Theater

Herdenking April-meistakingen van 1943 in nieuw jasje

23 januari 2024, 06:30
Aan het woord twee mensen die de herinnering aan de April-meistakingen van 1943, die bij Stork begonnen, levend willen houden. Gerard Löbker en Hans Morssinkhof richtten o.a. daarvoor ‘De Stichting Behoud Erfgoed Stork Hengelo’ op. En ze weten waar ze over praten. Zo heeft journalist en historicus Hans Morssinkhof in 2023 het boek ‘Staken op Leven en Dood’ in co-auteurschap  met Erik Dijkstra geschreven.

Gerard Löbker duikt, als oud-medewerker van Stork,  al jaren in de geschiedenis van deze fabriek en de stakingen en organiseerde 80 jaar na datum een uitgebreide tentoonstelling over de April-meistakingen in één van de Stork-gebouwen. Uiteraard ligt de organisatie niet alleen in handen van Gerard en Hans. Zij hebben inmiddels een enthousiaste werkgroep om zich heen verzameld. Met als doel de inwoners van Hengelo en met name de jeugd, vanuit historisch perspectief het belang van cultureel erfgoed van Hengelo onder de aandacht te blijven brengen.

In hal 43 van Stork werd vorig jaar ook de educatieve film ‘Er hoeft er maar één te beginnen..’ , vertoond, geregisseerd door Rinus Morsink en gespeeld door de kinderen van Theatergroep Barst. Ruim 1000 leerlingen van verschillende Hengelose basisscholen liepen vooraf een educatieve wandelroute en zagen de film.

In april wordt wederom aandacht besteed aan deze belangrijke en helaas nog steeds actuele situatie van oorlog in de wereld. De opzet is echter nu anders. De tentoonstelling zal weer in de Stork-gebouwen plaatsvinden, maar centraal staat dit jaar de rol die vrouwen speelden in het verzet en in het thuisfront tijdens de stakingsdagen. De tentoonstelling is dagelijks geopend vanaf zaterdag 20 april t/m zaterdag 4 mei van 12.00u-17.00u.

Natuurlijk zal op 29 april om 14.00u bij het monument achter het station ook een kranslegging ter nagedachtenis van degenen die omgekomen zijn, plaatsvinden. Bezoekers aan de tentoonstelling krijgen o.a. de gelegenheid, onder leiding van een gids,  de originele stakingsroute te lopen in de gebouwen van Stork. De acteurs van Theatergroep Barst zullen de situaties zo waarheidsgetrouw mogelijk naspelen. De wandeling duurt ongeveer 45 minuten en is gratis toegankelijk. Wel dient u zich, in verband met een maximum aantal plaatsen, aan te melden voor één van onderstaande tijdstippen. De stakingswandelroutes starten telkens bij de ingang van Stork.

  • Zaterdag 20 april om 13.00u en om 14.15u
  • Zaterdag 27 april om 13.00u en om 14.15u
  • Zaterdag 4 mei om 13.00u en om 14.15u

Mocht er (te) veel animo zijn, dan zullen we extra tijden toevoegen op deze zaterdagen.

Aanmelden kan via www.theatergroepBarst.nl/stakingswandelroute