Mode

Langer plezier van je nieuwe tas

Simone Tiehatten 4 juli 2022, 20:31
Heb je onlangs een nieuwe tas gekocht of heb je er eentje op het oog? Dan wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Om je nieuwe tas mooi te houden moet je je tas verzorgen. En hoe je dat moet doen, is afhankelijk van welk materiaal je tas van gemaakt is; denk hierbij aan leer, suède, nubuck, textiel of een synthetisch materiaal. En elke materiaal vraagt een andere verzorging. Ik heb het één en ander voor je op een rijtje gezet.

EEN TAS GEMAAKT VAN LEER
Hoe bescherm je het leer?
Leer is een sterk en ademend materiaal. Het is de buitenkant van de dierenhuid. Soms is zelfs nog de haarinplant zichtbaar. Spray je nieuwe leren tas altijd in met een beschermende spray. Let erop dat het een speciale spray is voor leer.

Hoe maak je leer schoon?
Gebruik een borstel om het meeste vuil te verwijderen. Is het vuil erg hardnekkig? Pak dan een katoenen doek en wat schoencrème. Gebruik een kleurloze of eentje in dezelfde kleur als de tas. Dep het doekje in de crème en wrijf dit over de tas door middel van ronddraaiende bewegingen.

Heb je te maken met een vetvlek?
Geen paniek! In de praktijk zijn vetvlekken (gelukkig) vrij makkelijk te verwijderen. Maak de tas eerst schoon met een spons of doekje. Gebruik daarna wat talkpoeder op de vlek en laat het een paar uur intrekken. Verwijder daarna het talkpoeder met een doek en de vetvlek is verdwenen.

Hoe verzorg je leer?
Als je tas helemaal schoon is, dan bescherm en verzorg je het leer met een impregneerspray tegen vuil en vocht. Spray op 30 centimeter afstand en laat een half uurtje intrekken.

Wil je de kleur een oppepper geven?
Met schoencrème blijft het leer extra soepel. Bij een eventueel slijtageplekje kun je de kleur weer oppeppen. Breng de crème aan met een katoenen doek of borsteltje, laat het even intrekken en wrijf het daarna uit met een schone doek.

EEN TAS GEMAAKT VAN SUÈDE OF NUBUCK
Suède en nubuck lijken erg op elkaar vanwege hun zachte uiterlijk. Toch is er een verschil. Suède is namelijk de binnenkant van het leer. Nubuck is de buitenkant, de opperhuid van het leer. Nubuck wordt opgeborsteld, waardoor het bijna net zulke haartjes heeft als suède. Hierdoor zijn suède en nubuck kwetsbaarder waardoor ze wat extra bescherming en verzorging kunnen gebruiken.


Hoe bescherm je suède en nubuck?
Spray je nieuwe suède of nubuck tas altijd in met een beschermende spray. Let erop dat het een speciale spray is voor suède of nubuck.

Hoe maak je suède en nubuck schoon?
Natuurlijk kan het gebeuren dat er, na het inspuiten, toch nog wat viezigheid op je tas komt. Bij het schoonmaken is het vooral belangrijk om te kijken met wat voor vlek je te maken hebt. Elke vlek heeft namelijk een andere behandeling nodig.

Droog vuil
Droog vuil is het makkelijkste om te verwijderen. Gebruik hiervoor een zachte borstel (het liefst een suèdeborstel) en wrijf hiermee over de tas. Werkt dit niet? Dan kan je altijd een (kleurloos) gummetje pakken. Gum het vuil er maar af!

Nattigheid
Ben je toevallig net overvallen door een regenbui? Dan kun je je tas het beste op een natuurlijke manier laten drogen. Zet het absoluut niet bij een kachel of verwarming. Zo kan het leer krimpen, barsten of hard worden. Laten drogen op een koelere plek is daarom beter voor je tas.

Olie- of vetvlek
Heb je te maken met een olie- of vetvlek? Gebruik dan een medische alcohol. Dep de alcohol voorzichtig op het vlekje, eventjes laten intrekken en stoom de tas daarna. Voor het stomen heb je gekookt water in een pan nodig. Houdt de tas 1 à 2 minuten boven de pan op een afstand van 10 centimeter. Borstel na het stomen met een borsteltje voorzichtig over de plek heen en de vlek is weg.

EEN TAS GEMAAKT VAN TEXTIEL
Een textiel-tas is gemaakt van een natuurlijk materiaal. Zoals bijvoorbeeld katoen, linnen en raffia. Al deze stoffen hebben een hoog absorberend vermogen. Dat betekent dat ze makkelijk vocht opnemen en vasthouden. Textiel is vaak wat gevoeliger voor vuil. Daarom is het belangrijk om water- en vuilafstotende producten te gebruiken.

Hoe bescherm je textiel?
Spray je textiel-tas altijd in met een beschermende spray. Let erop dat het een speciale spray is voor textiel.

Hoe maak je textiel schoon?
Je tas is vies geworden. Was hem liever niet in de wasmachine, want dan kan de tas gaan krimpen. Je kunt beter een sopje maken met wat zeep of milde shampoo om je tas hierin te dompelen. Als je je alleen op de vlekken wil richten, gebruik dan een oude tandenborstel. Met een tandenborstel kun je gemakkelijk de vlekken eraf schrobben.

EEN TAS GEMAAKT VAN SYNTHETISCH MATERIAAL
Een kunstleren tas is gemaakt van een synthetische textiel. Dit synthetische materiaal is licht in gewicht en niet of nauwelijks vocht absorberend.

Hoe bescherm je synthetisch materiaal?
Spray je nieuwe tas altijd in met een beschermende spray. Let erop dat het een speciale spray is voor synthetisch materiaal.

Hoe maak je synthetisch materiaal schoon?
Voor het schoonmaken van dit materiaal heb je gelukkig niet zoveel nodig. Een doekje en een beetje sop is alles. Probeer hiermee het vuil van de tas af te krijgen. Veeg het daarna schoon met een doekje en je tas is weer als nieuw.

Van welk materiaal hij ook gemaakt is, ik wens je heel veel en vooral heel lang plezier toe met je nieuwe tas.

Stijlvolle groet,

Simone Tiehatten | S-Kwadraat | Kledingcommunicatie-expert | www.s-kwadraat.com