Gelezen!

Nieuwsoverzicht van ma 29 april t/m zo 5 mei 2024

19 mei 2024, 15:21
Pieriks poepzak…
Wie wil begrijpen waarom in Nederland de problemen nooit echt worden opgelost, moet het mestdebat van vorige week terugkijken. BBB-woordvoerder Cor Pierik stelt daarin voor om het mestoverschot op te slaan in enorme mestzakken zodat de veestapel niet hoeft te krimpen. Geen oplossing natuurlijk, maar zo schuiven we het probleem weer mooi voor ons uit. Ze bestaan echt! Die poepzakken van Pierik. Voor een schamele €16.589,91 koop je al een ‘Flexitank’ voor 400 kuub drijfmest. Het ding is ruim 5 meter breed en 72 meter lang. Daar kun je de jaarproductie van pakweg 15 melkkoeien in opslaan. Straks ligt het hele weiland vol met poepzakken maar is het mestoverschot geen liter verminderd.
Zo doen we dat hier! 
+ Zijn de huizen op? Stop vluchtelingen veel langer in de noodopvang. 
+ Te weinig keuringsartsen bij het UWV? Keur alle arbeidsongeschikte 60-plussers ongezien voor 100% af.
+ Een rampzalig toeslagensysteem? Hervorm niets maar keer nog meer geld uit.
+ Overbevissing van de Waddenzee? Begin een opvang voor zielige zeehondjes.
Dat is de Nederlandse aanpak!  Zit je in de piepzak? Koop een poepzak.
(Mathijs Bouman in het FD)
………………………………………………………
 
Adema wijst ramkoers met Brussel over mest rigoureus af.
Realiteitszin is een subjectief begrip’, aldus de BBB tijdens een Tweede Kamerdebat over de mestcrisis. Het kostte landbouwminister Piet Adema grote moeite sommige Kamerleden ervan te overtuigen dat het geen goed idee is om op ramkoers met Brussel te gaan liggen. Met als argument dat nood nu eenmaal wetten breekt stelt een drietal boerenorganisaties voor het naleven van de Europese Nitraatrichtlijn op te schorten nu de Europese Commissie niet wil luisteren. De Nederlandse melkveehouders zitten met overvolle mestkelders omdat ze van Brussel minder mest over hun land mogen uitrijden dan voorheen. De komende jaren gaat dat maximum verder omlaag wat boeren dwingt hun mestoverschot tegen hoge kosten af te laten voeren. Duizenden boerenbedrijven zullen terechtkomen in een koude sanering waarschuwen ze.
Zij vragen de Tweede Kamer Adema te vragen terug te gaan naar Brussel om het ‘gigantische’ probleem nog eens uit te leggen en mocht de Eurocommissaris volharden in zijn plan het gebod uit Brussel botweg te negeren. Adema heeft de Kamer al vele malen verteld dat de EC op dit punt onvermurwbaar is maar PVV, BBB, SGP – en soms ook NSC – willen het maar niet geloven.
Hij legt ook uit waarom dat zo is: Nederland houdt zich structureel niet aan afspraken onder invloed van de machtige boerenlobby. Nu de wal het schip keert schreeuwen boeren moord en brand omdat ze zich nu in korte tijd moeten aanpassen aan de mestnormen. Enig besef dat ze dit over zichzelf hebben afgeroepen met hun lobby tegen onvermijdelijke maatregelen lijkt te ontbreken. Kiezen voor de ramkoers vindt Adema onverantwoord. Juridische procedures moeten niet onderschat worden. Overtredingen van de mestregels gedogen opdat boeren hun mest op hun landbouwgrond kwijt kunnen ontberen in zijn ogen realiteitszin.
Een ruime Kamermeerderheid maakt tijdens het debat duidelijk dat ze Adema’s aanpak van het mestprobleem zullen steunen. (VK)
…………………………………………………..
 
Leger Oekraïne komt in het nauw en moet zich soms terugtrekken.
Het leger van Oekraïne wordt in het oosten van het land steeds verder door de Russen in het nauw gedreven en is genoodzaakt geweest zich op 3 verschillende plekken terug te trekken. Dat heeft de opperbevelhebber van de Oekraiense strijdkrachten gezegd.
Rusland heeft door Oekraiense tekorten de overhand en probeert dit uit te buiten, nu grootschalige militaire steun uit de VS onderweg is naar Oekraïne.
Rusland boekt vooruitgang in de richting van Tsjasiv Jar, ten westen van Bachmoet. Ook ten noordwesten van Avdiivka, dat in februari in Russische handen viel weten de Russen stukje bij beetje door de Oekraiense linies te breken. Oekraiense steden elders lijden onder het gebrek aan luchtafweersystemen.
Rusland pakt 2 journalisten op die met Navalny samenwerkten.
Zij zijn gearresteerd op verdenking van ‘extremisme’, een verwijzing naar medewerking die zij hebben verleend aan de organisatie van Navalny. Ze zitten in voorarrest vast. Hun proces begint op zijn vroegst over 2 maanden. Er hangt hun een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar boven het hoofd. Het gaat om Konstantin Gabov die onder meer werkte voor Reuters en Sergej Karelin, in het verleden werkzaam bij AP. (NRC)
………………………………………………………..
 
Oude vrienden Tsjechië en Slowakije spreken niet meer met elkaar.
Door de oorlog in Oekraïne rommelt het tussen Praag en Bratislava. Slowakije streeft naar een goede band met Rusland, Tsjechië doet alles om Oekraïne te helpen.
Hoe vaak komt het voor dat een land wordt opgesplitst zonder littekens en oude vetes? Joegoslavië, Ierland, de Sovjet-Unie: de opdeling gaat vaak gepaard met pijn, onvrede en minderheden die het gevoel hebben dat ze in het verkeerde land zijn beland. 
Tsjechoslowakije leek de uitzondering. In grote lijnen was het ruim 30 jaar pais en vree op alle niveaus: van politiek, het bedrijfsleven tot de burger. Maar sinds Fico aan de macht kwam in Slowakije is het hommeles. De bom barstte pas echt toen Tsjechië het vaste overleg met Slowakije voor onbepaalde tijd opschortte vanwege het onoverbrugbare verschil van mening over de oorlog in Oekraïne. Waar Fico een goede relatie met Rusland wil trekt Fiala alles uit de kast om Oekraïne de oorlog te laten winnen. Tsjechië nam bijvoorbeeld het voortouw om voor €1,5 mrd aan munitie op de wereldmarkt te kopen om het acute tekort aan Oekraiense leger op te lossen.
Nu komt aan de oppervlakte dat de Slowaken een heel andere relatie tot Rusland hebben en andere herinneringen. Zij zijn minder kritisch omdat daar meer mensen profiteerden van het communistische systeem. De Slowaakse socioloog Vasecka zegt: laten we niet vergeten dat Slowakije en Hongarije duizend jaar een staat vormden terwijl Tsjechië en Slowakije min of meer veroordeeld zijn tot elkaar na de 1e wereldoorlog. wie hoort dan meer bij wie? Zo sterk zijn de banden niet. Er is een geloofsbariere: Tsjechen zijn overheersend protestant en Slowaken katholiek. Tenslotte is Tsjechië veel liberaler en open naar de rest van de wereld. Vandaar de uittocht van jonge Slowaken naar Tsjechië. Meer dan 25.000 Slowaakse studenten studeren in Tsjechië en er wonen 200.000 Slowaken in Tsjechië terwijl dat er omgekeerd 46.000 zijn. (FD)
………………………………………………….
 
Turkse regering bevestigt steun aan kandidatuur Rutte NAVO.
Ook Turkije steunt nu de kandidatuur van Rutte voor de post van secretaris-generaal van de NAVO. Erdogan vindt dat de nieuwe secretaris-generaal erkent dat Turkije een vooraanstaande rol heeft in het stabiliseren van de zuidflank van het NAVO-gebied in verband met de Grieks-Turkse territoriale geschillen in de oostelijke Middellandse Zee. Zijn kandidatuur wordt nu gesteund door 29 van de 32 lidstaten van het bondgenootschap. Alleen Hongarije, Roemenië en Slowakije hebben hun voorkeur nog niet bekendgemaakt. De enig andere overgebleven kandidaat voor de topfunctie bij de NAVO is de Roemeense president Klaus Iohannis. Volgens diplomaten ligt echter vooral de Hongaarse premier Orbà¡n nog dwars.
De verwachting is dat Iohannis zijn kandidatuur zal opgeven, vooral onder Amerikaanse druk. Op dat moment zal er voor Orbà¡n niets anders opzitten dan akkoord te gaan met Rutte. Mogelijk zal op de NAVO-top van 9 tot 11 juli in Washington bekend zijn (of bekend worden) wie de huidige secretaris-generaal, Jens Stoltenberg gaat opvolgen. Ruttes kandidatuur wordt nu gesteund door 29 van de 32 lidstaten van het bondgenootschap. (VK)
……………………………………………………….
 
Noodkreet gemeenten in Toeslagenaffaire.
Gemeenten kunnen de Toeslagenaffaire niet meer aan. Echte slachtoffers moeten geholpen, maar ergens ‘moet een streep gezet worden’.
De afhandeling van schadeclaims loop helemaal uit de hand. Doordat de landelijke afhandeling is vastgelopen krijgen steeds meer gemeenten het niet meer voor elkaar om gedupeerden goed te helpen hun leven weer op orde te krijgen. Daarom heeft de VNG besloten het kabinet voorstellen te doen om misbruik te voorkomen en de toestroom van gedupeerden te reguleren.
Het systeem is in 3 jaar tijd vastgelopen door een enorme toeloop van mensen die zich hebben gemeld als slachtoffers. In 2021 schatte Alexandra van Huffelen dat er 3.000 gedupeerden waren van wie zich maximaal 2.000 tot de gemeenten zouden wenden voor hulp in de zogenoemde brede ondersteuning. Het totale bedrag werd geschat op een half miljard. Sindsdien hebben zich geen 2.000 of 8.000 maar ruim 68.000(!) mensen als gedupeerde gemeld. Ongeveer de helft van hen doet bij gemeenten aanvragen voor hulp. Dat kost veel meer geld dan ingeschat. Het bedrag gaar nu richting de 8 of 9 miljard euro. Het gaat de gemeenten niet om het geld maar ze maken zich zorgen over de uitvoering en over de zwaarst gedupeerde slachtoffers, die in de toeloop vermalen dreigen te worden.
Door de trage hersteloperatie bij het Rijk kunnen de gemeenteambtenaren onvoldoende bezig zijn met de toekomst van gedupeerden. ‘Dat is demotiverend.’
Opvallend: de inhoud van de aanvragen verschuift van hulpvragen naar spullen. ‘Sommigen sturen lijsten van 16 pagina’s vol spullen met het gewenste merk erbij en soms de winkel waar ze te koop zijn. Het ontbreekt de gemeenten aan kaders om ‘nee’ te zeggen dus zeggen ze maar ‘ja’. Na een paar jaar melden diezelfde mensen zich met nieuwe verzoeken voor nieuwe spullen. Want er is ook geen maximale duur voor de ondersteuning. We weten nu al dat 20.000 aanvragers niet gedupeerd zullen blijken te zijn’, zegt Heijkoop van het VNG. (NRC)
……………………………………………………………….
 
Record loonstijgingen in 2023 door inflatie en krappe arbeidsmarkt.
 In 2023 werd vaak gestaakt en met effect: de lonen stegen.
+ Dat kwam vooral door de inflatie en krappe arbeidsmarkt.
+ Daarnaast werd ook het wettelijk minimumloon verhoogd.
Grote prijsstijgingen en krapte op de arbeidsmarkt vormden in 2023 de ideale voedingsbodem voor loonstijgingen en stakingen. In ruim een halve eeuw werden niet zoveel protesten en werkonderbrekingen georganiseerd als vorig jaar aldus het CBS.
Hoewel er veel werd gestaakt gingen maar weinig mensen de straat op: slechts 17.000, veel minder dan het recordaantal in 2019 toen tijdens 26 stakingen 319.000 mensen het werk neerlegden. De stakingen duurden wel relatief lang – in totaal werd er 142 werkdagen niet gewerkt. Het meest werd gestaakt in de industrie maar ook in bijvoorbeeld de handel, de zorg en bij de vuilophaaldiensten legden werknemers het werk neer.
Ze hadden effect, de acties. Het bruto uurloon steeg vorig jaar met gemiddeld 7%, de grootste stijging sinds 1978. En ruim een procent meer dan de cao lonen, die met 5,9% stegen. Een andere belangrijke verklaring voor de loonsverhogingen is de stijging van het wettelijk minimumloon. Dat werd vorig jaar met 10% verhoogd en steeg in juli nog eens met 3,5%.  (FD)
………………………………………………… 
 
Internationale druk op Hamas om ‘genereus aanbod’ Israël te accepteren.
Hamas beraadt zich op een nieuw voorstel voor een staakt-het-vuren waarin Israël het aantal vrij te laten gijzelaars heeft bijgesteld. Westerse landen dringen er bij Hamas op aan het tegenvoorstel – ‘een genereus aanbod’ te accepteren.
The New York Times meldde maandagavond dat Israël bereid is om de oorspronkelijke eis van 40 gijzelaars te verlagen naar 33. Dat zou te maken hebben met het feit dat een aantal gijzelaars in gevangenschap is overleden waardoor er geen 40 gegijzelden meer zijn in de ‘humanitaire’ categorie: vrouwen, kinderen, ouderen en zieken. Met een overeenkomst zouden de partijen een staakt-het-vuren van 40 dagen overeenkomen. In ruil voor de 33 gijzelaars is Israël bereid duizenden Palestijnse gevangenen vrij te laten.
Blinken en Cameron spraken van een ‘genereus aanbod’. Of Hamas er ook zo over denkt is de vraag. Men heeft het voorstel in beraad maar heeft de onderhandelingstafel verlaten. Gemeld wordt dat men zal terugkeren met een schriftelijk antwoord, zonder te zeggen wanneer. Hamas heeft 2 bezwaren. Zo wil Israël geen permanent staakt-het-vuren en is het niet bereid te praten over terugtrekking uit Gaza. Dat betekent dat ze Gaza zullen blijven bezetten, aldus Al Jazeera. (VK)
………………………………………………..
 
 
Aantal vermiste asielkinderen verdubbeld.
Zeker 50.000 alleenstaande minderjarige asielzoekers raakten vermist in Europa. Het betreft vooral kinderen uit Afghanistan.
Niet eerder stonden er in Europa zoveel alleenstaande minderjarigen als vermist geregistreerd. Dat blijkt uit een inventarisatie van internationaal onderzoek platform ‘Lost in Europe’, dat gegevens van 15 landen analyseerde. Verreweg de meeste geregistreerde vermissingen betreffen kinderen die komen uit Afghanistan – het land waar het Taliban-regime in de zomer van 2021 de macht heroverde. 
Lost in Europe vroeg data op bij 31 Europese landen maar meer dan de helft reageerde niet of kon de data niet aanleveren.
Het gaat om tenminste 50.000 geregistreerde vermissingen, meer dan een verdubbeling vergeleken met 3 jaar eerder. Dat zijn omgerekend zo’n 47 vermissingen per dag. Tussen 2018 en 2020 telde het onderzoeksplatform nog 17 vermissingen per dag. Over het lot van hen is weinig bekend. Sommigen reizen door naar familie elders in Europa, anderen verkiezen de illegaliteit boven gedwongen terugkeer naar hun thuisland. Niet zelden worden ze slachtoffer van mensenhandel. (NRC)
…………………………………………………
 
Sterrenrestaurants best betaalbaar in Nederland.
Eten in een restaurant met Michelin sterren pakt prijzig uit. Wel zijn er geografisch gezien grote verschillen, zo lijkt uit onderzoek van ‘Chef’s Pencil’ naar ruim 3.500 sterrenrestaurants in 40 landen. Nederland komt voordelig uit de bus: een doorsneemenu kost €150 per persoon, zonder drank. Wereldwijd is dat €167.
Het prijsverschil komt mede door het aantal een-, twee- en driesterrenrestaurants. Denemarken is het duurst. Het land heeft naar verhouding veel toprestaurants. Geranium is al eens uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld, Noma zelfs meerdere keren. In de stedenranglijst komt in Nederland alleen Rotterdam boven het wereldwijde gemiddelde uit. Amsterdam en Maastricht vallen er net onder. De goedkoopste sterrenrestaurants in Europa zijn in de Franse steden Lyon, Dijon en Montpellier te vinden.
Voor elke extra Michelinster betalen gasten ongeveer € 90 extra. In een restaurant met 1 ster kost een menu in doorsnee €155 per persoon, in een met 2 sterren klimt dat naar €240. In de absolute toprestaurants (3 sterren) kost een menu zo’n € 334. (FD)
……………………………………………………………
 
Russische wapenindustrie omzeilt met hulp Chinese bedrijven westerse sancties.
Dat concludeert het Center for Strategic and International studies, een Amerikaanse denktank. Na de grootschalige invasie bestond de hoop dat het Russische leger zijn wapen- en munitievoorraden zou uitputten. Westerse sancties moesten de invoer van belangrijke onderdelen onmogelijk maken. Nu blijkt echter dat Rusland binnen een jaar nieuwe importroutes heeft gevonden om die cruciale componenten voor militaire toepassingen te verkrijgen.
In het voorjaar van 2023 vertoonde de Russische import voor de wapenindustrie een flinke stijging. Eerder bedroeg het aantal transacties enkele tienduizenden per maand, in maart nam dat toe tot meer dan 500.000. De stijging valt samen met het bezoek van Xi Jinping aan Moskou. China is uitgegroeid tot de belangrijkste partner van Rusland wat betreft de wapenindustrie. De Chinese producten bereiken de Russen via complexe netwerken van bedrijven. De VS waarschuwde al dat China de zogenoemde dual use goederen aan Rusland leverde, die voor zowel civiele als militairen doeleinden te gebruiken zijn. (VK)
…………………………………………………..
 
Er is ‘terecht geklaagd’ over de problemen bij NPO Start.
De publieke omroep lanceerde bewust een nieuwe streamingapp vol mankementen. ‘Het dashboard moesten we incompleet introduceren.’
Na de lancering eind vorig jaar regende het klachten van gebruikers. Een serie weggevallen functies leidde al snel tot slechte waarderingen op beoordelingswebsites. Van 1.300 beoordelingen van NPO-start op Trustpilot heeft ruim 90% één ster, op een schaal tot vijf. De nieuw NPO-start-app werkte plotseling niet meer op oudere smart-tv-s van Samsung, LG Philips en Sony. Daarnaast kende de app zelf veel gebreken, zoals het wegvallen van opgeslagen favoriete programma’s, een manke zoekfunctie, storingen met Apple TV en, in mindere mate, met Android.
Begin februari beloofde de NPO herstel van de problemen binnen 2 weken maar pas na 2 maanden was vrijwel alles verholpen. Zo is het sinds april weer mogelijk om favoriete programma’s op te slaan, maar het weggevallen aparte profiel voor kinderen is nog steeds niet beschikbaar.
De nieuwe app zou betere personalisatie brengen met aanbevelingen op grond van ‘smaken’. Maar ook daarover wordt geklaagd door gebruikers. Zo krijg je na het bekijken van De Joodse Raad nog meer oorlog. Terwijl je even genoeg hebt. (NRC)
……………………………………………….
 
Scheurtjes in draagvlak voor 4 en 5 mei.
Het draagvlak voor de Nationale Herdenking en Bevrijdingsdag is onverminderd groot, maar neemt wel licht af. Met name Bevrijdingsdag boet in aan populariteit, blijkt uit het Nationale Vrijheidsonderzoek. Voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei geeft dat het belang aan van een van zijn taken: helpen bij educatie over deze thema’s.
Dit jaar gaf 84% van de bijna 1200 ondervraagden aan tijdens de vorige dodenherdenking om 20.00 uur twee minuten te hebben stilgestaan, vier jaar geleden was dat nog 89%.
68% volgde vorig jaar de herdenking op tv, radio of online. In 2020 was dat nog 76%. Het draagvlak is het laagst onder groepen die de minste vrijheid ervaren. Het gaat om jongeren die vaker twijfelen over gelijke rechten dan 65-plussers. En om Nederlanders met een Turkse of Marokkaanse achtergrond, die minder vrijheid van religie in hun eigen leven ervaren. De laatste jaren vieren steeds minder Nederlanders Bevrijdingsdag. Die afname is zelfs sterker dan bij de dodenherdenking. Tegenwoordig vindt zo’n 75% van de ondervraagden Bevrijdingsdag belangrijk, tegenover 83% bij de dodenherdenking. (FD)
………………………………………………………
 
Import uit China daalt flink.
De Nederlandse import uit China is voor het eerst sinds 2016 gedaald. Een reden is dat door de inflatie Chinese goederen minder in trek zijn bij consumenten.
Consumenten lieten Chinese computers, laptops en tablets vaker links liggen en kochten in plaats daarvan vaker elektronica uit Taiwan. De Nederlandse export naar China is juist gestegen aldus het CBS.
In totaal importeerde Nederland in 2023 voor ruim 1204 miljard euro aan Chinese goederen. Twee jaar geleden lag dat bedrag bijna 21 miljard hoger. Ongeveer de helft van de import is consumentenelektronica – maar ook Chinese chips, halfgeleiderelementen en zonnepanelen zijn in trek. De daling ligt in lijn met de algehele krimp van de Chinese export (en import). Consumenten over de hele wereld hebben door de hoge inflatie minder interesse in Chinese goederen. Al met al blijft de Nederlandse handelsbalans met China voor bijna 82 miljard euro in het rood staan. (NRC)
…………………………………………………………..
 
Spanningen tussen formerende partijen spitsen zich toe op pensioenstelsel.
De invoering van het nieuwe pensioenstelsel blijft een van de hoofdpijndossiers binnen de formatie. Een bericht in Elseviers Weekblad dat PVV en BBB door de knieën zouden zijn gegaan en alsnog instemmen met de voorheen zwaar bekritiseerde pensioenhervorming leidt achter de schermen tot nieuwe fricties.
De pensioensector is bereid om 25 miljoen extra te investeren in woningbouw, infrastructuur en de energietransitie in Nederland. In ruil wil de sector dat de afspraken over het nieuwe pensioenstelsel zonder aanpassingen worden uitgevoerd en dat PVV, BBB en NSC hun verzet tegen de hervorming staken. Meerdere bronnen rond de formatie bevestigen dat de pensioensector die ruil begin april heeft voorgelegd aan de informateurs.
Tegelijkertijd leidt het uitlekken van die informatie tot nieuwe spanningen omdat het artikel suggereert dat PVV en BBB, die zich in de verkiezingscampagne nog fel uitspraken tegen het nieuwe pensioenstelsel overstag zouden zijn gegaan. Alleen NSC zou zich niet hebben neergelegd bij de eisen en nog wel strijden voor meer inspraak van deelnemers via een referendum en een vrije keuze om al dan niet ‘in te varen’ in het nieuwe stelsel.
De lezing wordt achter de schermen tegengesproken. BBB en PVV zouden helemaal nog niet hebben ingestemd met het voorstel van de pensioensector. Het vermoeden bij andere partijen bestaat dat die informatie is gelekt vanuit NSC om zich te profileren als het laatste bastion tegen de ongewijzigde invoering van het pensioenstelsel. Dat de pensioenfondsen nu extra investeringen in de Nederlandse Politiek inzetten om zulke aanpassingen tegen te houden, geeft aan hoe bezorgd ze zijn over de uitkomst van de komende formatie. (VK)
…………………………………………………………… 
 
Oekraïne mag wapens inzetten op Russisch grondgebied: ‘Belangrijk signaal’.
Het was tot nu toe een van de voorwaarden voor geleverde wapens aan Oekraïne: ze mochten niet op Russisch grondgebied worden gebruikt. Dat mag van Groot-Brittannië voortaan wel, liet de Britse minister van Buitenlandse Zaken Cameron weten tijdens zijn bezoek aan Kiev. Het geeft aan dat er een verandering gaande is in de houding van de bondgenoten van Oekraïne. Het Westen heeft zich steeds laten afschrikken door het Russische narratief: ‘als je deze volgende stap doet dan is dat een escalatie’ zegt Patrick Bolder. ‘We gaan nu op een andere manier kijken naar die oorlog die al zo lang duurt. Daar moet iets veranderen. Een van die dingen is Oekraïne meer vrijheid van handelen geven en minder beperkingen opleggen.’
Door de wapens te gebruiken voor aanvallen op Russisch grondgebied kan Oekraïne eerder reageren op dreigende Russische aanvallen. Je kunt beter aan bronbestrijding dan aan symptoombestrijding doen. ‘Er wordt gesproken over 20.000 troepen die Rusland aan het samentrekken is ten noorden van de grens van Oekraïne’, zegt Bolder. ‘Die kun je als reserve gebruiken om na een eerste doorbraakpoging die inbraak verder mogelijk te maken. Dan zou Oekraïne wel eens heel veel terrein kunnen verliezen, en dat wil niemand.’