Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma 5 sept. t/m zo 11 sept. 2022

11 september 2022, 19:13
Maandag:
+ Rusland heeft sinds het begin van de oorlog voor omgerekend 158 miljard euro aan energie-export binnengehaald. Daarvan nam de Europese Unie meer dan de helft voor haar rekening meldde The Centre For Research and Clean Air (CREA). De denktank riep tegelijkertijd op tot effectievere sancties tegen Moskou nu door het instellen van sancties tegen Rusland de prijzen voor olie, gas en kolen de pan uit rijzen.
+ Gazprom: De gastransporten via de Nord Stream 1-gaspijpleiding kunnen pas worden hervat als Siemens Energy de defecte apparatuur repareert. Dat zei Vitali Markov van Gazprom tegen journalisten in Vladivostok: ‘Je moet het aan Siemens vragen. Ze moeten eerst de apparatuur repareren.’
+ Rusland stuurt nog wel gas door via een route door Oekraïne naar Europa. Maar dat is onvoldoende om de gestopte leveringen door Nord Stream 1 te compenseren.
+ Zelensky heeft maandagavond in een toespraak opnieuw gewaarschuwd voor de situatie bij de kerncentrale van Zaporizja. Volgens de president is het levensgevaarlijk dat het complex opnieuw is afgesloten van het nationale elektriciteitsnetwerk en is de centrale ‘één stap verwijderd van een stralingscatastrofe’.
+ Een Russische rechtbank heeft de mediavergunning van de Russische krant Novaja Gazeta ingetrokken. Dat komt voor het onafhankelijke nieuwsmedium in de praktijk neer op een publicatieverbod in Rusland. De uitspraak is volgens hoofdredacteur en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Dmitri Moeratov politiek gemotiveerd.

Dinsdag:
+ Kiev claimt enkele dorpen in het zuiden van het land te hebben veroverd op de Russen en een wapendepot en belangrijke brug te hebben vernietigd. Het zou gaan om twee gemeenschappen ten noordwesten van Cherson waaronder het dorp Vysokopilya dat in maart door Russische militairen werd ingenomen en bezet. Zelensky zei in een toespraak dat de ‘Oekraïense vlaggen terugkeren naar de plaatsen waar ze zouden moeten zijn’.
+ Een aanslagpleger heeft explosieven laten afgaan bij de ingang van de Russische ambassade in Kabul, de hoofdstad van Afghanistan. Rusland handhaafde een ambassade in Kabul toen de Taliban de macht grepen. Veel andere landen besloten destijds hun diplomatieke personeel, lokale medewerkers en eigen burgers te evacueren.
+ Het Russische leger heeft in de nacht van zondag op maandag beschietingen uitgevoerd op de Oekraïense havenstad Nikopol. De gouverneur van de regio Dnjepropetrovsk Valentin Reznitsjenko, meldt dat zeker 10 huizen, een flatgebouw en een school zijn getroffen.
+ Nog eens 4 experts van het Internationaal Atoomagentschap hebben de centrale van Zaporizja verlaten, meldt het Oekraïens energiebedrijf Energeatom. De laatste 2 experts blijven op permanente basis.

Woensdag:
+ Als het aan de Europese Commissie ligt komen Russische toeristen vanaf maandag al veel moeilijker de Europese Unie binnen. Dan verdwijnen de gunstige visa-regels voor Russen. Ook krijgen EU-landen het advies Russische toeristen achteraan te zetten in de vaak al lange wachtrij.
+ Oekraïne wil vluchtroute voor omwonenden kerncentrale Zaporizja. Omwonenden willen zo snel mogelijk geëvacueerd worden vertelde vicepremier Irina Veresjtjoek. Volgens haar weigert Rusland afspraken te maken over een veilige vluchtroute.
+ Rusland werft soldaten in mentaal instituut in Sint-Petersburg. Een vacature stond op de website van de psychiatrische instelling maar is inmiddels verwijderd.
+ Het Russische leger heeft in ruim 6 maanden oorlog meer dan 50.000 soldaten verloren, heeft de Oekraïense legerstaf becijferd. In 195 dagen strijd zouden 50.150 Russische militairen zijn gesneuveld. Het Britse ministerie gaat uit van ongeveer 25.000 doden.
+ Emigratie uit Rusland verdubbeld. 419.000 mensen emigreerden uit Rusland. Dat zijn er meer dan 2 keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Het is de 1e keer in de recente geschiedenis dat de emigratie hoger is dan de immigratie, die in het 1e halfjaar 322.000 mensen bedroeg.
+ Rusland verwacht niet dat de door de oorlog sterk bekoelde relatie met het VK verbetert onder de nieuwe premier Liz Truss. Dat zei Het Kremlin in een reactie op de machtsoverdracht dinsdag in Londen.
+ Poetin was dinsdag bij de grootschalige oefeningen van de Russische strijdkrachten. Het leger oefent al dagenlang met China, Belarus, Syrië, India en andere landen waarmee Rusland goede contacten onderhoudt.

Donderdag:
+ Rusland gedwongen ‘simpele’ wapens uit Noord-Korea te halen. De Russische troepen in Oekraïne schoten lang alsof er geen einde aan hun munitievoorraad is maar vooral van hun precisiewapens lijkt de bodem in zicht. Door de westerse sancties kan Rusland moeilijk aan vervanging komen.
+ Oekraïne verrast vriend en vooral de vijand met offensief bij Charkov. Een opdracht van Zelensky: houdt vooral alle kanten van het front in de gaten. ‘Het is oneerlijk als over sommige delen van het front heel veel gesproken wordt, maar andere plekken vergeten lijken te worden’, zei de Oekraïense president. Maar dat de focus plots op de noordoostelijke regio Charkov komt, lag niet voor de hand.
+ De Europese Commissie presenteert een nieuw steunpakket voor Oekraïne. Het gaat om 5 miljard euro, die bovenop de eerder aangekondigde 10 miljard aan ‘financiële humanitaire en militaire hulp’ komt, zo heeft voorzitter Ursula von der Leyen bekendgemaakt. De 27 lidstaten van de Europese Unie moeten nog wel instemmen met het nieuwe miljardenpakket.

Vrijdag:
+ Referendum Cherson door Rusland opnieuw uitgesteld. Rusland gebruikt referenda als legitimatie voor bezetting – in 2014 gebeurde dat ook in De Krim. Na eerder uitstel zouden burgers van de provincie Cherson zich in september uitspreken of ze bij Rusland willen horen of niet. Naar verwachting zou de opkomst te laag uitvallen, met een uitkomst die voor Rusland niet viel te manipuleren.
+ Minister van defensie Lloyd Austin van de VS kondigde een nieuw militair hulppakket aan van 675 miljoen dollar. De VS hebben nu voor bijna 14 miljard dollar aan Kiev geleverd. De VS overlegden in Duitsland met de bondgenoten hoe het Oekraïense leger op de lange termijn kan worden gesteund.
+ Oekraïense generaals: de strijd duurt nog zeker tot 2023. Volgens de generaals kan Rusland volgend jaar wel worden verslagen als Oekraïne onder andere de beschikking krijgt over de gevaarlijkste versie van de Amerikaanse Himars-raket.
+ Het Oekraïense leger gelooft niet dat onderhandelingen met Moskou ergens toe zullen leiden, aldus luitenant-generaal Zaloezjny in een opiniestuk. Hij tempert hiermee de hoop onder Oekraïners en in het Westen dat de tegenaanvallen van het leger in het zuiden en oosten nog dit jaar voor een doorbraak zullen zorgen.
+ Oekraïne wil de Russen een gevoelige klap toebrengen met de inname van de zuidelijke stad Cherson. Ook is de tegenaanval ingezet bij de oostelijke stad Charkov. Die nieuwe operatie verloopt opvallend goed, met flinke terreinwinst. Ook weet Kiev het Russische offensief in de Donbas al weken op te houden.

Zaterdag/Zondag:
+ Oekraïne herovert 30 plaatsen in de oostelijke regio Charkov op de Russen. ‘We veroveren geleidelijk aan nieuwe plaatsen. We brengen de Oekraïense vlag terug en beschermen onze burgers overal’, zei Zelensky. Hij riep burgers op de criminele daden die door bezetters zijn gepleegd te melden.
+ 2000 kilometer territorium zijn nu sinds september terugveroverd op het Russische leger. Rusland kondigde zaterdag aan zijn troepen terug te trekken uit de plaatsen Izjoem en Balaklia in de regio Charkov. Volgens de Russen gaat het om een tactische terugtrekking en gaan de troepen naar de nabije regio Donetsk waar zwaar wordt gevochten.
Eerder op de zaterdag meldde Oekraïne de strategisch belangrijke plaats Koepjansk te hebben heroverd, eveneens in de regio Charkov. (Zie ook Nieuwsoverzicht)
+ De opvang en zorg voor de tienduizenden gevluchte Oekraïners kosten Nederland tot dusver naar schatting 2,3 miljard euro. Pakweg de helft daarvan gaat naar de gemeentelijke en particuliere opvang (1,2 miljard).
+ IAEA: situatie rond Zaporizja wordt steeds hachelijker. De stroom in Enerhodar is uitgevallen door de aanhoudende beschietingen. Daardoor werken beveiligingssystemen niet meer. Ook water- en rioleringssystemen in Enerhodar werken niet meer. Bovendien wordt personeel van de centrale vastgehouden en gemarteld door Russische troepen. Het zou gaan om 200 personeelsleden die worden vastgehouden. Twee van hen zouden zijn doodgeslagen.
+ Wederopbouw en herstel Oekraïne kost zeker 348 miljard dollar, maar dit bedrag zal vanwege de aanhoudende oorlog nog verder oplopen meldt de Wereldbank.
+ De NAVO en de VS onder de indruk van tegenaanval Oekraïne! Zij bespeuren ‘bemoedigende’ signalen van het slagveld in Oekraïne Van een keerpunt willen NAVO-chef Stoltenberg en Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Blinken nog niet spreken, maar ze zijn gesterkt door het Oekraïense offensief.
+ Oekraïens ziekenhuis geraakt door Russische beschietingen. De aanval gebeurde in de stad Soemi, in het noordoosten van het land. De gouverneur van de regio meldt dat er slachtoffers zijn gevallen, maar niet hoeveel. De gouverneur noemt de aanval ‘cynisch’. Het pand zou deels vernietigd zijn door de beschietingen die vanaf Russisch grondgebied kwamen. Hij meldt dat er slachtoffers zijn gevallen, maar niet hoeveel.
+ Rusland houdt vol dat het nooit burgerdoelen aanvalt maar volgens het Oekraïense ministerie van Gezondheid zouden echter alleen al op gezondheidsinstellingen meer dan 800 Russische aanvallen zijn uitgevoerd!
+ De productie van de kerncentrale Zaporizja is zondag volledig stilgelegd. Dat meldt het Oekraïense staatsagentschap Energeatom. Ook de 6e unit is nu losgekoppeld van het netwerk. Er worden voorbereidingen getroffen om de unit af te koelen.