Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 24 juni t/m zo 30 juni 2024

23 juni 2024, 20:16
Maandag:
+ EU-buitenlandchef Borrell zegt een manier gevonden te hebben om geld naar Oekraïne
te zenden zonder dat Hongarije dit blokkeert. Het Europese verdrag verschaft namelijk een oplossing als 1 lidstaat niet wil meedoen aan de uitvoering van een beslissing die eerder al is genomen. Hongarije hoeft niet mee te werken maar kan ook niet tegenhouden dat andere lidstaten het al genomen besluit wel uitvoeren.
+ Europese nieuworganisaties, politieke instellingen en ngo’s mogen geen geld meer aannemen van Russische staatsinstellingen. De maatregel moet Russische beïnvloeding van het publieke debat en de Europese democratische processen tegengaan.
+ Moskou ontbiedt ambassadeur VS na dodelijke aanval op Krim. Rusland houdt de VS verantwoordelijk en waarschuwt voor ‘consequenties’. Volgens de Russen is de aanval uitgevoerd met Amerikaanse ATACMS-raketten.
+ VS na aanval op Krim: Oekraïne gaat over eigen operaties. Oekraïne beslist zelf over welke doelen het aanvalt en voert zelfstandig militaire operaties uit, zei een Pentagon-woordvoerder.
+ Zes personen die werkten voor Russische groepen die Phishing-emails verstuurden en cyberaanvallen organiseerden in Europa en Oekraïne zijn toegevoegd aan de Europese sanctielijst voor internetaanvallen.
+ Denemarken stopt aan het eind van dit jaar met het trainingsprogramma voor Oekraiense F-16 piloten. De zogenoemde F-16 coalitie, waarin Nederland en Denemarken het voortouw nemen moet dus op zoek naar een andere plek voor de opleiding.
+ Bij Russische aanvallen op Pokrovsk zijn 4 mensen gedood en vielen 30 gewonden onder wie 2 kinderen van 12 en 13 jaar.
 
Dinsdag:
+ Het Kremlin heeft beklemtoond dat elk vredesplan voor Oekraïne rekening moet houden met ‘de realiteit op de grond’. Poetin staat zoals altijd open voor gesprekken over een einde aan de vijandelijkheden en de oorlog, aldus het Kremlin.
Rusland aast op de regio Donbas in het oosten, en langs de zuidkust, van de Donbas tot het schiereiland de Krim. Russische troepen hebben die gebieden al geruime tijd in handen.
+ De eerste munitie van de Tsjechische inzameling is binnen in Oekraïne, aldus de Tsjechische premier Fiala.
+ In een bericht van het door de EU te blokkeren persbureau RIS-Novosti staat een zwarte lijst waar ook Nederlandse en Belgische media op staan zoal de NOS, AD, de NRC, Knack en Le Vif.
+ Zelensky verwelkomt de arrestatiebevelen van het Internationaal Strafhof tegen de Russische legerchef Gerasimov en de oud-defensieminister Sjojgoe. Het is een duidelijke indicatie dat gerechtigheid voor Russische misdaden tegen Oekraïners onvermijdelijk is, zegt hij.
+ Zelensky heeft een topmilitair vervangen die landstrijdkrachten aanvoerde in het oosten van het land. Hij legde niet uit waarom generaal Sodol het veld moet ruimen.
+ Vier gewonden bij Russische raketaanval. Volgens gouverneur Sinegoebov heeft Rusland het dorp Bobrivka getroffen met minstens 4 geleide luchtbommen. Dit is de nieuwste aanval op de regio Charkov.
+ Nieuwe gevangenenruil Oekraïne en Rusland. Beide landen sturen elk 90 gevangenen terug naar hun land van herkomst. Het is de tweede ruil in 2 maanden tijd.
 
Woensdag:
+ Proces in Rusland tegen journalist VS Gershkovich begonnen achter gesloten deuren. Media werden alleen voor de start even in de rechtszaal toegelaten. Gerskovich, met een kaalgeschoren hoofd groette hen.
+ Defensieminister Lloyd Austin heeft met zijn Russische tegenhanger Beloesov gesproken meldt het Pentagon Beide partijen hebben van gedachten gewisseld over de oorlog in Oekraïne.
+ Zelensky komt naar Brussel voor de EU-top. Hij zal er afspraken ondertekenen die Oekraïne de komende jaren moet verzekeren van Europese steun in de strijd tegen belager Rusland.
+ Noord-Korea zou militairen op het gebied van constructie naar de Oblast Donetsk gaan sturen om reconstructiewerkzaamheden uit te voeren.
+ De Oekraiense luchtmacht heeft 23 Shahed drones 5 raketten neergeschoten bij een luchtaanval van Rusland
 Het Kremlin heeft laten weten dat Rusland overweegt om de diplomatieke banden met westen verder te verslechteren. Peskov verklaarde dat dit een ‘standaardpraktijk’ is voor staten die te maken krijgen met ‘onvriendelijke of vijandige uitingen’.
+ Russisch ‘schaduwparlement’ vastberaden om Poetin omver te werpen: Kremlinregime kan alleen met geweld veranderen’. Poetin lijkt iedere vorm van oppositie is zijn land in de kiem te smoren, maar een zogenaamd ‘schaduwparlement’ van voormalige Russische politici houdt moedig stand. Sinds hun oprichting in 2022 hebben ze maar een doel: Het Kremlin omverwerpen. Ze hebben een plan opgesteld dat ze in juli willen presenteren bij de NAVO- top in Washington.
 
Donderdag:
+ Finland koopt 2 surveillancevliegtuigen om de lange oostelijke grens met Rusland in de gaten te houden. Het land sloot vorig jaar alle overgangen langs de ruim 1.300 kilometer lange grens met Rusland voor onbepaalde tijd.
+ Mochten er Noord-Koreaanse manschappen naar Oekraïne gestuurd worden om het Russische leger te ondersteunen dan zullen deze vooral dienen als kanonnenvoer, schrijft de nieuwzender FOX.
+ Eerder deze maand sloten Rusland en Noord-Korea een defensiepact waarin beide landen zich verplichten om elkaar ‘zonder uitstel’ militaire en andere bijstand te verlenen in het geval van een gewapende inval door een ander land of een groep van landen.
+ In Oekraïne vechten 10.000 Russen buiten Rusland geboren. Dit is maar een deel van de genaturaliseerde migranten die in aanmerking komen voor militaire dienst. Het gaat om miljoenen mensen uit Centraal-Aziatische landen die vroeger tot de Sovjet-Unie behoorden.
+ Zelensky wil dat de EU-landen opschieten om de beloofde hulp ook echt te leveren. We hebben geen tijd te verliezen want we hebben veel gewonden en doden op het slagveld zei hij op een vergadering van de 27 EU-leiders.
+ Ex-premier Kasjanov van Rusland: overweeg verdubbeling steun aan Oekraïne zodat Rusland in het nauw komt met zijn eigen defensie-uitgaven. Hij was jaren geleden premier onder Poetin. Poetins uitgaven aan de oorlog zijn 6% van het BBP. Dat is niet kritiek. Oekraïne krijgt nu 120 miljard euro terwijl Poetin 170 miljard euro in de oorlog stopt.
+ Oekraïne heeft veel meer import van elektriciteit vanuit de EU-lidstaten nodig. Ook zijn er materialen en geld nodig om de door Rusland vernietigde elektriciteitsvoorzieningen in het land te repareren en te beschermen tegen nieuwe aanvallen vanuit Rusland.
+ Voor het eerst heeft de EU als geheel een veiligheidsovereenkomst gesloten met Oekraïne waarin alle aspecten van de samenwerking zijn samengebracht. Zelensky was er speciaal voor naar Brussel gekomen. Ook EU-landen die niet een dergelijke overeenkomst hadden zoals Hongarije zijn nu meegenomen.
+ Rusland zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op Oekraiense vliegvelden waar Westerse militaire vliegtuigen gestationeerd moeten worden. Het Defensieministerie zegt dat daarbij hypersonische raketten en drones zijn ingezet.
 
Vrijdag:
+ Een Russisch oliedepot is in brand gevlogen na een droneaanval. Er is sprake van brand die momenteel onder controle is aldus de gouverneur van het district.
+ Wit-Rusland wil de grens met Oekraïne versterken na een ‘veiligheidsincident’ deze week. Het is nog niet duidelijk op welke manier Wit-Rusland de grens wil versterken.
+ Vluchten van Amerikaanse militaire drones boven d Zwarte Zee vergroten het risico van een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO, aldus het Russische ministerie van Defensie.
+ Dat Von der Leyen opnieuw voorzitter van de Europese Commissie wordt en de Estse premier Kaja Kallas de nieuwe EU-buitenlandchef zal de verhoudingen met Rusland geen goed doen. Daarvoor waarschuwt het Kremlin.
+ Zelensky meldt vrijlating Oekraiense burgers door Rusland. Het komt zelden voor dat een van de landen burgers van het andere land vrijlaat.
+ Rusland is van plan om weer korte- en middellangeafstandsraketten te produceren, waarvan de productie onder een verdrag uit de Koude Oorlog verboden was. Het gaat om raketten die een bereik hebben van tussen de 500 en 5500 kilometer.
…………………………………………………..
 
Zaterdag/Zondag:
+ De VS hebben, gesteund door het VK en Frankrijk, Noord-Korea aangesproken op wapenleveringen aan Rusland. Die schenden volgens de plaatsvervangend ambassadeur bij de VN Robert Wood resoluties van de VN-veiligheidsraad uit 2006, 2009 en 2016.
+ Rusland heeft zaterdag de verovering opgeëist van een dorp in de buurt van Toretsk, een stad in het oosten van Oekraïne die sinds begin juni het doelwit is van een toenemend aantal Russische aanvallen.
+ Russische strijdkrachten hebben zaterdag een raketaanval uitgevoerd op het Oekraiense stadje Vilnjansk, ten noordoosten van Zaporizja. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Ihor Klymenko zijn daardoor zeven personen om het leven gekomen, onder wie twee kinderen. Er vielen achttien gewonden.
+ Volgens Kiev bombardeerden de Russen ook dorpen in de regio Donetsk, met vier doden tot gevolg. De meeste slachtoffers vielen te betreuren in Zaritsjne.
+ Zelensky maakte bekend dat sinds het begin van de oorlog 3.310 Oekraïners terug zijn gebracht naar Oekraïne vanuit Russisch gevangenschap.
+ Rusland wil kinderen naar een Noord-Koreaans zomerkamp sturen voor heropvoeding. Deze aankondiging door Grigory Gurov, hoofd van de pro-Kremlin jeugdgroep Beweging van de Eerste, volgt op de ondertekening van een strategisch partnerschap tussen Rusland en Noord-Korea op 19 juli. Gurov vergeleek het kamp met het Artek-kamp in het door Rusland bezette Crimepeninsula. De EU heeft sancties opgelegd aan Artek omdat Rusland Oekraiense kinderen uit bezette gebieden daarnaartoe brengt voor ‘heropvoeding’ in lijn met de Kremlin-propaganda.
+ Rusland richt militaire trainingskampen op voor Oekraiense tieners in andere door Rusland bezette gebieden.