Harriët Tomassen, directeur Crematoria Twente

Door de pijp in Usselo

9 mei 2022
19:52
‘En dan ga ik naar Usselo […] dan ga ik nog één keer door de pijp.’ Een meneer in een scootmobiel wordt door RTV Oost geïnterviewd over de tweede Kamerverkiezingen. Hij zegt dat hij zich op zijn leeftijd zich niet meer bezighoudt met politiek. Hij wil nog een paar jaar genieten en dan gaat hij naar Usselo. De interviewer verstaat Oslo en zegt dat de meneer dit wel verdiend heeft. Hoe leuk, een reisje naar Oslo! Dit misverstand leidt tot grote hilariteit. Dit filmpje uit maart 2021 haalde zelfs de uitzending van Jinek en staat nog steeds op de website van Dumpert (zoek in Google op de woorden Dumpert en Usselo).

Usselo is een begrip in de regio. Het allereerste crematorium in Twente staat in het dorpje/buurtschap Usselo. Met ongeveer 300 inwoners valt het onder Enschede. Vanuit heel Twente en een groot deel van de Achterhoek zijn hier al heel veel overledenen gecremeerd. Ik vraag me echt af hoeveel mensen Usselo zouden kennen als er geen crematorium zou zijn.

Usselo, crematorium en de pijp. Veel Twentse cabaretiers maken hier grappen over. Ik zag de Twentse cabaretier André Manuel een paar jaar geleden in Arnhem en zelfs daar viel de naam Usselo. Ook hij had het over de pijp oftewel de schoorsteen. En we hebben niet eens een schoorsteen!

Op zondag 15 mei houden we open huis in ons crematorium in Enschede (ja.. in Usselo dus). Van 11.00 uur tot 16.00 uur kan iedereen komen kijken hoe prachtig het crematorium van binnen is gerenoveerd. Van buiten was het niet nodig want de architect heeft 50 jaar geleden een tijdloos gebouw ontworpen. Maar van binnen is het helemaal vernieuwd. Na twee jaar wachten kunnen we dit eindelijk aan het grote publiek laten zien. Iedereen die al een keer voor een uitvaart is geweest, zal het beamen. Het is prachtig geworden. Niet meer oubollig en gedateerd. Maar fris, modern en weer helemaal van deze tijd.

Op Facebook berichten wij over de open dag. Iemand vroeg of de crematieruimte ook te bekijken is. Jazeker! Bij vorige open dagen was de drukbezochtste ruimte de crematieruimte. Stiekem vinden veel mensen deze ruimte toch wel spannend. Hoe ziet de ruimte eruit, hoe ziet de oven eruit, hoe lang duurt cremeren, zie je echt vuur, hoeveel as blijft erover? Op al deze vragen wordt op 15 mei antwoord gegeven door onze medewerkers.

En naast de crematieruimte, zijn de prachtige aula’s en gastenkamers te bewonderen. En buiten in ons park organiseren we zelfs een uitvaartfestival! We nodigen bezoekers uit om een foto te maken in of naast een kist; een zogenaamde Kistfie. Niet om te choqueren, maar we willen bezoekers prikkelen om na te denken over hun eigen dood en uitvaart. Bij een DJ kan iedereen zijn favoriete uitvaartmuziek aanvragen, om bij leven lekker op te dansen! Voor kinderen is er een speciale theatervoorstelling over de dood. Er is een poëzievoordracht door de Twentse dichter Regine Hilhorst. Ook is er veel informatie over ons gedenkpark en wat allemaal mogelijk is met de as.

Ik hoop zo dat de meneer op de scootmobiel ook komt: voor zijn dood nog een keer een klein reisje naar Usselo! En dat hij bij ons in het park een kopje koffie komt drinken en naar zijn eigen uitvaartmuziek komt luisteren. Genieten bij leven van het crematorium en het festival en dan zoeken naar de pijp op het dak die er niet is!

Harriët Tomassen,
Directeur/Bestuurder Crematoria Twente