Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 22 april t/m zo 28 april 2024

19 april 2024, 15:33
Maandag:
+  Lavrov waarschuwt dat de steun aan Oekraïne van de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk risico’s met zich meebrengt op het gebied van escalatie van het conflict. De kans op een directe confrontatie tussen
’s werelds grootste kernmachten zou hierdoor toenemen.
+ Polen heeft gezegd dat het land bereid is tot de stationering van nucleaire bewapening. Indien de NAVO kernwapens wil plaatsen op Pools grondgebied naar aanleiding van de mogelijke plaatsing van nucleaire wapens door Rusland in Belarus en de Russische regio Kaliningrad dan kan dat volgens president Duda.
+ De situatie aan de frontlijn zal komende weken verder verslechteren, zegt Boedanov, hoofd Oekraiense militaire inlichtingen. Maar het is niet catastrofaal. Het armageddon zal niet gebeuren zoals veel mensen nu zeggen.
+ De Russen hebben het Oost-Oekraiense dorp Novomychajlivka ingenomen. Het ligt ten zuidwesten van de stad Donetsk. Het is het zoveelste kleine succes voor de Russen in de afgelopen weken.
+ Het Westen wil dat Oekraïne de oorlog wint. Er gloort weer een beetje hoop na de miljardensteun van de VS maar het is op korte termijn waarschijnlijk niet genoeg. Ollongren heeft haar EU-collega’s opgeroepen om direct in actie te komen: ‘Het is een kwestie van wil. Het is nu crucialer dan ooit. Iedereen moet meedoen.’
+ De EU-landen hebben geen concrete toezeggingen gedaan om meer wapens aan Oekraïne te leveren. Borrel: ‘Ik heb geen Patriot-raketten hier in Brussel. De Patriots zijn in de hoofdsteden en het is aan hen om beslissingen te nemen.’
+ Amerikaanse wapens enorme opsteker voor Oekraïne: ‘De handrem gaat er nu wel vanaf’. Er ging een zucht van verlichting door Oekraïne toen het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een steunpakket van 57 miljard goedkeurde.
+ Biden belooft Zelensky spoedige levering van meer militair materieel. Zijn regering zal snel actie ondernemen als het steunpakket ook is goedgekeurd door de Senaat.
+ De Rus Yuri Kokhovets krijgt 5 jaar dwangarbeid voor het verspreiden van ‘onopzettelijke onjuiste informatie’ over het leger in een straatinterview. Hij sprak kritisch over de oorlog in Oekraïne in gesprek met journalisten van het door de VS gesponsorde Radio Free Europe.
 
Dinsdag:
+ Bij een Russische drone-aanval op de haven van Odesa zijn 9 mensen gewond geraakt. Vier van de gewonden zijn baby’s en kinderen. De Oekraiense luchtmacht berichtte over het neerhalen en vernietigen van 15 van de 16 drones boven de regio’s Odessa, Kiev, Mikolaiv en Tserkasy.
+ Het Kremlin is een operatie begonnen om Oekraïners te overtuigen om Charkov te verlaten met het oog op een toekomstig offensief. Militaire Russische bronnen zeiden dat een Russisch offensief onvermijdelijk was. Ook zeiden ze dat de situatie in Charkov erger zou worden dan die van Bachmoet en Avdiivka.
+ Britten geven fors meer uit aan defensie ‘in gevaarlijke wereld’. De komende 6 jaar gaat het om tientallen miljarden pond extra.
+ Oekraïne heeft gewaarschuwd dat het in het buitenland verblijvende burgers niet ontslaat van hun verplichtingen jegens het vaderland. Consulaten mogen niet langer diensten verlenen aan weerbare mannen die de dienstplicht zouden kunnen vervullen. De consulaten mogen alleen nog helpen bij de terugkeer naar Oekraïne.
 
Woensdag:
+ Rusland meldt dat in de regio Smolensk gebouwen voor de energievoorziening in brand staan door Oekraiense droneaanvallen. Elders in Rusland (regio Lipetsk) zijn mensen geëvacueerd. Smolensk ligt ten westen van Moskou, tegen de grens van Wit-Rusland.
+ Als Oekraïne van de VS raketten krijgt met een groter bereik zal Rusland de ‘bufferzone’ in Oekraïne uitbreiden, zegt Moskou.
+ Oekraïne lijkt na een grote Russische doorbraak aan een ramp te zijn ontsnapt. Na geklungel bij de aflossing van een Oekraiense eenheid kregen Russische soldaten het stadje Otsjeretyne volledig in handen en dreigde even een totale instorting van het Oekraiens westelijke front. Een snelle reactie van de Oekraiense elite-eenheid die had moeten worden afgelost lijkt dat scenario te hebben voorkomen.
+ De Russisch-Orthodoxe Kerk heeft de geestelijke gestraft die een plechtigheid hield voor Navalny. Hij is voor 3 jaar geschorst.
+ Biden tekent steunpakket. Hulp meteen naar Oekraïne. Hij prees de Oekraiense strijdkrachten die volgens hem ‘de wil en de vaardigheid’ hebben om te winnen.
+ Oekraïne is gestopt met het uitgeven van nieuwe paspoorten aan mannen die in het buitenland verkeren en in het leger kunnen dienen. Voor gehandicapten is een uitzondering gemaakt.
+ VS hebben de afgelopen weken heimelijk langeafstandsraketten naar Oekraïne gestuurd om tegen de Russen te gebruiken. Het gaat om de ATACMS die volgens een anonieme bron ingezet is bij de aanval op het door de Russen bezette vliegveld op de Krim.
 
Donderdag:
+ De Russische autoriteiten hebben een derde arrestatie verricht in de corruptiezaak rond onderminister van Defensie Ivanov. Het gaat om de medeoprichter van een bouwbedrijf. Hij wordt ervan verdacht ‘diensten’ te hebben verleend aan de onderminister en andere personen.
+ Loekasjenko vindt dat het tijd is voor Oekraïne en Rusland om vredesgesprekken aan te gaan omdat het front is gestagneerd. De vredesgesprekken uit 2022 in Istanbul zouden kunnen dienen als basis. Het Kremlin heeft dit recent ook laten weten. Daarin staat dat Oekraïne een neutrale staat wordt met beperkte strijdkrachten. Rusland en westerse mogendheden zouden Oekraïne veiligheidsgaranties moeten geven.
+ Rusland heeft tientallen tactische kernwapens gestationeerd in Wit-Rusland meldt Loekasjenko.
+ Macron uit zorgen over de Oekraïne -oorlog: ‘Risico dat ons Europa ten onder gaat’. Hij noemde de oorlog in Oekraïne het belangrijkste gevaar voor de Europese veiligheid en zei dat de belangrijkste voorwaarde voor vrede in Europa is dat ‘Rusland deze agressieoorlog niet wint’.
 
Vrijdag:
+ Blinken heeft China gewaarschuwd dat de VS zullen optreden als Peking niet stopt met het leveren van wapens aan Rusland. Volgens Blinken, die in Peking is, wakkert de wapenlevering de Russische dreiging voor Oekraïne voortdurend aan. Het creëert ook een groeiende dreiging voor Europa vanwege de Russische agressie. Hij vindt het ‘de grootste bedreiging voor de veiligheid van Europa sinds het einde van de Koude Oorlog’.
+ Sjojgoe: Rusland heeft geen ‘militair of geopolitiek belang’ bij het aanvallen van NAVO-staten. Wel ziet hij NAVO-troepen die dichter bij de Russische grens zijn gekomen als een ‘extra bedreiging.
+ Russische grondtroepen slagen erin om voortdurend Oekraiense posities in Donetsk aan te vallen meldt het Britse ministerie van Defensie. Dat lukt ondanks aanhoudend hoge verliezen onder de Russen. Geconstateerd wordt dat Russische troepen hun opmars ten westen van Avdiivka hebben versneld.
+ Rusland heeft dit jaar al meer dan 9.000(!) luchtbommen laten vallen op Oekraïne, zegt Zelensky. Om die reden hoopt het staatshoofd dat er snel meer luchtverdedigingssystemen naar Oekraïne zullen komen.
 
Zaterdag/Zondag:
+ België streeft ernaar dit jaar al de eerste F-16’s aan Oekraïne te leveren. Eerder was men van plan om de vliegtuigen vanaf 2025 te leveren. Men maakt ook 200 miljoen vrij voor een Duits initiatief voor meer luchtafweer voor Oekraïne.
+ Spanje gaat Patriot-luchtafweerraketten aan Oekraïne leveren.  Margarita Robles, defensieminister, zei niet om hoeveel raketten het gaat. Volgens Spaanse media gaat het om 4 volledige Patriot-raketsystemen.
+ De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft 6 miljard dollar aan nieuwe militaire hulp voor Oekraïne aangekondigd. De levering is onderdeel van een groter hulppakket ter waarde van 61 miljard dollar.
 Zelensky: ‘Oekraïners vechten voor hun eigen huis en hun land. Ze verdedigen hun steden en dorpen, hun kinderen. Daarom zijn wij niet te verslaan. Ik ben dankbaar voor alle hulp aan ons land die we van vele landen krijgen.’
+ Oekraïne valt Russische oliefaciliteit aan in de regio Kaloega net ten zuiden van Moskou. Rusland vuurt drones af op een hotel met huurlingen aldus Rusland. Of dat ook klopt is onduidelijk. Er vielen geen gewonden.
+ Wanneer de Oekraiense strijdkrachten goed bevoorraad zijn kunnen zij waarschijnlijk een Russisch zomeroffensief afslaan. Sterker nog: met de aanstaande militaire hulp van de VS bestaat de kans op een Oekraiens tegenoffensief aldus het ISW. Die zou later dit jaar of begin volgend jaar moeten plaatsvinden. Het helpt de Oekraïners dat de Russen met enige regelmaat tactische mislukkingen kennen en nog altijd grote verliezen lijden. Zolang het Russische leger de strijd zo voortzet kan Oekraïne daar optimaal gebruik van maken.
+ Het Russische leger heeft 10 gemeenschappen aangevallen in de Sumy Oblast border. Er was sprake van 112 explosies gedurende de dag.