Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 20 mei t/m zo 26 mei 2024

21 mei 2024, 17:57
Maandag/Dinsdag:
+ Oekraïne moet toestemming krijgen om door het Westen geleverde wapens in te zetten op Russisch grondgebied. Dat vindt de Litouwse Buitenlandminister Langsbergis.
Oekraïne moet strategische doelstellingen kunnen bereiken.
+ Meer dan 14.000 inwoners in de regio Charkov zijn ontheemd geraakt, meldt de WHO. Rusland is daar op 10 mei een grondoffensief begonnen. Bijna 189.000 anderen wonen nog steeds binnen een straal van 25 kilometer met Rusland.
+ Lavrov heeft het helikopterongeluk van Raisi in verband gebracht met Amerikaanse sancties. Hij zegt dat daardoor de veiligheid van de luchtvaart is verslechterd.
+ De Russische wetenschapper Anatoli Maslov is veroordeeld voor landverraad. Hij moet 14 jaar naar een strafkamp omdat hij geheime informatie over het Russische raketprogramma zou hebben gedeeld met Duitsland.
+ Meer dan 3.000 Oekraiense gevangenen melden zich aan bij het leger. ‘Dit hadden we al voorspeld voor het aannemen van de wet’, zegt onderminister van Justitie Vysotska.
20.000 gevangenen zouden in aanmerking komen.
+ Rusland is, naar eigen zeggen, ‘niet ver van Oekraïne’ begonnen met oefeningen voor het praktisch gebruik van tactische kernwapens vanwege ‘Westerse provocaties en bedreigingen’.
 
Woensdag:
+ Rusland wil de grenzen in de Oostzee verleggen. Het Defensieministerie zegt plannen te hebben om de territoriale wateren opnieuw te berekenen en het gebied daarmee uit te breiden. De NAVO-landen Finland en Litouwen hebben verontwaardig gereageerd op de voorgenomen stap.
+ Spanning tussen de grootmachten VS en Rusland naar het kookpunt na lancering Russische satelliet die fungeert als ruimtewapen tegen Amerikaanse satellieten.
+ Alles wat Oekraïne wil komt een jaar te laat, zegt Zelensky. Maar met tanks, Patriots, ATACMS en F-16’s komt het einde van zijn verlanglijstje nu wel in zicht. Het zit Zelensky echter vooral dwars dat die wapens er met een kinderslot op komen: ‘niet gebruiken op doelen in Rusland’.
+ Een Oekraiens tribunaal heeft de eerste 2 gevangenen ‘vrijgelaten’ om te gaan vechten met de strijdkrachten in de oorlog. Zij waren veroordeeld wegens diefstal.
+ Het Russische ministerie van Defensie heeft een document op de website verwijderd dat in buurlanden tot ophef had geleid. In het stuk stond dat men opnieuw de coördinaten van de territoriale wateren op de Oostzee wilde berekenen en de grenzen wilde verleggen. Het ministerie heeft geen verklaring gegeven voor de verwijdering.
 
Donderdag:
+ Zelensky wijst op gebrek aan luchtafweer na doden in Charkov. Vijf mensen kwamen om bij een luchtaanval. Hij zegt dat de Russen misbruik maken van het gegeven dat zijn land een gebrek aan luchtafweer heeft.
+ De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken steunt nu een plan dat het voor Oekraïne mogelijk maakt om met wapens van de VS Russisch grondgebied aan te vallen. Eerder liet Biden weten tegen zo’n plan te zijn omdat hij bang was dat dit gebruik zou zorgen voor ‘grote escalaties’ in Moskou.
+ De grensbewakingsdienst van Estland zegt dat Russische grenswachten ’s nachts boeien hebben weggehaald waarmee de grens in een rivier worden aangegeven. Daar ging een langlopende discussie over de ligging van de grens aan vooraf.
+ De Russische autoriteiten hebben opnieuw een hooggeplaatste defensiefunctionaris opgepakt op verdenking van misbruik van zijn positie. Het gaat om Vladimir Verteletski, die een hoge positie had bij inkoop. Hij zou werkzaamheden hebben goedgekeurd die niet waren afgerond. Dat heeft de staat 700.000 euro gekost.
 
Vrijdag:
+ Oekraïne gebruikt een deel van de Amerikaanse gps-geleide wapensystemen amper omdat Rusland ze telkens tegen houdt door middel van gps-jamming, technologie die gps-signalen verstoord.
+ Zes NAVO-lidstaten die aan Rusland grenzen gaan een zogenoemde drone-muur bouwen om zich te verdedigen tegen ’provocaties’ van onvriendelijke landen’. Het plan om onbemande vliegtuigjes te gebruiken voor bescherming is overeengekomen door zorgen over de veiligheid in de regio, mede gezien de Russische invasie in Oekraïne.
+ Oekraïense strijdkrachten hebben de controle over gebieden terug ten noorden van Charkov die eerder deze maand door het Russische leger werden ingenomen, liet Zelensky weten. ‘Onze soldaten zijn erin geslaagd de gevechtscontrole over te nemen over het grensgebied waar de Russen zijn binnengekomen.’
+ Scholtz heeft Zelensky laten weten dat Oekraïne een derde Patriotsysteem van Duitsland krijgt.
+ Rusland vernietigt een van de grootste printlocaties via een raketaanval op Charkov. Zeven mensen werden gedood en 12 mensen raakten gewond.
+ De VS hebben een nieuw militair steunpakket aangekondigd van 275 miljoen dollar. Men levert o.a. Himars raketten en artillerieprojectielen.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Defensieministerie Oekraïne: Het Russische imperialisme kost het land veel, in plaats van Kiev binnen 3 dagen in te nemen is het land nu 500.000 mensen kwijt!
+ Het Russische leger heeft zaterdag de verovering geclaimd van het dorpje Archanhelske in de oblast Donetsk in het oosten van Oekraïne. Rusland wint al maanden mondjesmaat terrein in het oosten van Oekraïne.
+ Door Oekraïense beschietingen van Russische dorpen in het grensgebied Belgorod zijn volgens de plaatselijke autoriteiten 3 personen gedood.
+ In de Oekraïense stad Dnipro heeft de Nederlandse dierenwelzijnsorganisatie House of Animals een noodhospitaal voor dieren geopend.
+ Door Russische raketaanvallen op Charkov zijn tenminste 6 mensen om het leven gekomen. Veertig anderen raakten gewond. De meeste slachtoffers vielen in een grote en drukke doe-het-zelf zaak, die werd geraakt door waarschijnlijk 2 geleideprojectielen.
+ Zelensky reageerde met ontsteltenis op de nieuwste aanval. ‘Weer een nieuwe vorm van Russische gekte, anders kan ik het niet noemen’.