Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 11 t/m vrij. 15 april 2022

15 april 2022, 22:47
· In Hengelo zijn er problemen in ziekenhuis ZGT bij de afdeling oogheelkunde. Een groot aantal oogartsen is vertrokken, waardoor er geen staaroperaties meer worden uitgevoerd door eigen artsen. De reden van de leegloop is dat de laatste nog opererende arts met onmiddellijke ingang is opgestapt. Zijn vertrek werd veroorzaakt door jarenlang interne problemen bij de afdeling. Ziekenhuis ZGT zegt: 'Het is ontzettend vervelend dat geplande operaties zijn afgezegd en verplaatst. Dat kwam, omdat er minder operatietafels beschikbaar waren, ziekteverzuim, Covid en het vertrek van enkele oogartsen. We zijn hard aan de slag om deze situatie te verbeteren.' (TC Tubantia)

· Niet alleen landelijk is er een groot lerarentekort, ook in Twente blijven de problemen zich opstapelen. ‘Dat een groep geen eigen docent meer heeft: die situatie heb ik niet eerder meegemaakt’, zegt Rob van der Vegt, directeur van drie basisscholen in Denekamp en omgeving. ‘We hebben hier al meer dan een maand een vacature openstaan, het gaat om een vaste baan. De vorige docent is inmiddels vertrokken, maar het lukt niet om een opvolger te vinden. En dus staan er wekelijks verschillende, vreemde gezichten voor de klas.’ Om de school nog enigszins draaiende te houden worden ooit onbespreekbare oplossingen nu al praktijk. Studenten die voor de klas moeten staan, parttimers die fulltime moeten werken of ouders die op de scholieren moeten letten, het gebeurt inmiddels structureel. Er wordt volop gezocht naar een lange-termijn oplossing.‘ Bestuurder Teunis bij onderwijskoepel PCO Noord-Twente: ‘We voeren gesprekken met mogelijke zij-instromers, proberen het aantal onderwijsassistenten dat doorleert te verhogen en wijzen scholieren op middelbare scholen actief op hun mogelijkheden binnen het onderwijs.’ (TC Tubantia)

· De bouw van de nieuwe moskee met cultureel centrum op Het Spaansland in Enschede heeft opnieuw vertraging opgelopen. De afgelopen weken zijn er verschillende beroepen ingediend tegen het bestemmingsplan. Voor de derde keer zal de Raad van State zich moeten buigen over de gevoelige zaak. De inwoners van Enschede zijn verdeeld en er is dan ook nog weinig duidelijk over de vervolgplannen voor de moskee. Het ’Turks Cultureel Centrum’ zal plek bieden aan maximaal 1500 mensen. Het kan echter kan nog wel jaren duren voordat met de bouw kan worden begonnen. (1Twente}

· Er ligt een flinke dwangsom op de loer voor voetbalclub FC Twente. Ondanks meerdere herinneringen en controles voldoen de ontruimingsinstallatie en het brandmeldingssysteem in het stadion van de Enschedese voetbalclub niet aan de regels. FC Twente heeft tot 1 augustus om alle zaken op orde te krijgen, anders dreigt de gemeente met een maximale boete van 145.000 euro. (1Twente)

· Twentse gemeenten moeten voor 10 oktober hun contracten met Gazprom opzeggen, zegt minister Rob Jetten in antwoord op vragen van de Tweede Kamer. ‘Het is onwenselijk dat we als Europese landen op deze manier bijdragen aan de Russische staatskas. We moeten de afhankelijkheid van energie uit Rusland daarom zo snel mogelijk afbouwen in Europa.’ Dat is echter voor de minister gemakkelijker gezegd dan voor de Twentse gemeenten gedaan. De gemeenten lieten onlangs nog weten het Rusland juist zou helpen als de contracten vervroegd worden opgezegd. Het gas dat Gazprom nu voor lage prijzen aan de gemeenten levert, zou het bedrijf vervolgens voor de inmiddels sterk gestegen prijzen aan andere afnemers kwijt kunnen.

· De rechter heeft geoordeeld dat de Oekraïense vluchtelingen die werden opgevangen in negen stacaravans op een terrein in Vriezenveen daar niet langer mogen verblijven. Eerder al legde de gemeente dwangsommen op aan de initiatiefnemers omdat het ‘vluchtelingenkamp’ niet aan de gestelde eisen voldeed. De gemeente Twenterand probeert nu samen met de initiatiefnemers een andere opvangplek te regelen. (RTV Oost)