Heb jij een gezonde relatie met voeding? 

Ellen Wigger-Lohuis 23 oktober 2024, 07:54
Meer energie hebben, lekker in je vel zitten, goed op gewicht zijn. Wie wil dat niet? De dieetcultuur heeft een enorme plek ingenomen in de maatschappij. Dieetboeken, sociale mediapagina’s, tijdschriften en nieuwsberichten schieten als paddenstoelen uit de grond. Ze beloven allemaal hetzelfde: snel en blijvend afvallen. Een valse belofte. Een dieet is niet het antwoord op jouw gezondheidsvraagstuk. De onrust die de korte termijn aanpak creëert, maakt het alleen maar moeilijker om je gezondheid blijvend te verbeteren. Alleen vanuit rust kan gewerkt worden aan verbetering. Maar hoe bewaar je de rust als er zoveel dingen zijn die om aandacht schreeuwen?
 
De weegschaal
Wat doe je als je weegschaal meer aangeeft dan het vorige weegmoment? Laat jij je hierdoor uit het veld slaan? Als je alles om de weegschaal laat draaien, geef je het de macht om je een goed of slecht gevoel te geven. Je denkt al snel dat jij iets verkeerd hebt gedaan, terwijl er zoveel factoren invloed hebben jouw gewicht. Denk aan de veranderingen in jouw vochtbalans, door bijvoorbeeld het weer, hormonen en voeding.

Wegen is een vorm van controle, maar het is juist van belang om je lichaam te vertrouwen. Richt je daarom op de signalen van je lijf in plaats van op een cijfertje op de weegschaal. Constant wegen kan je frustreren. Het belemmert je reis naar een gezonde leefstijl. Daarom is de beste oplossing: stop met wegen!

Een avondje snaaien
Wat doe je als je na een gezellige avond meer hebt gesnaaid dan je wilde? Wanneer jij hier enorm van baalt: laat het gaan. Want hoe groot is het probleem nou? Je lijf is echt wel in staat om de voeding te verwerken. Een avondje snaaien kan tegendraads voelen, maar het hoeft geen gezonde leefstijl in de weg te staan. Er blijven altijd momenten dat je meer eet dan je eigenlijk nodig had.

Wanneer jij jezelf blijft vertellen dat je goed bezig bent als je zo min mogelijk calorieën eet en dat je slecht bezig bent als je wat hebt gesnaaid, dan doe je jezelf tekort. Je blijft hangen in de dieetcultuur en het voorkomt dat je de innerlijke signalen van eten aanvoelt.

Alleen in het weekend…
Wat doe je als je zin hebt in iets lekkers, maar het nog geen weekend is? Negeer je dan je eigen behoefte of kies je toch voor iets lekkers? Vaak hoor ik terug dat mensen zichzelf alleen in het weekend wat extra’s toestaan. Omdat “het nu nog kan” denken ze op zaterdag en zondag niet na over wat ze eten en maken ze op maandag weer een pas op de plaats. Het resultaat hiervan is dat je in het weekend overeet, terwijl je er doordeweeks misschien veel meer van had kunnen genieten. Maar ons lijf werkt zondag niet anders dan maandag. Het weekend anders behandelen dan de weekdag staat een gezonde relatie met voeding in de weg.

Traktaties
Wat doe je als er iemand trakteert terwijl je wilt afvallen? Sla je het stukje taart dan af of neem je het aan? Bij een gezonde relatie met voeding weeg je deze keuze af op basis van jouw behoefte. Wat voor een taart is het? Is dit jouw lievelingstaart of niet? Ben je nog voldaan of kun je er op dit moment enorm van genieten? Er is geen goed of fout. Na een stuk taart krijg je waarschijnlijk pas later weer trek, waardoor het lijf zelf de balans bewaakt. Een traktatie komt niet dagelijks voor, dus maak er niet zo’n punt van. Traktaties zullen ook altijd blijven. Wil je echt voor de rest van je leven traktaties blijven afslaan? Er bestaat een balans waar jij je fijn bij voelt.

Honger voor de maaltijd
Wat doe je als je enorme trek hebt, maar het nog geen tijd is om te eten? Zit je de tijd dan uit of geef je eraan toe? Vaak merk ik dat mensen overdag trek uitzitten en negeren. Alleen leidt dit geregeld tot extreme honger, waardoor alle goede voornemens om beheerst en bewust te eten overboord gegooid worden. Het heeft dus een averechts effect. Het respecteren van je biologische honger is de eerste stap naar een normaal eetpatroon, naar een leven zonder een dieet en zorgen over wat wel en niet mag. Voed jezelf met voldoende energie en koolhydraten. Je lijf vraagt niet om energie om je zwaarder te maken. Juist overdag heb jij de energie nodig.

Trek na de maaltijd
Wat doe je als je na de maaltijd nog niet voldaan bent? Geef jij jezelf dan toestemming om nog extra te eten of vind jij dat je genoeg hebt gehad? Wanneer je vanuit je hoofd bepaalt dat je genoeg hebt gehad terwijl dat niet zo is, dan werk je eetbuien in de hand. Andersom kan ook het geval zijn. Wanneer je bijvoorbeeld hebt geleerd om altijd je bord leeg te eten, schakel je al snel over op de automatische piloot. Eten tot het op is, tot er niets meer over is. Zo eet je snel te veel.

Vaak weten mensen niet hoe comfortabele verzadiging aanvoelt. Of te weinig of te veel. Probeer daarom bewust te zijn van de hoeveelheid die je eet. Neem de tijd, eet zonder afleiding en bepaal tussendoor hoe vol je zit.