Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 13 t/m vrij. 17 juni 2022

17 juni 2022
21:24
· Voetbalclub FC Twente doet het economisch heel goed na het sportieve succes van het vorige seizoen. Vooral de spectaculaire groei van de begroting klinkt als muziek in de oren van elke FC Twente-fan. De Enschedese club ziet de begroting het komende seizoen stijgen naar 30 miljoen, dat is ruim vijf miljoen meer dan het vorige seizoen. Met deze nieuwe begroting weten de Tukkers qua omvang de vierde plaats in de Eredivisie aan te tikken. Ajax, PSV en Feyenoord maken de top compleet. FC Twente gaat daarmee AZ qua omzet voorbij. ‘De sportieve successen werken als een vliegwiel voor de gehele club’, zegt algemeen directeur Paul van der Kraan. ‘FC Twente leeft enorm. Zo zie je maar dat alles draait om datgene wat er op het veld gebeurt. Dat is het allerbelangrijkste.’ (TC Tubantia)

· De provincie Overijssel acht het nieuwe stikstofplan niet haalbaar. Volgens gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher is er niet goed over nagedacht. ‘Zelfs als je in een natuurgebied in Twente alle boeren, bedrijven en bewoners weghaalt, dan haal je de doelen niet.’ Naast veel andere problemen is er in de ogen van de gedeputeerde ook nog wel wat te zeggen over de reductie van 95 procent in de Natura 2000-gebieden. Mocht dit plan doorgezet moeten worden, dan blijven er in de praktijk geen boeren meer over, zo zegt hij. ‘Maar we hebben veel meer doelen in die gebieden. Bijvoorbeeld dat er weidevogels moeten zijn. Maar die hebben insecten nodig om van te leven. En die insecten komen af op bemeste gronden. Daar heb je toch echt een vorm van agrarische activiteit voor nodig.’ In de Natura 2000-gebieden zitten in Overijssel zo'n 1000 bedrijven, heeft de provincie berekend. ‘Als je met duizend bedrijven 70 procent van de uitstoot moet terugdringen, is dat een gigantische opgave’, zegt Ten Bolscher. ‘Niet in de laatste plaats vanwege de immense impact op boerengezinnen.’ (TC Tubantia)

· De agent die vorig jaar, 17 september, Kenzo K. (de Almelose kruisboogschutter) neerschoot, wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie concludeert na het onderzoek door de Rijksrecherche dat er sprake was van noodweer. Kenzo K. wordt verdacht van het doodsteken van twee vrouwen en later zou hij vanaf het balkon met een kruisboog hebben geschoten op een derde vrouw, hulpverleners en een politieagent. K. werd uitgeschakeld door een scherpschutter, waarna hij drie weken in een coma lag. Volgens het OM handelde de agent gepast omdat ‘de man niet reageerde op bevelen en ook niet op de waarschuwingsschoten. Omdat de man alleen met zijn bovenlichaam boven de balustrade uitkwam, was het onvermijdelijk dat hij in de borst werd geschoten.’ De zaak tegen K wordt vanaf 18 november behandeld door de rechtbank in Almelo. (Nu.nl)

· UWV en Hogeschool Saxion hopen het  probleem van het personeelstekort in de bouw en infra op te lossen met een nieuw omscholingstraject. Het aantal vacatures in deze sector is – ook in Twente – al groot en de verwachting is dat de vraag naar mensen in deze sector alleen nog maar zal stijgen gezien de bouwambities van het kabinet en de uitdagingen rondom de energietransitie. Om meer mensen aan te trekken, richt de sector zich samen met UWV en Saxion nu ook op bijvoorbeeld zij-instromers. De twee organisaties hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend voor een nieuw omscholingstraject onder de noemer ‘FastSwitch'. Binnen dit traject behoudt de ‘switcher’ gedurende zes maanden zijn of haar uitkering en wordt die persoon ook vrijgesteld van de sollicitatieplicht.
‘De arbeidsmarkt is heel krap, maar er zijn zeker mensen die aan de slag willen’, zegt Tof Thissen, directeur UWV. ‘De maatschappelijke opdracht van UWV is om meer dan ons best te doen om iedereen mee te laten doen aan de maatschappij en werkgevers te helpen bij het zoeken naar personeel.’ Hij vindt de samenwerking met Saxion een mooie stap om professionals op te leiden om die doelen te bereiken. (RTV Oost)

· Er zijn honderden gratis groenpakketten beschikbaar voor Enschedeërs die hun buurt willen opfleuren. Groene Loper Enschede kwam met het initiatief en is volop bezig met de voorbereidingen van Groene Burendag 2022. Tijdens deze kleurrijke dag komen mensen in de stad bijeen om hun buurt te voorzien van extra bloemen en planten. Het idee van de actie is dat zoveel mogelijk Enschedeërs worden gestimuleerd om deel te nemen aan deze dag. In aanloop naar de jaarlijkse Burendag op 24 juni zijn er meerdere acties naast de groenpakketten voorbereid. De mensen die de Groene Burendag heel serieus willen aanpakken kunnen hiervoor een financieel steuntje krijgen. Mensen die onder meer een straatregenton willen neerzetten, een buurtmoestuin willen maken of een fruitboom willen plaatsen, kunnen hiervoor een bedrag van maximaal 350 euro aanvragen. Zo’n geldbedrag aanvragen kan bij de Meeuwenstraat 160 in Enschede tussen 18:30 en 20:30. Mocht dit tijdstip niet uitkomen kan het ook online via https://groenbezig.nl/. (1Twente)

· Veel Oekraïense studenten op hogeschool Saxion zijn in geldnood, een aantal weet zelfs niet of ze wel kunnen blijven. SaxNow, het onafhankelijk nieuwsplatform van de school is een benefietactie begonnen om het collegegeld voor de 72 Oekraïense studenten aan Saxion te betalen. In totaal is er 160.000 euro nodig om de actie te laten slagen, ‘We roepen ze allemaal op om te doneren’, zegt hoofdredacteur Rik Visschedijk van SaxNow. Hij is samen met redacteur Bas Klaassen initiatiefnemer van de actie. ‘Het is natuurlijk een astronomisch bedrag. Maar wij werken met zoveel bedrijven samen. Stel dat zij elk 5000 of 10.000 euro geven, dan komen we een heel eind. We roepen verder natuurlijk studenten en medewerkers op mee te doen. Een klein bedrag overmaken kan ook, laten we zeggen ter waarde van een biertje. Daar komt het op neer. Als iedereen op Saxion vijf euro inlegt, dan is de actie geslaagd.’ (TC Tubantia)