TukkerTrek

Arecibo en de Cosmos Sterrenwacht in Lattrop

Robert Beernink 29 september 2022, 17:00
In de serie ‘Twentse Trekken op Bijzondere Plekken’ doet Robert Beernink wekelijks voor TKKR met een kritisch-relativerende knipoog verslag van zijn reizen naar bijzondere plekken met Twentse trekken. Onder het motto: ‘In de Tukkers, hun aard, gewoontes en gebruiken, komt de hele wereld samen.’


Route 19
Salem - ARECIBO - Salar de Uyuni

Vanaf Logan International Airport bij Boston vlieg ik de aangename warmte tegemoet.
Op Puerto Rico, een unincorporated territory van de Verenigde Staten in de Caribische Zee, ligt het plaatsje Arecibo. Tot december 2020 bevond zich op zo’n tien kilometer daarvan de grootste gebogen radiotelescoop op aarde, met een schoteldiameter van 304,8 meter.

Dit apparaat heeft een grote bijdrage heeft geleverd aan de exploratie van het universum. Ik beperk me tot de ontdekking dat de planeet Mercurius niet in 88 dagen om zijn eigen as draait maar in 59 en dat daar werd aangetoond dat de polen van de maan niet zijn bedekt met ijs. Het zijn maar weetjes.

Inmiddels pronkt China met de grootste radiotelescoop ter wereld, genaamd FAST, die tussen de groene bergen van Pingtang, provincie Guizhou, in elkaar werd gesleuteld.

Wie niet naar de andere kant van de wereld wil reizen, maar toch geïnteresseerd is in wat zich boven onze hoofden allemaal afspeelt, moet op zoek naar een andere plek waar het zicht optimaal is, dat wil zeggen: niet wordt verstoord door vals licht. Zo’n plek, hoe kan het anders, is in Twente te vinden.
Het dorp Lattrop, gemeente Dinkelland, ligt in een van de donkerste gebieden van Nederland. Al vanaf 1965 is tussen Lattrop en buurdorp Tilligte een sterrenwacht gevestigd.

Aanvankelijk heette het Volkssterrenwacht Twente, maar inmiddels is de naam gewijzigd in Cosmos Sterrenwacht, wat beter past bij de lokale galactische aspiraties. Naast een telescoop is er een planetarium, een observatorium, een filmzaal en een doe-zaal, terwijl in de tuin planten en objecten te vinden zijn die te maken hebben met tijd, planeten en sterren.
De installaties in zowel Arecibo als Lattrop zijn beide gericht op buitenaardse zaken.

Duister Lattrop heeft daarnaast de extra dimensie, dat zich daar ook sinistere en mysterieuze aardse zaken afspelen, die nog altijd van generatie op generatie in sagen en legenden worden doorverteld. Ze spelen zich veelal af in de sfeerbepalende beklemmende weidsheid van het donker, waar geen telescoop ze aan het licht kan brengen. Bovendien zijn vlak in de buurt schnitzels te krijgen. Kom daar maar eens om op Puerto Rico.

Wordt vervolgd:
Route 20 Arecibo - SALAR DE UYUNI – Ouagadougou: Salar de Uyuni en het Boekelose zout

Contact: www.robertbeernink.nl