Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 19 t/m vrij. 23 sept. 2022

24 september 2022, 15:00
Geen tijd (of zin) gehad het nieuws in de regio te volgen? Kijk eind van de week even op TKKR. Wij zetten de belangrijkste/opmerkelijkste nieuwsfeiten uit de regionale media - in een korte samenvatting - op een rij:

Week 38:

· Met de terugkeer van FC Twente naar het Diekman wordt de huur van de drie huidige verenigingen op het complex over ruim drie maanden formeel opgezegd. Dat betekent dat voetbalclubs Sportclub Enschede en PW en scheidsrechtersvereniging SEO voor de zomer van 2023 moeten verhuizen. Interim-voorzitter Jan Bijvank van Sportclub Enschede laat weten de ontwikkelingen eerst intern te willen bespreken. ‘We leggen ons er niet bij neer’, luidt een korte reactie. De gemeente Enschede wil dat de sportclubs zo snel mogelijk vertrekken, minimaal voor de zomer. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden voor het nieuwe topsport- en trainingscomplex van FC Twente beginnen in 2023. Voor het zover is, moet er eerst worden gewerkt aan een vergunning voor de bouw van het nieuwe trainingscomplex van FC Twente en moeten de gemeente en de profclub er gezamenlijk uitkomen met de grondoverdracht. Als de gemeenteraad later in het jaar akkoord gaat, is de bedoeling dat er in 2023 nog wordt begonnen met de eerste werkzaamheden. (RTV Oost)


· Voor de eerste keer dit jaar is er nachtvorst gemeten in Twente. Op het meetpunt bij vliegveld Twenthe kwam het in de nacht van woensdag op donderdag tot vorst aan de grond. Het werd -0,7 graden werd gemeld door RTV Oost-weerman Gert Voerman. Het vorst is hiermee vroeger dan normaal, gemiddeld komt het op 28 september tot de eerste grondvorst na de zomer. Dat het vroeger komt is geen schok, de afgelopen jaren was het telkens wat vroeger. Twee jaar geleden was het weerstation in Twente ook al het eerste dat grondvorst aangaf. Toen was dat op 20 september. (1Twente)

· Een medewerker van Blauwnet is ernstig mishandeld op station Borne. De medewerker kwam na het betrappen van een zwartrijder in een worsteling terecht en zou daarna meerdere keren tegen z'n hoofd zijn getrapt, toen hij op de grond lag. Een woordvoerder van Keolis, waar Blauwnet onder valt, bevestigt het verhaal. ‘Het klopt dat een medewerker ernstig is mishandeld nadat hij bij een controle op de vervoersbewijzen iemand aantrof zonder geldig kaartje. Toen onze collega de zaak wilde oplossen is het tot een ernstig incident gekomen, waarbij de collega is mishandeld. Hij heeft zich onder doktersbehandeling moeten stellen. Het heeft een enorme impact op onze medewerkers.’ Er zijn meerdere verdachten in beeld, er is nog geen aanhouding geweest. (TC Tubantia)

· Er is een groot tekort aan koolzuur waardoor vele kleine regionale bier- en frisdrankbrouwerijen in de problemen komen. Dus wordt de noodklok geluid. Volgens een woordvoerder van de Enschedese groothandel Kuil Nicos is nog slechts 20 procent van de gebruikelijke voorraad koolzuurgas beschikbaar. ‘Dit hebben we echt nog nooit meegemaakt’, vertelt hij. ‘Zonder koolzuur geen bier en zonder bier geen omzet’, zegt Oscar Moerman van brouwerij Eanske. Als het tekort aanhoudt, komt de productie van bier in gevaar. ‘Als leveranciers niet leveren, kunnen wij niet produceren.’ Eigenaar Rob Porskamp van brouwerij Brouwersnös: ‘We kunnen nog wel produceren, maar in mindere mate.’ Bierfabrikant Grolsch heeft op dit moment nog geen grote problemen door het tekort doordat het bedrijf grotendeels zelfvoorzienend is in het koolzuur.(TC Tubantia)

· De crisisopvang voor asielzoekers in de Diekmanhal in Enschede is versneld geopend. ‘De gemeente Enschede heeft met het COA de afspraak gemaakt dat we vanavond groepsgewijs 200 mensen kunnen opvangen in de Diekmanhal. Er is in de hal plaats voor maximaal 200 personen. Dus na vandaag is de maximale opvangcapaciteit van de crisisnoodopvang in de Diekmanhal bereikt.’ De versnelde opening van de crisisopvang in de Diekmanhal is gerealiseerd na een ‘dringend verzoek’vanuit het kabinet. (RTV Oost)

· Een opvallend verhaal uit Hengelo waar de leerlingen van basisschool De Rank lang moesten wachten op een bus naar Dinoland in Zwolle. De bus kwam niet. ‘De vervoerder dacht dat wij de bussen hadden geannuleerd, wat niet zo is’, zegt een woordvoerder van de school. ‘Er stonden zo'n tachtig ouders met kinderen. Veel hadden een paar uur vrij genomen om hun kinderen uit te kunnen zwaaien, maar toen kwam die bus maar niet’, zegt een ouder. ‘Toen zeiden de juffen dat de vervoersmaatschappij alles had gecanceld. Ze probeerden vervangend vervoer te vinden, maar dat lukte niet.’ Uiteindelijk beleefden de leerlingen alsnog een leuke dag vol met leuke activiteiten. Het schoolreisje is verplaatst naar een latere datum. (1Twente)