Gelezen Sport!

Sportoverzicht van ma. 4 t/m zo. 10 april 2022

11 april 2022, 19:45
De curling heren verloren in Las Vegas hun derde wedstrijd: Canada was te sterk voor Nederland: 9-6. Ook de vierde wedstrijd ging verloren: nu was Zwitserland te sterk voor de heren met 6-3. Nederland heeft nu 0 punten uit 4 wedstrijden. Dinsdag won Nederland met 11-9 van Italië maar verloor van Noorwegen met 8-3. Donderdag won de ploeg met 5-4 van Schotland maar was Denemarken te sterk met 7-2. Vrijdag sloten de curling mannen af met een zege van 8-7 op Zuid-Korea.

Schermicoon Kasper Kardolus is op 85-jarige leeftijd overleden. Hij werd 5 keer Nederlands kampioen. Hij realiseerde in 1976 een eigen schermzaal. Zaal Kardolus zou in totaal 137 Nederlandse titels behalen.

De Japanse schaatsster Nana Takagi heeft na de teleurstellende Olympische Spelen haar carrière beëindigd. Ze viel in de finale ploegenachtervolging en in de massastart in dezelfde bocht in vrijwel gewonnen positie.

Jeroen van Leeuwen wordt de nieuwe technisch directeur van de turnbond. Hij volgt Mark Meier op die begin dit jaar stopte na een roerige periode rond grensoverschrijdend gedrag.

In de tijdrit over 7,5 kilometer in de Ronde van Baskenland won Roglic voor Evenepoel deze eerste etappe. Alaphilippe heeft de tweede etappe maandag gewonnen. Hij won de massasprint voor Doubey. Roglic behield de leiding. De derde etappe werd dinsdag gewonnen door de Bask Pello Bilbao. Roglic bleef ook dinsdag aan de leiding.

Van Poppel werd tweede in de 198,7 kilometer lange ‘Scheldeprijs’. De Noor Kristof won net als in 2015 deze ook wel ‘het WK voor sprinters’ genoemde wielerwedstrijd.

Loreena Wiebes werd in de twweede editie van de Scheldeprijs voor vrouwen eerste nadat ze ook vorig jaar al gewonnen had.

Tallon Griekspoor boog in Marrakesh diep voor de Rus Pavel Kotov na een goed begin: 6-0, 2-6, 2-6. Vooral de service liet Griekspoor regelmatig in de steek. Botic van de Zandschulp bereikte wel de laatste 16 door van Hugo Dellien te winnen met 6-3, 3-6, 6-4.

Schulting is positief getest op corona en mist daardoor de WK shorttrack in Montreal.
Vorig jaar won ze in Dordrecht 5 keer: 500, 1.000, 1.500, aflossing en totaalklassement.

Van Gerwen won donderdag de finale van de Premier League wedstrijd in Leeds met 6-1 van James Wade.

Koeman is na het WK de opvolger van Van Gaal. ‘We gaan op de ingezette weg verder’, zegt Ronald Koeman die tot het WK van 2026 tekende.

De Nederlandse hockeysters hebben in de Pro League gelijkgespeeld tegen India. Vrijdag verloor de piepjonge ploeg met 2-1 van India. In de hitte van Bhubaneswar bleef de ploeg nu op 1-1 steken. Nederland speelde zonder de internationals van Amsterdam en Den Bosch (Europese verplichtingen) en de speelsters van Jong Oranje (WK).

Feijenoord verzuimt de weg naar de finale van de Conference League in Tirana nu al in te slaan en blijft steken op 3-3 in de Kuip tegen Slavia Praag in de eerste kwartfinale.

PSV heeft in de kwartfinale van de Conference League gelijkgespeeld tegen Leicester City met 0-0. PSV met doelman Mvogo kwam in Engeland goed weg tegen de nummer 10 van de Premier League.

Bram van Polen heeft zijn contract bij PEC Zwolle verlengd en gaat dan zijn 16e seizoen in bij de Zwolse club.

Formule 1 coureur Leclerc start in de Grand Prix van Australië voor de tweede keer dit seizoen vanaf pole-position. Verstappen die spinde in de laatste vrije training baalde na de kwalificaties. Hij voelde zich niet goed in de auto en had geen vertrouwen: ik kan niet voluit gaan dus tweede is dan nog best goed. ‘Een verschrikkelijk weekeinde’, aldus de Red Bull coureur. In de race zelf viel Verstappen uit in de 39e ronde vanwege mechanische problemen. Het was de tweede keer dat de Red Bull van Verstappen de finish niet haalde. Leclerc pakte de winst voor Perez (RB), Russell (Mercedes) en Hamilton (Mercedes) De renstal van Red Bull likt nu al de wonden hoewel er nog 20 races te gaan zijn. Verstappen ligt nu 46 punten achter de Ferrari van Leclerc die foutloos naar de tweede zege stuurde. Hij haalde ook nog de bonuspunten voor de snelste ronde binnen. In de WK-stand leidt Leclerc met 71 punten voor Russell met 37 punten. Derde is Sainz.

Shorttrackster Xandra Velzeboer is wereldkampioene geworden in Montreal op de 500 meter. Tweede werd de Canadese favoriete Kim Boutin en Yara van Kerkhof pakte het brons. Velzeboer plaatste zich zondag voor de finale van de 1.000 meter en staat nu derde in het klassement voor dames na de eerste dag.

Nageeye is de eerste Nederlandse winnaar geworden van de Rotterdamse marathon. De geboren Somaliër, in Tokio winnaar van het zilver, won in de eindsprint van de Ethiopiër Gebreselassie en zegevierde in 2.04.56.

Nienke Brinkman liep naar een sensationele tweede plaats in de Rotterdamse marathon. In december maakte ze een formidabel marathondebuut in Valencia met een tijd van 2.26.34. Nu snelde ze naar een Nederlands record in 2.22.51 dat op naam stond van Lornah Kiplagat uit 2003: 2.23.43. De winst was voor Haven Hailu. Ze won in 2.22.01.

Kwiattkowski won de 56e editie van de Amstel Gold Race. Hij won de sprint van de Fransman Cosnefroy. Van de Poel werd op 20 seconden vierde, Dylan van Baarle werd 22e op 1,50 en Dumoulin 30e op 2.29.

De 28-jarige Bram Chardon won de wereldbeker vierspannen in Leipzig. Hij veroverde de wereldbeker ook al in 2019.

Springruiter Harrie Smolders werd voor de tweede keer tweede in zijn loopbaan in de WB-finale. Alleen Fuchs was beter: 5 om 8 strafpunten.

Terpstra greep net naast de zege in de eerste mountainbikerace van het WB-seizoen. Rebecca McConnel won in Petropolis (Bra).

De 20-jarige Xandra Velzeboer won bij de WK short-track in Montreal 4 medailles. Na het goud op de 500 meter sleepte ze zondag 3 keer brons in de wacht op de 1.000 meter, het allroundtoernooi en op de aflossing.

Zilver op de aflossing voor Nederland. De short-trackers Knegt, De Laat, Friso Emans en Sven Roes moesten alleen Zuid-Korea voor laten gaan.

__________

EREDIVISIE:

Go Ahead Eagles verzekerde zich van nog een jaar eredivisie. In Deventer won het eenvoudig van Willem II met 4-0.

Fortuna Sittard pakte een kostbaar punt bij FC Utrecht dat nu al 5 wedstrijden wacht op een overwinning: 1-1.

Ajax won met moeite van Sparta. De koploper moest wel een achterstand wegwerken nadat Kamps scoorde voor Sparta in de 33e minuut. Het werd 2-1 na een penalty van Tadic.

FC Twente handhaafde zich in de subtop van de eredivisie door in Nijmegen met 0-2 te winnen. NEC speelde het laatste half uur met 10 man na een rode kaart van Akman.

SC Heerenveen versloeg FC Groningen met 3-1 in Heerenveen. De nummer 11 versloeg de nummer 8 van de eredivisie en meldt zich voor de play offs om Europees voetbal.

PSV versloeg in Eindhoven RKC Waalwijk met 2-0 in de aanloop naar de duels tegen Leicester City en Ajax in de bekerfinale.

Vitesse boekte zijn eerste overwinning sinds 27 februari. In de GelreDome werd het 1-0 tegen SC Cambuur.

Feijenoord, de nummer 3 van de eredivisie, versloeg in Almelo Heracles met 1-4 nadat Heracles al na 44 seconden op 1-0 was gekomen.

Hekkensluiter PEC Zwolle speelde thuis tegen AZ en won knap met 2-1. Met de overwinning droeg het de rode lantaarn over aan Sparta.