Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 6 t/m vrij. 10 juni 2022

10 juni 2022
16:05

· Zanger Mart Hoogkamer (bekend van zijn lied over zwemmen in Bacardi-lemmon) heeft zijn optreden op de Pinksterfeesten in Beckum al na 16 seconden afgebroken. Dat gebeurde nadat er vanuit het publiek drie bekers met bier naar het podium werden gegooid. Van een teleurgestelde voorzitter van de Pinksterfeesten hoeft de zanger zich nooit meer in Beckum te vertonen. ‘Drie bekertjes bier en dat bier raakte Mart Hoogkamer niet eens. We hebben de biergooiers in de kraag gevat. Meer valt er niet over te zeggen, behalve dat Beckum zwaar teleurgesteld is in deze zanger.’ Naar verluidt bedroeg de gage voor het ultra-korte optreden tussen de 7000 en 8000 euro. (TC Tubantia)

· In Enschede is dinsdagmiddag een grote hennepkwekerij opgerold door de politie. Een plantage met zo’n 600 planten werd gevonden in een pand aan de Oldenzaalsestraat. Alle planten en apparatuur zijn door de politie vernietigd, er wordt nog wel extra onderzoek gedaan naar de kwekerij. Vanwege de diefstal van stroom moest Enexis de stroom in het trottoir afsluiten. De politie maakt proces-verbaal op. (1Twente)

· Tijdens het WK kettlebell in Portugal is Karlien Huiskes (29) uit Oldenzaal wereldkampioen geworden op het onderdeel longcycle. Bij kettlebell gaat het er om een ijzeren gewicht met handgreep binnen 10 minuten zo vaak mogelijk op borsthoogte (jerk) of boven het hoofd te zwaaien (snatch). Op het onderdeel longcycle zwaaide Karlien Huiskes de 20 kilo zware kettlebells 65 keer boven haar hoofd rond. Op het onderdeel biathlon (een combinatie van jerk en snatch) behaalde de Oldenzaalse zilver. (Tubantia)

· Buschauffeurs van vervoersbedrijf Twents legden woensdag hun werkzaamheden neer. Voor de tweede keer in korte tijd werd er gestaakt voor een betere cao, om aandacht te vragen voor de hoge werkdruk en om een hoger salaris af te dwingen. De staking had vooral impact bij de vestigingen in Almelo en Oldenzaal. Alle bussen buiten Twente bleven wel gewoon rijden. De staking had ook geen gevolgen voor de treinen van Blauwnet. (Allesoveroldenzaal)

· De Raad van State heeft toestemming gegeven de wijk Bornsche Maten in Borne met 500 woningen uit te breiden. Enkele projectontwikkelaars maakten bezwaar tegen het bestemmingsplan waarin dit is geregeld. De woningbouw komt niet op de gronden die ze juist daarvoor hadden aangekocht. Hun woningbouwplannen worden met dit nieuwe bestemmingsplan de grond ingeboord. ‘De nieuwe begrenzing zorgt voor een betere landschappelijke inpassing met logische overgangen van het dorp naar het Twentse landschap’, meldde de gemeente als reden voor de aanpassing van het plan. De ontwikkelaars kunnen nog wel een zogeheten ‘planschadeclaim’ indienen. (RTV Oost)

· De Universiteit Twente maakt zich zorgen over de opkomst van studenten in de collegebanken. Sinds de lockdown constateert de UT dat de collegezalen vaak halfleeg zijn. Rector magnificus Tom Veldkamp doet een oproep: ‘Doorbreek die routine, kom naar de campus!’ Het online les volgen is zeer populair bij de studenten. De colleges worden thuis op hun zolderkamertjes achter computerschermen gevolgd. Dit gaat ten koste van het campusleven volgens Tom Veldkamp. ‘Wie zelf gestudeerd heeft, zal het herkennen: studenten leren juist veel van elkáár. Als je een probleem hebt, loop je meestal eerst naar een collega-student: kun je dit uitleggen? Die essentiële onderdelen ontbreken nu.’ Verschillende opleidingsdirecteuren delen deze mening: 'We zijn uit de lockdown, maar het blijkt moeilijk om de lockdown uit de student te krijgen', zei er een. Een andere directeur: 'Dit werkt niet. Anders hadden ze net zo goed een LOI-cursus kunnen volgen.' (TC Tubantia)

· De provincie Overijssel verzet zich tegen de Haagse stikstofplannen. De VVD maakt zich zorgen over het toekomstperspectief voor boeren. ‘Er moet een verdienmodel komen voor boeren die door willen’, zegt landbouwwoordvoerder Wim Tutert namens de VVD in Overijssel. Ook twijfelen de liberalen aan de wijze waarop de neerslag van stikstof op natuurgebieden wordt berekend. ‘Dat moet op basis van metingen gebeuren en niet met theoretische modellen. Ook al halen we alle koeien weg uit onze provincie, dan nog halen we de waardes niet.’. Statenleden van regeringspartijen VVD en CDA, maar ook een aantal kleinere Statenfracties, vrezen voor kaalslag op het platteland in Overijssel. De kabinetsplannen werden vrijdagmiddag bekendgemaakt (TC Tubantia)

· De Special Olympics in Twente zijn officieel van start gegaan. In het Fanny Blankers Koen Stadion in Hengelo is de openingsceremonie gehouden en de spelen kunnen nu officieel beginnen. Meer dan 3000 G-sporters uit het hele land komen naar Twente. De deelnemers, die meedoen aan 25 verschillende takken van sport, worden begeleid door 2800 vrijwilligers. Voor de openingsceremonie op vrijdagmiddag werden 10.000 toeschouwers verwacht. De Spelen nog tot en met 12 juni door iedereen worden bezocht. Meer info op https://specialolympics2022.nl/