Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 29 april t/m zo 5 mei 2024

19 mei 2024, 15:25
Maandag:
Mediazona, een onafhankelijk Russisch medium bevestigt tezamen met BBC-Rusland de namen van 51.679 Russische soldaten die zijn omgekomen sinds het begin van de oorlog.
+ Oekraiense inlichtingendienst rapporteert dat 2 diesellocomotieven zijn vernietigd in Rusland.
+ De 2 doodgestoken Oekraïners in Duitsland zijn volgens Kiev militairen. De steekpartij vond plaats in een winkelcentrum in Murnau am Staffelsee in Beieren.
+ Chatbots van de Oekraiense militaire inlichtingendienst, de Veiligheidsdienst en het ministerie van Digitale Transformatie waren sinds 28 april verdwenen van Telegram. Ze werden gebruikt voor het informeren van Oekraïners in door Rusland bezette gebieden.
Inmiddels zijn de bots weer actief, bevestigen de diensten.
+ VN: in maart 20% meer doden in Oekraïne, verdubbeling onder kinderen. Dit is te wijten aan raket- en luchtaanvallen verspreid over Oekraïne en een toegenomen aantal bombardementen. 604 burgers zijn gedood of gewond geraakt waarvan 57 kinderen zijn omgekomen in maart.
+ Poolse boeren hebben na maanden een einde gemaakt aan de blokkades van de grenzen met Oekraïne. De regeringen in Warschau en Kiev hebben overeenstemming bereikt over het conflict rond de export van landbouwproducten.
+ Het Russische leger mist de mankracht om Charkov te veroveren beweert het ISW. Ondanks herhaaldelijke aanvallen op en rondom de tweede stad van Oekraïne lijkt een verovering niet aan de orde. De aanstaande Amerikaanse hulp moet het Oekraiense leger steun bieden bij de verdediging.
+ Russische troepen trekken zich terug nabij Synkivka wegens een gebrek aan mankracht. De ‘gevechtseffectiviteit’ van de Russen kan daarom in twijfel worden getrokken.
 
Dinsdag:
+ Rusland valt langs de volledige frontlinie aan en boekt op sommige plaatsen ‘tactische successen’, aldus Syrski, commandant der Strijdkrachten maar experts zien lichtpuntjes aan het front: ‘Het tij kan komende weken gaan keren voor Rusland’.
+ Rusland heeft clustermunitie ingezet bij de aanval op Odesa zegt Oekraïne. Er vielen vijf doden en meer dan dertig mensen raakten gewond. Ook werden verschillende gebouwen beschadigd. De Oekraiense luchtmacht had gewaarschuwd voor een ‘moeilijker te onderscheppen raketdreiging.
+ Er werden in een straal van anderhalve kilometer rond de plaats van de inslag verschillende metaalfragmenten aangetroffen. Het land beschuldigt Rusland er dan ook van bewust clustermunitie te hebben ingezet om zo veel mogelijk burgers te treffen.
Clustermunitie ontploft boven het doel in verschillende kleinere springtuigen of sub munitie.
+ Toen de Russen het gemunt hadden op haar dorp in Oost-Oekraïne besloot de 98-jarige Lidia Stepanivna Lomikovska het door Rusland bezette gebied te ontvluchten. In haar eentje legde ze te voet bijna 10 kilometer af op haar pantoffels en ondersteund door een wandelstok.
 
Woensdag:
Oekraïne heeft opnieuw meerdere aanvallen uitgevoerd op doelwitten in Rusland. Volgens Russische media staat een grote olieraffinaderij in brand nabij Ryazan, een stad met een half miljoen inwoners op 200 kilometer van Moskou.
+ Oekraïne reageert cynisch op de brand in de Russische olieraffinaderij: “Karma is a bitch!
+ Rusland heeft een tentoonstelling geopend met westerse tanks en ander wapentuig dat is buitgemaakt In Oekraïne. De expositie trok veel bekijks. Er vormden zich lange rijen met nieuwgierige Russen.
+ Zelensky heeft Ilya Vityuk, een hoge functionaris bij de veiligheidsdienst SBU ontslagen na beschuldigingen van corruptie. Hij was hoofd contraspionage van de SBU op het gebied van Cyberveiligheid. Voor het ontslag werd geen reden gegeven.
 
Donderdag:
De Amerikaanse regering zegt dat Rusland chemische wapens gebruikt in de oorlog in Oekraïne. Washington legt bijna 300 nieuwe sancties op aan bedrijven en personen.
+ Rusland ontkent dat het land zich schuldig maakt aan overtredingen van het internationale verdrag uit 1993.
+ VS richten zich met nieuwe sancties op wapenproductie Rusland. Ongeveer 200 bedrijven en 80 individuen in landen die Rusland volgens de Amerikanen steunen bij de aanschaf van materialen voor zijn wapenproductie worden door de sancties getroffen. De verklaring noemt onder meer België, China en Slowakije.
+ Russische strijdkrachten lijken sinds begin december 2023 minsten 15 Oekraiense militairen te hebben geëxecuteerd toen deze probeerden zich over te geven meldt Human rights Watch. Mogelijk is hetzelfde gebeurd met nog 6 andere soldaten de zich hadden overgegeven.
+ Rusland meldt de inname van het dorp Berdytsji in het oosten van Oekraïne. Het Oekraiense leger maakte bekend dat het zich daar had teruggetrokken alsmede uit 2 andere dorpen aan het oostelijke front.
+ In een poging om Oekraiense drones om de tuin te leiden proberen de Russen verwarring te zaaien met geschilderde lokvliegtuigen.
+ Rusland verscheept olie naar Noord-Korea op een niveau dat in strijd lijkt te zijn met de mandaten van de Veiligheidsraad van de VN. De onthulling kwam van het panel dat toezicht houdt op de naleving van al lang bestaande sancties van de VN tegen Noord-Korea vanwege zijn kernwapen- en raketprogramma’s.
 
Vrijdag:
+ Tsjechië ontmantelt een Russisch desinformatienetwerk met tentakels tot in het Europees parlement, aldus premier Fiala. Volgens een Tsjechische krant zouden ook Nederlandse politici erbij betrokken zijn.
+ EU legt netwerk bloot van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden zich voor als westerse media en wasten nepnieuws over bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne wit zegt de buitenlanddienst van de EU. Het netwerk omvatte minstens 23 websites met vertrouwd aandoende namen als de London Chronicle of de Boston Times, maar daarachter zit geen degelijke Britse of Amerikaanse krant maar een witwasmachine voor nepnieuws.
+ Een Russische advocaat Angel Nikolayev is veroordeeld tot een celstraf van 15 jaar voor misdaden die hij beging tijdens protestacties tegen de Russische invasie van Oekraïne.
+ ‘We blijven de aanwezigheid van Russische strijdkrachten in de gaten houden.’ Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin in een reactie op de aanwezigheid van Russische troepen op een luchtmachtbasis in de Nigerese hoofdstad Niamey.
+ Volgens de Russen trekken de Oekraiense strijdkrachten zich terug langs de hele frontlinie in Oekraïne. Russische troepen zouden dit jaar inmiddels 547 vierkante kilometer grondgebied hebben veroverd, zegt defensieminister Sjojgoe. Het gaat om een derde deel van de provincie Utrecht. Na ongeveer een maand is 150 vierkante kilometer terreinwinst geboekt.
 
Zaterdag/Zondag:
+ Rusland lanceert een driedelig plan om de oorlog te winnen, zegt generaal-.
majoor Sibitsky van de Oekraiense inlichtingendienst. Het plan zou deze maand moeten ingaan volgens het Institute for the Study of War (ISW).
+ Het plan houdt in militaire operaties om het tekort aan materialen van Oekraïne volledig uit te buiten en zo de regio’s Donetsk en Loehansk definitief over te nemen. Desinformatiecampagnes over de mobilisatiecampagnes en de legitimiteit van Zelensky als resident. Tenslotte wil Rusland op internationaal gebied internationale steun voor Oekraïne saboteren en een netwerk van Oekraiense partners die een vredesakkoord willen sluiten te saboteren.
+ Zeker 5 niet-militaire schepen die de Belgische kust het afgelopen half jaar passeerden zijn volgens de veiligheidsdiensten mogelijk betrokken bij spionage. Er wordt onder meer gekeken naar schepen van het Russische visbedrijf Norebo. Ze hebben grote en moderne schepen die regelmatig genoemd worden bij spionage bevestigt minister van Justitie Van Tigchelt. Ook Chinese baggerschepen worden genoemd.
+ Rusland meldt meerdere raketten te hebben onderschept die op de Krim waren afgevuurd. Er zouden 4 ATACMS-projectielen zijn neergehaald.
+ Oekraïne meldt Russische aanvallen met drones in de regio’s Charkov en Dnipro. De luchtmacht zegt 13 onbemande toestellen te hebben neergehaald. Meerdere mensen raakten gewond en infrastructuur en bedrijven liepen schade op.
+ Rusland zet Zelensky op opsporingslijst van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Eerder zette Rusland ook al de premier van Estland, Kaja Kallas en een Litouwse minister op de opsporingslijst.
+ VS dringen bij G7 erop aan om hulppakket van 560 miljard voor Oekraïne te steunen. Het geld moet dan worden terugverdiend met meevallers uit Russische bevroren tegoeden.
+ In de nacht van 4 op 5 mei zijn meerdere steden in Oekraïne getroffen door Russische drone-aanvallen. Oekraiense luchtverdedigingssystemen wisten de meerderheid van de drones te vernietigen boven Cherson en Dnipropetrovsk. Eerder op de avond was er al een droneaanval op Charkov.
+ Rusland zegt dat het nu de volledige controle heeft over Ocheretine, een dorp in de regio Donetsk ten noordwesten van Avdiivka. Volgens Rusland heeft Oekraïne de afgelopen 24 uur 380 soldaten en een Abrams-tank verloren.
+ Oekraïne heeft op Orthodox Pasen melding gemaakt van nieuwe Russische aanvallen met drones en raketten. Zelensky zei in een videoboodschap bij een kathedraal dat zijn land al meer dan 800 dagen onafgebroken vecht voor de vrijheid.  Hij prees de militairen die hun land verdedigen tegen de ‘duisternis en het kwaad’.