Gelezen Sport!

Sportoverzicht van ma. 14 t/m zo. 20 februari 2022

20 februari 2022, 21:39
Marcel Brands wordt het boegbeeld van PSV. Hij wordt de algemeen directeur en volgt daarmee Toon Gerbrands op. ‘Ik hoop als algemeen directeur waarde toe te voegen en opnieuw succesvol te zijn.”

Het Nederlands vrouwenelftal begon woensdagavond met een gelijkspel tegen Brazilië. In de eeerste wedstrijd van het Tournoi de France werd het 1-1 na een late strafschop voor de Brazilianen. De tweede wedstrijd tegen Finland werd met 0-3 gewonnen. Frankrijk staat nu eerste met 6 punten uit 2 wedstrijden. Nederland is nu tweede met 4 punten uit 2 wedstrijden.

Jacobsen heeft de eerste etappe van de Ronde van de Algarve gewonnen. Hij was de snelste in een massasprint van een rit over bijna 200 kilometer. Jacobsen won eerder deze maand ook al 2 ritten in de Ronde van Valencia.

Wout Poels is winnaar geworden van de Ronde van Andalusië . De koppositie van Poels kwam in de laatste etappe niet meer in gevaar. Rodriguez werd tweede op 14 seconden en Lopez pakte de derde plaats op 15 seconden.

Annemiek van Vleuten won in Spanje de wielerweek van Valencia. In de vierde en laatste etappe kwam haar koppositie niet meer in gevaar. Ludwig werd tweede op 1 minuut en Cavalli 3e op 1.57. Ellen van Dijk werd vierde op 2.29.

Nadine Visser voldeed in Düsseldorf aan de limiet op de 60 meter horden voor de WK-indoor van 18 tot en met 20 maart in het Servische Belgrado. Ze zette een tijd neer van 8,02, waar 8,16 benodigd was.
……………………………………………………………..

DE OLYMPISCHE SPELEN:

En weer liep de ploegenachtervolging voor Nederland mis. De Nederlandse mannen grepen naast het podium, de vrouwen wonnen brons. Teleurstellend voor een onderdeel waar ander schaatsers voor geofferd zijn. Ireen Wüst zegt: ‘Ik denk dat er prioriteit op moet liggen. De coaches moeten de koppen bij elkaar steken.’ Nederland is schaatsland nummer 1, er zijn speciaal voor het onderdeel schaatsers aangewezen, ten koste van, in dit geval, Tijmen Snel en Dai Dai N’tab. De gedachte hierover: hierdoor zijn de medaillekansen groter. Maar dinsdag waren de resultaten tegenvallend. De mannen eindigden als vierde. De vrouwen werden derde. Doelstelling niet gehaald dus. De felle onderlinge strijd levert individueel veel medailles op maar blijkt een hindernis als het om de ploegenachtervolging gaat.

Lindsay van Zundert blijft stevig overeind. De pas 17 jaar oude kunstrijdster reed dinsdag de beste korte kür in haar jonge leven en ging daarmee door naar de vrije kür van woensdag.’De hele week liep de spanning op’, zegt ze, net van het ijs komend. ‘Maar ik heb die spanning ook nodig.’

Op die vrije kür op donderdag reed Van Zundert opnieuw een goede kür. Op een slordigheidje na bij de drievoudige flip reed ze naar een score van 116.57. Met de 59.24 van dinsdag klom ze van de 22e naar de 18e plek. Bij dit debuut op de Olympische spelen haalde ze een hogere score dan bij de WK in Stockholm.

Snowboardduo presteerde dinsdag op de ‘big air’. Zowel Niek van der Velden (21) als Melissa Peperkamp (17) eindigen als zesde in de finale. Eindigen in de wereldtop. ‘En dat voor een klein land zonder bergen, zo vet, Ik heb er alles uitgehaald en ik wilde gewoon plezier maken’, zei Melissa Peperkamp.

Ivo de Bruin was in de tweemansbob al na 3 van de 4 runs klaar. De Bruin slaagde er niet in zich bij de beste 20 sleeën te plaatsen.

Schulting wil altijd meer. Ze had dan ook gemengde gevoelens bij het winnen van brons op de 1.500 meter. ‘Maar ik mag niet klagen met 4 medailles.’ Met gemixte gevoelens sloot Suzanne Schulting haar Olympische toernooi af. Geen Nederlandse shorttracker won ooit zoveel Olympische medailles als zij, tegelijkertijd baalde ze woensdag van de laatste afstand waarin ze van de baan werd geduwd.

Jutta Leerdam schaatste na een grote misser in de bocht naar het zilver op de 1.000 meter. ‘Ik had iets van je gaat niet vallen nu. Ik schrok, hield heel eventjes in en toen dacht ik bij het aansnijden van de bocht even niet goed na.’

Als Ireen Wüst iets minder gehaast was geweest was ook op deze afstand een medaille mogelijk geweest. ‘Ik kan niet anders dan met een glimlach van oor tot oor naar huis gaan’, zei Wüst na haar laatste race op een Olympische Spelen. ‘Ik ben trots dat ik op het hoogtepunt kan stoppen en ook blij dat ik iets unieks heb kunnen toevoegen.’

Krol won vrijdag met overmacht het Olympisch goud op de 1.000 meter. De 29-jarige Nederlander reed een tijd van 1.07,92 en pakte daarmee zijn tweede medaille van deze Winterspelen. Hij veroverde ook al het zilver op de 1.500 meter. Hein Otterspeer werd 10e met een tijd van 1.01,80. Voor Kai Verbij werd de 1.000 meter een drama. Hij werd 30e en daarmee laatste nadat hij door een hopeloze wissel in moest houden.

De Olympische vlam doofde zondag na 16 dagen topsport tijdens de sluitingsceremonie in Peking. Irene Schouten mag de Nederlandse vlag dragen bij het sluiten van de 26e Olympische Spelen. Over vier jaar zijn de Winterspelen in Cortina d’Ampezzo.

Dinsdag worden de Olympische sporters gehuldigd door premier Rutte en koning Willem-Alexander in Den Haag. De huldiging is te zien van 12.30 tot 13.30 op NOS.nl.

__________

EREDIVISIE:

NEC veroverde met veel moeite een punt tegen RKC Waalwijk. In de 88e minuut schoot Okita de nummer 8 naast de nummer 13 van de eredivisie: 1-1.

Ajax won in Tilburg voor 14.000 toeschouwers in de stromende regen met 0-1 van Willem II dankzij een goal van Timber in de 81e minuut.

AZ heeft in Alkmaar gewonnen van Heracles Almelo met 2-1. De ploeg uit Alkmaar is nu al 12 wedstrijden op rij ongeslagen (waarvan 9 overwinningen).

In Zwolle heeft PEC Zwolle op het nippertje de ongeslagen status in 2022 behouden. De nummer 18 van de eredivisie speelde met 1-1 gelijk tegen FC Groningen.

Feijenoord won voor de vierde keer op rij. Nu werd SC Cambuur in De Kuip verslagen met 3-1 waarmee Feijenoord de derde plaats consolideerde.

FC Twente speelde thuis, een week na de eerstee nederlaag in 11 duels tegen Ajax, gelijk tegen Go Ahead Eagles met 2-2 na een 0-2 achterstand. Brenet scoorde de gelijkmaker in de 88e minuut nadat Kramer de bal in de 72e minuut in eigen doel werkte.

PSV versloeg SC Heerenveen in Eindhoven met 3-1. Heerenveen leed alweer zijn zevende nederlaag op rij. Het gat met koploper Ajax blijft daardoor 5 punten.

Vitesse verloor voor het eerst in 5 duels niet. In Utrecht speelde het gelijk tegen FC Utrecht met 1-1. Het duel werd 2 keer stilgelegd omdat er vuurwerk op het veld werd gegooid.

DE STAND:
Ajax 23-57
PSV 23-52
Feijenoord 23-51
AZ 23-45
FC Twente 23-42
Vitesse 23-36