Gelezen!

De oorlog in Oekraïne van ma. 8 t/m zo. 14 aug. 2022

15 augustus 2022, 00:01
Maandag:
 • Britten: ‘Russen leggen controversiële vlindermijnen langs grens Donbas. De springlading van deze zogenoemde vlinderbommen is klein en is bedoeld om mensen te verwonden en niet te doden. Het wapen werd door de Russen veel ingezet in Afghanistan en maakte veel slachtoffers onder kinderen.
 • Nog 2 vrachtschepen vertrokken uit Oekraïne. Een schip met 11.000 ton sojabonen is op weg naar Italië. Het andere schip vaart met bijna 50.000 ton maïs naar Turkije.
 • Chef Russisch huurlingenleger ronselt in gevangenis: ‘Hij is vooral geïnteresseerd in moordenaars!’
 • Eerste graanschip uit Oekraïne bereikt bestemming en wordt maandag in de Turkse havenstad Derince gelost.
 • In de Oost-Oekraïense provincie Donetsk wordt nog steeds fel gevochten om de steden Bachmoet en Avdiivka, het laatste bolwerk van de Oekraïners daar. Russische aanvallen werden afgeslagen. Ook de Russische opmars ten oosten van Siversk en ten zuiden van Avdiivka zou zijn gestopt.
 • Oekraïne probeert de Russen bij Cherson de pas af te snijden via raketaanvallen. Doelwit was een strategisch belangrijke en eerder beschadigde brug over de Dnjepr. Bovendien werd een weg over een Dnjepr-dam met raketten beschoten. De bevoorrading van de Russische troepen op de rechteroever is aanzienlijk verstoord.

Dinsdag:
 • Kerncentrale in Zaporizja weer beschoten. Oekraïne beschuldigt Rusland van nucleaire terreur wegens de beschietingen van vrijdag en zaterdag. Het Internationaal Atoom-energie-agentschap heeft gewaarschuwd dat bij beschadiging van de reactor in Zaporizja gevaarlijk veel straling kan vrijkomen.
 • VS zeggen Oekraïne 4,5 miljard dollar overheidssteun en 1 miljard aan wapens toe. De totale Amerikaanse begrotingssteun komt daarmee op 8,5 miljard dollar.
 • Russische krijgsmacht verloor tussen de 70 en 80 duizend militairen in de nu 5,5 maanden durende oorlog. Die schatting deelde de Amerikaanse onderminister van Defensie Colin Kahl mee. Het gaat om leden van de Russische krijgsmacht die in Oekraïne gedood zijn of gewond zijn geraakt.
 • ‘Koper wil graan eerste Oekraïense vrachtschip toch niet’. Het in de Libanese hoofdstad Tripoli aangemeerde schip is nu op zoek naar een andere koper en plek om de lading van 26.500 ton mais te lossen.
 • Dode en gewonden door explosies op De Krim. Irina Veresjtsjoek, een van de Oekraïense vicepremiers: ‘De explosies van vandaag zijn nog een herinnering aan van wie de Krim is. Want het is van Oekraïne.’

Woensdag:
 • Zeker 13 mensen omgekomen bij beschietingen in de Oekraïense stad Marganets nabij Zaprizja. Ook raakten zeker 11 mensen gewond en raakten meer dan 20 gebouwen waaronder twee scholen en een concertzaal beschadigd.
 • Russische journaliste Marina Ovsjannikova (43) gearresteerd. Ze werd wereldwijd bekend nadat zij in een live televisie-uitzending protesteerde tegen de oorlog in Oekraïne. Vorige maand protesteerde ze opnieuw met een spandoek met de tekst: ‘Poetin is een moordenaar, zijn soldaten zijn fascisten’. De arrestatie en de strafzaak hebben te maken met dit laatste protest. Als ze wordt veroordeeld riskeert ze een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar!
 • Rusland schiet door de sancties met oude wapens. Een Russisch vooraanstaand militair expert zegt nu zelfs dat de toestand aan het front dramatisch wordt.
 • Voor Zelensky is de oorlog pas voorbij als het in 2014 door Moskou geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim is heroverd. ‘De Krim is Oekraïens en we zullen het nooit opgeven.’
 • Export van Oekraïens graan komt langzaam op gang: ‘Dat er schepen de haven verlaten, geeft hoop.’ Maar is de graandeal genoeg om de wereld te redden?

Donderdag:
 • Ammoniak vrijgekomen bij brand in brouwerij bij Donetsk. Dat melden pro-Russische separatisten die het in de stad voor het zeggen hebben.
 • Foto’s tonen 8 verwoeste vliegtuigen op de Krim: Russische lezing dat munitie is ontploft en dat er geen militair materieel beschadigd is daarmee ontkracht.
 • Rusland wil niet dat Zwitserland Oekraïne vertegenwoordigd in Rusland. Volgens Rusland is Zwitserland geen neutraal land meer en kan het daardoor ook niet de Russische belangen in Oekraïne behartigen. Zwitserland doet namelijk mee met de ‘anti-Russische sancties’.
 • Meer Britse wapens en Deens geld voor Oekraïne. Londen stuur raketlanceersystemen die doelwitten op een afstand van 80 kilometer kunnen raken. De raketten zijn bedoeld om de Russische artillerie af te weren. Denemarken zegt 110 mln. extra financiële steun toe.
 • VN-chef Guterres roept op tot het staken van alle militaire activiteiten in de omgeving van de kerncentrale Zaporizja.
 • Letland heeft Rusland verklaard tot staatssponsor van terrorisme. Het Letse parlement noemde de Russische oorlog in Oekraïne een ‘gerichte genocide tegen het Oekraïense volk’.
 • De export van Russisch wapentuig kan met problemen te maken krijgen door de oorlog en de westerse sancties tegen Rusland. Het Russische leger heeft namelijk grote behoefte aan tanks en andere pantservoertuigen voor de oorlog in Oekraïne vanwege de grote verliezen van militair materieel.

Vrijdag:
 • Het eerste graanschip (de Brave Commander) naar Afrika sinds de Russische invasie van Oekraïne is vrijdag aangemeerd in de haven van Pivdennyi ten noordoosten van Odessa. Zeer binnenkort zal Oekraïens graan worden geleverd aan Ethiopië, schrijft minister Koebrakov.
 • Russische ex-president Medvedev waarschuwt voor ‘ongelukken’ bij kerncentrales in EU. ‘Het lijkt erop dat de Kiev-klootzakken en hun westerse beschermheren klaar zijn om een nieuw Tsjernobyl te veroorzaken. Ze zeggen dat het Rusland is maar dat is onzin. Maar vergeet niet: ook in Europa zijn kerncentrales waar ongelukken mogelijk zijn’, voegt hij toe!
 • Nu ook 2 schepen met agrarische producten sinds VN-deal vertrokken uit Oekraïne. Een lading van 3.000 ton tarwe is onderweg naar Turkije en een schip met 60.000 ton mais vaart naar Iran.
 • Zelensky waarschuwt overheidspersoneel voor het prijsgeven van militaire tactieken aan journalisten. Deze acties noemt hij ‘ronduit onverantwoordelijk’. Hij sprak in heldere woorden over het lekken van informatie: ‘Oorlog is zeker niet de tijd voor ijdelheid en luidruchtige uitspraken. Hoe minder details je weggeeft over onze defensieplannen, des te gemakkelijker is het om deze te implementeren. Hij richtte zijn opmerkingen tot staats-, plaatselijke en militaire ambtenaren en andere personen die volgens hem commentaar leverden op gebeurtenissen aan het front.

Zaterdag/Zondag:
 • Zelensky: Europa moet geen supermarkt worden voor rijke Russen. Hij deed opnieuw een oproep aan de Europese Unie om Russische staatsburgers de toegang tot de Schengenlanden te weigeren. ‘Er moeten garanties zijn dat Russische moordenaars die verantwoordelijk zijn voor staatsterreur geen gebruik mogen maken van visa voor de Schengenlanden.’
 • Door de internationale boycot van Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is de omvang van de Russische economie teruggezet naar het niveau van 2018. In het tweede kwartaal ging het Bruto Binnenlands Product er met 4% omlaag ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het was het eerste volledige kwartaal sinds Rusland in februari buurland Oekraïne binnenviel. Sindsdien heeft de Russische economie het zwaar te verduren door de vele westerse sancties. Ook de inflatie steeg naar het hoogste niveau in decennia.
 • Amerika spreekt India aan over rol als doorvoerland van Russische olie. De VS zijn erachter gekomen dat een Indiaas schip in het geheim op volle zee lading overnam van een Russische olietanker. Daarna werd de lading naar een haven aan de Indiase westkust gebracht om daarna in verwerkte vorm naar New York te zijn gestuurd hetgeen in strijd is met de sancties die Washington heeft ingesteld om Rusland te bewegen te stoppen met de oorlog.