Ons lijf: geen wiskunde, maar biologie 

Ellen Wigger-Lohuis 23 maart 2024, 17:13
Niet lekker in je vel, laag in energie en een gewicht dat niet bij jou past. Herkenbaar? In de praktijk kom ik vaak mensen tegen die hier wat aan willen doen. En graag zo snel mogelijk. Daarom hebben ze behoefte aan een schema met het liefst de exacte hoeveelheden en tijdstippen, zodat ze weten wat ze mogen eten, hoeveel en hoe laat. Oftewel, de eigen verantwoordelijkheid volledig uit handen geven. Maar, is dit wel de sleutel tot blijvend succes?
 
Daar kan ik volmondig ‘nee’ op antwoorden. Als voedingsdeskundige is het namelijk onmogelijk om uit te rekenen hoeveel calorieën iemand precies nodig heeft. Je kunt niet met een makkelijk sommetje optellen en aftrekken en bepalen hoeveel je afvalt. Elk lichaam is anders en de behoefte aan calorieën kan morgen alweer anders zijn dan vandaag. Ons lijf is namelijk enorm complex. Het is bizar hoeveel processen er gaande zijn zonder dat wij daar weet van hebben.

Het is geen wiskunde, maar biologie.

Toch zijn er ontelbaar veel boeken te vinden vol met eetschema’s en strakke lijstjes. De dieetindustrie werd in 2022 zelfs geschat op een waarde van 225 biljoen. Denk bijvoorbeeld aan dure shakes die je écht nodig hebt voor het behalen van resultaat. Het bedrijf maakt je afhankelijk.

Hallo, verdienmodel!

Ik hoor ook af en toe mensen zeggen: ‘Ja, dat dieet was echt super goed!’. En dan zijn ze dus zwaarder dan daarvoor...

Geregeld, ook, zie ik mensen die al jaren van alles hebben geprobeerd, van Sonja Bakker tot shakes en Weight Watchers. En wat denk je? Ze zijn er zwaarder uitgekomen dan toen. 

Zonde!

Maar wat is dan wél de sleutel tot succes? Hoe creëer je dan wél een gezonde leefstijl, zonder dat het je moeite kost?

Dat begint met afstemmen op jouw behoefte. Je honger weer leren respecteren, verzadiging voelen en voldoening ontdekken. Dit zijn punten die veel mensen al jaren negeren. Niet toegeven aan honger, overeten in bijvoorbeeld het weekend (‘Nu mag het’) of bij enorme trek (‘Het is nu toch al verpest’) en/of niet meer kunnen genieten van wat lekkers vanwege schuldgevoelens. Allemaal met de beste bedoelingen. Alleen, gaandeweg raak je steeds verder verwijderd van je werkelijke doel, namelijk beter in je vel zitten en tevreden zijn met jezelf.

Daarom is het zo belangrijk om je eigen verantwoordelijkheid te pakken. De dieetindustrie links laten liggen, de strenge regels vanuit je hoofd niet zo serieus nemen en weer luisteren naar de signalen die het lijf geeft. Het gaat er niet om hoe je het snelste afvalt, maar hoe je het beste voor jezelf kunt zorgen en dan past het gewicht zich daar moeiteloos op aan. En precies daar zit de sleutel tot blijvend succes.

Het leven is er om van te genieten!