Gelezen Sport!

Sportoverzicht van ma. 25 april t/m zo. 1 mei 2022

1 mei 2022, 23:02

Van tennis tot wielrennen en van curling tot Camp Nou. Bij TKKR. lees je in een oogwenk wat er gebeurt in sportland.

Verstappen is als eerste Nederlander onderscheiden met de Laureus Award voor beste sportman van het jaar. De winnaar wordt bepaald door een panel van oud-sporters.

Alaphilippe heeft bij zijn val in Luik-Bastenaken-Luik onder meer een gebroken schouderblad, een klaplong en 2 gebroken ribben opgelopen. Hoe lang het herstel vergt, is nog niet bekend.

Henk Fraser heeft zijn functie als coach bij Sparta per direct neergelegd. Hij nam dat besluit nadat de club uit Rotterdam eerder op de dag assistent Rankovic had ontslagen. Hij kon daar niet mee leven.

Barcelona verloor zondagavond voor de derde keer op rij een thuiswedstrijd. De thuisploeg verloor nu van Rayo Vallecano na eerder van Eintracht Frankfurt en Cadiz te hebben verloren.

Van de Zandschulp bereikte op het graveltoernooi in het Duitse München de tweede ronde. De nummer 40 op de ATP-lijst versloeg Nakashima (VS) met 7-6 en 6-3. In iets meer dan een uur plaatste hij zich vervolgens voor de kwartfinales door Gerasimow met 6-2 en 6-3 te verslaan. Vrijdag won Van de Zandschulp zeer knap van Casper Ruud met 7-5 en 6-1 en bereikte daarmee de halve finale. In die halve finale won hij van Kecmanovic met 2-6, 7-6 en 6-4. Helaas moest hij in de finale tegen de Deen Hoger Rune bij een voorsprong van 4-3 opgeven. Hij had pijn op de borst, keerde na een medische controle terug op de baan en moest vervolgens na 4 punten opgeven. Zowel Rune als Van de Zandschulp stonden voor het eerst in een ATP-finale,

Arantxa Rus is er ondanks een sterk begin niet in geslaagd de kwartfinale van het WTA-toernooi van Istanbul te halen Ze verloor van Cirstea met 6-3, 1-6 en 5-7.

Leerdam maakt een transfer naar Jumbo Visma. In 2020 koos ze nog voor het opzetten van een eigen ploeg met haar partner Koen Verweij. Nu, na 2 seizoenen zet ze alsnog de stap. ‘Het is fijn voor mij om in een geoliede machine te stappen waar ik niet hoef na te denken over randzaken en minder stress heb: gewoon focussen op mezelf en keihard schaatsen, ik denk dat dat op dit moment de beste beslissing is.’

Maurice Steijn neemt het bij Sparta over van Fraser zoals de laatste dat deed toen Steijn ontslagen werd bij ADO Den Haag. Fraser hield ADO Den Haag in de eredivisie. Steijn hoopt op eenzelfde scenario bij Sparta.

Van alle memorabele duels in de historie van de Champions League zullen er weinig zo spectaculair zijn geweest als Manchester City-Real Madrid. In een duel dat van de eerste tot de laatste minuut boeide, won Manchester City met 4-3. Maar met de returnwedstrijd in Madrid op woensdag 4 mei voor de boeg is er nog van alles mogelijk in deze halve finale.

Roger Schmidt gaat volgend seizoen Benfica leiden. De 55-jarige coach stond 2 jaar voor de ploeg uit Eindhoven. Ruud van Nistelrooy werd begin deze maand aangesteld als zijn opvolger bij PSV.

IJshockeyspelers verliezen van Frankrijk met 4-1 in divisie 1A (2e niveau) na eerder met 2-1 verloren te hebben van Oostenrijk met 2-1 na shoot outs. Ook de wedstrijd tegen Slowakije donderdag werd verloren met 4-1 waardoor de ploeg degradeert.

Ook gingen de Nederlandse mannen onderuit in divisie 2A (4e niveau). China was met 5-1 te sterk voor Oranje. Donderdag won de ploeg met 7-0 van Israël.

Dessers schiet Feijenoord naar de winst tegen Olympique Marseille in een enerverende halve finale in de Conference League. In de Kuip werd het 3-2 voor de Rotterdammers. Feijenoord kwam al snel op 2-0. De Fransen kwamen op gelijke hoogte waarna Dessers Feijenoord naar de winst schoot.

Van Vleuten breekt pols tijdens een trainingsrit donderdag op de Hoge Veluwe. De voorbereiding op de Giro Donne en de Tour de France komt niet in gevaar.

Emmen behaalde vrijdag het kampioenschap in de eerste divisie ondanks de nederlaag in Eindhoven. De ploeg was al zeker van promotie. Maar omdat het eveneens al gepromoveerde Volendam ook onderuitging bij FC Dordrecht kan Emmen de titel niet meer ontgaan.

Oud-tennisser Boris Becker gaat 2,5 jaar de cel in voor faillisementsfraude. Hij hield een deel van zijn miljoenenvermogen achter voor de curator hetgeen in strijd is met de wet.

Regerend Europees kampioen Sanne van Dijke in de klasse onder 70 kilo kon haar judotitel niet prolongeren in Sofia. De Franse Marie Eve Gahie was te sterk in de finale.

Zaakwaarnemer Mino Raiola overleden op 54-jarige leeftijd. ‘Mino heeft tot het einde gevochten met dezelfde kracht als die hij aan de onderhandelingstafel liet zien om zijn spelers te verdedigen’, liet zijn familie weten.

Mirakel van Wolfsburg blijft uit voor de vijf internationals van Wolfsburg tegen Barcelona in de halve finale van de Champions League. Na de 5-1 nederlaag in Barcelona werd het nu 2-0 voor de Duitse ploeg.

Olympique Lyon is de andere finalist in de Champions League. De ploeg won in een volgepakt Parc des Princes met 1-2 van Paris Saint-Germain.

Judoka Jur Spijkers heeft in Sofia de Europese titel bij de zwaargewichten veroverd. In de finale nam hij Johannes Frey in de houdgreep en liet de Duitser niet meer ontsnappen.
Judoka Michael Korrel won de Europese titel in de klasse in de klasse tot 100 kg. De nummer 10 van de wereld legde in de verlenging Kuczera op de rug.

Guusje Steenhuis heeft in Sofia voor de vijfde keer EK zilver veroverd in de klasse tot 78 kg. De nummer 4 van de wereld verloor in de finale met wasabi van de Duitse judoka Bohm.

Nederland won bij het WK landenteams Dammen in Antalya met 4-0 van Letland.

__________

EREDIVISIE:

FC Utrecht won zaterdag thuis, na zes duels zonder zege weer eens. NEC werd zeer moeizaam verslagen verslagen met 1-0. Douvikas scoorde in de 77e minuut.

Ajax zette in de Amsterdamse Arena PEC opzij met 3-0 en is dus weer een stapje dichter bij de landstitel. Nadat Tadic in de 30e minuut de 1-0 maakte scoorde Klaassen in de tweede helft twee keer.

In Almelo werd een grimmige derby uitgevochten tussen Heracles en FC Twente. Het duel eindigde in een 1-1 gelijkspel nadat de thuisploeg in de 36e minuut op 1-0 kwam. Heracles speelde vanaf de 16e minuut met 10 man na een rode kaart voor Ouahim. Smal scoorde de gelijkmaker.

In een vermakelijk derby speelden SC Heerenveen en Cambuur Leeuwarden gelijk met 3-3. Een terechte uitslag. In de 94e (!) minuut dacht Paulissen Cambuur op winst te zetten maar in de 96e (!) minuut schoot Van Aken de gelijkmaker binnen.

AZ speelde in Rotterdam gelijk tegen Sparta. Pavlidis had AZ aan de leiding gebracht in de 48e minuut. De ploeg van de nieuwe coach Steijn maakte in de 94e minuut (!) alsnog gelijk.

PSV heeft thuis gewonnen van Willem II. Na de 1-0 van Doan had PSV het moeilijk. De treffer van Gakpo was dan ook meer dan welkom maar Willem II kwam in de 44e minuut terug op 2-1. Uiteindelijk werd het 4-2.

Vitesse versloeg in Deventer Go Ahead Eagles met 1-2 en plaatste zich daarmee voor de play-offs om Europees voetbal.

Feijenoord liep uit op FC Twente door in Sittard met 1-3 te winnen van Fortuna Sittard dat weinig tegenstand bood. Geertruida scoorde twee keer.

RKC Waalwijk versloeg in eigen huis FC Groningen met 3-1. RKC stond na 25 minuten op 2-0 door doelpunten van Stokkers. Na de 3-0 van RKC scoorde Strand Larsen in de 58e minuut voor Groningen.

DE STAND:
Ajax 31 - 78
PSV 31 - 74
Feijenoord 31 - 67
FC Twente 31 - 62
AZ 31 – 59

__________

EREDIVISIE VROUWEN:

Een zwak Feijenoord ging zondag thuis genadeloos onderuit tegen ADO Den Haag met 0-5. Ajax won vrijdagavond eenvoudig in Friesland van Heerenveen met 0-2. Leuchter en Van der Gragt scoorden voor Ajax. PSV behaalde een 0-2 overwinning in Zwolle dankzij 2 doelpunten van Melanie Bross. FC Twente won zonder veel moeite van VV Alkmaar thuis met maar liefst 7-0. Fenna Kalma scoorde 3 keer.

Heerenveen – Ajax 0-2
FC Twente – VV Alkmaar 7-0
PEC Zwolle – PSV 0-2
Feijenoord – ADO Den Haag 0-5

DE STAND:
FC Twente 21 - 51
Ajax 21 - 48
PSV 21 - 39
Feijenoord 21 - 35
ADO Den Haag 21 - 33