Tussen de linies

De geworden Tukker

Tom Luttikhuis 27 juli 2022, 11:16
Een Tukker. Je bent het of je bent het niet. Randstedelingen. Daar hebben we het hier niet zo op. Veel gelul. Weinig resultaat. Grote bek. Kleine dronk. Geef ons maar Grolsch. Heineken drinken we wel als het water op is.

Kick Van Der Vall is een geboren en getogen Rotterdammer. Randstedeling. Als jongeling kwam hij in Feyenoord 1 terecht. Daar speelde hij met Cor Van Der Gijp, Ove Kindval, Hans Kraaij en Coen Moulijn. Namen die nu alleen nog maar in van bewondering doordrenkt gefluister over de tong rollen. Legenden en standbeelden. En Kick, die liep ertussen.

Tot 1967. Kees Rijvers, trainer van FC Twente, vond dat zijn ploeg een kwaliteitsimpuls nodig had. Hij haalde Dick Van Dijk, Eddy Achterberg en Kick Van Der Vall naar Enschede. Een paar krabbels met salariseisen op een bierviltje later, was het een feit: Twente was een Randstedeling rijker.

12,000 gulden en wat winstpremies. Meer kon er bij de Enschedeërs niet vanaf. Aan het eind van de jaren zestig stond de club er financieel niet goed op. Kersverse aanwinsten moesten het schip al snel verlaten. Dat gold – zeven doelpunten in het rode tricot of niet – ook voor Kick. Hij vertrok naar DWS.

Met die club stond hij tegenover FC Twente. Derde ronde KNVB beker. Strafschoppen. Kick nam de beslissende. Boezemvriend, Epy Drost, trok hem aan z’n broekje. ‘Je schiet nog steeds in dezelfde hoek toch?’ ‘Tuurlijk’, antwoordde Kick, waarop Epy tegen zijn doelman Schrijvers schreeuwde: ‘Zelfde hoek, Piet!’

Kick schoot hem natuurlijk de andere hoek in. Iedereen op de bank bij Twente ontplofte van woede. Teammanager Henk Olijve gaf Kick een klap. Waarom? Omdat het een slecht bewaard geheim was dat Kick het volgende jaar weer bij Twente zou spelen.

En dat gebeurde. Kick keerde terug … om eigenlijk nooit meer weg te gaan. Als aanvallende spil in het roemruchte middenveld met Frans Thijssen en Arnold Mühren, reeg hij overwinningen aaneen. In totaal scoorde hij achtenvijftig goals.

Maar Kick was meer dan een voetballer. Tijdens zijn carrière begon hij een kledingboetiek in Enschede. Een pak van een mooie stof of een bijzondere leren jas nodig? Moet je even naar Kicky! In zijn eerste jaren bij Twente, kwam Kick eens (als een echte Randstedeling) met een duur pak naar de club. Na de wedstrijd wilde Kick zich weer in dat mooie jasje hijsen, maar hij kon het niet vinden. Proestende ploeggenoten deden hem het ergste vermoeden: Epy stond fluitend onder de douche, met het pak van Kick om zijn schouders. Tja, in Twente kun je maar beter normaal doen.

Maar wat Kick voor Twente betekend heeft, is niet normaal. Hij speelde 352 competitiewedstrijden, 35 bekerwedstrijden en 47 Europese wedstrijden. Kick is clubrecordhouder wat Europese wedstrijden betreft. Hij is een legende en hoewel hij een standbeeld verdiend, is het speciale Kick’s 21 tenue waarin FC Twente in het seizoen 2019/2020 speelt misschien wel een mooier eerbetoon. In ieder geval passender.

Na zijn loopbaan keerde Kick terug naar Twente. Hij runde zijn modezaak in Enschede en sinds 1998 werkt hij voor de club. Met zijn onvervalste Rotterdamse accent onderhoudt hij contacten met sponsoren. Na al die jaren is Kick nog steeds zichzelf, een Randstedeling. En dat maakt hem Twents.

Een Tukker. Je bent het of je bent het niet … maar je kunt het wel worden!

◼︎

Tom Luttikhuis is sportfanaat. Schrijven is zijn grote passie. Tekenen doet hij al sinds zijn jeugd. Voor TKKR schrijft hij verhalen over bekende en minder bekende (Twentse) sporthelden.
Op zijn website www.akkapanna.com is meer werk van hem te lezen en te zien.