Gelezen!

Weekoverzicht van ma. 11 t/m zo. 17 april 2022

17 april 2022, 20:47
Er zijn miljarden over, maar niet om uit te geven. Een bijna achteloze mededeling van de rekenmeester: het overheidstekort was vorig jaar 20 miljard euro kleiner dan iedereen dacht. De moeizame puzzel die de coalitie bij de voorjaarsnota moet leggen, is daar echter nauwelijks mee geholpen. Want in de Haagse begrotingslogica is een meevaller in het voorgaande jaar iets wat bij het verleden hoort. Het kabinet moet kijken naar dit jaar en daar dienen zich tegenvallers aan. De meevallers komen van de verrassend goed draaiende economie. Met 5% is de groei vorig jaar veel hoger dan de 3,9% die met Prinsjesdag was voorspeld. Het is gebruikelijk dat allerlei belastingen (zoals btw en vennootschapsbelasting) dan veel hoger uitpakken. Het afgelopen jaar was een dubbele meevaller. Want hoe beter de economie draait, hoe minder recht een ondernemer heeft op coronasteun. Waarom al die wensen zoals de AOW ‘meestijging’ met minimumloon, de reparatie van de koopkracht en de compensatie van de spaarders niet betalen uit de meevaller van 2021? Dat zou simpelweg een faux pas zijn in Den Haag. Al decennia geldt daar: mochten de belastingen in de loop van het jaar meevallen, dan is dat geen aanleiding om meer geld uit te geven en al helemaal niet als het meevallers uit een voorgaand jaar betreft. En ten tweede: het is in beginsel eenmalig geld. Zaken als AOW-reparatie kosten structureel geld. Sterker: een hogere AOW kost elk jaar meer door de vergrijzing. Dus zullen de wensen gerealiseerd moeten worden op de in Nederland gebruikelijke manier: hier iets eraf, daar iets erbij binnen de begroting. De ongekende meevaller blijft in dat scenario grotendeels ongebruikt en wordt een voetnoot in de geschiedenisboekjes. (FD)
………………………………………………………….

Macron won zondag de eerste slag maar zijn zege biedt weinig garanties voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen waar Macron de radicaal-rechtse Marine Le Pen treft. Macron behaalde 28,3% van de stemmen waarmee hij de 24,1% van 5 jaar geleden overtrof. Sinds half maart kroop Le Pen steeds verder omhoog in de peilingen en toen de peilingbureaus vrijdagavond het zwijgen werd opgelegd stonden Macron en Le Pen praktisch gelijk. Le Pen behaalde 23,3% van de stemmen en haar geestverwant Zenmour 7,2%. Dat betekent dat meer dan 30% van de kiezers voor een nationalistisch-populistische kandidaat heeft gestemd: meer dan ooit in Frankrijk. Zondagavond, toen de eerste peilingen voor de tweede ronde werden gepubliceerd stond Macron op 51% van de stemmen op 24 april tegenover 49% voor Le Pen. De strijd is dus nog allesbehalve gestreden. (NRC)
…………………………………………………………..

Nu de oorlogsdreiging groeit, wordt ook een ongemakkelijke waarheid voelbaar. Ons leger is te leeg. In het Drentse Darp proberen militairen de jongeren te werven die naar de open dag in de kazerne zijn gekomen. Dat zijn er welgeteld tien! Voor 8.000 arbeidsplaatsen bij de krijgsmacht lijkt niemand te vinden, met alle gevolgen voor de Nederlandse strijdkrachten van dien. Kort na de Russische inval in Oekraïne laaide het aantal aanmeldingen bij defensiebeleid even op, maar die trend is alweer voorbij. Defensieminister Ollongren ziet niets in een heractivering van de dienstplicht maar ze denkt wel na over een plan om ‘het voor jonge mensen aantrekkelijker te maken om een paar jaar voor defensie te werken’. Nieuwe soldaten verdienen minder dan een medewerker van McDonald’s. (VK)
……………………………………………………………

Maakt het Kremlin de geesten rijp voor zware Russische verliezen? Hoewel Rusland inmiddels toegeeft dat er ‘aanzienlijke’ verliezen zijn geleden in de oorlog met Oekraïne, hult het zich in stilzwijgen over het exacte aantal gesneuvelde militairen. Het lijkt vooral een manier om lucht te laten lopen uit de ‘mythe’ van de ‘vredesmissie’. Voor het eerst erkende het Kremlin vorige week dat Rusland ‘aanzienlijke’ verliezen heeft geleden in Oekraïne. Woordvoerder Peskov sprak bij Sky News van ‘een enorme tragedie voor ons land’. Toch blijft het onduidelijk hoeveel doden er precies zijn gevallen aan Russische zijde. Nadat hij zijn uitlatingen had gedaan, liet hij weten dat hij met die ‘aanzienlijke verliezen’ duidde op de 1.351 gesneuvelde militairen die het Russische ministerie van Defensie op 25 maart meldde. Het lijkt vooral een manier om de Russische bevolking via een omweg – niet op de staatstelevisie maar op een Britse zender – voor te bereiden op slecht nieuws. De Russische verliezen wijken sterk af van de schattingen van de VS, die eind maart al op 7.000 gesneuvelde Russen uitkwamen. Volgens het Pentagon is dat inmiddels waarschijnlijk al tot ruim boven de tienduizend opgelopen. Om de ware omvang van de verliezen te verhullen, worden familieleden van gesneuvelde militairen volgens onafhankelijke Russische media afgekocht met een schadeloosstelling van 41.000 euro, met het dringende advies de begrafenis zo veel mogelijk stil te houden. (VK)
……………………………………………………

Einde van de coronasteun en hoge inflatie treffen bedrijven hard. Het aantal faillissementen neemt toe nu de steun wegvalt en kosten snel stijgen. Nederland telde in maart minder nieuwe bedrijven, meer afhakers en meer faillissementen. Experts verwachten een kantelpunt, nu de coronasteun wegvalt en dubbelcijferige inflatie het eerder verwachte scenario van een zacht landing ruw heeft verstoord. In maart waren er 8% minder starters dan in maart 2021 en 8% meer ondernemers ie er de brui aan gaven. Voor de tweedee maand op rij was er een stijging van het aantal faillissementen, tot 160 in maart. (FD)
……………………………………………………

De Corona-uitbraak in China drukt de olieprijs weer onder de $100. De olieprijs is weer op het niveau van voor de Russische inval in Oekraïne uitgekomen. Een vat Brent-olie kostte maandagavond rond de $98. De olieprijs schoot na de inval in Oekraïne omhoog en kwam zelfs tot boven de $127 per vat uit. De olieprijs was al fors opgelopen vóór de oorlog in Oekraïne, maar het conflict gaf deze ontwikkeling nog een extra zet. $98 per vat is historisch gezien nog steeds erg hoog en dat is ook te merken aan de prijzen aan de Nederlandse benzinepomp.
Ook de gasprijs is ondertussen behoorlijk gedaald. Die piekte tot boven de 200 euro per megawatuur op basis van de slotstanden maandag op de gasmarkt. In februari werd zelfs 350 euro per megawatuur aangetikt op een handelsdag. Ook dat is historisch gezien nog steeds erg hoog: de gasprijs balanceerde jarenlang tussen de €17 en €22 per megawatuur. (FD)
………………………………………………………

Adopteren uit buitenland wordt weer mogelijk, als lokale opvang geen optie is. Een nieuw op te richten bemiddelingsorganisatie moet erop toezien dat corruptie, kinderhandel en fraude wordt uitgebannen. Bovendien moet altijd eerst in het land van herkomst gezocht worden naar passende opvang. Dat heeft Franc Weerwind, minister van Rechtsbescherming, maandag geschreven in een brief aan de Kamer. Zolang opvang in de eigen omgeving niet mogelijk is in bepaalde herkomstlanden zal adoptie naar Nederland een optie blijven als het kind daarmee gediend is. De komende tijd zal de minister het stelsel concreter invullen. (VK)
…………………………………………………….

Zorgwekkend: bestuivers verdwijnen ook op de Veluwe. Het aantal zweefvliegen op de Veluwe is in 40 jaar met 80% afgenomen, het aantal soorten met 44%. Zweefvliegen zijn na bijen de belangrijkste bestuivers. De grote terugval komt overeen met de conclusies van 2 Duitse studies naar insecten. Net als in Duitsland verdwijnen op de Veluwe ook algemene soorten, met name de soorten die bladluizen eten. Dat kan een aanwijzing zijn dat stikstof en bestrijdingsmiddelen uit de landbouw bijdragen aan de afname. Ecoloog Barendregt vergelijkt de afname met de dramatische teruggang van vogels als de veldleeuwerik. Hij wijst er ook op dat vanaf 1986 mest moet worden geïnjecteerd waardoor de ‘gigantische’ ammoniakuitstoot is verminderd. ‘Maar de verzuring gaat voort.’
……………………………………………………

De oorlog in Oekraïne leidt wereldwijd tot armoede. Door de oorlog kan de Oekraïense economie met de helft krimpen en belandt Rusland in een diepe recessie. Maar ook landen in de omgeving worden economisch hard geraakt door de oorlog. Voor veel landen in Oost-Europa, de Kaukasus, Centraal Azië en de Baltische staten is Rusland namelijk een cruciale exportbeperking. Zo gaat een kwart van de export van Armenië richting Rusland. Ook zijn veel landen met Rusland verbonden door hun arbeidsmigranten. Kirgizië en Tadzjikistan zijn in grote mate afhankelijk van het geld dat werkers in Rusland naar huis sturen, naar hun familie. Het gaat in die landen om 30% van het bruto binnenlands product. Indirect kan ook de wereldwijde armoede toenemen. Zo zijn de voedselprijzen gestegen naar een recordhoogte. Als gevolg daarvan kunnen 40 miljoen mensen onder de grens voor extreme armoede van 1,90 dollar per dag belanden. (Trouw)
…………………………………………………….

Het vertrek van Ploumen voedt speculaties over een crisis in de PvdA. De fractievoorzitter ontkent onder druk te zijn opgestapt. Lilianne Ploumen is dinsdag volkomen onverwacht opgestapt als fractievoorzitter en partijleider. Zij acht zichzelf niet goed genoeg als leider, geeft ze als reden. Ze legt haar functie met onmiddellijke ingang neer en geeft ook haar Kamerzetel op. ‘Ik heb het met hart en ziel gedaan maar als je zelf denkt “deze rol zit me niet als gegoten”, dan moet je daar ook eerlijk over zijn.’ Er was geen specifieke aanleiding voor haar besluit, benadrukte zij. ‘Ik heb met mezelf besloten dat ik na de verkiezingen de balans zou opmaken en daar heb ik even de tijd voor genomen.’ Ploumen zegt dat haar besluit niets te maken heeft met eerder gesignaleerde verschillen binnen de partij over samenwerking met GroenLinks. Er is wrevel over Ploumens geloof in vergaande vervlechting van GroenLinks en PvdA, aldus een PvdA-bron. ‘Er wordt verschillend gedacht over het uiteindelijke doel.’ (FD)
………………………………………………………

Jonge huisartsen stoppen ermee. Huisartsen werkten vroeger door tot hun pensioen. Dat doen ze tegenwoordig lang niet meer allemaal. Vorig jaar stopten meer jonge huisartsen dan ooit, waardoor het tekort in sommige regio’s nijpend is geworden. Hoe kan dat juist nu ze zo hard nodig zijn? De tekorten lopen snel op. Wat gaat er mis in de wereld van de huisartsen? ‘Sommige huisartsen had ik huilend aan de telefoon’, zegt Rieneke Noppen, zelf huisarts. ‘De huisarts wordt overladen met bullshitzorg.’ Ze vertelt over de bizarriteit waar huisartsen mee te maken krijgen. Van verbandmateriaal dat van de zorgverzekeraar bij specifieke groothandels tussen 9.00 en 17.00 uur besteld moet worden tot een jaarlijkse verklaring dat de geamputeerde arm van een patiënt ook dit jaar niet vanzelf aangroeit. De politiek en de zorgverzekeraar doen niets met haar ‘scheurkalender’ met daarin voor elke week een voorbeeld van de dagelijkse bizarriteit. ‘Elke ochtend sta ik nu op met de gedachte: waar doe ik het nog voor? En waarom ziet niemand dat we regelrecht op een ijsberg afvaren?’
Het huisartsenvak is in de kern geweldig werk benadrukken artsen, het contact met de patiënt waardevol, je kunt het verschil maken in iemands leven. En, ja, de eindverantwoordelijkheid voor de patiënt is daar natuurlijk een belangrijk onderdeel van. ‘Elke huisarts die ik vertelde dat ik ging stoppen’, zegt huisarts Slagter, ‘herkende mijn overwegingen volledig. Aan iedereen die de huisartsenopleiding overweegt zeg ik: doe het niet, er zit geen toekomst in, je ligt aan de ketting bij de zorgverzekeraar en de politiek. En de huisartsenzorg gaat 24 uur per dag door tegen een tarief waar een loodgieter niet voor opstaat. Een huisarts die werkt op een huisartsenpost, en dus de acute huisartsenzorg in de avonden, nachten en het weekend levert heeft een tarief van 80 en 100 euro. Een huisarts in loondienst verdient 63 euro per uur. Elke academisch opgeleide lacht je uit dat je voor dat tarief dat soort werkzaamheden uitvoert.’
In gebieden als de kop van Noord-Holland, Zeeland en Drenthe is nauwelijks nog een huisarts gevonden. Huisarts Van Leeuwen: ‘Dan is er altijd wel een commerciële instelling te vinden die met een telewerkende arts de boel wil overnemen. Dat is verdomd lastig als je kind buikpijn heeft, of een wondje. Dat is wat de politiek en de zorgverzekeraars aan het kapotmaken zijn. Ze slachten de kip met de gouden eieren; de goed toegankelijke zorg, de huisarts die z’n patiënten kent. Laat ze straks maar eens in de spiegel kijken wat ze hebben aangericht. Ik word er verdrietig van, maar bovenal ben ik kwaad.’(VK)
………………………………………………………..
Kabinet wil al in het voorjaar een begroting. De Eerste en Tweede Kamer zouden nu te weinig tijd krijgen om te praten over wetswijzigingen. Prinsjesdag blijft bestaan, maar voor het overige is de Derde Dinsdag in december niet heilig meer voor het kabinet. Minister Kaag stelt de Tweede Kamer voor om voortaan al bij de voorjaarsnota (uiterlijk 1 juni ingediend) de begroting van het jaar erop in te dienen. Normaal is de voorjaarsnota bedoeld voor het bijschaven van de lopende begroting. Dat is dit jaar een hele klus: er zijn veel tegenvallers (zoals de Eerste Kamer die een structureel hogere AOW eist) en wensen (zoals meer geld naar defensie). Maar in rustige jaren gaat het alleen om kleine aanpassingen. Het kabinet wil bij volgende voorjaarsnota’s ook de begroting voor het jaar daarop presenteren. Veel zaken die de Vorst voorleest tijdens de troonrede moeten al van kracht zijn op 1 januari, 3 maanden later. Straks krijgt de Kamer de conceptbegroting al op 1 juni te zien. In augustus komt het CBS dan met de bijstelling van de ramingen waarna de begrotingen kunnen worden aangepast. In september kunnen dan, net als nu die stukken worden gepresenteerd op Prinsjesdag. (FD)
…………………………………………………………

Het herstel van de Duitse economie wordt verder vertraagd. De grote economische instituten passen hun groeivoorspelling naar beneden aan. Een stop op de Russische gaslevering zou een stevige recessie betekenen. Er is sprake van de hoogste recessie in decennia en dreigende escalatie van de energiecrisis. Bij een onmiddellijke stop van Russisch gas komt 220 miljard aan Duitse economische productie in gevaar. Dat is 6,5% van de jaarlijkse economische productie. Niet alle economen zijn daar overigens van overtuigd maar de Duitse denktanks wel. Zij waarschuwen voor een recessie na een gasleveringsstop. In het basisscenario daalt de werkloosheid van 5,7% in het voorgaande jaar naar 5% in 2022 en 2023. In het scenario met een energiestop stijgt de werkloosheid naar 6%, De schok zal grotendeels worden opgevangen door arbeidstijdverkorting. (FD)
…………………………………………………………..

Poetin duwt Finland en Zweden in de armen van de NAVO! Wat de Russische president juist niet wilde lijkt door zijn oorlog in Oekraïne toch te gebeuren: een uitbreiding van de NAVO. De toetreding -niet zonder risico- kan een jaar duren. Gezapig, voorspelbaar, risicomijdend: de Finse politiek is het doorgaans allemaal. In mindere mate kleeft aan buurland Zweden hetzelfde imago. De Russische agressie in Oekraïne maakt een abrupt einde aan dat beeld en aan de lang gekoesterde neutraliteit van beide landen. Finland en Zweden staan op de drempel van de NAVO en ja: ze nemen daarbij risico’s. De Finse premier Sanna Marin en haar Zweedse ambtgenoot Magdalena Andersson verwachten dat het proces vrij snel kan gaan, binnen enkele weken. Beide officiële aanmeldingen komen dan in Brussel binnen voor de NAVO-top eind juni. Rusland heeft gewaarschuwd dat toetreding tot de NAVO ‘het Europese continent geen stabiliteit zal opleveren’. Vorige week toen Zelenski het Finse parlement toesprak werden verscheiden overheidswebsites getroffen door een cyberaanval die aan Rusland werd toegeschreven. De vrees voor eventuele Russische aanvallen en intimidaties is het grootst voor de periode tussen de aanmeldingen en de daadwerkelijke toetreding tot de NAVO. De beide landen worden dan nog niet beschermd door artikel 5 van de NAVO: een aanval op een is een aanval op allen. (Trouw)
…………………………………………………………..

Zon en wind rukken als energiebron op, maar stroom blijft voorlopig duur. Duurzame bronnen leverden vorig jaar meer stroom op dan in 2020. Hoewel er vorig jaar geen windparken op zee bij kwamen en het relatief niet veel waaide steeg de hoeveelheid met zon en wind geproduceerde stroom vorig jaar met 17%. Bijna een kwart van de Nederlandse stroomproductie was eind vorig jaar afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. De stroomprijzen stegen met 340% en voor kolen met 119% aldus Tennet. De stroomvoorziening wordt wel ingewikkelder door de opkomst van zon en wind. Soms is er veel stroom uit die bronnen beschikbaar, soms weinig; soms moet bedrijven worden gevraagd tegen betaling minder stroom af te nemen, soms moet er snel een gascentrale worden aangezet als de vraag naar stroom groter is dan verwacht. De extra productie uit hernieuwbare bronnen was vooral afkomstig van nieuwe zonnepanelen en van nieuwe windmolens op het land. (Trouw)
…………………………………………………………..

Uit huis geplaatste kinderen moeten ook na een langere periode nog kunnen terugkeren naar hun ouders. De richtlijn die dat momenteel vaak verhindert gaat van tafel. Jeugdbeschermers kunnen dan soepeler omgaan met de zogeheten ‘aanvaardbare termijn voor terugkeer’. De koerswijziging is belangrijk voor de ongeveer 420 kinderen van de gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire die uit huis zijn geplaatst en nog gescheiden van hun ouders leven. Sinds vorige week staat voor hen een ondersteuningsteam klaar van de overheid. Universitair docent Joost Huijer, gespecialiseerd in familierecht, vindt het een ‘uitstekend idee om soepeler om te gaan met de aanvaardbare termijn’. We moeten weg van het denken in termijnen, je moet kijken hoe het met het kind gaat. (VK)
……………………………………………………………

Kinderen in Ter Apel verwaarloosd. Minderjarigen die in aanmeldcentrum Ter Apel verblijven lopen daar meer trauma’s op, zegt Kinderombudsman Margriet Kalverboer. ‘Begeleiders vertellen mij dat zij kinderen ’s ochtends niet eens meer wakker maken.’ De situatie voor de 113 kinderen zonder familie is dan ook onaanvaardbaar zegt ze. Kinderen zonder ouders verblijven er langere tijd zonder enige vorm van dagbesteding, hulp of aandacht. Een jongen van 16, in z’n eentje gevlucht uit Afghanistan, zit daar nu al 3 weken. Helemaal alleen, met enorm veel stress. Totaal gedesoriënteerd. Burgemeester Koen Schuiling van Groningen waarschuwde al voor de leefomstandigheden in het aanmeldcentrum. ‘Een beschaafd land onwaardig’, noemde hij het lot van de asielzoekers en statushouders in Ter Apel. (NRC)
………………………………………………………….

Marine Le Pen wil nu geen Frexit meer zoals in 2017, maar wel Polen achterna waarbij een lidstaat gebruik wil maken van de lusten van de EU maar zich niet aan alle regels en gemeenschappelijk vastgelegde waarden wil committeren. Een Europa à la carte! Ze wil het EU-budget unilateraal verlagen en het vrije verkeer van goederen en personen beperken om zo grenscontroles in te voeren en Fransen een voorkeurspositie te geven op het gebied van werk en sociale huisvesting. Ook moet het mogelijk worden buitenlanders uit te zetten naar voor hen levensgevaarlijke landen. Ze wil uit de Europese elektriciteitsmarkt stappen omdat ze van mening is dat Frankrijk met zijn kernreactoren zijn eigen energie kan opwekken hetgeen wordt tegengesproken door experts. Als Le Pen president wordt, is euroscepsis geen marginale stroming meer maar bedreigt het Europa, zeggen sommige analisten. Le Pen is ook een bewonderaar van Orban en wil in feite een ‘Europese Alliantie van Naties’ waarbij de lidstaten meer soeverein opereren. Ze wil samenwerken met andere nationalistische leiders, zoals Orban om de EU van binnenuit te veranderen en de toenadering tot Duitsland terugdraaien.
‘We moeten ons allemaal scharen achter Emmanuel Macron’, zei Michael Roth, voormalig minister van Europa van Duitsland. ‘Het is hem, of de ondergang van een verenigd Europa. Het klinkt een beetje dramatisch, maar zo is het wel!’ (NRC)
……………………………………………………….

PvdA-kopstukken Timmermans en Moorman willen snel krachten bundelen met GroenLinks. Volgens beiden, genoemd als potentiële partijleiders, staan er zoveel grote uitdagingen voor de deur dat een krachtenbundeling onvermijdelijk is. Ze hinten ook op ‘een verbinding’ met GroenLinks voor de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar. Als PvdA en GroenLinks in de toekomst een rol van betekenis willen spelen zullen ze in 2023 voldoende zetels in de Senaat moeten veroveren. Een ruime meerderheid van de kiezers van beide partijen steunt de samenwerking, blijkt uit een peiling van Een Vandaag. Binnen de partij wordt nu vooral gekeken naar een nieuwe partijleider. Naast Timmermans wordt zeker ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb gezien als de potentiële partijleider voor de partij in nood. Hij scoort volgens dezelfde peiling nog hoger dan Timmermans. Moorman blijkt voor de meeste PvdA’ers nog niet in beeld. (VK)
………………………………………………………

Rutte vraagt werkgevers om hogere lonen voor compensatie van inflatie zodat werknemers minder last hebben van de stevige inflatie. De lonen stijgen, wat hem betreft, nog veel te gematigd. De werkgevers wezen eerdere looneisen af omdat ze vrezen voor een loon-prijsspiraal zoals in de jaren zeventig. Rutte zei dat waar hogere winsten zijn het van goed werkgeverschap getuigt om dat door te geven in een loonstijging. Dat helpt enigszins om de inflatiegolf het hoofd te bieden. Het past ook bij Nederland om successen te delen. (FD)
………………………………………………………..

Jetten wil gemeentelijke ban op het Russisch gas. Volgens sancties EU moeten zij daar voor 10 oktober vanaf. Hij vindt het ‘onwenselijk dat wij op deze manier bijdragen aan de Russische staatskas’, schrijft hij aan de Tweede Kamer. De VNG ziet een algeheel verbod op contracten met Gazprom niet zitten: ‘Je moet je afvragen wat het doel is van de sancties en wie je hiermee treft, aldus een woordvoerder. Hij wijst erop dat gemeenten dan een nieuw contract moeten afsluiten. ‘Gezien de stijgende prijzen kan het zijn dat zij dan veel duurder uit zijn.’ (FD)
………………………………………………………….

Britse regering gaat migranten die het Kanaal oversteken in Rwanda onderbrengen. Daar moeten ze hun asielprocedure afwachten. Het VK heeft daartoe een deal van 145 miljoen euro gesloten met Rwanda om vluchtelingen op te vangen. Amnesty International vindt het een shockerend plan. Vorig jaar kwamen 28.500 asielverzoeken in Engeland van bootvluchtelingen. Premier Johnson wil die toestroom van asielzoekers stoppen. (Trouw)
……………………………………………………….

D66 verzwijgt wangedrag in partij. Een prominent D66-lid zou langdurig een medewerkster hebben ‘gestalkt, bedreigd en gechanteerd’. Conclusies hierover in een vertrouwelijk rapport zouden zijn achtergehouden. Partijleden willen een nieuw onderzoek. D66’ers die bij het bestuur om opheldering roepen, werden met een kluitje in het riet gestuurd. Dat blijkt uit schriftelijke communicatie die sinds vorig jaar circuleert in de partijtop en die in handen is van de Volkskrant. D66-leider Sigrid Kaag wil niet reageren op de bevindingen van de krant. Zij verwijst naar het partijbestuur, ‘aangezien het hele onderzoek onder verantwoordelijkheid van het partijbestuur heeft plaatsgevonden.’ Het bestuur stelt dat Kaag ‘geen inzage’ heeft gehad in het vertrouwelijke rapport, maar wil niet zeggen of zij op een andere wijze op de hoogte is gesteld van de conclusie dat een partijprominent in de fout is gegaan. De beschuldigde man, Frans van Drimmelen, noemt de zaak een ‘pijnlijke privékwesties: ik ga daar verder niet op in’. Hij heeft vergeefs getracht via een kort geding de publicatie van De Volkskrant tegen te houden. De betrokken vrouw onthoudt zich van commentaar. (VK)
………………………………………………………..

De Tempelberg in Jeruzalem is vrijdag het toneel geweest van hevige gevechten tussen Palestijnen en de Israëlische oproerpolitie. Zeker 152 Palestijnen zijn gewond geraakt bij de gevechten. Aan die gevechten ging een week van groeiende spanningen vooraf, met aanslagen in Israël en Israëlische vergeldingsacties in de Palestijnse gebieden. Duizenden Palestijnen hadden vrijdag gevolg gegeven aan een oproep van Hamas om hun moskee te verdedigen tegen ‘joodse religieuze provocaties’. Gevreesd wordt dat het geweld verder zal escaleren. (VK)