Gelezen Sport!

Sportoverzicht van ma. 7 t/m zo. 13 maart 2022

13 maart 2022, 23:00
Nederland heeft maandag de eerste medailles veroverd op de Paralympische Spelen van Beijing. Jeroen Kampschreur en Niels de Langen werden tweede en derde op de supercombinatie.

Jacobsen heeft maandag de tweede etappe van Parijs Nice gewonnen. Hij was de snelste van de eerste groep voor de Belg Van Aert.

Willem II heeft hoofdtrainer Fred Grim ontslagen vanwege de lange reeks tegenvallende sportieve resultaten. Ook technisch directeur Joris Matthijssen wordt verantwoordelijk gehouden voor de situatie waar Willem II is beland. Hij is op non-actief gezet vanwege een ‘verschil van inzicht’ over het technisch beleid van de club.

Vitesse-Sparta moet uitgespeeld worden. Het duel werd met nog ruim 6 minuten blessuretijd op de klok gestaakt.

Pedersen won dinsdag de derde etappe van Parijs-Nice. De leiderstrui bleef in handen van Jumbo-Visma renner Christophe Laporte.

Jumbo-Visma werd 1e, 2e en 4e in de vierde etappe, een heuvelachtige tijdrit van 13,4 kilometer met een gemeen klimmetje naar de finish. Wout van Aert won voor Roglic die finishte voor Rohan Dennis.

Promes wordt vervolgd voor poging tot moord. Volgens het OM heeft de voetballer van Spartak Moskou in 2020 op een familiefeest een neef met een mes ineen knie gestoken. Promes zou in een afgetapt gesprek de messteken hebben bekend.

Turncoach Nico Zijp vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag. Zijp was een van de coaches naar wie de aanklager van het ISR onderzoek deed na klachten over fysieke en geestelijke mishandelingen van turnsters.

Feijenoord won donderdag In de Conference League ruim van Partizan Belgrado met 2-5. Vitesse verloor in Arnhem met 0-1 van AS Roma en AZ heeft op bezoek bij FK Bodo/Glimt een onnodige nederlaag geleden (2-1) in hetzelfde toernooi. Ook PSV heeft niet kunnen winnen: het speelde met 4-4 gelijk tegen Kopenhagen.

Brandon Mc Nulty won de vijfde etappe van Parijs-Nice. Roglic is de nieuwe klassementsleider met 39 seconden voorsprong op de Brit Simon Yates.

Pogacar won de vierde etappe van de Tirreno-Adriatico en nam ook de leiderstrui over van de Italiaan Filippo Ganna.

Cambuurcoach De Jong neemt rust tot het eind van het seizoen. Eind vorig jaar werd een cyste in het hoofd van De Jong ontdekt. De 57-jarige coach heeft nog veel klachten.

Russische eigenaar van Vitesse Valeri Ojf verkoopt zijn aandelen in de club. Ook treedt hij met onmiddellijke ingang terug uit de Raad van Commissarissen.

Roglic won de etappekoers Parijs-Nice. De laatste etappe was een rit met 5 beklimmingen. Op de slotklim viel Yates 3 kilometer onder de top aan om zijn 47 seconden achterstand goed te maken. Hij won wel de rit maar maakte slechts 9 seconden goed.

Pogacar heeft de Tirreno-Adriatico op zijn naam gebracht. Bauhaus ging in de slotrit na 159 kilometer in de sprint als eerste over de streep.
…………………………………………..

WERELDBEKER HEERENVEEN:

Irene Schouten won voor het tweede keer op rij de wereldbeker op de lange afstanden door de afsluitende 3.000 meter te winnen. Ze won ook de massastart, maar Lollobrigida won de wereldbeker.

De wereldbeker op de kortste afstand werd gewonnen door Erin Jackson. Zij won in dit slotweekeinde beide 500 meters.

Ook op de 1.000 meter ging de eindoverwinning naar een Amerikaanse. Voor het vierde seizoen en voor de zesde keer in totaal was Brittany Bowe de sterkste van het seizoen.

De 1.500 meter voor de vrouwen was zaterdag een prooi voor Miho Takagi. Tweede werd Antoinette de Jong. De wereldbeker werd ook gewonnen door Takagi. Irene Wüst eindigde als vierde. In haar laatste race kon ze niet vlammen maar dat was van ondergeschikt belang. Ze kreeg een daverend applaus van alle schaatsfans in een uitverkocht Thialf.

Shinhama won zaterdag en zondag de 500 meter maar Laurent Dubreuil won de wereldbeker voor de twee Japanse schaatsers Shinhama en Marishige.

Nuis won de afsluitende 1.000 meter in de wereldbeker. De zege in het wereldbekerklassement ging echter naar Krol.

Kjeld Nuis schreef de 1.500 meter op zijn naam vóór Thomas Krol. De Amerikaan Mantia pakte de wereldbeker waarin Nuis en Krol respectievelijk derde en vierde werden.

Van der Poel won het gecombineerde wereldbekerklassement op de 5.000 en 10.000 meter. In Heerenveen schreef de Zweedse schaatser ook de laatste 5.000 meter van het seizoen op zijn naam en daardoor is hij ongeslagen op de lange afstanden in de wereldbeker dit seizoen.
Bart Swings won zondag de massastart en ook de eindoverwinning ging naar Swings. Bergsma werd zondag derde en werd vijfde in de WB einduitslag.
…………………………………………………….

EREDIVISIE:
SC Cambuur had de kans om de 9-0 nederlaag in Amsterdam weg te poetsen. Ajax kwam met 0-2 voor, maar Cambuur kwam gelijk. In de 92e minuut schoot Gravenberch Ajax naar de winst.

Sparta versloeg op het Kasteel de Go Ahead Eagles met 1-0 door een doelpunt van Auassar in de 68e minuut. Beugelsdijk verliet het veld met een hersenschudding.

FC Groningen won in een enerverende doelpuntrijke wedstrijd met 4-3 van NEC dat al vanaf minuut 18 met 10 man speelde door een rode kaart van El Karouani.

RKC-Heerenveen eindigde in een bloedeloze 0-0. Het duel tussen de nummers dertien en veertien in Waalwijk was uitermate saai.

Fortuna SC heeft de 15e plaats overgenomen van Willem II door thuis te winnen van de ploeg uit Tilburg:1-0. Landzaat verving de ontslagen Grim op de bank bij Willem II.

PSV blijft in het spoor van Ajax. De Brabanders wonnen in Utrecht met 0-1 van de ploeg van trainer Hake via Zahavi in de 53e minuut.

In een saaie wedstrijd speelde Heracles en Vitesse gelijk in Almelo met 0-0. Vitesse speelde zonder Openda, Doekhi, Bero en Dasa in de basiself.

Feijenoord heeft met veel moeite 3 punten overgehouden aan het duel met PEC Zwolle. De ploeg uit Rotterdam scoorde via Dessers de 1-2.

FC Twente heeft de nummer 4 in punten achterhaald door een overwinning met 0-1 in Alkmaar. Het was de eerste nederlaag voor AZ in 15 wedstrijden. Brenet scoorde in de 62e minuut.

DE STAND:
Ajax 26-63
PSV 26-61
Feijenoord 26-55
AZ 26-51
FC Twente 26-51

……………………………………………………………..

EREDIVISIE VROUWEN:

Vrouwen FC Twente leggen de druk bij Ajax na ruime overwinning op Feijenoord met 6-0. De ploeg uit Enschede heeft nu 2 punten voorsprong op Ajax dat zijn duel tegen ADO Den Haag zag afgelast vanwege een stroomstoring. Woensdag verloor FC Twente nog met 1-5 van Ajax voor de beker. Excelsior verloor thuis met 1-2 van PEC Zwolle. VV Alkmaar won vrijdagavond met 3-2 van SC Heerenveen.

DE STAND:
FC Twente 18-42
Ajax 17-40
PSV 17-29
Feijenoord 17-28