Gelezen!

Regionaal weekoverzicht van ma. 9 t/m vrij. 13 mei 2022

13 mei 2022
15:59
· Vliegveld Münster/Osnabrück – niet ver van Enschede over de grens – lijkt te gaan profiteren van de chaos op Schiphol. Reisorganisatie Corendon heeft gekozen voor vier Duitse luchthavens als vertrekpunt voor 100.000 van haar vliegvakanties. Waaronder, dus, Münster/Osnabrück. Een blije marketingdirecteur Heinemann zegt dat de luchthaven er klaar voor is. ‘We zijn als een van de weinige regionale vliegvelden in Duitsland 24 uur per dag open. We hebben ruimte genoeg en zijn speciaal ingericht voor vliegtoerisme. Deze zomer hebben we genoeg personeel om de extra passagiers te ontvangen. Hier zijn geen lange rijen, je kunt makkelijk parkeren en gaat stressvrij op vakantie. (TC Tubantia)

· Een 47-jarige hardloper is afgelopen zondag aangevallen door een agressieve buizerd. Een aanval met heftige gevolgen. ‘Het bloed spoot eruit, ik bloedde als een rund.’ De hardloper wil graag andere wandelaars en hardlopers waarschuwen. De aanval vond plaats aan de Lossersedijk, vlakbij de snelweg A1 en De Lutte. Eerder al sloegen agressieve buizerds toe nabij het Lonnekermeer, in Winterswijk, in Ootmarsum en in Rijssen-Holten. De aanvallen vinden meestal plaats in april, mei en juni, de maanden waarin buizerds broeden. (TC Tubantia)

· Er komt een tweede opvanglocatie in Enschede voor Oekraïense vluchtelingen. Het gaat om de locatie Tesinkweide aan de Landsteinerlaan in Boekelo. Hier wordt voor een langere periode onderdak geboden voor de oorlogsslachtoffers. In de nieuwe opvang zal er plek zijn voor 200 vluchtelingen. ‘Met deze tweede locatie erbij kunnen we straks als gemeente ongeveer vijfhonderd Oekraïense vluchtelingen opvangen’, zegt burgemeester Roelof Bleker van Enschede. ‘Daarnaast zijn er ook nog eens bijna 200 mensen opgevangen in gastgezinnen. Het is mooi om te zien dat veel Enschedeërs zich het lot van de mensen uit Oekraïne aantrekken. Naast onderdak is er veel kleding en andere goederen ingezameld, zijn er veel vrijwilligers actief om mensen op weg te helpen en wordt er hard gewerkt om alle kinderen passend onderwijs te kunnen bieden.’ (RTV Oost)

· Voetballer Jody Lukoki (29) is overleden. De doodsoorzaak is nog niet bevestigd, maar de Twentsche Courant Tubantia spreekt, op basis van 'bronnen rondom de overleden voetballer', van een ‘hartstilstand na beenamputatie.’ Lukoki was in het ziekenhuis beland nadat hij bij een vechtpartij betrokken was geraakt. De aanvaller stond onder contract bij FC Twente, waar hij overigens geen minuut speelde vanwege een blessure. Technisch directeur Jan Streuer van FC Twente: ‘Het is ongelofelijk. Op deze jonge leeftijd. Zo triest. Dit is echt verschrikkelijk. We leven mee met zijn familie en vrienden.’

· Groot feest deze week bij voetbalclub FC Twente. De Tukkers hebben zich - voor het eerst na acht jaar - weten te plaatsen voor Europees voetbal. Door FC Groningen met 3-0 opzij te zetten en het late gelijkspel van AZ in Utrecht is de vierde positie veiliggesteld. FC Twente mag nu meedoen aan de play-offs van de nieuwe Conference League. De eerste Europese wedstrijd is gepland op 4 augustus. Tijdens deze play-offs moeten de Enschedeërs één tegenstander overleven om zich te plaatsen voor de groepsfase. Een mogelijke tegenstander is nog niet aan te wijzen; de loting is waarschijnlijk op 1 augustus. (1Twente)

· Op last van de rechter moet de provincie Overijssel opnieuw kijken naar de stikstofbesluiten voor 29 boerenbedrijven. Daardoor werken 29 Overijsselse boeren nu zonder de juiste vergunning. De rechter kwam tot deze uitspraak nadat de organisatie Mobilisation for the Environment (MOB) bezwaar had gemaakt tegen de provinciale weigering op te treden tegen stikstofuitstoot van boeren. De organisatie had, samen met de Vereniging Leefmilieu, 32 zaken aangespannen over afgegeven natuurvergunningen, het beweiden en bemesten zonder natuurvergunningen en het niet optreden tegen zogenaamde PAS-melders. In een reactie op de uitspraak van de rechter noemt een woordvoerder van boerenorganisatie LTO Nederland het ‘schandalig dat boeren die altijd volgens de regels en te goeder trouw hebben gehandeld opeens zonder vergunning zitten’. Volgens de LTO-woordvoerder zorgt de ‘procedeerdrift van milieuactivisten’ voor ‘verlammende onzekerheid’ en blokkeert die ook de verduurzaming. Voor de jurist van MOB aanleiding om LTO om wat meer respect voor de milieuorganisatie te vragen. ‘De veehouderij is een volwassen sector. Simplistische uitspraken helpen de sector niet vooruit.’