Gelezen!

Weekoverzicht van ma. 21 maart t/m zo. 27 maart 2022

27 maart 2022, 21:05
Hoge gasprijzen dwingen vier op de tien tuinders te stoppen. Glastuinbouw Nederland voorziet gevolgen energiecrisis voor de complete keten. De situatie voor de Nederlandse glastuinbouw verslechtert razendsnel. Het is verschrikkelijk, zegt de voorzitter van Glastuinbouw Nederland Adri Bom-Lemstra. ‘Als er niet snel wordt ingegrepen, gaat dit consequenties hebben in de hele keten, van kennisinstituten als Wageningen tot en met zaadbedrijven, de verpakkingsindustrie en de logistiek. Deze hele topsectoren dreigen onderuit te gaan.’ Dit heeft niets te maken met tuinders die zo dom of zo slim waren om hun gascontracten wel of niet vast te leggen. ‘Vrijwel geen tuinder koopt zijn gas voor 100% op vaste contracten of voor 100% op dagprijzen. ‘Het merendeel van de glastuinders heeft de helft van zijn gaslevering vastgelegd en koop de andere helft in voor dagprijzen. Gas kostte vorig jaar 7 tot 20 cent per kubieke meter, nu 180 cent! De kostenstijgingen kunnen ook niet worden doorgerekend aan de supermarkten. Die zeggen de tomaten dan wel uit Spanje of Marokko te gaan halen. (FD)
……………………………………………………….

Met zijn oorlog heeft Poetin Europa en de VS versterkt. Hoe de oorlog in Oekraïne ook eindigt, over 5 à 10 jaar zal een verzwakt Rusland een sterker Europa tegenover zich hebben. China zal zich geconfronteerd zien met een Amerika dat alle aandacht heeft voor Azië. Met zijn kansloze oorlog heeft Poetin de Russische positie in Europa en de wereld meer schade gedaan dan de uitbreiding van de NAVO kon doen. Het zal een kantelpunt zijn binnen de Europese geschiedenis, met gevolgen voor de wereldpolitiek in de komende decennia. Rusland wordt zwakker, waardoor de Amerikaanse draai naar Azië doorzet omdat zelfs met een kostbare overwinning Rusland een nog kostbaardere bezetting van Oekraïne tegemoet kan zien. Het heeft daartoe ook niet genoeg militairen. Met zijn roekeloze oorlog in Oekraïne heeft Poetin zowel de reputatie van zijn krijgsmacht vergooid, als ironisch genoeg, Europa ervan overtuigd dat Rusland een gevaar is. De EU heeft zich in staat getoond verrassend snel en daadkrachtig te kunnen handelen. De Europese militaire slagkracht zal drastisch toenemen vooral door toedoen van Duitsland. Frankrijk is de meest capabele Europese militaire macht in de EU, maar schroeft de uitgaven verder op net als Polen en het Verenigd Koninkrijk. Ook Nederland, Denemarken en Zweden gaan meer besteden. Dat zal een stuwende werking hebben die de inefficiëntie van de grote verscheidenheid aan wapensystemen van de Europese krijgsmachten compenseert. De oude status quo is verdwenen. Poetin heeft waarschijnlijk niet alleen de Russische positie definitief verzwakt, maar ook de VS de ruimte gegeven om zich op China te concentreren. Dit zal Xi Poetin niet in dank afnemen. (NRC)
………………………………………………………

Dure energie drijft de rekenende automobilist weer naar LPG. Benzine is van 1,68 euro per liter naar 2,40 euro per liter gegaan en LPG kost nu 1,30 euro per liter. Bij 8500 kilometer per jaar wordt het inbouwen van een LPG-installatie al lonend. Maar de wachtlijsten groeien bij de installatieinbouwers. De wachttijden zijn verdubbeld tot 4 weken. ‘De belangstelling komt vooral van mensen met een auto met 8 of 10 cilinders’, zegt Lunetten LPG Inbouw. ‘Dat zijn de grootste benzine slurpers. Ook de reparaties nemen toe. Niemand wil nu zijn auto met gasinstallatie verkopen of inruilen. ‘Wie kan rekenen rijdt op gas. Het is ook nog eens schoner dan benzine of diesel.’ (FD)
…………………………………………………………

Russische oorlogsmachine toont 2 gezichten. Dat het ooit gevreesde Russische leger op de grond zoveel manschappen en materieel verliest, wekt alom verbazing. Tegelijkertijd kan Oekraïne weinig doen tegen de onophoudelijke artilleriebeschietingen, of de hypersonische raketten die dit weekend voor het eerst werden ingezet. ‘Nu hun aanval is verzand, is dit het enige wat ze nog kunnen doen.’ Met verbazing aanschouwt het Westen de grote verliezen aan Russische zijde. Zo’n 10% van de Russische krijgsmacht zou in 3 weken strijd al verloren zijn gegaan. De beelden liegen er niet om. Russische T-72-tanks, ooit de modernste van Rusland, worden in een colonne bij Kiev onder vuur genomen en lopen flinke schade op. Een Oekraïense drone vernietigt met een antitankraket Russische Buk-luchtdoelraketten. Decennialang vreesden Europa en de VS de Russische tankeenheden. Nu schakelt het Oekraïense leger ze schijnbaar met gemak uit met Britse, Duitse, Zweedse en Amerikaanse antitankraketten. Zelfs de modernste tank van Moskou, de T-90 is aan flarden geschoten. Een van ’s werelds grootste en sterkste luchtmachten vliegt dagelijks slechts 200 missies vanwege Stinger-luchtdoelraketten. En op een vliegbasis bij Cherson vernietigt Oekraïne de Russische helikopters. Zo’n 10% van de Russische krijgsmacht zou in slechts 3 weken strijd al verloren zijn gegaan. Behalve de naar schatting 7.000 doden trekt ook het grote verlies aan materieel de aandacht: tanks, pantservoertuigen, gevechtsvliegtuigen en helikopters. (VK)
…………………………………………

Zorgen om de groeiende rol van investeerders in de kinderopvang. Door het hele land kopen investeerders organisaties in de kinderopvang op. Een deel van de sector en de Tweede Kamer willen een verbod op winstuitkeringen, zeker als de kinderopvang bijna gratis wordt. Zo’n 15% van de sector is inmiddels in handen van investeerders. Partou, met 650 locaties, is in handen van 2 private-equitybedrijven. Als stofzuigers gaan ze door de branche om kleinere kinderopvangorganisaties op te kopen met het doel die later met veel winst te verkopen, zegt Loes Ypma, voorzitster van Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, het deel van circa 40% van de markt dat werkt zonder winstoogmerk. Ze maakt zich zorgen over de kwaliteit en de toegankelijkheid van de kinderopvang: ‘De investeerders kiezen vooral voor de winstgevende vestigingen in de betere wijken en stoten verliesgevend liever af. Doordat ze kinderopvangorganisaties opkopen om ze later met veel winst te verkopen verdwijnt veel geld waar de kinderen recht op hebben.’ (FD)
…………………………………………………

Verdeeldheid EU over een boycot van Russische olie en gas. De EU discussieert al weken over een ban op Russische olie, gas en kolen. Litouwen en Ierland zijn groot voorstander van een boycot maar Duitsland en Italië zijn nog te afhankelijk van Russische energie. Ook de Oost Europese landen staan inmiddels achter Litouwen en Ierland. Olie levert, volgens Litouwen, de Russische schatkist het meest op en de EU-landen kunnen die brandstof het makkelijkst vervangen. Maar te veel raffinaderijen in Oost- en West-Europa zijn volledig afhankelijk van Russische olie. (FD)
……………………………………………….

Oorlog maakt een eind aan het isolement van Turkije. Europa haalt de banden met Turkije aan sinds de oorlog in Oekraïne. Dinsdag bezocht Rutte president Erdogan. De ene na de andere (westerse) regeringsleider kwam de afgelopen weken op bezoek bij Erdogan. Hij is zelfs weer ‘on speaking terms’ met president Biden, met wie hij sinds het begin van diens ambtstermijn een moeizame relatie heeft. Turkije herwon zijn internationale relevantie deels doordat het zich opwierp als bemiddelaar tussen Rusland en Oekraïne. Hoewel er niet direct resultaten geboekt werden in ‘Antalya’ prees VN-secretaris-generaal Guteres Turkije voor zijn diplomatieke inspanning. Ankara steunt Oekraïne en handelt grotendeels in lijn met de NAVO, zonder Rusland voor het hoofd te stoten. ‘We moeten onze vriendschap met Zelenski met Poetin en Zelenski in stand houden’, verklaarde Erdogan tijdens het bezoek van Scholtz vorige week. (NRC)
………………………………………………….

Een Chinees passagiersvliegtuig met 132 mensen aan boord is maandag neergestort in de bergen van de Zuid-Chinese regio Guangxi. Er is volgens de berichten geen teken van leven. De Chinese president XI Jinping heeft opgeroepen tot een grootschalige reddingsoperatie. Het zou gaan om een Boeing 737 van China Eastern Airlines. (NRC)
………………………………………………..

Hoge temperaturen rond de polen. Op Antarctica is het 45 graden warmer dan normaal, in het Arctisch gebied 20 graden warmer. ‘Zonder opwarming kon dit record niet plaatsvinden’, zegt hoogleraar Michiel van den Broeke van de Universiteit Utrecht. ‘Deze signalen horen bij een opwarmende wereld’, zegt Van den Broeke. Als het klimaat opwarmt worden de extremen groter. Dit had niet kunnen gebeuren als de atmosfeer de afgelopen eeuw niet al was opgewarmd. (NRC)
………………………………………………..

De gastvrijheid van Nederland kent vooralsnog geen grenzen. Zelfs koning Willem-Alexander vangt vluchtelingen op. Ook de Syriërs, die eerder naar Nederland vluchtten, helpen graag mee. Met enige bedenkingen, dat wel. ‘Er zitten al heel lang Syrische mensen in asielzoekerscentra. Die worden niet in huis opgenomen.’ (NRC)
………………………………………………..

Hongkong versoepelt het coronabeleid en inreisregels na massaal vertrek van expats uit de stad. Het inreisverbod vanuit 9 landen vervalt per 1 april en de hotelquarantaine wordt ingekort tot een week. De Hongkongse leider Carrie Lam, die zwaar onder vuur ligt vanwege haar falende COVID-aanpak maakte ook bekend de geplande massatest van de hele bevolking te schrappen. Volgens Lam volgt de aanpassing op een daling van het aantal besmettingen maar volgens regeringsleden speelde vooral kritiek uit de zakenwereld een rol. De strenge COVID regels bedreigen Hongkongs status als internationaal financieel centrum. Tien procent van de Europese expats heeft Hongkong nu verlaten. Hongkong voerde bijna 2 jaar een succesvol zero-covidbeleid maar bleek begin dit jaar niet opgewassen tegen een uitbraak van de omikronvariant. Na amper 200 doden in de eerste 2 jaar van de pandemie steeg het dodental in 1 maand naar meer dan 5000. Mortuaria liggen overvol en in ziekenhuizen blijven lijkzakken urenlang tussen de bedden liggen. Van alle 80-plussers is slechts 55% dubbel gevaccineerd en van alle recente doden was 90% niet volledig gevaccineerd! (VK)
………………………………………………

Hugo de Jonge bemoeide zich actief met de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden. Uit app-verkeer, dat is vrijgegeven na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur, blijkt hoe Hugo de Jonge zich achter de schermen hard maakte voor samenwerking met Sywert van Lienden. Aan die interventie lijkt vooral angst voor Van Lienden’s mediamacht ten grondslag te liggen. Hoewel de inkoop van beschermingsmogelijkheden niet zijn verantwoordelijkheid was, zorgde De Jonge er persoonlijk voor dat een topambtenaar contact opnam met Van Lienden. Die interventie leidde er mede toe dat de mediapersoonlijkheid uiteindelijk onder lucratieve voorwaarden mondkapjes mocht leveren. De Jonge had verder geen bemoeienissen met de daadwerkelijke deal. (VK)
……………………………………………………….

Volt kamerlid Gündogan uit Kamerfractie gezet. De relatie is ontwricht zegt Volt-leider Dassen. Na urenlang overleg restte geen andere conclusie dan dat de van grensoverschrijdend gedrag beschuldigde nummer 2 van Volt niet meer binnen de partij past, aldus Dassen. Nog altijd liggen er 13 meldingen van Volt-medewerkers waarin Gündogan wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Een onderzoek is nog niet afgerond omdat het Kamerlid medewerking weigert. Op een aanstaand congres zullen de Volt-perikelen nader besproken worden en staat ook Gündogan’s partijlidmaatschap ter discussie. Dassen vindt dat hij kan aanblijven als partijleider. Wel zegt hij lering te trekken uit de afgelopen weken. ‘Dit is voor niemand een goede tijd’. (Trouw)
………………………………………………………

De VS gaan het Oekraïense leger luchtdoelsystemen leveren waarmee het Russische vliegtuigen van veel grotere hoogte kan neerhalen dan de wapens die het Westen tot nu toe heeft geleverd. Een van die systemen zou de SA-8 zijn, een mobiel systeem van Russische makelij waarvan de Amerikanen ooit in het geheim voorraad opkochten om er meer over te weten te komen. Dit is een nieuwe fase in de hulp van het Westen. Hiermee neemt de luchtverdedigingscapaciteit van het Oekraïense leger flink toe. De SA-8 raket kan 12 kilometer hoogte halen. Dat is een grotere bedreiging voor Russische vliegtuigen dan de Stinger-raketten die tot 5 kilometer hoog gaan. (VK)
……………………………………………….

De oorlog in Oekraïne, de hoge energieprijzen en de inflatie die daarmee gepaard gaat, drukken de stemming onder consumenten. In maart kwam het consumentenvertrouwen uit op -39, tegen -30 in februari, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Alleen in februari en maart 2013, toen Nederland geraakt werd door de schuldencrisis in Europa, lag het nog lager. (FD)
………………………………………………

Biden reist naar Europa in de hoop ‘de vrije wereld te verenigen’. Volgens de president is er sprake van een ‘nieuwe wereldorde’ door de aanval van Rusland op Oekraïne. Hij wil verdere militaire afspraken en een poging doen om de sancties tegen Rusland verder op te voeren. Joe Biden wordt ontvangen door een Europa dat warmere gevoelens is gaan koesteren voor de VS. In de NAVO-landen staat nu 41% van de bevolking positief tegenover de VS. Een jaar geleden was dat nog 18%. De VS bevinden zich in een betere positie ten opzichte van de vorige regering. ‘Er is meer ontvankelijkheid voor Amerikaans leiderschap’, aldus Gallup-onderzoeker Julie Ray. Biden wil ook duidelijk maken dat de economische oorlogvoering tegen Rusland geen tijdelijke gang van zaken is.
Hij wil gezamenlijke vastberadenheid tonen nu NAVO-buurland Oekraïne wordt aangevallen door Rusland, de historische vijand van de trans-Atlantische verdragsorganisatie. Secretaris Jens Stoltenberg kondigde aan dat NAVO-landen Oekraïne zullen voorzien van materiaal om zich te verdedigen tegen chemische, biologische en nucleaire aanvallen. (FD)
……………………………………………..

Kabinet wil de kilometervergoeding nu snel verhogen. De kamer vraagt meer voor koopkracht werkende armen. De onbelaste kilometervergoeding zal per 1juli omhoog gaan van 19 naar 23 cent. Ook bekijkt het kabinet of de btw op aardgas, elektriciteit en stadsverwarming met terugwerkende kracht verlaagd kan worden, vanaf 1 januari dit jaar. Het kabinet heeft al 6,2 miljard euro aan koopkrachtmaatregelen genomen, maar volgens de Tweede Kamer moet er nog een tandje bij. (NRC)
…………………………………………….

In Berlijn wachten mannen ‘uit het pooiermilieu’ Oekraïense vrouwen op. De VN waarschuwen ook voor kinderhandel. En uit Polen en Duitsland komen berichten van mannen die op de stations zoeken naar jonge, alleenstaande vrouwen. De politie en hulpverleners zijn alert. Ze hebben borden bij zich waarop ze een slaapplek aanbieden. ‘Mensenhandelaren slaan vaak toe op het moment dat grote groepen mensen op de vlucht slaan’. (VK)
………………………………………………

Poetin wil dat het Russisch gas in roebels wordt afgerekend door ‘onvriendelijke landen’. Poetin doelt daarmee op landen die vanwege de invasie van Oekraïne ingrijpende sancties hebben ingesteld tegen Rusland. De aankondiging veroorzaakte een fikse stijging van de Europese gasprijzen vanwege zorgen dat de al bestaande energiecrisis zal verergeren. Hij probeert zo de roebel te stutten. Als het aan Poetin ligt moeten de energiebedrijven uit de onvriendelijke landen voortaan roebels kopen om gas af te kunnen blijven nemen. Onvriendelijke landen zijn onder meer landen van de EU, VS en Groot-Brittannië. (Trouw)
………………………………………………

Het Westen weerstaat Poetins roebel-eis. De Duitse minister van Economische zaken Habeck noemde de ‘missie’ van Poetin contractbreuk. De Oostenrijkse energiemaatschappij OMV zei gewoon te blijven betalen in euro’s. ‘We weten niet hoe we aan roebels moeten komen.’ Nederlandse energiebedrijven zijn niet van plan in roebels te gaan betalen. Partijen kunnen niet zomaar eenzijdig de valuta in een afgesloten contract wijzigen aldus een woordvoerder van Vattenfall. Ook voor het Nederlandse Gasterra verandert er niets. ‘We blijven betalen in dezelfde valuta als tot nu toe’, zegt woordvoerder Annema. (VK)
………………………………………………….

De ING stopt per direct met het financieren van nieuwe olie- en gasvelden. De grootste bank van Nederland stapt uit de olie- en gaswinning. Gascentrales financiert de bank nog wel. 3,6 miljard aan leningen aan de olie en Gasselternijveen stond eind 2020 uit. In 2040 moet dat zijn gehalveerd. Volgens een verklaring van de bank zijn er grote investeringen nodig in schone energie en zal de vraag naar fossiele brandstoffen geleidelijk afnemen. Het aanboren van nieuwe velden is daarom niet nodig, stelt ING. (Trouw)
………………………………………….

VS beloven gaslevering aan de EU fors op te voeren. De VS hopen dat de EU ook een gas- en olieboycot afkondigt maar de landen zijn te afhankelijk van Russische energiebronnen. De gaslevering uit de VS moet daar verandering in brengen. Het gaat om een extra levering van 15 miljard kubieke meter vloeibaar aardgas (FD)
…………………………………………

Voor het eerst in de geschiedenis was donderdag een Amerikaanse president fysiek aanwezig op een top van EU-regeringsleiders. Hij benadrukte het belang van eenheid in het Westen. De Russische president Vladimir Poetin, zo liet Biden weten, gelooft dat de democratieën niet meer kunnen functioneren in de 21e eeuw, omdat ze consensus vereisen. Poetin is ervan overige dat het tijdperk van de autocratieën is aangebroken en het is aan het Westen te laten zien dat dat niet zo is, aldus Biden. (FD)
…………………………………………

In Servië is openlijke steun voor Poetin na zijn invasie van Oekraïne. De haat jegens de NAVO verklaart Servië’s liefde voor grote broer Poetin. De herinnering aan NAVO-bommen doet Serviërs naar de Russische kant neigen. ‘Wij zijn in elkaar geslagen, Rusland is onze grote broer die wel sterk genoeg is om iets terug te doen’, zegt socioloog Jovo Bakic. Poetin verwees in zijn toespraak van 21 februari, vlak voor de invasie, ook naar de NAVO-bombardementen op Kosovo om zijn latere inval goed te praten. (VK)
………………………………………

Thuiswonende studenten krijgen, als het aan het kabinet ligt, een basisbeurs per maand. Voor uitwonende studenten komt het bedrag op 255 euro. Onder het oude stelsel kregen uitwonende studenten 286 euro. Het kabinet wil dat dat alle studenten met ingang van 2023-2024 weer een basisbeurs ontvangen. De aanvullende beurs voor studenten met ouders of verzorgers met een lager inkomen zou uitkomen op maximaal 491 euro per maand. Het kabinet wil studenten uit de ‘leengeneratie’ per gestudeerd jaar compenseren met 359 euro, met een maximaal bedrag van 1.436 euro per student. Dit zijn studenten of inmiddels afgestudeerden die tijdens hun studie geen basisbeurs kregen. (NRC)
………………………………………

Grieken hebben traditioneel warme gevoelens voor Rusland, maar de verwoesting van Marioepol heeft kwaad bloed gezet. De havenstad in Oekraïne heeft een grote minderheid met Griekse wortels. Athene wil de bevolking nu te hulp schieten. De Griekse minister van buitenlandse zaken Niko Dendias wil hoogstpersoonlijk een humanitair konvooi naar Marioepol leiden zei hij dinsdag. ‘Ik zal een officiële aankondiging sturen: aan de Oekraïense kant kunnen ze dan helpen en aan de Russische kant zodat ze de humanitaire hulpmissie niet dwarszitten.’ Het valt te bezien hoe realistisch zijn plan is omdat de stad volledig omsingeld is door de Russen. De stad kent 100.000 etnische Grieken. Enkele duizenden spreken nog steeds een dialect van het Grieks als voertaal. (Trouw)
………………………………………….

Het kabinet versoepelt de bijstandsregeltjes: kinderen mogen 6 jaar langer thuis wonen zonder sancties. Nu wordt hun uitkering nog verlaagd zodra een thuiswonend kind 21 jaar wordt. Vanaf volgend jaar gebeurt dat pas vanaf de 27e verjaardag van het kind. Dat regelt minister Schouten in en net gepubliceerd wetsvoorstel. Sinds 2015 wordt de uitkering van ouders verlaagd als kinderen 21 worden, omdat die dan geacht worden in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Uit onderzoek is nu gebleken dat ouders in de bijstand hun kinderen aanmoedigen voor hun 21e uit huis te gaan, soms zelfs al vanaf 18 jaar omdat ze denken dat de norm dan al geldt. De kostendelersnorm pakt volgens de Kamer te hardvochtig uit. (VK)
…………………………………………

Rusland draait en gaat zich nu vooral richten op de ‘bevrijding’ van de Donbas. Het heeft de eerste fase van zijn militaire operatie voltooid. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie vrijdag gezegd. Deze aankondiging suggereert dat Rusland een bescheidener militair doel nastreeft na het onverwacht felle verzet van Oekraïne tegen de invasie. Het lijkt erop dat het Kremlin wil kunnen zeggen dat het heeft gekregen wat het wil. (VK)
………………………………………..

Zestigplussers kunnen vanaf zaterdag hun vierde vaccinatie halen. Nederlanders tussen de 60 en 69 jaar kunnen vanaf dit weekend hun tweede booster halen. Dat heeft Ernst Kuipers bekendgemaakt. Hij volgt daarmee de Gezondheidsraad dat vrijdag dit advies gaf omdat de huidige besmettingsgolf van de omikron-variant lang aanhoudt. De laatste boosterprik is voor veel mensen al enige tijd geleden waardoor de bescherming van de inenting tegen infectie of ziekte iets is afgenomen. De extra booster zou in deze groep en aanzienlijk aantal ziekenhuisopnames voorkomen. (Trouw)
………………………………………….

Het wordt tijd om na te denken over de wereld na de Oekraïne-oorlog aldus Frank Kalshoven in de VK. Een verarmd Rusland met een krimpende bevolking, dat klinkt op het eerste gezicht misschien aantrekkelijk. Van een verzwakte beer heeft Europa aan de Oostgrens toch minder te vrezen? Los van de vraag of een beer in het nauw niet net zulke rare sprongen maakt als een kat in zulke omstandigheden is het nog maar de vraag of dit zo’n aantrekkelijke uitkomst is. Is het moreel juist, tegenover de gewone Russen? En: is het verstandig?
Dat laatste hangt ervan af welk begin er op zo’n einde volgt. Er is weinig fantasie voor nodig om China te zien optreden als redder van een verzwakt Rusland. Economisch, politiek en militair. In plaats van een beer heeft Europa dan een draak aan de Oostgrens staan. Zijn we dan beter af? Vermoedelijk niet. Lees deze column vooral niet als een antwoord, maar wel als een indringende vraag: wat is het doel van het Westen? (VK)





DE OORLOG IN OEKRAÏNE

MAANDAG:
+ Marioepol krijgt nog steeds de volle laag; na bombardementen nu ook felle straatgevechten.
+ Zelenski: Ik ben bereid tot onderhandelingen, maar als die mislukken, hebben we straks een derde
wereldoorlog.
+ 4000 mensen ontvluchten Marioepol via een ‘humanitaire corridor’.
+ Tien miljoen Oekraïners zijn door de oorlog nu ontheemd geraakt volgens UNHCR van de VN.
+ De Russische troepen hebben ook vandaag nauwelijks terrein gewonnen.

DINSDAG:
+ EU geeft Oekraïne opnieuw voor half miljard aan militaire hulp.
+ Oekraïense regering legt Russisch ultimatum naast zich neer en geeft strijd Mariepol niet op.
+ Journalisten weg uit Marioepol: ‘Russen maakten jacht op ons’
+ Loekasjenko wil niet meevechten: zijn militairen zijn er niet op berekend en slechts 3% van de
bevolking steunt deelname aan oorlog. De bevolking saboteert de spoorweginfrastructuur om
Russische militaire transporten te dwarsbomen.

WOENSDAG:
+ Biden waarschuwt voor gifgasaanvallen door Rusland.
+ Intense gevechten in buitenwijken van Marioepol en Kiev.
+ Veel Oekraïners melden dat hongerige soldaten winkels en huizen plunderen voor voedsel.
+ In Irpin, Hostomel en Boecha wordt hevig gevochten.

DONDERDAG:
+ Amerika komt met nieuwe sancties tegen Rusland en hulppakket voor Europa.
+ Medvedev waarschuwt voor inzet kernwapens. ‘Dappere Polen, van uw hoofdstad zal binnen 30
seconden niets meer overblijven’, zei een van de deelnemers van een programma van de
Russische staatstelevisie.
+ Brug gebombardeerd bij Tjernihiv. Inwoners zijn nu feite gijzelaars geworden van de Russen.
+ Hoge Russische regeringsfunctionaris Tsjoebais trad woensdag af uit protest tegen de oorlog.
Inmiddels is hij naar Turkije gevlucht.

VRIJDAG:
+ Oekraïense leger in het offensief bij Kiev om omsingeling tegen te gaan. Russen 20 kilometer
teruggedrongen.
+ Inwoners van Marioepol zouden illegaal naar Rusland gedeporteerd worden.
+ Russisch marineschip in de haven van Berdjansk vernietigd.
+ Zelenski beschuldigt Rusland donderdag van gebruik van fosforbommen.
+ 1035 burgers zijn nu om het leven gekomen onder wie 90 kinderen.
+ VS wil 100.000 vluchtelingen opnemen en maakt 1 miljard vrij voor humanitaire hulp.
+ Ook Renault en Nestlé trekken zich terug uit Rusland.

ZATERDAG/ZONDAG:
+ Amerikaanse sancties tegen bedrijven die tech leveren aan Rusland.
+ Verenigd Koninkrijk stuurt voedsel naar belegerde Oekraïense steden.
+ Rusland oefent met raketten in enclave Kalingrad dat aan de Oostzee ligt ingeklemd tussen
Polen en Litouwen.
+ Zelenski zegt dat Russische aanval op Kiev nog steeds mogelijk is. Rusland mobiliseert daartoe extra
manschappen in de Kaukasusrepubliek Dagestan.
+ Rusland houdt oefeningen op door Japan betwiste eilanden. Daags nadat Japan besloot tot
sancties over te gaan stuurde Rusland materieel en 3.000 militairen naar de eilanden die sinds de
Tweede Wereldoorlog door beide landen worden geclaimd.
+ De dorpen Poltava en Malynivka en de stad Trostianets zijn heroverd op de Russen.
+ Twaalf journalisten tot nu toe omgekomen in Oekraïne.