Gelezen Sport!

Sportoverzicht van ma. 21 t/m zo. 27 februari 2022

27 februari 2022, 22:35
Botic van de Zandschulp mist door een positieve coronatest in Dubai het ATP-toernooi. Hij blijft in quarantaine tot hij negatief test.

Op de ATP-wereldranglijst steeg Tallon Griekspoor van nummer 60 naar plaats 57. Ook Arantxa Rus steeg 2 plaatsen en wel van 68 naar 66. Van de Zandschulp bleef op plaats 50.

Tom Dumoulin toont vorm op tijdritfiets in de Emiraten. Hij eindigde als derde achter 2 specialisten: 1 seconde achter Stefan Bissegger en 7 seconden langzamer dan wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna. Pogacar tweevoudig tourwinnaar gaf 4 tellen toe op de Nederlander. Pogacar pakte zondag de eindzege in deze Ronde van de Emiraten.

Woensdag won Pogacar de vierde etappe in de Emiraten. In een etappe bergop won hij de sprint van 20 renners. Dumoulin die dinsdag nog klom naar de vierde plek verloor minuten op deze groep van 20 renners.

Femke Bol heeft bij de Copernicus Cup in Polen de mondiaal snelste tijd van dit indoorseizoen gelopen. Ze bleef met 50,64 een tiende seconde verwijderd van haar Nederlands record. Lieke Klaver werd vierde in 51,93.

De Nederlandse waterpolosters hebben in de World League een 9-11 nederlaag geleden tegen de Hongaarse vrouwen, de winnaar van brons op de Olympische Spelen van vorig jaar.

Arantxa Rus verloor in de tweede ronde in het hoofdtoernooi van Doha van de nummer 66 van de wereld Tereza Martincova uit Tsjechië: 2-6, 4-6.

De Amerikanen voetbalsters hebben afgedwongen dat ze voortaan evenveel geld ontvangen als de spelers uit de nationale mannenploeg. De VS zijn het meest succesvolle land in het vrouwenvoetbal.

Ajax speelde dinsdag in Lissabon gelijk tegen Benfica voor de Champions League. Ten Hag was niet tevreden met de 2-2. ‘In de 1e helft creëren wij al vijf 100% kansen, daar moet er toch 1 van in’, zei Ten Hag bij Ziggo. ‘Wij hebben laten zien dat we goed tegen Benfica kunnen voetballen als we iets rustiger zijn maar zij zijn sterk in de omschakeling en sterk in dode spelmomenten. Dat is ook duidelijk.’ Tadic en Haller scoorden voor Ajax.

De handbalvrouwen hebben een nieuwe bondscoach. De Zweed Per Johansson is aangesteld als bondscoach voor de Nederlandse handbalvrouwen. De 53-jarige coach is de huidige trainer van de Russische club Rostov-Don.

Verstappen heeft woensdag in Barcelona zijn nieuwe ‘RB18’ voor het eerst getest. Aan de auto is deze winter flink gesleuteld vanwege nieuwe technische richtlijnen. Op 20 maart is in Bahrein de eerste Grand Prix.

Jamilon Mulders is de nieuwe bondscoach van de hockeyvrouwen. Hij moet de gelederen in de selectie weer sluiten na de roerige periode onder zijn voorgangster. ‘Voor mij draait het maar om 1 ding: de verbinding.’ Zijn adagium is: observeren, luisteren, vragen stellen en faciliteren.

PSV voetbalt verder in de Conference League en bereikt de achtste finales. Het speelde moeizaam gelijk tegen Maccabi Tel Aviv in Eindhoven. Het spel was verre van indrukwekkend van de ploeg die eerder uitgeschakeld werd voor de Champions League en de Europa League.

Vitesse heeft zich knap weten te plaatsen bij de laatste 16 van de Conference League door Rapid Wien in Arnhem met 2-0 te verslaan.

Tennisser Djokovic raakt na 2 jaar de leiding op de wereldranglijst kwijt aan Medvedev. De Serviër verloor donderdag in Dubai in de kwartfinales van de Tsjech Vesely.

Schalke 04 haalt de hoofdsponsor Gazprom van het shirt vanwege de door Rusland ontketende oorlog in Oekraïne. Men nam ook afscheid van Matthias Waring die namens Gazprom in de Raad van Toezicht zat. Waring geldt als een vertrouweling van de Russische president Poetin.

Bonevacia won met overmacht de Nederlandse titel indoor op de 400 meter. Hij verpulverde het nationale record dat hij bij de NK van vorig jaar liep: 45,48 tegen 45,99 toen hij ook Nederlands kampioen werd.

Bol won op imponerende wijze de 400 meter indoor in een Nederlandse recordtijd van 50,30 seconden en prolongeerde daarmee haar titel.

De finale van de Champions League vindt niet plaats in Sint-Petersburg maar in Parijs, zo besloot de UEFA naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne.

Jacobsen wint de 74e Kuurne-Brussel-Kuurne. De Nederlandse renner van Quick-step was in de traditionele voorjaarskoers de beste bij de sprint.

Van Aert won voor de eerste keer in zijn loopbaan de Omloop Het Nieuwsblad. Op de laatste helling reed hij weg waarna het uitgedunde peloton hem niet meer terugzag.

Van Vleuten won bij de vrouwen de Omloop Het Nieuwsblad voor een geëmotioneerde Demi Vollering. Ze had graag gewonnen voor Amy Pieters die nog altijd in coma ligt.

ADO Den Haag is financieel gered en komt nu definitief in handen van het internationale voetbalconcern Bolt Football Holdings.

__________

EREDIVISIE:

FC Twente mist veel kansen, kwam in de 23e minuut op voorsprong maar slaagde, na de gelijkmaker van ‘angstgegner’ RKC, pas na 90 minuten via een goal van Limnios de wedstrijd te winnen.

PEC Zwolle liep in Almelo tegen de eerste nederlaag dit kalenderjaar op. Heracles won thuis met 2-0 van de nummer 18 die dit jaar al 11 punten vergaarde.

Groningen won pas voor de derde keer thuis. De nummer 10 van de eredivisie won van Willem II dat zijn 13e nederlaag in 14 wedstrijden leed.

Cambuur boekte zijn eerste zege in 8 wedstrijden. In Leeuwarden won de ploeg met 2-1 van Fortuna Sittard. Boere scoorde twee keer.

AZ won in Alkmaar met 2-1 van Feijenoord en is nu 18 duels op rij ongeslagen. De laatste nederlaag leed AZ op 7 november in De Kuip.

Nadat Vitesse al in Nijmegen had gewonnen slaagden de Arnhemmers erin ook thuis te winnen van de Nijmegenaren. De Gelderse derby eindigde in een 4-1 overwinning voor Vitesse.

In Rotterdam won PSV uiterst moeizaam van Sparta. De Brabanders hadden het bijna een uur moeilijk maar sloegen na een rode kaart van Verschueren alsnog toe.

Na een punt in Amsterdam te hebben gehaald wonnen de Go Ahead Eagles nu in Deventer met 2-1 van Ajax. De marge voor Ajax met PSV is nog maar 2 punten

Heerenveen leed thuis een nederlaag tegen FC Utrecht met 0-2. Ramselaar en Van der Hoorn scoorden in de 58e en 69e minuut. Van Hooijdonk maakte via een penalty 1-2. Heerenveen zakte naar de 13e plaats.

DE STAND:
Ajax 24-57
PSV 24-55
Feijenoord 24-51
AZ 24-48
FC Twente 24-45
Vitesse 24-40

__________

EREDIVISIE VROUWEN:

SC Heerenveen verloor thuis van FC Twente met 0-2. FC Twente nam hiermee de leiding in de eredivisie over van Ajax. Maandag kan Ajax de koppositie weer overnemen maar het moet dan wel winnen van PSV.

DE STAND:
FC Twente 16-36
Ajax 15-34
PSV 15-29
Feijenoord 16-28