Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma. 19 t/m zo. 25 september 2022

25 september 2022, 19:13
Drones Iran brengen veel schade toe aan Oekraïense leger.
Oekraïense strijdkrachten in de noordoostelijke regio Charkov lijden ernstige verliezen. Dit komt doordat het Russische leger Iraanse drones inzet. Die vernietigen materieel en blijven vaak onzichtbaar voor de Oekraïense afweer.
Het is het eerste buitenlandse wapentuig dat het Russische leger op grote schaal gebruikt. De kamikazedrones vallen voornamelijk de posities van gepantserde voertuigen en artillerie van het Oekraïense leger aan. Alleen al in de brigade van kolonel Koelagin hebben de drones 4 zelfrijdende houwitsers en 2 gepantserde voertuigen vernietigd. De Iraanse drones kunnen voor Rusland een ‘potentieel tegenwicht’ bieden tegen hightechwapensystemen als de meervoudige raketsystemen Himars waarmee de Oekraïners precisieaanvallen uitvoeren op de infrastructuur van Russische troepen.
Omdat de raketten klein zijn (een bereik van 2500 kilometer hebben waardoor ze doelen ver van de frontlinie aan kunnen vallen) en laagvliegen is het lastig voor luchtverdedigingssystemen om ze te onderscheppen.
Maar tegenover dat succes staan de ondoelmatige operaties die Rusland uitvoert in de Donbass, schrijft de Amerikaanse denktank ‘Institute for the Study of War’. Rusland blijft zinloze aanvallen uitvoeren rond Donetsk en Bachmoet in plaats van zich te concentreren op de verdediging tegen het aanhoudende Oekraïense offensief verdedigen. Hun inspanningen lijken steeds meer los te staan van de algemene realiteit van het operatiegebied, aldus ISW. (FD)

__________

Het nieuwe wapen van de Europese commissie wérkt.
Nu Hongarije ziet dat het ernst is met het opschorten van 7,5 miljard subsidie maakt de regering Orbán ineens werk van de strijd tegen corruptie. Het dreigen met het inhouden van subsidies heeft effect. De financiële sancties werken, ook bij autocraten als Orbán. Boedapest is nu wel bereid de welig tierende corruptie, vriendjespolitiek en fraude aan te pakken. Helaas werkt het zo, zei commissaris Johannes Hahn (budget) in een toelichting.
Al meer dan 10 jaar klagen Brussel, andere Europese Hoofdsteden en het Europese parlement over misstanden bij de besteding van de EU-miljarden voor Hongarije. Orbán trok zich daar niets van aan. Hij ontkende de aantijgingen en ging ondertussen vrolijk door met het verrijken van zijn vrienden op kosten van de Europese belastingbetaler. Bij de helft van de openbare aanbestedingen in Hongarije van met EU-geld gefinancierde projecten was slechts één gegadigde, aldus de commissie.
De nieuwe ‘rechtsstaattoets’ is een gamechanger: Als er een gerede kans bestaat dat de financiële belangen in gevaar komen mag het geld überhaupt niet worden overgemaakt. Pogingen om het mechanisme af te zwakken werden door het Europees parlement getorpedeerd. Tot nu toe kon misbruik alleen per geval worden aangepakt, nadat het geld was uitgegeven en waarbij medewerking van de nationale rechter vereist was. Het resultaat was dat er vrijwel nooit iemand vervolgd werd. (VK)

__________

Geen gezinscontact Taghi na berichten over ontvoeringsplan Rutte of Amalia.
Ridouan Taghi mag de komend 3 maanden niet meer bellen met familie in het buitenland vanuit de Ebi, de extra beveiligde inrichting in Vught waar hij is gedetineerd. Zijn advocaat Inez Weski meldt dat. De maatregel betekent dat hij geen contact meer kan hebben met zijn vrouw en kinderen, die in het buitenland verblijven. Familieleden in Nederland mogen nog wel fysiek op bezoek komen. Volgens De Telegraaf vermoedt de politie dat in opdracht van Taghi plannen worden beraamd voor ontvoering van premier Rutte of prinses Amalia. De beveiliging van beiden zou om die reden zijn aangescherpt. Taghi ontkent bij monde van zijn advocaat dergelijke plannen met klem. (NRC)

__________

Looneisen vakbonden FNV en CNV komen boven de 10% uit.
+ De vakbonden maken hun cao-eisen voor 2030 bekend.
+ FNV eist compensatie voor inflatie van 12% in oktober.
+ CNV houdt met 5% à 10% al rekening met lagere inflatie.
FNV en CNV willen de koopkrachtverliezen van werknemers komend jaar in loononderhandelingen met werkgevers compenseren. FNV mikt op een verhoging van de cao-lonen met 12%, een percentage dat lang ondenkbaar is geweest. De bond bereidt al op korte termijn landelijke acties voor om die eis kracht bij te zetten. ‘Het succes van de stakingsacties bij NS inspireert’, aldus FNV-vicevoorzitter Boufangacha.
Het CNV wil eerst zien wat het kabinet nog doet aan koopkrachtreparatie en hoe de werkgevers zich opstellen aan de cao-tafels zegt voorzitter Piet Fortuin. Een loonsverhoging van 5% à 10% is twee keer zo hoog als dit jaar en voor CNV-begrippen ‘historisch’.
(FD)

__________

Vaarwel, kleine grote koningin: ‘Dit afscheid doet haar recht’.
Honderden regeringsleiders en hoogwaardigheidsbekleders bezochten maandag de uitvaart van koningin Elizabeth II. Ook kwamen honderdduizenden Britten naar de hoofdstad om deze grootste staatsbegrafenis in de geschiedenis bij te wonen. Naast verdriet heeft trots de overhand.
Het zijn niet alleen de stiltes die door merg en been gaan tijdens de staatsbegrafenis van koningin Elisabeth, maar vooral ook de geluiden. De kanonschoten in Hyde Park. Het doffe gebeier van de Big Ben. De doedelzakken van de Ierse en Schotse ‘guards’. Het geklik van de legerschoenen tegen het asfalt van The Mall. De engelachtige koorknapen in Westminster Abbey. Het ‘God save the King’. En dichterbij: het gesnik van de aanwezigen voor wie deze climax van 10 dagen nationale rouw net iets te veel wordt.
Londen is maandagmiddag, om Shakespeare te parafraseren, ‘vol met geluiden’ tijdens de grootste uitvaart die niet alleen Britten, maar ook de rest van de wereld ooit heeft gezien. Geluiden van rouw, geluiden van dank en geluiden van hoop. Bij het vaarwel zeggen van de kleine grote koningin die meer dan 70 jaar op de troon heeft gezeten, krijgen de woorden ‘Groot’ en ‘Verenigd’ in Groot-Brittannië en het Verenigd Koninkrijk weer hun oude betekenis. Honderdduizenden Britten zijn naar de hoofdstad gekomen om mee te schrijven aan de geschiedenis. Met vlaggen, met onverwerkt verdriet. Ze willen allemaal een mooi plekje hebben rondom het paleis van Westminster, waar de overleden vorstin opgebaard lag, en Westminster Abbey, de plek waar Elizabeth was getrouwd, gekroond en waar nu de rouwdienst plaatsvindt. Wie de hele ceremonie nauwgezet wil volgen is aangewezen op de grote schermen in Hyde Park.
Stilte overheerst – zelfs vliegtuigen zijn omgeleid – wanneer de kist door soldaten, die uit Irak overkwamen, op de affuit worden gezet. Een lange rouwmars begint. Langzaam marcheert de crème de la crème van de gewapende strijdkrachten over The Mall, de brede boulevard die gemaakt is voor gelegenheden als deze. Achter de kist lopen, in vol ornaat, koning Charles en andere leden van de koninklijke familie. De poorten van Buckingham Palace staan open, maar de rouwstoet marcheert voorbij… (VK)

__________

Helft advocaten slachtoffer van agressie of bedreiging.
Vooral strafrecht- en familierechtadvocaten hadden last van agressie. De helft van de advocaten had het afgelopen jaar te maken met agressie, intimidatie of bedreiging. In de meeste gevallen komt dat van eigen cliënten. Een op de 5 advocaten die slachtoffer van agressie is, overweegt te stoppen met het werk. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse orde van advocaten, (NOVA).
NOVA-bestuurslid Jeroen Soeteman stelt dat de orde ‘geschrokken, maar niet verbaasd’ is.
‘Al veel langer merken we dat er een toename van agressie tegen advocaten lijkt te zijn.’
Curatoren en strafrechtadvocaten hebben het meest met agressie te maken. Ook advocaten die actief zijn in het familierecht hebben last van agressie, intimidatie en bedreigingen. De eigen of voormalige cliënt is met 50% de meest voorkomende bron van agressie, gevolgd door de wederpartij en familieleden en bekenden van de cliënt of wederpartij.
Volgens Soeteman valt dat te verklaren doordat zij actief zijn in rechtsgebieden die diep ingrijpen in het leven van mensen. Het betreft vaak juridische kwesties waarbij respectievelijk hun bedrijf, vrijheid of bijvoorbeeld omgang met de kinderen op het spel staat.
Soeteman wijst erop dat de advocatenorde sinds vorig jaar weerbaarheidstrainingen aanbiedt. Daar leren advocaten grenzen te stellen en krijgen zij praktische tips. Ook veiligheidsscans worden aangeboden om te kijken hoe het advocatenkantoor veiliger kan worden ingericht (NRC)

__________

PRINSJESDAG

De Koning vraagt het land ‘veerkracht’ te tonen.
Bezorgd over de toekomst en nederig over de eigen prestaties, zo bereidt Rutte IV het land voor op onzekere tijden. De onvrede in het land is het kabinet niet ontgaan, maar het is vastbesloten in elk geval de koopkrachtproblemen voor de komende winter voor zoveel mogelijk mensen op te lossen. Dat mag wat kosten.

Het kabinet liet Willem-Alexander op Prinsjesdag een Troonrede voorlezen vol zorgen en onzekerheden. Zorgen over de vrijheid van meningsuiting, over de toenemende armoeden en wankelende bestaanszekerheden. Onzekerheid over de oorlog in Oekraïne, het klimaat, de energievoorziening en de toekomst van het platteland. In de traditie van de beroemde tv-toespraak van premier Den Uyl tijdens de vorige energiecrisis in 1973 (‘Zo bezien, keert de wereld van voor de oliecrisis niet terug’) vroeg de koning het land om ‘veerkracht’ te tonen en zich voor te bereiden op grote veranderingen. ‘Want onze huidige manier van leven stuit op economische, sociale en ecologische grenzen.’ Voor het eerst trachtte Rutte via de koning de bevolking te doordringen van zijn overtuiging dat de energieprijzen en de koopkrachtproblemen horen bij het offer dat Nederland moet brengen om Oekraïne te steunen in de strijd tegen de ‘brute agressie van Rusland’. Die agressie is ook een bedreiging voor Nederland benadrukte de koning: nu worden we geconfronteerd met de vraag: wat hebben we daar dan concreet voor over – moreel én materieel.

Rutte IV rolt een hersteloperatie uit die zijn weerga niet kent. 17 miljard is nodig om de minimumlonen en de uitkeringen met 10% te verhogen, de toeslagen te laten stijgen, de belasting aan de pomp laag te houden en op het allerlaatste moment, een prijsplafond voor energie in te voeren voor huishoudens.
De maatregelen zijn vooral gericht op de lagere- en middeninkomens. ‘Deze uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen, om een uitgestoken hand en om solidariteit. Als de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen kunnen we veel bereiken’, aldus minister Kaag van Financiën.
De onvrede in het land over de prestaties van Rutte IV tot nu toe is de regeringsploeg niet ontgaan: ‘Zorgwekkend is dat mensen in een volwassen democratie als de onze het vertrouwen verliezen in het oplossend vermogen van politiek en bestuur.’
Deemoed toonde de Troonrede over het ontspoorde asielbeleid (‘het kabinet rekent zich dit aan’) en over de onzekerheid onder de boeren omdat het kabinet aarzelt over het toekomstperspectief voor het platteland.

Vanaf nu wil het kabinet ‘al het mogelijke doen om een breed draagvlak te krijgen voor de aanpak van het stikstofprobleem’. Wat dat in de praktijk betekent, wordt later deze maand bekendgemaakt door stikstofbemiddelaar Johan Remkes. (VK)

__________

De inkomsten van de staat zijn 366,4 miljard euro. De uitgaven bedragen 395 miljard.
Er blijft dan een tekort van 28,5 miljard!

De inkomsten (miljard):
Loon- en inkomensheffing: 121,5
Premies werknemersverzekeringen: 82,7
Accijnzen: 11,5
Overdrachtsbelasting: 5,6
Invoerrechten: 4,8
Motorrijtuigenbelasting: 4,5
Omzetbelasting: 77,8
Vennootschapsbelasting: 38,5
Dividendbelasting: 6,5

De uitgaven (miljard):
Zorg: 106,0
Sociale Zekerheid en Arbeidsmarkt: 102,0
Onderwijs, cultuur en Wetenschap: 48,4
Justitie en veiligheid: 17,4
Buitenlandse Zaken en Internationale
samenwerking: 15,4
Defensie: 14,7
Gemeentefonds, Provinciefonds en
BTW-compensatiefonds: 44,6
Infrastructuur en Waterstaat: 12,9
Overig: 8,8
Financiën: 6,5
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties: 8,8
Rente: 5,0
Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: 2,7
Economische zaken en Klimaat: 2,3

Tekort: 28,5 miljard
(VK)

__________

De plannen van het kabinet in 7 thema’s.
De rijksbegroting gaat niet alleen over inflatie en koopkracht. Wat heeft het kabinet nog meer voor u in petto:
  • Extra stijging zorgtoeslag en geld om samenwerking te verbeteren.
  • Basisbeurs eenmalig fors omhoog, ‘structurele verbetering’ cultuur.
  • Kinderopvang dekt 96% van alle kosten, ongeacht het inkomen.
  • Half miljoen huishoudens krijgen in 2023 al een huurverlaging.
  • 100 miljoen structureel extra voor bestrijding drugscriminaliteit.
  • Meer budget voor humanitaire hulp en het combineren daarvan met handel.
  • Vrij besteedbare potjes voor gemeenten en provincies.

__________

Debat is inhoudelijk…tot incident!
Kamerleden spraken vooral over koopkracht en energie, totdat FVD-leider Baudet minister Kaag in verband bracht met spionage…
Tien uur lang bemoeide Baudet zich niet met het belangrijkste debat van het jaar. Als enige van alle 20 fractievoorzitters doet de leider van FVD geen enkele interruptie bij de eerste paar sprekers op de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Als hij even na 20.00 uur aan de beurt is – hij krijgt voorrang omdat zijn vrouw op het punt van bevallen staat – weet hij binnen 20 minuten het debat geheel te ontregelen!!
Met opmerkingen over het St. Anthony’s College in Oxford, de universiteit waar Sigrid Kaag heeft gestudeerd. Dat is een opleidingscentrum ‘voor spionnen’, zegt Baudet. ‘Het bewijs van de verbondenheid van de geheime diensten, marxisme en mondiale deep state’. Hierop besluit het voltallige kabinet demonstratief de plenaire zaal te verlaten, een ongekende daad van protest. Een aantal ministers als eerste gevolgd door Kaag. Rutte lijkt de actie als laatste in de gaten te hebben maar vertrekt uiteindelijk ook.
Kamervoorzitter Bergkamp schorst de vergadering omdat ze de indirecte beschuldiging aan het adres van de partijleider van D66 ‘niet gepast’ vindt. Bovendien: een debat waar de Tweede Kamer de regering ter verantwoording roept kan niet plaatsvinden als het kabinet niet aanwezig is. Hugo de Jonge zegt dat hij als minister van Volksgezondheid ‘twee jaar lang naar die complotwaanzin’ heeft moeten luisteren en dat het ‘linea recta leidt tot bedreigingen’.
Na 15 minuten schorsing keert alleen Rutte terug. Hij zegt dat Baudet een grens is overgegaan en zegt onder voorwaarden als enige van het kabinet te willen blijven zitten, zodat het debat kan doorgaan. Hierop vraag Vera Bergkamp of Baudet zijn woorden wil intrekken, hij weigert dat waarop ze de FVD-leider het woord ontneemt voor de rest van de vergadering. (NRC).

__________

Fel bekritiseerd kabinet kan gewoon door.
Met het miljardenplan voor koopkrachtreparatie heeft het kabinet veel gras voor de voeten van de oppositie weggemaaid. Ondanks het historisch lage vertrouwen in de regering komt die dan ook geen seconde in gevaar.
Hoewel de coalitie niet had verwacht dat ze zouden worden overladen met complimenten voor het miljardenplan om de koopkracht te stutten, wordt het totale gebrek aan waardering woensdag soms even te veel voor de fractievoorzitters van de regeringspartijen.
Het is volkomen onzin dat er helemaal niets is gebeurd. Het kabinet heeft miljarden uitgetrokken om Nederlanders die niet kunnen rondkomen te helpen, zegt Segers geïrriteerd nadat Wilders aankondigde dat hij het kabinet wil gaan aanklagen omdat het niet heeft voldaan aan zijn grondwettelijke plicht om burgers bestaanszekerheid te bieden. ‘U trekt hiermee alle goede intenties in twijfel’, klaagt Sophie Hermans. Pieter Heerma: ‘Het is echt beneden alle peil.
De gezamenlijk boodschap van de fractievoorzitters: ‘Wij hebben ons best gedaan met een steunpakket, en het is echt niet zo dat de oppositiepartijen de problemen met de koopkracht zoveel anders hadden opgelost.’ Grotendeel hebben ze daar gelijk in. Zelfs de kritische JA21-leider Joost Eerdmans geeft toe dat de coalitie ‘mensen heeft geholpen’.
De kritiek richt zich dan ook met name op de traagheid waarmee de koopkrachtmaatregelen tot stand kwamen. Voor de zomer luidden energiemaatschappijen al de noodklok over de gestegen gasprijzen en de mogelijke betalingsproblemen. Kuiken en Klaver ergert het dan ook dat het kabinet niet verder vooruit lijkt te denken dan de crisis van de dag. We moeten mensen het vertrouwen geven dat hier wordt geregeerd. Dat het niet steeds paniekvoetbal is. Daar horen pakketten bij, daar hoort wetgeving bij. Dat moet je klaarzetten.
Verder geldt de wet die de coalitie nu al jaren door vrijwel alle Kamerdebatten sleept: er zijn weliswaar meningsverschillen tussen de regeringspartijen, maar de oppositie is nog veel verdeelder: de rechterflank wil een strenger asielbeleid en een soepeler stikstofregime, op de linkerflank is dat precies andersom. (VK)

__________

De huizenprijzen op maandbasis zijn nipt gedaald in augustus.
Op jaarbasis was nog wel sprake van een huizenprijsstijging, maar minder sterk dan een maand eerder, aldus het CBS.
Gemiddeld betaalden huizenkopers €446.000 voor een koopwoning. Ten opzichte van juli daalden de huizenprijzen daarmee met 0,1%. Vergeleken met een jaar eerder was er nog wel steeds sprake van een prijsstijging, van 11,9%. Die prijsgroei was wel iets minder fors dan in juli toen de huizenprijzen nog met 14,5% stegen op jaarbasis.
Hoofdeconoom Van Mulligen van het CBS vindt het nog te vroeg om over een daling van de huizenprijzen te spreken. Hij wijst erop dat afgelopen december de prijzen ook al eens daalden op maandbasis maar in januari weer sterk toenamen.
‘Maar er is zeker sprake van stagnatie’, zegt Van Mulligen. ‘Al 3 maanden op rij zien we dat huizenprijzen van maand op maand vrij stabiel blijven.’ (FD)

__________

Voor vijf tientjes vliegen naar Nice? Vergeet het maar!
Vliegen wordt duurder, veel duurder. Verduurzaming, hogere tarieven op Schiphol, duurdere kerosine, meer vliegtaks: de tijd van een ticket voor een habbekrats is voorbij! ‘Vliegen is dit jaar al met tientallen procenten in prijs gestegen. En dat gaat naar verwachting in 2023 door’, zegt Frank Oostdam, voorzitter reiskoepel ANVR.
KLM houdt in september altijd zijn traditionele uitverkoop. Een ‘sale’ van goedkope tickets. Dit jaar had KLM grote moeite grote moeite stuntaanbiedingen te vinden voor zijn ‘Real Deal Dagen’. Er is welgeteld één aanbieding onder de €100: een enkeltje Hamburg.
Hoe anders was dat in 2019, voor de uitbraak van de pandemie. KLM stuntte toen met 13 vluchten naar Europese bestemmingen voor een prijs van €89 of €99. Naar Londen voor €89, nu is dat €128. Ook Madrid was in de aanbieding voor €89, nu €119.
De prijsactie van de KLM is niet het sluitende bewijs dat vliegen duurder is geworden, maar het is wel een signaal. Het sluit aan bij het gevoel dat vliegen afgelopen jaar een stuk duurder is geworden. Natuurlijk, er zijn nog steeds wat goedkope stoelen in de aanbieding. Zo zit de prijsopbouw van een vlucht nu eenmaal in elkaar. Maar de meeste stoelen worden verkocht tegen hogere prijzen dan we lang tijd gewend waren.
Dat vliegen duurder wordt, is volgens Oostdam onvermijdelijk. Hij vindt het ook een goede ontwikkeling. ‘Ik vind dat alle maatschappelijke kosten in de prijs van een product moeten zitten. Dus ook in een vliegticket.’

Vliegen wordt duurder omdat:
  • De prijs van kerosine met 75% is gestegen
  • De luchtvaart moet verduurzamen: biobrandstoffen zijn duurder dan kerosine.
  • De vliegtaks gaat omhoog van €8 naar €26
  • Vliegtuigmaatschappijen gaan hogere tarieven betalen voor het gebruik van Schiphol
  • Personeelskosten en materiaalkosten stijgen
  • Luchtvaartmaatschappijen moeten hun schulden uit de coronatijd aflossen, dus hun winsten opvoeren.
(FD)

__________

Watermanagers waren deze zomer beter voorbereid.
De zeer droge zomer heeft tot minder schade geleid dan eerdere jaren. Door de recente regenval is er geen watertekort meer.
Het was weer een droge zomer. ‘De droogtesituatie was extremer dan in 2018’, stelt waterexpert Harold van Waveren van Rijkswaterstaat, verwijzend naar de op een na droogste zomer ooit gemeten – na 1976. Het heeft de afgelopen weken behoorlijk geregend en inmiddels overtreft de vraag naar water niet langer het aanbod en geldt alleen de code ‘dreigend watertekort’ in plaats van ‘feitelijk watertekort’.
Het ruim 7 weken ingestelde ambtelijk crisisteam tegen de droogte is ontbonden. Deze zomer, het seizoen loopt van april tot en met september, eindigt vermoedelijk bij de 5% droogste in de historie. Vooral in het oosten was het zogenoemde neerslagtekort groot.
De schade is evenals in vorige droge zomers aanzienlijk, hoewel vermoedelijk minder groot doordat watermanagers er beter tegen waren gewapend, vlotter samenwerkten en ook het bewustzijn in de samenleving is vergroot. Precieze cijfers zijn er nog niet, maar de grootste schade lijkt te zijn toegebracht aan landbouw en scheepvaart. Door de lage waterpeilen op met name de Rijn konden schepen minder vracht vervoeren, en ook waren er lange wachtrijen bij sluizen. De oogsten zijn niet mislukt maar de opbrengsten wel minder van aardappelen, uien, mais en gras. Ook veel boeren en tuinders hebben geleerd zich aan te passen. ‘Adaptief ondernemerschap/ noemt LTO dat.
De grootste angst van waterschappen was dat veendijken uitdrogen, scheuren en zelfs bezwijken zoals in 2003. Dat is niet gebeurd omdat veel waterschappen hun veendijken hebben voorzien van een kleilaag om scheuring door droogte te voorkomen. Hierdoor is het aantal droogtegevoelige dijken en kaden de afgelopen jaren sterk afgenomen.’
, aldus de waterschappen. Effectief waren ook maatregelen zoals het langer hoog houden van het waterpeil in het voorjaar en regionale verboden op het sproeien met grondwater van landbouwgronden. (NRC)

__________

Variabele klant gaat fors meer betalen voor energie bij Essent, Eneco en Vattenfall.
De 3 grootste energieleveranciers voeren per 1 oktober een fikse prijsverhoging door voor klanten met een variabel contract. De prijzen lopen sterk uiteen: een deel van de Eneco-klanten is voor stroom 2 keer zo duur uit als afnemers van Essent.
Klanten met een variabel contract gaan bij Essent bijna de helft meer betalen voor hun stroom. Het bedrijf verhoogt de kosten van 0,29 euro per kilowattuur naar 0,44 euro. Het tarief voor gas stijgt bij Essent van 1,51 naar 1,99 euro. Bij Vattenfall is dat 0,44 euro voor stroom en 2,02 voor gas. Bij Eneco rekent een derde van de variabele klanten per oktober 0,84 euro af voor stroom en 3,40 voor gas.

Tarieven voor stroom en gas m.i.v. 1 oktober met een variabel contract:
Stroom per kilowattuur:
Eneco 0,84
Vattenfall 0,45
Essent 0,44
Gas per kubieke meter:
Eneco 3,40
Vattenfall 2,02
Essent 1,99
(VK)

__________

Italiaanse verkiezingen
De laatste peilingen geven de volgende eindstand aan: Giorgia Meloni gaat met Fratelli d’Italia aan kop met 24%. De Democratische Partij (PD) volgt met 21%. Op meer afstand volgen de populistische Vijfsterrenbeweging (13%), de rechtse Lega (12%) en Silvio Berlusconi’s Forza Italia (7%).

Een centrumrechtse coalitie volgend uit de alliantie van Fratelli d’Italia, Lega en Forza Italia lijkt vrijwel zeker, met een voorsprong van meer dan 17 procentpunten op centrum links. Italianen hebben de neiging om op de kar te springen van de winnende partij. Daarnaast heeft Meloni als oppositieleider haar geloofwaardigheid nog niet verloren, in tegenstelling tot de vele demissionaire politici die hun populariteit de afgelopen jaren zagen verbleken. (FD)