Gelezen Sport!

Sportoverzicht van ma. 28 febr. t/m zo. 6 maart 2022

6 maart 2022, 22:26
ADO Den Haag vervangt trainer Ruud Brood door Giovanni Francken. Hiermee drukt de nieuwe eigenaar meteen zijn stempel op het technisch beleid, laat ADO weten. De club staat momenteel zesde in de eerste divisie.

Ajax mist Pasveer zeker 8 weken door een blessure. De 38-jarige keeper heeft een vinger gebroken, voorafgaand aan het duel tegen Benfica.

Go Ahead kon woensdagavond, na de overwinning op Ajax, niet opnieuw stunten in de halve finale van de KNVB Beker. De ploeg kwam in Deventer tegen PSV wel op 1-0. In de 45’ minuut echter kreeg Kramer van de Eagles een rode kaart. Zahavi en Veerman maakten de doelpunten voor PSV: 1-2.

Abramovitsj wil Chelsea verkopen aan de Zwitserse zakenman Hansjorg Wyss. De Rus heeft in een verklaring op de website van Chelsea laten weten dat hij de club wil verkopen. Hij staat bekend als een goede bekende van Poetin.

De judoka Sanne Verhagen (29) heeft haar loopbaan per direct beëindigd. Ze vertegenwoordigde Nederland 2 keer op de Olympische Spelen.

Djokovic heeft de samenwerking met zijn coach Marian Vajda (56) beëindigd. Vajda was maar liefst 15 jaar coach van de 20-voudige grandslamkampioen.

Max Verstappen tekende woensdag voor 5 jaar extra bij Red Bull en verdient daarmee 45 miljoen per jaar. Zijn lopende contract loopt af in 2023.

Russische en Belarussische sporters mogen toch niet deelnemen aan de Paralympische Spelen in Peking.

Arantxa Rus verloor in de tweede ronde van het WTA toernooi in Lyon van de Chinese Zhang: 4-6, 4-6.

Ellen van Dijk heeft de eerste etappe van de Fryslan Tour gewonnen. De regerend kampioen tijdrijden was de snelste in de tijdrit over 14,4 kilometer.

Ajax was donderdag de sterkste in het bekerduel in Alkmaar tegen AZ. Ajax speelt in de bekerfinale tegen PSV. Ajax won verdiend met 0-2 via doelpunten van Berghuis en Klaassen. Sinds 2006 hebben de beide ploegen elkaar niet getroffen in de eindstrijd van de KNVB-beker!

Kai Verbij en Thomas Krol stonden na de eerste dag van het WK-sprint derde en tweede achter de Canadees Laurent Dubreuil. Verbij moest de achtervolging in met een handicap: hij is midden in het seizoen gewisseld van schaatsschoenen. Niet iets wat schaatsers tijdens het seizoen doen. Thomas Krol reed op de 1.000 meter een baanrecord: 1.08,16. Op de tweede dag testte Dubreuil positief op corona en mocht niet meer meedoen. Hij was bijzonder teleurgesteld omdat het misschien wel zijn laatste kans op een wereldkampioenschap was omdat hij al 29 is. Het ging nu dus plotseling om Verbij en Krol. Verbij reed zoals verwacht een betere 500 meter dan Krol (35,07) maar die bleef met 35,27 dichtbij. Op de 1.000 meter maakte hij het met de winnende 1.08,51 af. Verbij’s 1.18,92 was wel genoeg voor het zilver.

Jutta Leerdam reed donderdag een matige 500 meter. Ze startte eerst vals en eindigde teleurstellend als vijfde maar op de 1.000 meter herstelde Leerdam de schade waardoor ze als favoriet aan de tweede dag begint van het WK-sprint. Op die tweede dag moest ze er nog wel voor schaatsen maar kreeg ze dit jaar de wereldtitel ook wel bijna in de schoot geworpen. Na de valse start en de tegenvallende tijd van Femke Kok op de tweede 500 meter kon het eigenlijk niet meer misgaan voor Leerdam. Ze hoefde daardoor op de tweede 1.000 meter nog maar 0,22 goed te maken. Met 1.14,96 tegen de 4 1.15,33 van Kok deed ze wat ze moest doen.

De teamsprinters prolongeerden zaterdag hun wereldtitel, de mannen pakten brons. Dionne Voskamp, Jutta Leerdam en Femke Kok waren met 1.27,85 sneller dan de Polen (1.29,51) De mannen Verbij, Krol en Scheperkamp verloren hun titel aan Noorwegen dat won in 1,20,01. Het zilver was voor Polen.

Niels van der Poel heeft na zijn geweldige successen op de lange afstanden de schaatswereld ook bij de WK allround versteld doen staan. Hij veroverde in Hamar de titel door op de laatste afstand, de 10.000 meter, een achterstand van 21,72 seconden op Patrick Roest goed te maken. Roest moest na zijn wereldtitels in 2018, 2019 en 2020 genoegen nemen met het zilver. De Belg Swinkels veroverde het brons. Van der Poel reed het baanrecord van Sven Kramer uit de boeken met 12.50,96.

Frimpong en Clasie in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor de oefenwedstrijden tegen Denemarken en Duitsland. Frimpong debuteert in de selectie. De 21-jarige verdediger, geboren in Amsterdam, is bezig aan een goed seizoen bij Bayer Leverkussen. Hij voetbalde 9 jaar in de jeugdopleiding van Manchester City en vertrok daarna naar Celtic.

Murray is opnieuw herenigd met Ivan Lendl. Murray verbrak in december het contract met Jamie Delgado en was op zoek naar een coach. Het is al de derde keer dat Lendl en Murray met elkaar samenwerken.

De Nederlandse handbalsters gaan naar het EK na een ultieme inhaalrace in de wedstrijd tegen Duitsland. Na de 31-25 donderdag in het uitduel stond er zaterdag 30-29 op het scorebord in Rotterdam. De nieuwe bondscoach van Nederland, de Zweed Johansson, was trots op de vechtlust van de Oranjevrouwen en dat sterkte hem na afloop in zijn ambitie. ‘Het EK, WK en de Olympische Spelen winnen. We moeten hoge doelen stellen.’

Nederlands tennissers naar Davis Cup Finals. De Nederlandse tennissers hebben zich voor de tweede keer in de historie weten te plaatsen voor de Davis Cup Finals. In Den Haag werd Canada met 4-0 verslagen. Haase die in april 35 wordt versloeg in de laatste partij Diez met 6-1 en 6-2. Doordat hij voor de 28e keer een Davis Cup wedstrijd speelde nam hij het record over van de huidige captain Paul Haarhuis.

Het Formule 1 team Haas heeft per direct het contract met de Russische coureur Mazepin beëindigd. Ook zijn de banden verbroken met sponsor Oeralkali, waarvan vader Dmitri Mazepin, die nauwe banden heeft met Poetin, de hoofdaandeelhouder is.

Pocgacar wint winderige en chaotische Strade Bianche na 50 kilometer solo te hebben gereden. Valverde werd tweede en Kasper Asgreen derde.

Van Vleuten tweede in Strade Bianche na in 2019 en 2020 te hebben gewonnen. De Belgische Kopecky bleef Van Vleuten in een sprint voor.

………………………………………………………….

EREDIVISIE:

Het duel tussen Vitesse en Sparta is vanwege ongeregeldheden in blessuretijd (90+2) bij een 0-1 stand gestaakt. Nadat eerst een supporter op het veld was gekomen en Okoye opgezocht had, kreeg de Sparta-doelman even later vanaf de tribune een plastic beker naar het hoofd gegooid.

Willem II verzuimde in Tilburg een zwak Heerenveen af te straffen. Het bleef dan ook 0-0.

In Deventer speelden de Eagles hun derde thuiswedstrijd in een week. Na Ajax en PSV speelden de ploeg uit Deventer nu tegen FC Utrecht gelijk met 1-1.

Feijenoord verloor opnieuw punten na de nederlaag tegen AZ. Het bleef in De Kuip tegen FC Groningen op 1-1 steken.

PSV won thuis eenvoudig van Heracles Almelo met 3-1. Heracles werd in de eerste helft totaal overlopen maar PSV scoorde slechts 1 keer hetgeen volledig op conto kwam van doelman Bucker van Heracles.

FC Twente won thuis met moeite van SC Cambuur. Het werd 1-0 via een doelpunt van Pröpper in de 69e minuut.

Ajax boekte in de Arena een moeizame overwinning. Haller scoorde 2 keer in de eerste helft voor Ajax in de 33e en 37e minuut. RKC bood echter uitstekend tegenstand en kwam op 2-2 via Kramer en Van de Venne. Tadic maakte de 3-2 alsnog via een strafschop in de 90e minuut!

NEC en AZ hielden elkaar in de eerste helft in evenwicht. Karlsson scoorde al in de 8e minuut voor AZ waarna Guts in de 44e minuut NEC langszij bracht. AZ won met 1-3 na doelpunten van opnieuw Karlsson en Evjen in de 70e en 76e minuut.

De degradatiekraker tussen de nummers 16 en 18 Fortuna Sittard en PEC Zwolle eindigde in een overwinning voor PEC Zwolle: 0-1. Darfalou besliste het duel in de 77e minuut.

DE STAND:
Ajax 25 - 60
PSV 25 - 58
Feijenoord 25 - 52
AZ 25 - 51
FC Twente 25 - 48

…………………………………………………………

EREDIVISIE VROUWEN:

De Ajax vrouwen boekten een eenvoudige 2-0 zege op laagvlieger VV Alkmaar. PSV liep averij op. Het verloor thuis met 0-1 van ADO Den Haag. Excelsior verloor van SC Heerenveen: 3-0. FC Twente won met 1-3 van PEC Zwolle na een 1-0 achterstand.

Heerenveen – Excelsior 3-0
PSV – Den Haag 0-1
Ajax – VV Alkmaar 2-0
PEC Zwolle – FC Twente 1-3

DE STAND:
Ajax 17-40
FC Twente 17-39
PSV 17-29
Feijenoord 16-28