Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma 1 aug t/m zo 7 aug 2022

7 augustus 2022, 13:34
AEX sluit de maand af met grootste koersstijging in jaren.
De AEX boekte in juli een maandwinst van 10,7% en bereikte 729,44 punten. Dit is, met uitzondering van november 2020 (toen het nieuws kwam dat de coronavaccins effectief waren) het hoogste groeipercentage in meer dan 10 jaar tijd. Het is een opmerkelijk gegeven: juist in de maand waarin de inflatie in Europa en de VS weer harder steeg (ondanks renteverhogingen door de ECB met 50 basispunten en de FED met 75 basispunten) en de Amerikaanse economie in een recessie blijkt te zitten boekten de aandelenmarkten enorme winsten in juli.
Toch zien beleggers reden voor optimisme in gepresenteerde halfjaarcijfers. Ze zijn overenthousiast de resultaten aan het vieren als die niet zo slecht blijken als gevreesd of als de toekomstverwachtingen hoop bieden terwijl de omzet en winstverwachtingen achterblijven, stelde Craig Erlam van Oanda: ‘Dat schreeuwt niet als echt houdbaar herstel.’ (FD)
……………………………………………………………

Hongarije kan niet zonder financiële hulp van de EU.
Het beleid van de Hongaarse regering is in een half jaar tijd met 180 graden gedraaid. Stond de 1e helft van het jaar nog in het teken van miljardenschenkingen aan de bevolking, de realiteit van de 2e helft van 2022 is bezuinigingen, hoge inflatie en minder koopkracht. Zonder steun van de EU dreigt een diepe recessie. Met gulle hand deelde premier Victor Orbán geld uit rond de verkiezingen in april maar nu moet er stevig worden bezuinigd.
De staatschuld is sterk opgelopen en het begrotingstekort was over het 1e halfjaar 7,2 miljard euro. De druk op Hongarije is enorm. De regering heeft geen andere keus dan te bezuinigen en een afspraak te maken met de EU die eisen stelt voor het openhouden van de subsidiekraan. De Europese Commissie heeft Hongarije voorlopig een maand gegeven om met voorstellen te komen. Het belangrijkste daarbij is het tegengaan van corruptie maar ook op andere punten zullen er hervormingen moeten komen. (FD)
……………………………………………………………

Farmers Defence Force beticht LTO van verraad vanwege deelname Remkes-overleg.
De boeren zijn sterk verdeeld over deelname aan het stikstofberaad onder leiding van Remkes. De radicaalste boerenbelangenclub, FDF, beticht het gematigder LTO van verraad. LTO is na een telefoontje van de premier toch bereid met het kabinet in gesprek te gaan, terwijl FDF het overleg liever boycot.
In een online-video hekelt FDF-leider Mark van de Oever de ‘tuinslangruggegraat’ van LTO. Voorzitter Sjaak van der Tak zou zonder overleg met FDF en andere boerenorganisaties de gezworen eenheid hebben doorbroken. Tijdens de grote demonstratie in Stroe vorige maand spraken de boeren af te allen tijde 1 lijn te trekken tegenover het kabinet, memoreert Van de Oever. Het gezamenlijke motto luidde: ‘together we stand, apart we will fall”.
De boeren vinden Remkes niet neutraal omdat hij voorzitter van de commissie was die het kabinet adviseerde in 2020 de landelijke stikstofuitstoot zo snel mogelijk te halveren. Hij schreef in dat adviesrapport dat dit doel niet haalbaar is zonder harde ingrepen in de veehouderij.
Hij benadrukt dat hij louter als gespreksleider fungeert. De onderhandelingspartner van de genodigden is het kabinet, in de personen van Rutte en de ministers van Landbouw (Henk Staghouwer) en Natuur en Stikstof (Christianne van der Wal). Het overleg waarbij ook Rabobank, milieuorganisaties en veevoederbedrijven zijn uitgenodigd begint vrijdag om 11 uur. (VK)
…………………………………………………………….

Geel, groen, wit en de bollen: in de Tour Femmes deelden Nederlanders de lakens uit.
Op een groot podium bij de top van La Planche de Belles Filles is het zondag aan het begin van de avond een komen en gaan van Nederlands beste wielrensters. In de 1e Tour de France Femmes sinds jaren trekken ze nagenoeg alle denkbare leiderstruien aan.
Het belangrijkste tricot, het geel, is voor Annemiek van Vleuten (39), winnares van het algemeen klassement. Het groen voor de renster die in de sprints de meeste punten verzamelde zit om de schouders van Marianne Vos (35). Demi Vollering draaft de bollentrui, bestemd voor de beste klimster. De witte trui wordt uitgereikt aan de hoogst geklasseerde jongere onder de 23. Shirin van Anrooij (20) neemt ‘m stralend in ontvangst. En vergeet ook niet dat Van Vleuten, Vos en Lorena Wiebes 6 van de 8 etappes wonnen: ieder twee!
Van Vleuten had van tevoren wel enige reserves. Het evenement was iets te veel vooraf een hype maar na 8 dagen koersen is ze overtuigd. ‘Het is niet een side-show voor de mannentour. ‘Ja, dit is wel de grootste etappewedstrijd.’ Volgend jaar is ze er weer bij. Ze hoopt dat dan de Alpe d’Huez erin zit. (VK)
……………………………………………………

Olieprijzen dalen na forse klappen bij inkoopindices.
De olieprijzen zijn maandag aanzienlijk gedaald. Beleggers zijn pessimistisch na een reeks matige cijfers over de fabrieksactiviteit in de VS, China en Europa. Dat zou de vraag naar de grondstof verlagen.
De prijs van een termijncontract op een vat Brentolie zakte ruim 4% tot net onder de $ 100 per vat. Ook de prijs van de Amerikaanse tegenhanger van Brent, West Texas Intermediate daalde en ging zelfs 5% omlaag, naar iets meer dan $ 93 per vat.
Beleggers reageerden op flinke dalingen van inkoopmanagersindices in de wereld. Deze scores zijn voor beleggers doorgaans een belangrijke graadmeter.
De olielanden spraken in juni nog af de productie fors te verhogen. Zowel in juli als augustus zouden er dagelijks 648.000 vaten olie bij komen om de krapte op de markt te verlichten nu de Russische uitvoer krimpt. (FD)
……………………………………………………..

Groei van bedrijvigheid in Europa slaat om in krimp.
De productie zakt terug in Duitsland, Italië en Frankrijk, orders nemen af. Indices bedrijvigheid dalen onder de 50, Nederland staat nog op 54,5. De afnemende bedrijvigheid voedt de angst voor een recessie.
De economie in de eurozone staat onder grote druk en loopt steeds meer risico in een recessie te belanden. In de grote economieën zakt de productie en bedrijven zien het aantal nieuwe orders teruglopen. Ook in de Verenigde Staten koelt de activiteit van producenten af.
De wereldeconomie groeit als geheel dit jaar met 3,2%, zo verwacht het IMF; in april werd nog 3,6% verwacht. De prognose voor 2023 is met 0,7% procentpunt verlaagd naar 2,9%. Tegelijkertijd gaat het muntfonds uit van een hogere inflatie, die dit jaar zal oplopen tot bijna 10% voor de opkomende markten en tegen de 7% voor ontwikkelde landen. (FD)
……………………………………………………..

Engelse meisjes zijn een droom rijker: ‘Ik wil spits zijn’
De Engelse vrouwen wonnen zondag het EK-voetbal in een bomvol Wembley. Naast vreugde is er ook reflectie: de vorige finale had veel minder bekijks, en kort daarvoor was vrouwenvoetbal zelfs verboden.
‘Het was aan de vrouwen om voetbal thuis te brengen’ Op de ochtend nadat het Engelse vrouwenteam Europees kampioen is geworden, toont Corine Hidderley een brede lach. Met haar vriendin Terri Leanne Daly en hun 5 kinderen staat ze bij de ingang van het nationale voetbalmuseum in Manchester. ‘Wat er in Wembley is gebeurd is zo inspirerend’, vervolgt ze. ‘Voor meisjes en vrouwen, natuurlijk, maar misschien kunnen de heren voetballers ook wat opsteken van de teamgeest die we hebben gezien.’
Een jaar nadat de EK-finale van de mannelijke vedettes in een anticlimax was geëindigd – ze verloren na strafschoppen van Italië – brachten de vrouwen grote vreugde naar Wembley, waar bijna 88.000 mensen zaten; een record uit de EK-geschiedenis.
Het voetbal heeft tot loftuitingen geleid. In Engelse kranten verschenen afgelopen dagen brieven van lezers die hadden opgemerkt dat vrouwenvoetballers amper duiken, klagen of simuleren. Een voorbeeld was de memorabele hakbal van de Engelse invalster Alessia Russo in de halve finale. Vlak daarvoor had ze een ferme duw van een Zweedse verdediger gekregen. Een beetje man zou zijn gaan liggen, verontwaardigd roepend om een strafschop. Vrouwen, zo was de teneur, spelen voetbal zoals het ooit is bedoeld.
Eén foto heeft al iconische waarde gekregen: van invalster Chloe Kelly die na het scoren van de winnende treffer zwaaiend met haar uitgetrokken shirt over het heilige gras rent. ‘Het beeld van een shirtloze vrouw in een sport-bh – uiterst belangwekkend, oordeelde de commentator Lucy Ward, zelf een oud-voetballer. ‘Dit is een vrouwenlichaam, niet voor seks of voor de show, maar voor de pure vreugde over wat ze kan doen en de kracht en vaardigheden die ze bezit. Geweldig.’ (VK)
……………………………………………………………………….

Doorsturen asielzoekers wekt woede.
Het COA heeft de afgelopen maanden honderden asielzoekers die pas kort in Nederland waren ongeïdentificeerd naar noodopvanglocaties gestuurd.
De nationale politie was hier woedend over uit angst om ongedocumenteerden uit het oog te verliezen. Het overplaatsen gebeurde met asielzoekers die zich in Ter Apel wilden melden, maar voor wie door de opvangcrisis geen plek was. Ze werden halsoverkop ongecontroleerd in touringcars naar noodopvanglocaties elders gebracht. Dat is tegen de afspraken in: vreemdelingen moeten eerst vingerafdrukken afgeven, documenten tonen aan de politie en op de foto voor ze vervoerd en opgevangen mogen worden. Volgens bronnen werden sinds mei ongeveer 1.200 asielzoekers op deze manier verder gestuurd. De vrees is dat dit opnieuw kan gebeuren als het weer te druk wordt in Ter Apel. (NRC)
…………………………………………………………………….

VS vroegen vlak voor oorlog om extra gaswinning Groningen.
Amerikanen hoopten dat Nederland kon helpen bij het veiligstellen van de energievoorziening. De Amerikaanse overheid heeft Nederland een maand vóór de Russische inval van Oekraïne gevraagd meer Gronings gas te winnen om de krapte op de wereldwijde gasmarkt te voorkomen. Het Amerikaanse verzoek laat volgens experts zien dat de VS, anders dan de EU, al in een vroeg stadium ervan doordrongen waren dat de destijds dreigende oorlog zou kunnen leiden tot een serieuze energiecrisis. Uit de vrijgegeven documenten via de wet open overheid blijkt dat Washington alles op alles zette om zo’n crisis te voorkomen.
Op 19 januari komt bij EZ al een e-mail binnen van de Amerikaanse ambassade. Die wil zo snel mogelijk praten over productieverhoging in Groningen om energie veilig te stellen in Europa. Energieprijzen zijn op dat moment al torenhoog omdat Rusland zijn gasexport in aanloop naar de oorlog sterk heeft verminderd. Bovendien verwachtten de VS, als één van de weinigen dat Rusland een oorlog met Oekraïne begint met wereldwijde energietekorten tot gevolg. Op 24 februari valt Rusland Oekraïne binnen!
Het kabinet wil de gaskraan in Slochteren alleen verder opendraaien als ‘aller, allerlaatste redmiddel’, zo laat EZ weten aan het FD. Volgens het ministerie hebben de VS tot nu toe nog geen formeel verzoek ingediend voor het opvoeren van de Gronings gaswinning. (FD)
………………………………………………………………

Schiphol beperkt aantal passagiers ook in najaar.
Schiphol houdt het passagiersplafond, dat het eerder voor de maanden juli en augustus invoerde, tot en met oktober aan. In september geldt een maximum van 67.500 vertrekkende passagiers per dag. In oktober is dat 69.500. De luchthaven laat in een verklaring weten dat de maatregel is genomen na overleg met luchtmaatschappijen.
Voor de herfstvakantie, die in oktober valt, waarschuwt Schiphol vliegmaatschappijen en reisorganisaties dat er per dag gemiddeld 3500 passagiers te veel verwacht worden. Om te bepalen wat voor maatregelen moeten worden genomen, gaat de onafhankelijke slotcoördinator met de maatschappijen in gesprek. (FD)
………………………………………………………………

Zware klap voor Al Qaida, maar Biden kan nog niet op zijn lauweren rusten.
De geslaagde Amerikaanse operatie om Al Qaida-leider Ayman al-Zawahiri uit te schakelen is een flinke opsteker voor president Biden. Maar het nieuws van de Droneaanval in Kabul heeft ook zijn schaduwzijde.
‘Gerechtigheid is geschied. Deze terroristenleider leeft niet meer’, zo kondigde de Amerikaanse president tevreden aan dat Al-Zawahiri was gedood bij een droneaanval op zijn schuiladres in Kabul. Het succes van de CIA-operatie is een meevaller die Biden goed kan gebruiken, nu zijn populariteit gevaarlijk diep is gezakt als gevolg van de stijgende prijzen en de haperende economie.
Veel Amerikanen beschouwen de 79-jarige president als een zwakke leider, dus legde het Witte Huis er veel nadruk op dat Biden zelf actief betrokken was bij het voorbereiden van de drone aanval op het huis waar de opvolger van Osama bin Laden zich schuilhield. Met de operatie revancheerde Biden zich niet alleen voor de aanslagen op 11 september, waarbij Al-Zawahiri een belangrijke rol speelde maar ook voor de vernederende aftocht van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan, bijna een jaar geleden.
Het chaotische verloop daarvan kwam Biden op het verwijt te staan dat hij het imago van de VS onherstelbare schade had toegebracht, door de Afghaanse bondgenoten in de steek te laten. (VK)
…………………………………………………………….

Ook ziekenhuisbezetting coronapatiënten daalt eindelijk, na wekenlange snelle stijging.
Na 2 weken van dalende besmettingscijfers lijkt de zomergolf ook in de ziekenhuizen op zijn retour. In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 881 covidpatiënten, van wie 44 op de intensive care. Dit is het laagste aantal sinds 8 juli. Deze week zijn gemiddeld 3.000 besmettingen per dag gemeld, een daling van ruim 20% in 1 week.
Gelderland-Zuid is de veiligheidsregio met verreweg de meeste positieve testen. Met ruim 350 per 100.000 inwoners is het aantal meldingen daar ruim het dubbele van het landelijk gemiddelde. (VK)
……………………………………………………………..

Is Santokhi het type bestuurder dat hij wilde bestrijden?
De afgelopen weken ging de Surinaamse bevolking dagelijks de straat op om te demonstreren tegen het beleid van president Chad Santokhi, die juist alles anders zou doen dan zijn voorganger Desi Bouterse. ‘De president moet doen wat hij zegt en zeggen wat hij doet’, vindt econoom Helyante Mac-Donald.
‘Elke dag zal ik als president de vraag stellen: draagt wat wij doen bij aan een beter Suriname?’ Die woorden sprak de Surinaamse president Santokhi (63) bij zijn inauguratie, precies 2 jaar geleden. In zijn Suriname, beloofde hij, zou er ‘geen ruimte zijn voor corruptie, persoonlijk belang en eigen gewin’.
Het gewicht dat die woorden hadden, kan nauwelijks worden overschat in een land dat na 10 jaar in- en in corrupt bestuur onder Desi Bouterse in een diepe afgrond tuurde. De schatkist was leeg, zo leeg dat niet alle ambtenarensalarissen meer werden uitbetaald. De internationale schuldenlast bedroeg 2,5 miljard euro. Het vertrouwen in de politici was weg - niet alleen bij burgers, ook bij het IMF dat Suriname geen geld meer wilde lenen. We gaan het regelen beloofde Santokhi desondanks.
Twee jaar later klinken die woorden als holle frasen. De afgelopen weken gingen dagelijks duizenden mensen de straat op om te demonstreren. Ze protesteren tegen de benoeming van Santokhi’s vrouw Melissa als commissaris bij het staatsoliebedrijf en het toewijzen van felbegeerde bouwgrond aan loyale partijgenoten van regeringspolitici, maar ook tegen de hoge elektriciteits- en brandstofprijzen, alsmede voor betere zorg en onderwijs.
Santokhi’s grootste verdienste in de afgelopen 2 jaar is dat hij het IMF weer aan boord kreeg zegt politicoloog Breeveld van de Anton de Kom Universiteit waardoor Suriname schuldeisers zoals China kan terugbetalen. Zijn regering bracht ook het begrotingstekort terug van meer dan 20% in de jaren onder Bouterse naar 0,8% op de begroting van 2022! Onontbeerlijke instituten die in de Bouterse jaren werden ontmanteld functioneren weer enigszins.
Deze regering zit niet stil maar het probleem is dat de meeste mensen van die veranderingen weinig merken. Mensen putten weinig hoop uit structurele hervormingen van de economie die hun vruchten op lange termijn afwerpen. Santokhi’s grootste blinde vlek is niet zijn beleid maar de slechte communicatie daarover.
Alle kritiek ten spijt willen de meeste Surinamers niet dat Santokhi aftreedt, ook de organisatoren van de demonstraties niet. De vrees dat Suriname dan opnieuw financieel en economisch stuurloos raakt, is te groot. Dat zou jammer zijn mede door de veelbelovend olievondsten van de afgelopen jaren. De regering-Santokhi zou de 1e stappen in de juiste richting kunnen zetten als zij lessen trekt uit de protesten van de afgelopen weken, zegt econoom Mac-Donald. (VK)
………………………………………………………………….

Heeft Pelosi Taiwan van de wal in de sloot geholpen?
Het bezoek van de Amerikaanse voorzitter van het huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi aan Taiwan leek zo op het 1e gezicht vooral een feest voor de democratie. Samen met de Taiwanese president Tsai Ing-wen maakte ze in het volle licht van de internationale media een krachtige vuist tegen het machtige Beijing, dat alles had geprobeerd om het bezoek te voorkomen.
Maar na haar vertrek begint het ware feest pas echt. Meteen na de landing van Pelosi op het eiland – door China gezien als onvervreemdbaar onderdeel van China, maar de facto een onafhankelijke eilandstaat – kondigde China aan dat het leger van donderdag tot en met zondag militaire oefeningen rondom Taiwan gaat houden, waarbij met scherp wordt geschoten. De oefeningen zijn in veel opzichten uitzonderlijk en ingrijpend. Taiwan wordt tijdens de oefeningen grotendeels van de buitenwereld afgesloten. Een ernstige schending van de territoriale integriteit van ons land, aldus kapitein Jian Chang Yu van het Taiwanese ministerie van Nationale Veiligheid.
Als China met deze militaire oefeningen kan laten zien dat het Taiwan inmiddels zonder veel moeite kan isoleren, dan heeft China zijn grip op Taiwan aanzienlijk vergroot. Zo zou het bezoek van Pelosi precies het tegenovergestelde hebben bereikt van waar zij en de Taiwanese president Tsai Ing-wen op hopen. Dan is de kans dat Taiwan op den duur kan overleven als democratisch baken in de regio alleen maar verder afgenomen. (NRC)
………………………………………………………………………

Vrees stilvallen kolentoevoer door lage stand Rijn.
De levensader van het industriële hart van Duitsland valt droog. Door de lage waterstanden kunnen schepen minder lading meenemen. De haperende aanvoer van kolen kan de energiecrisis vergroten.
Met het lage waterpeil in de rivier de Rijn dreigt escalatie van de energiecrisis voor Duitsland., aangezien het vervoer van kolen naar de elektriciteitscentrales steeds lastiger wordt. Op de Rijn, maar dat geldt ook voor de Donau en de Elbe, is de binnenvaart flink teruggevallen door de lage waterstand. Schepen kunnen veel minder lading meenemen, omdat ze anders aan de grond lopen.
De Duitse binnenvaartsector wees gisteren met de beschuldigende vinger naar de politiek. Duitsland loopt ver achter met de verdieping en uitbreiding van waterwegen, een levensader voor het industriële hart van Europa’s grootste economie. Als de vaargeulen waren uitgediept, zouden vrachtschepen veel langer onderweg kunnen blijven. De regering erkende dat bijna alle uitbreidingsprojecten die het kabinet in 2016 heeft goedgekeurd nauwelijks verder zijn gekomen dan de initiële planningsfase. Sommige plannen liggen al bijna 10 jaar stil. (FD)
…………………………………………………………………

Minder hypotheekaanvragen, kopers wachten af.
Huizenkopers haken steeds vaker af door de gestegen hypotheekrente. Terwijl er in de afgelopen maanden meer woningen te koop zijn gezet en huizenprijzen blijven stijgen, is het aantal vragen voor een nieuwe hypotheek in juli fors gedaald. Bovendien lenen kopers minder geld, zo blijkt uit cijfers van De Hypotheker.
Het beeld op de woningmarkt verandert. ‘Consumenten beginnen de kat uit de boom te kijken en je merkt dat de vraag afneemt’, zegt commercieel directeur Menno Luiten. ‘Dit is de 1e maand waarin we zien dat het aantal aanvragen echt hard begint terug te lopen. In de maand juli is ten opzichte van het vorige jaar het aantal nieuwe hypotheekaanvragen met 32% gedaald.
Bovendien daalde het gemiddelde leenbedrag voor nieuwe hypotheken van €322.000 in juni naar €311.000 vorige maand, een daling van 3,4%. Ten opzichte van juli vorig jaar daalde het aangevraagde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning zelfs met 5%, ‘Dat is significant’, vindt Luiten, commercieel directeur van de Hypotheekadviseur.
Hoewel historisch gezien nog altijd weinig woningen te koop staan steeg het aanbod tussen het eerste en het tweede kwartaal van dit jaar met de helft meldde de NVM. Tegelijkertijd komen er minder mensen kijken, omdat veel potentiële kopers door de gestegen rente minder kunnen lenen of tegen hogere maandlasten aankijken. Een te koop staande woning kende tussen mei en juli gemiddeld 7,3 bezichtigingen (FD)
………………………………………………………………………

China waakt ervoor zichzelf in de vingers te snijden.
Zo groot als het Chinese militaire machtsvertoon op zee is, zo bescheiden zijn de economische strafmaatregelen van Peking tegen Taiwan. Het eiland straffen blijkt niet zo eenvoudig. China is namelijk enorm afhankelijk van Taiwans halfgeleiders. De import van vis en citrusvruchten werd stopgezet alsmede de export van Chinees zand naar Taiwan.
Afgezet tegen de grote verbale woede van Peking over de tussenstop van Pelosi hebben die sancties niet veel om het lijf. Voor Peking ligt de nadruk duidelijk op militaire maatregelen. De economische maatregelen hebben meer een symbolisch karakter zegt Xiaoxue Martin, onderzoeker aan China Centre Institute Clingendael.
Hoewel de Taiwanese economie met een omvang van zo’n $840 mrd aanzienlijk kleiner is dan die van China met bijna $200.000 mrd is Taiwan op een cruciaal terrein een wereldmacht. De unieke positie van Taiwan als hofleverancier fungeert als een schild tegen een Chinese invasie. China en westerse landen leunen sterk op Taiwans chipindustrie. Het is een extra reden om te voorkomen dat Taiwan in Chinese handen valt.
De militaire oefeningen zijn in feite een blokkade van het eiland. De VS en Taiwan vinden dat ze China die 4 dagen maar moeten laten uitrazen. Een langere blokkade zullen de VS niet accepteren. Als de oefeningen dit weekend niet zijn afgelopen, hou er dan maar rekening mee dat de VS oorlogsschepen die kant op sturen. (FD)
……………………………………………………………………

Inflatie boven de 10% voor het eerst sinds 1975.
De inflatie steeg in juli vooral door de torenhoge energieprijzen, hogere huren en duurdere graan- en zuivelproducten. In juli bedroeg de inflatie 10,3%. Dat wil zeggen dat consumentengoederen en – diensten 10,3% duurder waren dan in diezelfde maand een jaar eerder. In juni bedroeg de inflatie nog 8,6%.
Vooral de torenhoge energieprijzen stuwen de consumentenprijsindex. Zij hebben, zoals het CBS dat noemt, een “opwaarts effect op de inflatie”. Energie was in juli 108% duurder dan in juli 2021, ondanks de btw-verlaging die op 1 juli is ingegaan. Tot het einde van het jaar bedraagt de btw op energie geen 21 maar 9%. (NRC)
……………………………………………………………..

Nederlands onderzoek: bij 1 op de 8 coronapatiënten houden de klachten langer aan.
Dat blijkt uit een langlopend Nederlands onderzoek. De resultaten zijn gepubliceerd in vakblad The Lancet. De Nederlandse cijfers worden internationaal gezien als de meest betrouwbare schatting van het aantal patiënten tot nu toe.
Ruim 21% van de coronapatiënten uit het onderzoek kampte 3 tot 5 maanden na de infectie met op zijn minst 1 nieuwe gezondheidsklacht of met een kwaal die was verergerd. In de niet-geïnfecteerde groep ging dat om een kleine 9%. Conclusie: bij ruim 12% van de patiënten zijn de klachten het gevolg van coronabesmetting.
Tien symptomen waren zo overduidelijk aanwezig of verergerd dat de onderzoekers ze beschouwen als de basiskenmerken van het postcovidsyndroom. Het gaat onder meer om pijn op de borst, pijnlijke spieren, een zwaar gevoel in armen en benen, reuk en smaakverlies en algehele vermoeidheid.
De resultaten gaan vooral op voor patiënten met relatief milde infecties, die thuis zijn uitgeziekt. Van de deelnemers had slechts een paar procent in het ziekenhuis gelegen. Van patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen is bekend dat 50 tot 70% niet goed herstelt. (VK)
……………………………………………………………

Onenigheid en vastberadenheid.
Het gesprek tussen voorzitter Johan Remkes, het kabinet en de boerenorganisaties heeft minder opgeleverd dan was gehoopt.
Wat begon als een dag van hoop en verzoening met de boeren eindigde in een aankondiging van nog hardere acties. Het ‘verkennende’ gesprek tussen onafhankelijk voorzitter Johan Remkes, het kabinet en een deel van de boerenorganisaties heeft vrijdag duidelijk niet opgeleverd waar op was gehoopt. Bij het LTO-kantoor in Wageningen maakten de grootste boerenorganisaties bekend dat zij ‘zeer teleurgesteld’ zijn. ‘Het geschonden vertrouwen is niet hersteld, boeren zijn het zat’, zeiden de boerenclubs in een gezamenlijke verklaring. Farmers Defence Force-leider Mark van den Oever kondigde ‘de hardste acties tot nu toe’ aan. ‘Ik denk dat het gaat escaleren.’
Een paar uur eerder was de stemming op het provinciehuis in Utrecht nog anders. Remkes sprak van ‘een buitengewoon constructief’ gesprek, premier Mark Rutte maakte namens het kabinet excuses voor het beruchte ‘stikstofkaartje’ waarmee minister Christianne van der Wal de plannen in juni lanceerde.
Als het overleg na ruim 4 uur praten klaar is, blijkt dat de belangrijkste partijen het er dus niet over eens zijn wat binnen is afgesproken. LTO-voorman Sjaak van der Tak zegt dat er in het ‘stevige gesprek’ weliswaar ‘beweging’ is gekomen van de kant van het kabinet, maar dat de toezeggingen voor LTO ‘te weinig’ zijn. ‘Voor ons is het klaar, wij kunnen het gesprek op dit moment niet voortzetten. De bal ligt nu bij het kabinet om het vertrouwen te herstellen.’
Tineke van den Berg, bestuurslid Biodynamische landbouw vond het shocking dat Van der Tak zomaar zei dat het voor LTO klaar is. ‘We zijn hier om dit samen op te lossen. Ik viel van mijn stoel, niet te geloven.’ FDF-voorman Van den Oever zei over de opstelling van Van der Tak: ‘Ik had het niet beter dan Sjaak kunnen doen.’
FDF-leider Jeroen van Maanen en Agractie-voorman Bart Kemp: we hadden verwacht dat het kabinet op de doelen, het tijdpad en de manier waarop de stikstofnorm nu gemeten wordt had bewogen. Daarop verwachten zij alsnog handreikingen van het kabinet. De boeren maakten duidelijk dat hun front tegen het kabinet – ‘onze gezamenlijke vijand’ – voorlopig gesloten blijft. (NRC)