Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 18 juli t/m zo 24 juli 2022

24 juli 2022
18:24

De oorlog in Oekraïne van ma 18 juli t/m zo 24 juli 2022

Maandag:
+ Westerse wapens veranderen het slagveld. Oekraïense strijdkrachten zijn nu in staat om ‘aanzienlijke verliezen’ toe te brengen aan de Russen. Zelensky: Het wordt voor de Russische troepen steeds moeilijker om posities in te nemen op het veroverde gebied. Stap voor stap komen we op en verstoren de bevoorrading van de bezetters.
+ Erdogan dreigt opnieuw met een blokkade van het NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland. We zien dat Zweden in dit opzicht geen goed beeld geeft voegde hij eraan toe, zonder zijn opmerkingen toe te lichten.
+ Bombardement op Odessa: 6 gewonden. Het gaat om kruisraketten afgevuurd vanuit een schip op de Zwarte Zee.
+ Rusland mist effectieve aanvalskracht en zit met een dilemma. Rusland blijft vol inzetten op de Donbas met in totaal 6 afzonderlijke legers. Voor de invasie bestonden deze formaties uit zo’n 150.000 manschappen. Rusland werkt nu met legeronderdelen van 100 man voor het uitvoeren van vijandige operaties. Het Russische leger kent nu een tekort aan manschappen en daar komt nog een dilemma bij: het beschermen van Cherson in het zuidwesten of het aanvallen van de Donbas-regio.

Dinsdag:
+ Oekraïne en Rusland ruilen enkele tientallen gesneuvelde soldaten. Oekraïne heeft 45 van zijn beschermers teruggehaald.
+ Oekraïens parlement ontslaat Chef van de Geheime Dienst en de procureur-Generaal 2 dagen nadat Zelensky hen had geschorst.
+ Douane vindt nog meer superjachten in Nederland. In totaal houdt de dienst nu 24 jachten in de gaten. Samen zijn de schepen goed voor 1,6 miljard euro’s.
+ Rusland steeds actiever in virtuele oorlog, vooral in Oost-Europa. In Bulgarije gaat het onder andere om journalisten, politieke analisten en andere invloedrijke burgers die 2.000 euro per maand krijgen om een pro-Russische boodschap uit te dragen.
+ Poetin in Teheran voor top met ambtgenoten uit Iran en Turkije. De top wordt gehouden om over de strijd in Syrië te praten maar de oorlog in Oekraïne en wrijving tussen Iran en Arabische landen dienen zich ook aan als gespreksonderwerp.

Woensdag:
+ Vrouw van leider Oekraïne In speech tot het Amerikaanse parlement: Russen bezig met ‘De Hongerspelen’, de Amerikaanse boeken en filmreeks waarin mensen op elkaar jagen.
+ De VS leveren 4 nieuwe HIMARS-raketsystemen. Een snel, efficiënt en dodelijk wapen dat soldaten voor afstanden tot 70 kilometer kunnen gebruiken. Het wordt gezien als het zwaarste Amerikaanse wapen momenteel op Oekraïense bodem.
+ Russisch leger focust zich nu op een groter gebied dan Oost-Oekraïne maakte Buitenlandminister Lavrov bekend.
+ Syrië verbreekt de politieke banden met Oekraïne. De regering in Kiev had de banden met Syrië vorige maand al verbroken omdat het land de zelfuitgeroepen republieken Donetsk en Loehansk in Oost-Oekraïne als onafhankelijk had erkend.
+ Rusland en Iran zijn het eens: Poetin had geen andere keuze dan Oekraïne binnenvallen.
+ Belangrijke brug over de Dnipro beschadigd door een Oekraïense raketaanval.

Donderdag:
+ Turkije zegt dat er vrijdag een akkoord gesloten wordt over de hervatting van de graantransporten over de Zwarte Zee.
+ Het aantal Oekraïense vluchtelingen dat bij Nederlandse gemeenten is geregistreerd staat donderdag op 70.230
+ Criminele netwerken smokkelen aanzienlijke hoeveelheden (militaire) wapens en munitie uit Oekraïne hebben landen in de Europese Unie gemeld bij Europol.
+ 3 doden en 23 gewonden door bombardement op Charkov. Charkov ligt 40 kilometer van de Russische grens en ligt sinds het begin van de invasie bijna 5 maanden geleden vaak onder vuur.
+ Russische zoekmachines moeten vermelden dat Wikipedia nepnieuws over de invasie verspreidt over de oorlog in Oekraïne.
+ Vrouw Zelensky over zoon (9): ‘Hij wil alleen nog soldaat worden en een vechtsport leren.

Vrijdag:
+ Zuivelprijzen onder druk door oorlog in Oekraïne. Consumenten kiezen weer vaker voor goedkopere zuivelproducten, aldus Friesland Campina.
+ Geen bewijs dat Poetin ziek is volgens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Dat gerucht doet al langer de ronde en kwam door de Russische invasie opnieuw op de voorgrond.
+ Oekraïne is militaire proeftuin voor Rusland voor mogelijke aanvallen tegen andere Europese landen, aldus Zelenski in een videoboodschap.
+ Russisch gas stroomt mondjesmaat via Nordstream 1 naar Europa. Het is nog een kleine hoeveelheid, de volledige capaciteit is lang niet bereikt.
+ De VS schatten het aantal Russische doden in Oekraïne op ongeveer 15.000. Nog eens 45.000 Russische militairen zijn tijdens de strijd gewond geraakt, zegt CIA-directeur William Burns. Hij waarschuwt dat ook Oekraïne aanzienlijke verliezen heeft geleden.
+ Zelensky ontkent ziek te zijn na geruchten: ‘Ik ben 44 en niet 70’.

Zaterdag (Dag 150 van de invasie!)/ Zondag:
+ Nieuwe vreselijke details over Russische oorlogsgruwel onthuld in rapport: Russische soldaten hebben een baby van 9 maanden verkracht voor de ogen van de moeder. Dat staat in het nieuwe rapport van het Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten. Dat bevat nog meer gruwelijke details.
+ Litouwen heft verbod op spoortransport Kaliningrad op. De EU liet weten dat het doorvoerverbod alleen betrekking zou hebben op vervoer op de weg. Litouwen dient de treinen nog wel te inspecteren op spullen die militair kunnen worden gebruikt.
+ Hevige gevechten ten westen van de Dnjepr. Russische aanvoerlijnen zouden onder druk liggen gedurende het Oekraïense offensief
+ De Afrikaanse Unie is verheugd over de graandeal die Oekraïne en Rusland hebben gesloten met Turkije en de Verenigde Naties. De uitvoer van graan kan nu plaatsvinden vanuit de Oekraïense havens via de Zwarte Zee.
+ Hevige gevechten in Oekraïense regio Cherson waar Kiev een tegenoffensief heeft gelanceerd, het Oekraïense leger heeft volgens de Britten een strategisch belangrijke brug over de Dnjepr bij de stad Cherson weten te bombarderen. Er zouden meer dan duizend Russische soldaten zijn omsingeld. Aan het begin van de Russische inval werd dit gebied met de provinciehoofdstad Cherson snel ingenomen.
+ Rusland heeft volgens het Oekraïense leger de havens van Odessa zaterdag met raketten bestookt. De aanval volgde een dag na de deals die Rusland en Oekraïne met Turkije en de VN hadden gesloten over het hervatten van de graanuitvoer via Oekraïense havens aan de Zwarte Zee!
+ Europees buitenlandchef Josep Borell: “Het aanvallen van een cruciaal onderdeel van de graanexport de dag na het ondertekenen van een overeenkomst in Turkije is bijzonder laakbaar en toont opnieuw Ruslands totale minachting voor het internationale recht en de internationale verplichtingen.”
+ 50.000 vrouwen dienen in het Oekraïense leger, 5.000 aan het front. In totaal zijn bijna 200.000 actief in het Oekraïense leger. Van de 50.000 vrouwen in het leger zijn er zo’n 38.000 actief als soldaat.
+ Kiev wil van burgers in bezet gebied weten waar Russen zitten. Ook wil Kiev weten wie er met de bezetter heulen, bij voorkeur met naam en adres. De oproep was in het bijzonder gericht aan de bevolking van Enerhodar op de zuidelijke oever van de Dnjepr. Daar staat een grote kerncentrale, onderdeel van de nog veel grotere in het nabije Zoporiza.
+ Zelensky: raketaanval op Odessa is “Russische barbaarsheid”. Volgens het Oekraïense leger zijn er zaterdag 4 kruisraketten afgevuurd op de haven. Twee daarvan zouden haveninfrastructuur hebben geraakt. De twee andere raketten zijn volgens het leger neergehaald. De gouverneur van de regio Martsjenko maakt melding van ‘een aantal gewonden’.