Gelezen Sport!

Sportoverzicht van ma. 7 t/m zo. 13 februari 2022

13 februari 2022, 22:46
DE OLYMPISCHE SPELEN:

De openingsceremonie heeft alleen in China 318 miljoen 318 miljoen tv-kijkers getrokken. Dat zijn er evenveel als wereldwijd bij de opening van de Spelen in Pyeongchang.

Wüst bevestigde maandag haar status als beste Olympische sporter aller tijden op fenomenale wijze door op de 1500 meter goud te winnen in Peking: Een unieke serie van 5 keer goud op vijf verschillende Winterspelen. Ze vond het zelf waanzinnig. Ze veroverde 12 Olympische medailles in totaal, waarvan 6 keer goud. Niemand won ooit goud bij 5 Olympische winteredities op rij. Ze was al de grootste aller tijden voordat ze zich maandag nog groter maakte. Er kwam veel emotie bij Wüst los: voor haar is elke dag een dag van gemis. Afgelopen vrijdag was op eenzelfde manier bijzonder: de verjaardag van Paulien van Deutekom, haar 3 jaar geleden overleden beste vriendin. Het verhaal van haar overlijden is
een deel van haar leven, van elke overwinning sindsdien. ‘Op momenten als deze komt het gemis extra hard naar boven. Er zijn mensen met wie je in je leven alles deelt.’

Antoinette de Jong liet niet haar mooiste lach zien maar uiteindelijk was ze toch blij met haar bronzen medaille op de 1500 meter. ‘Ik heb niet de perfecte race gereden. Wat er voor mijn gevoel bij mij in zit, kwam er niet uit. Dat is jammer en frustrerend’, zei De Jong. ‘Ik zit niet op het niveau wat ik had op het Olympisch kwalificatietoernooi en ben dus niet op mijn best op deze Spelen.’

Suzanne Schulting heeft de knop snel omgezet. Twee dagen na haar val op de mixed relay won ze maandag zilver op de 500 meter. Schulting was ‘hartstikke blij’ met de tweede plek. En tegelijkertijd was ze ‘heel erg teleurgesteld’ dat ze de Italiaanse Arianne Fontana (31) niet achter zich wist te houden. Ze startte op de ‘Schulting-manier’: kickstart, als eerste de bocht nemen en ik zie jullie wel weer bij de finish maar Fontana kwam onderdoor en won het goud, het paste precies. ‘Heel veel respect voor die actie’, zei Schulting. ‘Ik ben op waarde geklopt.’ ‘Fontana is wel de Wüst van het shorttrack’, aldus coach Otter. ‘Die won haar eerste medaille in Turijn 2006. En dit is haar tiende.’

Sjinkie Knegt redde het niet op de 1.000 meter. Hij strandde in de kwartfinale. Niet zomaar maar met twee penalty’s aan zijn broek. De tweede straf vond hij wel terecht maar de eerste was gewoon een ‘schwalbe’ van de Hongaar. ‘Die ging kansloos makkelijk liggen.’

Ondanks zijn goed vorm leverde ook de tweede individuele afstand Sjinkie Knegt geen succes op. Voor de tweede keer op rij werd hij gediskwalificeerd. Hij maakte op zijn Olympische 1500 meter weer de fout die hem ook al een goede klassering op de 1.000 meter kostte. Jeroen Otter was duidelijk: ‘Sjinkie moet het wel een keer gaan begrijpen. Hij is ook een man van in de 30.’ Zijn individuele toernooi eindigde uiteindelijk met 2 diskwalificaties en in totaal 3 straffen. Niet de geweldigste statistiek om te hebben.

Jelinkova verliet dinsdag de Spelen. De Nederlandse alpine-skiester was eerder deze week positief getest op corona. Ze ging maandag nog wel van start op de reuzenslalom maar viel uit. ‘Met een trots, maar vooral teleurgesteld gevoel heb ik besloten per direct terug te vliegen’, aldus een bijzonder emotionele Jelinkova.

De 25-jarige Nederlandse snowboardster Michelle Dekker behaalde totaal onverwacht de vierde plaats op de parallelle reuzeslalom. Ze steeg boven zichzelf uit en had niet verwacht om de medailles mee te kunnen strijden in het Genting Snow Park. ‘Ik heb mezelf zeker verrast’, vertelde ze.

Kjeld Nuis schaatste dinsdag naar de Olympische titel op de 1.500 meter. Hij prolongeerde hiermee zijn titel. Blessures, corona, een ontstoken hartzakje: de tegenslagen maakten hem alleen maar sterker. Her ‘race’scenario kwam uit zoals hij hoopt. Kim Min Seok, die net als in 2018 brons zou pakken, opende snel. Dat was top: ‘Bij de eerste kruising kon ik mooi achter hem aan en daarna super doorpompen om het af te maken.’ Na 1.53,21 gleed hij over de finish. Niemand in de vier ritten daarna kon nog in de buurt komen.
Thomas Krol werd tweede. Drie minuten lang had hij de overtuiging dan zijn 1.43,55 genoeg zou zijn voor goud. De altijd vriendelijke en beheerste Krol berustte in zijn verlies. Hij reed de beste race van het seizoen, concludeerde hij en meer dan zilver zat er niet in. ‘Ik kon gewoon niet harder.’

Snowboardcrosser De Blois blijft laconiek: jammer dat het vandaag niet ging. Ja, het resultaat viel tegen maar het lag niet aan de wax, ook niet aan hemzelf: ‘soms werkt het, soms werkt het niet’. Hij vloog er in de achtste finales al uit en eindigde als vierde in zijn heat hetgeen resulteerde in een 28e plaats.

De Olympische spelen van Irene Schouten lopen volgens plan. Donderdag won ze de titel op de 5.000 meter nadat ze eerder de 3.000 meter al had gewonnen. Ze snelde freewheelend naar de zege in een tijd van 6.43,51. Her leverde haar een Nederlands record op maar bovenal de tweede gouden medaille. De Canadese Weidemann werd tweede en de Tsjechische Sábliková werd derde.

Nils van de Poel heeft op indrukwekkende wijze, na de 5000 meter, ook Olympisch goud gewonnen op de 10.000 meter. Patrick Roest won op gepaste afstand (14 seconden) het zilver. Van der Poel behaalde met zijn tijd een verbluffend nieuw wereldrecord. In de strijd om het brons werd Bergsma afgetroefd door de Italiaan Davide Ghiotto.

Wüst, Schouten en De Jong met een trage tijd naar halve finale: ‘Gewoon ondermaats’. Vooral de manier waarop was teleurstellend voor de Nederlandse ploeg.’ Het drietal was 3,65 seconden langzamer dan titelverdediger Japan. Ook Canada was ruim 3 seconden sneller waardoor Nederland als derde naar de halve finale gaat.

De shorttrackers kwamen op de relay 0,002 (tweeduizendste) seconde tekort voor een finaleplaats! Vrijwel de gehele race lag de Nederlandse aflossingsploeg op koers voor een finaleplaats, maar na 45 rondjes en 90 bochten ging het mis op de laatste rechte meters naar de eindstreep. Een Russische duivelskunstenaar drukte zijn schaats langs Itzhak de Laat en passeerde de finishstreep een fractie eerder dan de Nederlander. Ik heb het zó verknald, zei hij voordat hij voor de NOS-camera in tranen uitbarstte. ‘Het lukte me niet om hem af te houden.’ Sjinkie Knegt, meestal de slotrijder, nam De Laat meteen in bescherming: de hele ploeg stond achter het plan waarin vooraf was bepaald wie de slotronde op zich zou nemen, zei hij.

Schulting wint goud op de 1.000 meter shorttrack. Niet nieuw voor haar maar Schulting is wel een andere vrouw dan die van vier jaar geleden, weet ze. ‘Ik denk wel dat ik mezelf beter onder controle kan houden dan vroeger.’ Ze is geen ongeleid projectiel meer, is volwassen geworden. Vandaar ook dat ze vrijdag haar aandacht, ondanks het verdriet dat ze deelde met de relaymannen, volledig op de medaillestrijd kon richten. Dat was de destijds 20-jarige Schulting niet gelukt. ’Ik heb nu laten zien dat ik met die spanningen kan omgaan.’

Kimberley Bos heeft Nederland een historische bronzen medaille bezorgd op de skeleton. De Gelderse steeg in de vierde en laatste run van de vierde naar de derde plaats. Skeleton is de vijfde sport in de geschiedenis van de Winterspelen waarin Nederland een medaille weet te winnen. Dat gebeurde eerder bij het schaatsen, kunstrijden, snowboarden en shorttrack.

Maarten Meiners werd zaterdag 18e en zet de beste Nederlandse prestatie ooit neer op de reuzenslalom. Hij was de eerste Nederlandse skiër op een Olympisch toernooi sinds 1952!

De Nederlandse shorttracksters (Suzanne Schulting, Xandra Velzeboer, Selma Poutsma en Yara van Kerkhof) wonnen op zeer overtuigende wijze Olympisch goud op de aflossing. Na afloop van de finale konden de Nederlandse shorttracksters het eigenlijk nog steeds niet geloven. Het gouden kwartet dacht aan de overleden Van Ruijven: ‘We hebben gevraagd of ze ons kracht wilde geven’. ‘Ik heb letterlijk de longen uit mijn lijf geschreeuwd’, vertelde Schulting. ‘We hebben echt hard gereden, ik ben zo trots op de meiden en ook op het team. Het is gewoon onbeschrijflijk dat we Olympisch kampioen zijn.’

De Nederlandse sprintsters Leerdam, De Jong en Kok kwamen tekort bij hun Olympisch debuut op de 500 meter. Leerdam was de beste Nederlandse schaatsster met een vijfde plaats. De 29-jarige Amerikaanse Erin Jackson won de gouden medaille. Voor het eerst sinds de titel van Shani Davis op de 1.000 meter.

__________

ABN-Amro tennistoernooi:

Tallon Griekspoor (nummer 62 van de wereld) bewees zijn nieuwe status en versloeg de Russische nummer 14 van de wereld Aslan Karatsev vanuit bijna geslagen positie in de eerste ronde van het ABN Amro World Tennis Tournament.

In de openingsronde van het dubbeltoernooi was er direct een stunt van het Nederlandse koppel Matwé Middelkoop en Robin Haase die de titelhouders Pavic/Mektic uitschakelden. De beste twee dubbelspelers van dit moment die ook vorig jaar de dubbelfinale op Wimbledon wonnen.

Van de Zandschulp liet donderdag een grote kans liggen om door te dringen tot de kwartfinales in Ahoy. Hij verloor van de Tsjech Jiri Lehecka met 1-6, 6-4, 6-4.

Griekspoor vocht dapper maar kwam tekort tegen Fucsovics in Rotterdam. Hij ging onderuit met 4-6, 6-7.

Auger won het toernooi. De Canadees schoof in de finale de Griek Tsitsipas aan de kant met 6-4, 6-2.

Robin Haase en Matwé Middelkoop boekten hun vierde toernooizege en hun eerste sinds juli 2018. Zij wonnen van Harris en Pütz met 4-6, 7-6, 10-5.

__________

PSV bereikte de halve finale van het bekertoernooi door NAC met 4-0 te verslaan. Drommel keerde terug in het doel en Madueke keerde na zijn blessures ook weer terug in de basis.

De Goffert verwelkomde eindelijk weer publiek. Helaas verstoorde Go Ahead Eagles het feestje door in de laatste kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi te winnen met 0-2. Bijzonder was het debuut van de 33-jarige Bony die tot het einde van het seizoen is gecontracteerd, maar hij moest helaas het veld verlaten met een hamstringblessure.

Brand schrijft in ‘beter seizoen’ ook de Superprestige op haar naam Eén koers in de VS, het wereldkampioenschap moest ze aan Vos laten. Net als de Nederlandse titel. Toch zegt de Europees kampioene na haar 19e zege in 31 veldritten: ‘Ik rijd een beter seizoen dan vorig jaar.’

De Nederlandse hockeyers hebben in de Pro League ook hun zesde wedstrijd gewonnen. Oranje was opnieuw te sterk voor Frankrijk: 5-1.

__________

EREDIVISIE:

Heracles heeft in een wedstrijd die na de rust pas boeiend werd FC Utrecht met 1-0 verslagen. Sierhuis besliste het duel in de 82e minuut.

Fortuna SC pakte in de strijd tegen degradatie opnieuw 3 punten. De ploeg won voor het eerst sinds 1987 weer bij FC Groningen: 0-1.

In een waar spektakelstuk won PEC Zwolle zijn derde wedstrijd na de winterstop tegen SC Cambuur in Leeuwarden met 3-4.

PSV haalde in Arnhem uit tegen Vitesse. De ploeg uit Eindhoven won met 0-5 van Vitesse, mede dankzij uitblinker Madueke.

AZ boekte de 8e zege in 9 duels. De Alkmaarders wonnen het uitduel in Deventer van de Go Ahead Eagles.

Sparta heeft zijn eerste zege geboekt sinds begin November. Sparta won in Rotterdam van Willem II met 1-0.

In een moeilijk duel won Feijenoord in Waalwijk van RKC met 2-0 en houdt zo zicht op de 1e 2 plaatsen.

Heerenveen verloor voor de vijfde keer op rij en maakte op 19 december voor het laatst een doelpunt. NEC won in Heerenveen met 0-1 en steeg naar de 8e plaats op ranglijst.

Ajax had thuis in de Arena geen kind aan FC Twente. In een weinig opwindend duel werden de bezoekers met 5-0 naar huis gestuurd.

DE STAND:

Ajax 22-54
PSV 22-49
Feijenoord 22-48
AZ 22-42
FC Twente 22-41

____________

EREDIVISIE VROUWEN:

De vrouwen van Ajax pakken de koppositie over van FC Twente dankzij een 3-0 zege op PEC Zwolle. Vanwege een groot aantal coronabesmettingen speelde FC Twente zelf niet.

VV Alkmaar – PSV 1-3
Feijenoord – Excelsior 3-2
Ajax – PEC Zwolle 3-0
SC Heerenveen – FC Twente afgelast

DE STAND:
Ajax 15-34
FC Twente 15-33
PSV 15-29
Feijenoord 16-28