Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 4 t/m vrij. 8 april 2022

8 april 2022, 18:30
· Een vrijstaande woning aan De Hoefsmid in Oldenzaal is maandag volledig ingestort. De oorzaak was een gasexplosie in de kelder van het huis, die zou zijn zou ontstaan bij het aanleggen van een elektrische laadpaal. Meerdere hulpdiensten en een gespecialiseerd team waren snel ten plaatse. De bewoners van de woning – vader, moeder en een kind – konden wonder boven wonder levend onder het puin vandaan worden gehaald. De drie slachtoffers werden overgebracht naar het ziekenhuis. De man was zwaar gewond, maar verkeerde niet in levensgevaar. Vrouw en kind raakten licht gewond. Buurtbewoners en getuigen van de explosie konden terecht in een opvanglocatie in de omgeving voor nazorg. (TC Tubantia)

· Een Russisch vliegtuig moet aan de grond blijven staan op Twente Airport. De Airbus A220, met een Russische eigenaar, kan niet vertrekken omdat de Europese Unie sinds ruim een maand het luchtruim heeft gesloten voor Russische vliegtuigen. Het toestel is overigens niet in Rusland geregistreerd en valt dus niet onder de sancties die zijn ingesteld tegen Rusland, vanwege de oorlog in Oekraïne. (1Twente)

· Voetbaltrainers Steve McClaren en Oldenzaler Erik ten Hag kunnen binnenkort zomaar weer samen langs de lijn staan. Het duo was al eerder actief bij FC Twente. McClaren als hoofdcoach en Ten Hag als assistent wisten in 2010 de landstitel te pakken met FC Twente. Al langere tijd gaan geruchten dat Ajax-trainer Erik ten Hag een akkoord heeft bereikt met de Engelse club Manchester United. Volgens de Engelse krant The Guardian is McClaren in beeld als assistent van Ten Hag. (RTV Oost)


· De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) heeft problemen bij een derde put, waarin vervuild afvalwater wordt geïnjecteerd. De put is uit voorzorg buiten gebruik gesteld. In het voorjaar van 2021 werd duidelijk dat er grote problemen waren. Eén van de resterende vier putten is nu op één kilometer diepte gescheurd. Vanwege alle problemen staat de afvalwaterinjectie al een tijdje onder verscherpt toezicht. Iedere dag dat er geen afvalwater in de Twentse bodem kan worden geïnjecteerd, kost dat de NAM zo'n driehonderdduizend euro. Als het afvalwater niet kan worden afgevoerd, kan er geen olie gewonnen worden in Drenthe. (RTV Oost)


· Een 31-jarige man is veroordeeld tot 24 maanden cel omdat hij seks had met een 13-jarig meisje uit Almelo. De man uit Goeree-Overflakkee gaf het meisje 100 euro na het verrichten van seksuele handelingen. 'Het slachtoffer zal de rest van haar leven door moeten met de wetenschap dat het handelen van verdachte in de parkeergarage tegen betaling van geld haar eerste seksuele ervaring was', schrijft de rechtbank in het vonnis. De man benaderde het meisje via snapchat; dit deed hij met een valse naam en leeftijd. De verdachte was op de hoogte van de situatie van het kwetsbare meisje. Haar moeder gebruikt drugs en met het meisje zelf ging het ook niet goed. De verdachte gaf geen volledige openheid. Omdat het meisje dit wel deed, kon de rechtbank dit gebruiken als steunbewijs. De man moet zich laten behandelen en mag geen contact meer met het meisje opnemen. Hij moet haar ruim 1600 euro schadevergoeding betalen. (TC Tubantia)

· Leerlingen van groep 8 van de Paus Joannesschool hebben de 22 Stolpersteine in het centrum van Haaksbergen gepoetst. ‘Zo, nu vallen ze weer op’, aldus een van de leerlingen. De kinderen spoorden de Stolpersteine op via de app struikelstenengids. Deze bescheiden monumentjes liggen in de stoep voor huizen van Joodse inwoners die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord. In het messing schildje is hun naam, hun geboorte- en sterfdag en de plaats van overlijden gegraveerd. ‘Het is goed om de stenen schoon te maken’, vindt Rüya. ‘Deze mensen zijn gedood om hun geloof. Zo worden ze niet vergeten en zijn ze niet voor niets gestorven.’ (TC Tubantia)

· De provincie Overijssel dient een verzoek in bij het Rijk om de snelheid op de N36 (tussen Almelo en Ommen) tijdelijk terug te brengen van 100 naar 80 kilometer per uur. Daarmee moet de veiligheid op deze weg worden vergroot. De roep om maatregelen – eerder al gedaan door Veilig Verkeer Nederland – is aangewakkerd na een dodelijk ongeval bij Sibculo in februari van dit jaar, waarbij twee mensen om het leven kwamen. Een meerderheid van Provinciale Staten is nu voor een tijdelijke verlaging van de maximumsnelheid. (RTV Oost)


· De lokale afdelingen van LTO Noord trekken zich voorlopig terug uit het stikstofoverleg met de Provincie Overijssel. Aanleiding voor deze stap is de brief van stikstofminister Christianne van der Wal, waarin een versnelde opkoopregeling voor boeren wordt aangekondigd. De Overijsselse afdelingen van de boerenbelangenorganisatie zien geen perspectief meer en geen plannen voor de toekomst. LTO vreest dat door alle maatregelen voor het terugdringen van de stikstofuitstoot driekwart van de boeren in Oost-Twente dreigt te verdwijnen. (TC Tubantia)