Gelezen!

Regionaal nieuwsoverzicht van ma. 2 t/m vrij. 6 mei 2022

6 mei 2022
20:17
· Achteraf is het onverstandig geweest om de vuilstortplaats van Twence aan te leggen boven twee zoutholtes. Dat zegt staatssecretaris van mijnbouw Hans Vijlbrief in antwoord op Kamervragen. Eerder onthulde de Twentsche Courant Tubantia dat Nobian Industrial Chemicals (voorheen AkzoNobel) één van de twee cavernes onder de vuilstort niet kan terugvinden. Die is naar alle waarschijnlijkheid ingestort. Staatssecretaris Vijlbrief schrijft nu aan de Kamer dat door het instorten niet valt uit te sluiten dat ondiep grondwater in contact is gekomen met pekel of diesel. (TC Tubantia)

· De Veiligheidsregio Twente verwacht te kunnen voldoen aan de vraag naar extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. Van de 1700 bedden, die op dit moment klaar staan is ongeveer twee derde bezet. De komende weken zal dit aantal worden uitgebreid tot meer dan 2500 bedden. Onder meer gebeurt dat in nieuwe opvanglocaties, zoals het voormalige stadskantoor in Hengelo. Daar kunnen 250 mensen worden ondergebracht. Woordvoerder Wiefer van de Veiligheidsregio Twente: ‘Voor de periode daarna denken we plek te bieden voor in totaal 3000 vluchtelingen. Hiermee verwachten we aan de vraag vanuit het Rijk te kunnen voldoen.’ In Oldenzaal is vorige week het voormalige pand van de Rabobank aangewezen als doorstroomlocatie, waar binnen nu en twee weken voor maximaal 48 uur aan tussen de 60 en 150 vluchtelingen onderdak kan worden geboden. (TC Tubantia)

· Na 33 jaar maakte beeldend kunstenaar Pier van Dijk uit Hengelo deze week tijdens de Dodenherdenking zijn laatste ‘kruistekening’ met een granietpotlood. De kunstenaar: ‘Ik maak de strepen of krassen in het papier met m’n ogen dicht en breng ze aan met de kracht van een zweepslag. Het zijn dus eigenlijk de littekens van de zweepslagen die samen een kruis vormen. Dit als herdenking aan de slachtoffers door oorlog en geweld.’ De laatste ‘kruistekening’ kreeg deze week een extra emotionele lading, omdat het grafietpotlood afbrak en Van Dijk zich verwondde. Daardoor zijn er ook bloedsporen te zien op het kruis in zijn laatste tekening. De solopresentatie ‘Twee minuten stilte’, met de 33 ‘kruistekeningen’ is nog tot en met zondag 8 mei van 14:00 - 16:45 en van 20:00 - 22:45 uur te zien inn Kunstwerkplaats De Möllerwerf aan de Oude Boekeloseweg 33-E in Hengelo. (1 Twente)

· Meerdere inwoners van deze regio zijn opnieuw voor duizenden euro’s gedupeerd door oplichters die zich voordoen als bankmedewerker. Zo verloor een echtpaar in Enschede 18.000 euro en ontdekte een vrouw uit Almelo dat met haar bankpas twee dure laptops waren gekocht. De criminelen achter deze bankhelpdeskfraude werken zeer geraffineerd. Ze bellen vaak oudere mensen op en vertellen dat er iets aan de hand is met hun bankrekening. Ze houden hun slachtoffers soms uren aan de lijn en doen er alles aan om het vertrouwen te winnen. (RTV Oost)

· Oost-Nederland is volgens hoofdofficier van justitie Marthyne Kunst in Oost-Nederland inmiddels koploper als het gaat om drugslabs en dumpingen van drugsafval. Uit nieuwe cijfers van onder meer de politie blijkt dat elk jaar voor 3 miljard euro aan drugs wordt omgezet, 1 miljard aan wiet en 2 miljard aan synthetische drugs. Hoofdofficier Kunst pleit nu voor extra geld voor de bestrijding van drugscriminaliteit. Oost-Nederland telt circa 4000 illegale hennepkwekerijen, waarvan er jaarlijks zo'n 700 door de politie worden opgerold. (TC Tubantia)

· Opnieuw verrast Heracles Almelo met de aanstelling van een hoofdtrainer. De club gaat in zee met de Spanjaard Carlos Vicens, als opvolger van Frank Wormuth, die vier seizoenen geleden tot verrassing van velen aantrad. De 39-jarige Vicens komt over van Manchester City, waar hij de assistent-trainer van Pep Guardiola is. (RTV Oost)