zelensky zegt bewijs te hebben dat veel gedode Oekraïners zijn begraven op verschillende locaties in onlangs op Rusland heroverde delen van het noordoosten van Oekraïne. Hele families zouden zijn gemarteld. Hij vergeleek de gruwelijkheden met wat dit voorjaar werd aangetroffen in de buurt van Kiev, in het plaatsje Boetsja, na de terugtrekking van Rusland. Buiten de 450 in een massagraf gevonden lichamen bij de heroverde plaats Izjoem zijn volgens Zelensky ook elders graven gevonden met lichamen van gemartelde Oekraïners.
 • De president liet zich deze week uit over eventuele onderhandelingen met Rusland. Hij noemde ‘uit angst’ een deal sluiten met Rusland het ‘slechtst denkbare resultaat’. Hij zei ook niet te denken dat Rusland een tactisch nucleaire aanval zou uitvoeren, ‘hoewel het onmogelijk is te voorspellen wat Rusland doet’.
 • De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken zei dat Rusland oorlogsmisdaden pleegt in Oekraïne en dat de wereld bewijs moet verzamelen zodat daders kunnen worden berecht. De berichten over de massagraven bij Izjoem maken volgens hem een ‘afschuwelijk deel uit van een doorlopend verhaal’.
 • EU-buitenlandchef Borrell zei diep geschokt te zijn door de massagraven. ‘We veroordelen deze wreedheden in de sterkst mogelijke bewoordingen. Rusland, zijn politieke leiders en allen die betrokken zijn bij de voortdurende schendingen van het internationale recht en het internationaal humanitair recht in Oekraïne zullen ter verantwoording worden geroepen’, zei hij in een verklaring.
 • Biden waarschuwt Poetin tegen gebruik tactisch kernwapen als reactie op recente Russische nederlagen in Oekraïne. Het zou het gezicht van de oorlog meer dan wat dan ook sinds de Tweede Wereldoorlog veranderen. Poetin heeft gewaarschuwd dat Rusland krachtig zal reageren als het verder wordt teruggedreven. Volgens Biden zouden de VS op een ‘betekenisvolle manier’ reageren. Hij gaf geen nadere details.
 • Procureur-generaal Sergei Gorenko van de zelfverklaarde volksrepubliek Loehansk is omgekomen bij een aanslag. Bij de aanslag is ook zijn plaatsvervanger Ekaterina Steglenko overleden. Wie achter de aanslag zit is niet duidelijk.