Gelezen!

Energiesteun verlaagde ongelijkheid inkomens

23 juli 2024, 14:54
Inkomensverschillen vielen in 2022 iets lager uit dan een jaar eerder. Dat schrijft het CBS toe aan de energietoeslag die huishoudens met lage inkomens ontvingen. Internationaal behoort Nederland tot de landen met de kleinste inkomensongelijkheid in Europa, waar de verschillen weer kleiner zijn vergeleken met elders in de wereld.

Binnen Nederland is de inkomensongelijkheid het grootst in rijke gemeenten zoals Bloemendaal, Laren, Blaricum en Wassenaar. Maar ook studentensteden onderscheiden zich in grote inkomensongelijkheid vanwege lage inkomens onder studenten.

In Europa is de ongelijkheid in Slowakije, Sloveniƫ en Tsjechiƫ kleiner dan in Nederland. Die landen kennen een verhoudingsgewijs grote herverdeling van inkomens. Dat staat in contrast tot andere Oost-Europese landen, waaronder Bulgarije, Letland en Litouwen.

Elders in de wereld is de ongelijkheid tussen inkomens veelal een stuk groter. Daar is vaak sprake van minder herverdeling van inkomens met behulp van belastingheffingen. Uit belastingen worden onder meer werkloosheidsuitkeringen en pensioen betaald. (FD)