Kunstspiegel

Een buitenkans voor kunstminnend Enschede

Peter van der Tol 13 augustus 2024, 15:39
Twee Galeries openen gelijktijdig en op een steenworp van elkaar in de Walstraat in Enschede hun nieuwe expositie. Op 27 augustus om 16.00 uur openen Fotogalerie OBJECTIEF (Walstraat 33) de expositie over Pieter Griffioen en Galerie BEELD & AAMBEELD (Walstraat 13) de expositie van Peter van den Akker en Paul Derrez.
 
Pieter Griffioen: ‘Paardenrennen in de jaren '80’
 De expositie is te zien van 30 augustus t/m 6 oktober 2023.
 
Het begon voor Pieter Griffioen allemaal met een boxje in de jaren zestig en negatieven van 6x9cm, daarna is hij al snel overgestapt op kleinbeeld. De doorbraak kwam in 1983 met het lidmaatschap van de werkgroep fotografie van Stichting Sinus, met als mentoren Frans de la Cousine, Paul den Hollander en Marrie Bot.
 
Stichting Sinus werd voorjaar 1982 opgericht door een tiental mensen als ontmoetingsplaats voor professionele en vrijetijdskunstenaars om hun beeldend vermogen verder te ontwikkelen. Het ging om kwaliteit in een golfbeweging: omlaag op zoek naar wat wezenlijk was en omhoog naar de uitdrukking daarvan, vandaar de naam Sinus.
 
Bij Sinus begon in 1983 ook de documentairefotografie van Pieter Griffioen. In de vijftien daaropvolgende jaren fotografeerde Pieter series over China, Peru en Cuba en over paardenrennen in de jaren 1983-86 in Nederland, Engeland, Parijs, Praag en Moskou. Ook in Sinus-verband maakte Pieter de fotoserie ‘Objectief op het Oosten’ (1986-89) met foto’s uit Berlijn, Praag, Boedapest en Moskou.

Peter van den Akker en Paul Derrez
De expositie is te zien van  27 augustus t/m 5 oktober.
 
In de herfst van 2020 tijdens één van de covid lockdowns heeft Peter van den Akker zichzelf een opdracht gegeven om een heel nieuw project aan te gaan: Portretten, met de titel: “Getting some fun out of life”, een song van Billy Holiday waar hij vaak naar luisterde tijdens het werken. Hij ging op zoek naar zijn inspiratiebronnen en wilde die schilderen. Die inspiratiebronnen dateren vanaf de jaren 80 tot recent. Het werd een project van 3 jaar en resulteerde in 80 portretten van 40 beeldend kunstenaars, schrijvers, componisten en filosofen, getekend en/of geschilderd, telkens in twee versies, één op papier en één op doek.

Die drie jaren waren voor Peter van den Akker een periode waarin hij de tijd heeft herbeleefd, doordat hij opnieuw is gaan luisteren naar muziek, boeken heeft herlezen en films en video’s opnieuw heeft bekeken. Eén van zijn laatst geschilderde portretten is die van Alexej von Jawlensky. Opeens was hij weer ver terug in de tijd, want als jongetje van 15 was dit het eerste door hemzelf geschilderde portret: een mooie afsluiting van het hele project. Galerie Beeld & Aambeeld heeft de primeur en bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met alle 80 werken.

Paul Derrez heeft een indrukwekkende staat van dienst op het gebied van sieraadkunst. Hij is onder meer actief als sieraadontwerper en verzamelaar en was 43 jaar galeriehouder en eigenaar van galerie Ra (1976-2019), een toonaangevende sieradengalerie in Amsterdam. Daarnaast heeft hij zijn sporen verdiend als docent in het kunstonderwijs, als auteur en als grondlegger en bestuurslid van de Vereniging van Edelsmeden en Sieraadontwerpers. Zelf maakt hij al vanaf 1975 sieraden voor mannen en vrouwen.

Zijn vormgeving is fris en helder en zijn thema’s vaak maatschappelijk geëngageerd. Als materiaal gebruikt hij meestal metaal, in combinatie met acrylaat voor kleur, transparantie en reflectie. Het jaren zeventig streven om sieraden te maken, “goed ontworpen en goed draagbaar, voor een redelijke prijs”, houdt hij nog steeds in ere: “plezier boven prestige!” Het is voor het eerst dat Paul Derrez bij Beeld & Aambeeld tentoonstelt.

Nog een primeur dus. Twee primeurs om trots op te zijn.