Vechtdal kunst

Peter van der Tol 23 juni 2024, 09:04
Gedurende een periode van meer dan twintig jaar zijn in en rond Nordhorn langs de rivier de Vecht meer dan 30 sculpturen gemaakt, die vandaag de dag een bijna voorbeeldig en internationaal niveau van begrip bieden van de recente kunstgeschiedenis in de openbare ruimte. Tegelijkertijd werden vanaf 1987 ook kunstwerken in de stedelijke ruimte aan de Nederlandse kant van de Vecht op de treinstations tussen Emmen en Zwolle geplaatst. Om de kloof over de grens te dichten, creëerden internationale kunstenaars vanaf 1998 nieuwe werken die intensief met de lokale geschiedenis en het landschap omgaan. Tegenwoordig vormen deze ruim 80 beeldhouwwerkprojecten over een lengte van ongeveer 180 kilometer één van de grootste open musea van Europa onder de naam ‘Kunstwegen’. De meeste van deze kunstwerken staan ​​in de open lucht en zijn 24 uur per dag voor iedereen toegankelijk.

Vooral de nieuwere kunstenaarsprojecten gaan een nauwe dialoog aan met de lokale omstandigheden door natuurverschijnselen, historische gebeurtenissen en regionale eigenaardigheden op te nemen en nieuwe artistieke accenten in het landschap te leggen. Ze behandelen bijvoorbeeld B. Ilya en Emilia Kabakov over de Duits-Nederlandse grens met wat mensen scheidt en verbindt. Peter Fischli en David Weiss leiden de bezoeker door de ecologische diversiteit van de heide en herinneren tegelijkertijd aan de krijgsgevangenenkampen van de WO II. Of Till Krause biedt onderweg altijd ongebruikelijke perspectieven op de reisroute met zijn nauwgezette observaties en liefdevol getekende kaarten.

Dit zijn slechts drie van de vele uiterst fascinerende artistieke ontmoetingen in het Vechtdal. ‘Kunstwege’ nodigt uit tot een reis door geschiedenis en verhalen te midden van heide, heidevelden en bossen, langs grachten, weidse weilanden en romantische stadjes, waarbij kunst als “leidmotiv” de diverse thema’s op bijzondere wijze naar voren laat komen. Als 188 kilometer met borden keurig uitgezette fiets-kunst- en cultuur te veel is dan zijn er ook kortere alternatieven.

Kunstroutes fietstocht Nordhorn
Een kunstroutetocht door Nordhorn, Frenswegen, Lage en ons Twentse grensgebied. In Nordhorn en bij Klooster Frenswegen kom je een groot aantal sculpturen tegen, naast projecten van bekende internationale kunstenaars en sculpturen uit de drie zandsteensymposia. Het pad via Lage biedt vele schilderachtige vergezichten en leidt uiteindelijk naar het gevarieerde landschap van het Nederlandse Dinkelland. Laat het "Parabolic Triangular Pavilion I" van Dan Graham je meenemen in een spannend spel van reflecties aan de Vechtesee in Nordhorn. Aan de oever van het meer kom je ook de vreemde kikker van Thomas Rentmeister en de "Nordhornstengel" van Bernhard Luginbühl tegen. Volg daarna de bewegwijzerde kunstroute door Nordhorn naar ongeveer zestien andere kunstwerken.

Ongeveer 32 km, duur: bijna 2 uur (zie kaart)
Start: Nordhorn, Vechtesee / via Klooster Frenswegen, locatie (reigerkolonie, eikenlaan, watermolen) / Lattrop/Ootmarsum /Dinkelland, De Bergvennen) / Eindpunt: Nordhorn.


Of maak een rondje in Ommen en laat je verleiden tot een bezoek aan diverse kunstuitingen deze zomer: 
- Het Panelenpad: wandel langs 29 panelen in het centrum van Ommen.  
- Kunst onder de Wieken: 5 wekelijks wisselende exposities in de prachtige molen De Konijnbelt. Open op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13 tot 17 uur.
- Het Ommer Kunst Weekend: op 24 en 25 augustus stellen de kunstenaars uit Ommen hun atelier open voor het publiek.
- Kijk op Kunst: van 12 oktober tot 3 november is Vechtdalkunsten in de etalages in Ommen te bezichtigen.