Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 27 mei t/m zo 2 juni 2024

21 juni 2024, 20:45
Maandag:
Oekraïne mag van Zweden door het westen geleverde wapens gebruiken op Russisch grondgebied zei defensieminister Jonson. De Italiaanse premier Meloni zei juist dat zij tegen zo’n idee is. Stoltenberg zette eerder de deur open voor Oekraïne om westerse wapens op Russisch grondgebied te gebruiken.
+ Duitse ex-officier de cel in voor het delen van militaire informatie met Rusland. Thomas H. deed dat op eigen initiatief oordeelde de rechtbank.
+ Polen heeft plannen gepresenteerd om de grens met Rusland te versterken. Er moeten onder meer verdedigingswerken worden aangelegd. Het wordt de grootste operatie sinds 1945 om de Poolse oostgrens, en daarmee de oostelijke NAVO-flank weerbaarder te maken. 
+ Een Oekraiense drone heeft een Russisch radarsysteem in Orsk geraakt, een stad op 1.500 kilometer van de grens met Oekraïne. Dat zou een recordafstand zijn voor de Oekraiense drone.
+ Rusland heeft nieuwe militaire successen geboekt in het oosten van Oekraïne. Men veroverde daar de plaatsen Ivanivka in de regio Charkov en Netajlove in Donetsk zegt het Russische defensieministerie.
+ Spanje belooft Zelensky miljard aan wapenleveranties in 2024. Premier Sanchez verklaarde dat het belangrijker dan ooit is om de steun aan Oekraïne flink op te voeren.
+ De Oekraiense legerleider Syrsky verwelkomt ‘Frans initiatief om instructeurs te sturen. De Franse regering heeft zich echter niet uitgelaten over het sturen van militaire instructeurs.
+ Zelensky is in België voor een verrassingsbezoek. Zelensky en premier De Croo zullen het onder meer hebben over de militaire steun van België en de ondertekening van een bilateraal veiligheidsakkoord.
+ De EU legt de beheerders achter het nieuwsplatform Voice of Europe sancties op. Het platform werd ingezet om de oorlog in Oekraïne te rechtvaardigen, stellen de EU-landen. Het liet felle criticasters van Oekraïne en het Westen als FvD Europarlementariër Marcel de Graaff aan het woord.
 
Dinsdag:
+ Rusland zou een ‘psychologische operatie’ willen lanceren over een opening van een nieuw front met Oekraïne bij de grens met Wit-Rusland. Zo’n operatie houdt in dat Rusland vooral ‘massale paniek’ wil creëren onder de Oekraiense bevolking.
+ Invasie mokerslag voor de Russische wapenexport: modernste luchtafweer sneuvelt door oude raketten. Ruslands modernste luchtafweersystemen en de oude Sovjetvloot blijken bijzonder kwetsbaar voor westerse wapens en Oekraiense drones.
+ Hevige Oekraiense bombardementen op bezette stad Loehansk: ‘Brandlucht is ondraaglijk’. Verschillende Russische militaire bolwerken in de stad werden onder vuur genomen hetgeen leidde tot enorme branden. Een luchtvaartschool en een vliegtuigreparatie werden gebombardeerd.
+ Nederland sluit niet uit instructeurs naar Oekraïne te sturen, zegt Kajsa Ollongren. Als Oekraïne dat nodig heeft moet dat de doorslag geven, vindt ze. Ze wil ‘helemaal niets uitsluiten’, ook al ziet ze er wel nieuwe gevaren aan kleven. Ze kunnen beschoten en getroffen worden.
+ Zelensky is teleurgesteld dat Biden niet naar de vredestop lijkt te gaan die bondgenoten van het land volgende maand in Zwitserland hebben belegd. Zijn afwezigheid zou Rusland in de kaart spelen, waarschuwt hij.
+ Als Oekraiense westerse wapens worden gebruikt in Rusland betekent dat niet dat de NAVO wordt meegesleurd in de oorlog zegt Stoltenberg.
+ Oekraïne verwacht de eerste F-16’s zeer binnenkort, aldus defensieminister Oemerov. Hij merkt op dat ongeveer de helft van de westerse militaire hulp te laat aankomt in Oekraïne.
+ Zelensky is volgende week aanwezig bij de officiële herdenking van D-day in Frankrijk, meldt Macron.
+ Rutte: leveren artilleriegranaten aan Kiev loopt volgens plan. Hij is in Praag voor overleg met de Tsjechische premier Fiala en enkele andere bondgenoten.
 
Woensdag:
+ Poetin dreigt met ‘zware gevolgen’ als westerse wapens worden gebruikt in Rusland. In Europa, en vooral in kleine landen, moeten ze goed nadenken met wat ze spelen. Ze moeten zich herinneren dat ze vaak staten zijn met een klein grondgebied en een heel dichte bevolking, aldus Poetin.
+ Frankrijk en Duitsland vinden dat Oekraïne militaire doelen in Rusland moet kunnen aanvallen met westerse wapens, als van daaruit Oekraïne aangevallen wordt. Scholtz noemde het ‘vreemd’ dat ‘sommigen’ vinden dat het Oekraïne niet is toegestaan ‘om zichzelf te verdedigen en maatregelen te treffen die hiervoor geschikt zijn.
Rusland en Oekraïne zijn gestopt met het uitwisselen van krijgsgevangenen zegt de Russische mensenrechtencommissaris. Zij geeft de schuld aan Kiev. Oekraïne heeft niet gereageerd.
+ Oekraiense drones kunnen een doel tot op 2.500 kilometer afstand bereiken zegt een hoge functionaris van de Russische luchtmacht. Verschillende regio’s zouden daardoor kwetsbaar zijn. Moskou zou volgens Bogdanov daarentegen beschermd zijn voor aanvallen.
+ Poetin moet voor de rechter gebracht worden want alleen op die manier zal de gehersenspoelde Russisch bevolking de waarheid horen over zijn regime zegt Evgenia Kara-Moerza. Zij is de vrouw van de prominente Russische oppositiepoliticus Vladimir Kara-Moerza, die vorig jaar tot 25 jaar gevangenisstraf is veroordeeld.
+ Trump had Moskou naar eigen zeggen willen bombarderen als reactie op de Russische invasie, meldt de Washington Post. Trump zou ook hebben gezegd dat hij Peking zou aanvallen als China tijdens zijn regeerperiode Taiwan zou binnenvallen. In maart 2022 lekte een gesprek uit waarin een bevriende zakenman aan een vriend vertelde dat Trump Poetin had bedreigd met een bombardement op Moskou.
 
 Donderdag:
+ Antony Blinken heeft laten weten dat de VS overwegen Oekraïne toe te staan Russisch grondgebied aan te vallen met door de VS geleverde wapens meldt The Wall Street Journal.
Blinken, op bezoek in Moldavië, zei dat dit idee levensvatbaarder is geworden door de situatie op het slagveld in Oekraïne waar Rusland al maanden aan de winnende hand is.
+ Oekraïne meldt dat Rusland extra militairen blijft sturen naar de Oekraïense regio Charkov. De militairen komen uit andere gebieden en van opleidingscentra. Zij moeten de Russische troepen op de 2 belangrijkste aanvalslocaties versterken. Die troepen zijn momenteel niet in staat een grootschalig offensief uit te voeren en door de Oekraïense verdediging te breken aldus kolonel-generaal Syrsky.
+ Russische Telegram-kanalen melden een drone aanval op de Taman olieraffinaderij in de Krasnodar-regio.
+ De Oekraïense veiligheidsdienst meldt dat 2 Russische schepen (Craft KS-701 “Tuna”) zijn vernietigd.
+ Rusland wordt niet uitgenodigd voor de D-dayherdenking in Normandië. De organisatie had eerder al gezegd dat Poetin niet welkom zo zijn. Een aantal Europese staten vindt het ongemakkelijk als er Russen bij de herdenking zouden zijn.
+ Duitsland heeft Oekraïne voor ongeveer 500 miljoen euro aan nieuw wapentuig in het vooruitzicht gesteld. Defensieminister Pistorius deed die toezegging tijden zijn bezoek aan Odesa. ‘We blijven jullie steunen in dit conflict’, verzekerde hij zijn Oekraïense ambtgenoot.
+ Russische aanval treft flatgebouw in Charkov. In het gebouw van 4 verdiepingen is brand uitgebroken en een deel stortte in. Mogelijk liggen er mensen onder het puin.
+ Nieuwsite Politico: VS gaf Oekraïne in de geheim toestemming om doelen op Russisch grondgebied aan te vallen.
 
Vrijdag:
+ De buitenlandministers van de NAVO-landen zijn in Praag bijeen om de aanstaande top van de alliantie voor te bereiden. Maar veel van hun aandacht gaat naar een aanstaande stap in de oorlog in Oekraïne: De inzet van westerse wapens tegen doelwitten in Rusland.
+ Frankrijk bevestigt: Rusland niet welkom bij herdenking D-day. ‘De omstandigheden zijn verkeerd, gelet op de aanvalsoorlog die Rusland voert in Oekraïne’, staat in een verklaring van het Élysée.
+ Defensieministers China en VS praten over conflicthaarden in de wereld, vooral over de strijd in Gaza en in Oekraïne en over de positie van Taiwan.
+ Europa bereidt zich voor op een oorlog met Rusland. Dat beweert Viktor Orban. Volgens Orban zijn er ‘elke week steeds meer tekenen dat Europa zich opmaakt voor militaire actie’.
‘We zijn nog maar enkele centimeters verwijderd van vernietiging’. Hij onderhoudt nauwe contacten met Poetin en verzet zich vaak tegen westerse steunpakketten voor Oekraïne.
+ China zegt dat het ‘moeilijk’ is in juni een vredestop voor Oekraïne in Zwitserland bij te wonen. China wijst erop dat de bijeenkomst ‘nog steeds niet voldoet aan de eisen van China’.
+ In navolging van de VS en andere NAVO-landen geeft nu ook Duitsland specifiek toestemming aan Oekraïne om door hen geleverde wapens te gebruiken tegen militaire doelen in Rusland.
+ 75 Russische soldaten zijn vrijgelaten in ruil voor 75 Oekraïense gevangen meldt Zelensky. Onder de Oekraïense gevangenen zijn militair personeel, grenswachten en 4 burgers.
+ Kremlin ziet de schuldigverklaring van Trump als ‘een bewijs dat de regering Biden politieke rivalen met legale en illegale middelen uitschakelt’.
+ Biden heeft het Oekraïense gebruik van Amerikaanse wapens op Russisch grondgebied goedgekeurd. Rusland valt vanuit Rusland aan, daardoor zou Oekraïne geen gelijke strijd kunnen voeren met de Russen als ze Rusland niet mogen aanvallen.
+ Zelensky prijst de goedkeuring van de VS om Amerikaanse wapens te mogen gebruiken op Russisch grondgebied. Hij spreekt van ‘een stap vooruit.’
+ EU zet defensieminister Iran op sanctielijst om droneleveringen aan Rusland en raketten aan groepen ‘die de vrede en veiligheid in het Midden Oosten en de Rode Zee ondermijnen’.
+ Oekraïne mag de F-16’s die het van Nederland krijgt ook inzetten tegen doelen in Rusland. Daarvoor is geen toestemming nodig van de VS zegt buitenlandminister Bruins Slot. Het gebruik is ook niet beperkt tot de grensstreek bij Charkov.
+ Oekraïne heeft een luchtaanval uitgevoerd op een oliedepot bij de Russische havenstad Temrjoek. Drie olietanks raakten beschadigd en er is brand uitgebroken.
 
Zaterdag/Zondag:
De afgelopen nacht heeft Rusland 53 raketten en 47 drones gelanceerd richting Oekraïne. De Oekraïense luchtmacht meldt in een rapport dat het overgrote deel is neergehaald. De aanval heeft in verschillende regio’s van Oekraïne de energie-infrastructuur beschadigd. Minstens 20 mensen raakten gewond.
+ China weigert Zelensky’s verzoek om naar de vredestop te komen omdat Rusland niet is uitgenodigd. China wil geen positie innemen.
+ In Sint-Petersburg is bij het graf van Prigozjin een standbeeld onthuld. Hij was de spraakmakende baas van het Wagner-huurlingenleger.
+ Premier Estland Kaja Kallas zegt dat er geen plan B is voor Oekraïne, dat er alleen een plan A is waarin Oekraïne de Russische invasie kan stoppen en dat alleen daar op geconcentreerd moet worden. Kallas ziet namelijk dat men meer rekening houdt met een Russische overwinning. “We mogen niet toegeven aan pessimisme” zegt de Estse premier dan ook.
+ Zelensky noemt staakt-het-vuren een valstrik. Pauze zou Rusland zeker ten goede komen omdat het Russische leger zich dan kan hergroeperen en zijn krachten weer kan opbouwen. Het ontbreekt Moskou aan ervaren soldaten, artilleriegranaten en raketten.
+ Volgens Zelensky hebben ruim 100 landen aangegeven aanwezig te zijn bij de vredestop voor Oekraïne over 2 weken. China ontbreekt en probeert helaas te verhinderen dat andere landen de top bijwonen, aldus Zelensky.
+ Zelensky praat dit weekend in Singapore over militaire hulp en steun voor de vredestop. Dat gebeurt op de zogeheten Shangri-La Dialoog, waar wereldleiders met elkaar praten over conflicten in het verre oosten maar ook over de strijd in Gaza en in Oekraïne.