Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 17 juni t/m zo 23 juni 2024

23 juni 2024, 20:09
Maandag:
+ Er is sprake van een escalatie van de gevechten in de regio Charkov, terwijl Oekraiense soldaten Russische troepen proberen te omsingelen die over de nabijgelegen grens in Vovtsjansk oprukken. Rusland zegt: onze troepen verbeteren hun positie en Oekraïne zegt dat de situatie moeilijk maar gecontroleerd is. ‘We voeren succesvolle aanvallen uit en duwen de vijand terug’.
+ De Zwitserse president Vila Amherd heeft gezegd dat Poetin ondanks arrestatiebevel welkom is op de tweede vredestop. ‘Als Poetins aanwezigheid noodzakelijk is voor het houden van een vredesconferentie moet een uitzondering mogelijk zijn’.
+ Oekraïners moeten de komende weken rekening houden met meer geplande stroomuitval en black-outs. Er wordt spaarzaam omgegaan met de beschikbare elektriciteit omdat er tekorten zijn als gevolg van door Rusland veroorzaakte schade aan het stroomnet.
+ Mocht Rusland op de rand van een ‘catastrofale nederlaag’ komen te staan dan kunnen we niets uitsluiten inclusief het gebruik van tactische kernwapens door Moskou zegt de secretaris van de Oekraiense Veiligheidsraad Litvinenko.
+ De Oekraïne top heeft volgens het Kremlin niets opgeleverd. Volgens Peskov toonde de bijeenkomst aan hoe zinloos het is om te praten over vrede zonder Rusland erbij te betrekken.
+ Poetin heeft zijn nicht Anna Tsivilea aangesteld als viceminister van Defensie. De 52-jarige is van oorsprong geen politicus maar is een zeer invloedrijk persoon in Rusland.
+ Nieuwe defensieminister Brekelmans zegt dat Nederland voortrekker op het gebied van steun aan Oekraïne blijft.
+ NAVO-chef Stoltenberg heeft op bezoek in Washington gezegd dat volgens hem de weg naar vrede loopt via het meer wapens leveren aan dat land. Het militaire bondgenootschap zou nog meer wapens moeten leveren.
 
Dinsdag: 
+ 23 van de 32 leden van de NAVO zullen 2% van hun bruto binnenlands product (BBP) aan defensie uitgeven. Het is voor het eerst dat zoveel landen die NAVO-norm halen, zei Stoltenberg. Ook Nederland redt dat voor het eerst.
+ Poetin brengt een zeer zeldzaam bezoek aan Noord-Korea. Hij was 24 jaar geleden voor het laatst in Pyongyang tijdens het eerste jaar van zijn presidentschap.
+ In Azov, in de Russische regio Rostov, is na een nachtelijke droneaanval brand uitgebroken in een olieraffinaderij. In de regio Rostov is het hoofdkwartier van de Russische militaire operatie gevestigd.
+ Volgens het Oekraiense ministerie van Defensie zijn er in de afgelopen 24 uur ongeveer 1.230 Russische soldaten en officieren gedood of gewond geraakt. Dat breng het totale Russische verlies aan mankracht op 528.620. Een dag eerder werden meer dan 1.000 
gedode soldaten gemeld waardoor de teller van de afgelopen 2 dagen op ruim 2.200 staat.
+ Zelensky: Het Oekraiense leger verdrijft geleidelijk Russische troepen uit de Oblast Charkov. Moskou startte 10 mei een offensief in de Oblast Charkov en slaagde erin 10 kilometer op te rukken. Op 17 juni sloegen Oekraiense troepen 10 Russische aanvallen in Vovchansk af.
+ VS: Oekraïne moet oorlog eerst winnen voordat het NAVO-lid kan worden aldus woordvoerder John Kirby. Daarna moet men werken aan corruptie en de noodzakelijke stappen ondernemen om uiteindelijk lid te worden van de NAVO.
+ China verwijt de NAVO niets te doen om een diplomatieke uitweg uit de oorlog in Oekraïne te vinden. Bovendien beschuldigt de NAVO China er onterecht van de oorlog aan te wakkeren met de steun aan Rusland.
 
Woensdag:
+ De Oekraiense veiligheidsdienst SBU heeft een vermoedelijke Russische informant opgepakt die via een dating app was gerekruteerd. Hij communiceerde met zijn ‘Russische vriendin’ over militaire installaties die Rusland konden helpen om bombardementen  uit te voeren.
+ Poetin is aangekomen in Vietnam. Hij bezoekt dit land voor het eerst sinds 2017 om de banden aan te halen. Hij prees het Aziatische land voor het ‘evenwichtige standpunt’ omtrent de oorlog in Oekraïne. Hanoi heeft de invasie nooit veroordeeld.
+ Oekraïne heeft de productie van drones ‘verhonderdvoudigd’, dankzij snelle wetgeving, een goede technische basis en een ‘oorlogszone’ waar de drones getest kunnen worden.
+ Northrop Grumman, een Amerikaanse wapenleverancier gaat munitie produceren in Oekraïne. Het geheel wordt gefinancierd door Oekraïne.
+ Rusland heeft vrijwel het gehele deel van de grondtroepen, gestationeerd bij de Finse grens, overgebracht naar Oekraïne.
+ Oekraïne rapporteert een toename van raketaanvallen op de stad Toretsk in de Donetsk Oblast.
+ De Oekraiense intelligentietest heeft Russische soldaten geïdentificeerd die Oekraiense krijgsgevangenen hebben geëxecuteerd bij Zaporizja en Robotyne.
 
Donderdag:
+ Russische Telegram-kanalen rapporteren drone aanvallen op diverse olieraffinaderijen in Rusland, waaronder op Tambov en Adygea, 400 kilometer van de grens.
+ Russische drone aanvallen hebben de energiestructuur beschadigd in de Oekraiense gebieden Vinnytsia, Kiev, Dnipropetrovsk en Donetsk. Ook zijn 7 woningen, 5 opslagplaatsen, auto’s en elektriciteitsleidingen beschadigd.
+ Meerdere regio’s in Rusland zijn opgeschrikt door Oekraiense droneaanvallen. In de stad Slavjansk kwam een vrouw om het leven, aldus Rusland.
+ Zuid-Korea heeft ontstemd gereageerd op het nieuwe verdrag tussen Noord-Korea en Rusland. Hij kondigde aan dat opnieuw zal worden gekeken naar het huidige beleid voor wapenleveranties aan Oekraïne. Momenteel levert men geen dodelijke wapens maar dat beleid kan nu dus veranderen.
+ De VS zijn van plan om Patriot-luchtverdedigingssystemen voorlopig alleen aan Oekraïne te leveren. Leveringen aan andere landen worden stopgezet. Pas als Kiev genoeg middelen heeft om zichzelf te verdedigen tegen Russische luchtaanvallen worden de leveringen aan andere landen weer hervat.
+ Rusland en Vietnam hebben de banden tussen beide landen verstevigd tijdens het bezoek van Poetin aan Hanoi. Ze gaan meer samenwerken op het gebied van energie en veiligheid.
+ Roemenië schenkt een Patriot-systeem aan Oekraïne om dat land te beschermen tegen Russische aanvallen.
+ Zelensky wil dat alle ziekenhuizen en scholen zonnepanelen krijgen na een golf verwoestende aanvallen op Oekraiense elektriciteitscentrales.
+ Poetin beschouwt de NAVO ook in Azië als een ‘veiligheidsdreiging’ voor zijn land. Hij beschuldigt de Westerse alliantie ervan daar op te rukken.
+ Zelensky is Biden zeer dankbaar voor zijn besluit Oekraïne te blijven steunen met de levering van luchtafweersystemen. Deze zijn van ‘grote waarde’ om Russische aanvallen af te weren.
+ Poetin waarschuwt Zuid-Korea dat het een ‘grote fout’ zou maken als het land besluit om wapens aan Oekraïne te leveren. Als dat gebeurt dan zullen we gepaste beslissingen nemen die Zuid-Korea niet zullen bevallen.
 
Vrijdag:
+ Rusland beweert 114 Oekraiense drones te hebben geneutraliseerd onder meer in de regio Krasnodar in het zuiden van het land. Ook in de Krim zijn drones neergehaald.
+ Oekraïne meldt dat drones 4 olieraffinaderijen, radarstations en andere militaire objecten in Rusland hebben getroffen in Afipsky, Ilsky, Krasnodar en Astrakhan. Bovendien werden radarstations en elektronische inlichtingencentra in de regio Brijansk getroffen. De aanvallen maken deel uit van de voortdurende inspanningen van Oekraïne om Russische doelen aan te vallen en de krijgsmacht van Rusland te verzwakken. Het laat ook zien dat Oekraïne in staat is om diep in Rusland te opereren.
+ Een Russische geleide bom heeft vrijdag twee mensen gedood en drie mensen verwond in een woonwijk van de stad Selydove. Vijf flatgebouwen en zes privéwoningen werden beschadigd door de UMPB D-30 bom die ongeveer 14 kilometer van de frontlinie afgevuurd werd.
+ Rusland staat in principe open voor gesprekken met de VS over veiligheidsvraagstukken heeft de Kremlinwoordvoerder beklemtoond.
+ Nederland gaat samen met een ander land een Patriot-systeem leveren aan Oekraïne, aldus Ollongren. Luchtverdediging is volgens Ollongren cruciaal die op deze manier al veel Russische aanvallen heeft kunnen afslaan.
+ De VS komen terug op eerdere berichtgeving, en hebben Oekraïne toestemming gegeven dat ze ‘overal in Rusland mogen aanvallen waar Russische troepen over de grens binnenvallen’.
+ Poetin wil het kernwapenarsenaal van zijn land onderhouden en verder blijven ontwikkelen. Hij zegt dat hij op deze manier het Westen wil afschrikken en ‘de machtsbalans in de wereld wil behouden’.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Sinds Biden toestemming gaf om Amerikaanse wapens in te zetten op grondgebied van Rusland zijn sommige Russische aanvallen afgenomen. Volgens Oekraïne is de schootsafstand van de wapens echter te beperkt waardoor bepaalde Russische vliegvelden buiten schot blijven. Hier stijgen de straaljagers op om de zweefbommen te lanceren die zo veel slachtoffers maken.
+ Rusland heeft opnieuw een ‘grote’ aanval uitgevoerd op de energie-infrastructuur in het westen en zuiden van Oekraïne. Volgens het ministerie van Energie zijn installaties in de regio’s Zaporizja en Lviv beschadigd door de aanvallen.
+ Bij een Russische aanval met bommen op Charkov zijn zaterdag minstens 3 mensen gedood en zeker 18 gewonden geraakt.
+ Poetin op het oorlogspad: ‘Wapens voor Noord-Korea als westerse steun aan Kiev niet stopt’, zei hij aan het eind van zijn bezoek aan Vietnam. Hij gaf aan bereid te zijn om Noord-Korea te bewapenen als het westen wapens blijft leveren aan Oekraïne. Poetin waarschuwde Zuid-Korea tegelijkertijd voor wapenleveringen aan Oekraïne, nu dat land heeft aangekondigd om het beleid rond het verbod van zo’n levering te ‘heroverwegen’.
+ De uitspraken van Poetin werden in de VS ‘ongelooflijk verontrustend’ genoemd. ‘Het zou het Koreaanse schiereiland destabiliseren’. Het zou ook een schending van de resoluties van de VN-veiligheidsraad zijn die Rusland zelf heeft gesteund. 
+ Russische media: Oekraiense raketten raken een anti-raket systeem in Dubovoe in de Oblast Belgorod.
+ Sinds begin juni heeft Rusland meer dan 2.400 bombardementen uitgevoerd waarvan 700 op Charkov.
+ Russische strijdkrachten trekken zich terug bij Vovchansk in de Oblast Charkov.
+ Bij een Russische aanval met bommen op Charkov zijn minstens 3 mensen gedood en een dertigtal mensen gewond geraakt. Zelensky riep na deze aanval op tot meer militaire hulp aan Kiev.