Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAÏNE van ma 8 mei t/m zo 14 mei 2023

14 mei 2023, 20:28
Maandag:
+ In de regio rondom Zaporizja zijn 1679 mensen, waaronder 660 kinderen gedeporteerd. Rusland spreekt van evacuaties. De gouverneur van het gebied kondigde aan dat mensen gedwongen het gebied moesten verlaten met het oog op een aanstaand Oekraïens offensief.
+ Rusland heeft Oekraïense steden bestookt met drone- en raketaanvallen. Bij de aanvallen zijn doden en gewonden gevallen, zegt het leger. Het leger zegt verder dat het 35 drones en een deel van de raketten in Odessa heeft onderschept.
+ Rusland organiseert nep-protesten in een aantal Europese steden, onder andere in Nederland. De nep-protesten moeten verdeeldheid in Europa veroorzaken over de oorlog in Oekraïne, zou blijken uit gelekte documenten van Russische inlichtingsdiensten. Bij de protesten in 10 Europese steden zijn steeds dezelfde Russische mannen te zien met dezelfde protestborden.
+ Oekraïens leger zegt dat de Wagner groep geen tekort aan wapens en munitie heeft. ‘Ze hebben meer dan genoeg munitie om op ons te schieten’, zegt een woordvoerder.
+ Rusland heeft de graandeal met Oekraïne gedwarsboomd door te weigeren binnenkomende schepen te controleren en registreren. Aldus het ministerie van Wederopbouw. Volgens Oekraïne schendt Rusland daarmee het akkoord.
+ Russische raket verwoest magazijn Rode Kruis in Odessa. Volgens de organisatie waren er geen mensen aan het werk op het moment van de aanval. Het Rode Kruis heeft de activiteiten in de regio voorlopig opgeschort.
+ In Marioepol is het Russische leger begonnen met het mobiliseren van burgers. Dit betekent dat ook Oekraïense burgers worden ingezet om te vechten tegen het Oekraïense leger(!)  ‘Rusland blijft met nieuwe methoden Oekraïense burgers vermoorden. Maar wij geloven in de Oekraïense strijdkrachten en wachten op de bevrijding van onze stad’, citeert de gemeenteraad de burgemeester van de stad.
+ De reactoren van de kerncentrale in Zaporizja zijn stilgelegd, dit is gedaan om ‘provocaties van het Oekraïense leger te voorkomen’, zegt de door Rusland aangestelde gouverneur Balytsky. Het is niet duidelijk wat hij daarmee bedoelt.
 
 
Dinsdag:
+ De voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen is aangekomen in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Ze gaat in gesprek  met Zelensky. Ze zegt dat het goed is om terug te zijn in Oekraïne. ‘De waarden die we belangrijk vinden worden hier iedere dag verdedigd.’
+ Boven Kiev zijn zo’n 15 Russische projectielen onderschept. Het hoofd van de militaire tak van Kiev Popko zegt dat de Russen luchtaanvallen uitvoeren in het kader van Overwinningsdag, de dag dat Rusland de overgave van Nazi-Duitsland herdenkt.
+ Poetin in toespraak: ‘Er wordt oorlog gevoerd tegen ons moederland’, begon hij zijn speech. ‘De westerse elite vertoont haat en russofobie. Ze willen ons land vernietigen. Maar het Westen vergat wie de nazi’s heeft verslagen.’
+ Hij verwijt het Westen het ‘vernietigen van de traditionele familiewaarden’. Hij zegt ook dat het Oekraïense volk is gegijzeld door de ambities van het Westen.
+ Scholtz sprak het Europese parlement toe in Straatsburg. Hij benadrukte nog eens dat Europa Oekraïne zal steunen zolang dat nodig is. Hij vindt het ook belangrijk dat er schot komt in de Europese gezamenlijke inkoop van wapens voor Oekraïne. Dit moet sneller vanwege de luchtaanvallen door Rusland.
+ De militaire parade ter ere van Overwinningsdag is opvallend bescheiden dit jaar. Zo zag Poetin maar één WO II-tank langsrijden. Vorig jaar was dat een hele colonne tanks, inclusief een reeks moderne modellen.
+ De VS trekken nog eens 1,2 miljard dollar uit voor steun aan Oekraïne. Het gaat om geld voor luchtverdedigingssystemen, munitie en apparatuur om westerse militaire apparatuur te laten samen werken met Oekraïense systemen.
+ Terwijl iedereen wacht op het voorjaarsoffensief van Oekraïne vliegen de piloten rond in helikopters die meer dan 50 jaar oud zijn: ‘We hebben meer zwaar aanvalsmaterieel nodig’.
+ In de Oekraïense regio’s die door Rusland worden bezet gingen vieringen van de Overwinningsdag door om de ‘eenheid tussen Rusland en Oekraïne te benadrukken’.
+ Amerikanen saboteren Russische spionagesoftware. Het programma, genaamd ‘snake’ had honderden computers gekraakt waarbij documenten van de Amerikaanse overheid werden buitgemaakt.
 
Woensdag:
+ De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Koeleba waarschuwt voor te hoge verwachtingen van het voorjaarsoffensief dat naar verwachting binnenkort zal beginnen. ‘Beschouw dit offensief niet als het laatste, want we weten niet wat het oplevert’. Oekraïne wil alle bezette gebieden terugkrijgen, inclusief de Krim.
+ Bij de Russisch stad Voronezj is een militair terrein door vermoedelijk Oekraïense drones aangevallen. ‘Een van de twee is door luchtafweer van zijn koers afgeweken en neergestort, de ander is vernietigd’, meldt de gouverneur van de regio. Voronezj ligt op minder dan 200 kilometer van de grens met Oekraïne.
+ Het Oekraïense energiebedrijf Energoatom zegt dat Rusland de meer dan 2500 werknemers in de regio Zaporizja en hun gezinnen naar Rusland wil deporteren. Dat heeft tot gevolg dat er een ‘catastrofaal tekort’ aan medewerkers ontstaat, aldus Energoatom. ‘Het  nu al urgente probleem  van voldoende personeel om de centrale veilig te draaien, zal verergeren’.
+ Het kabinet gaat gemeenten die hun contract met Gazprom hebben opgezegd opnieuw compenseren. Over de zin en noodzaak was veel discussie en vele gemeenten voelden zich benadeeld.
+ Het Kremlin reageert woedend op het advies van een Pools overheidsorgaan om de Russische exclave Kaliningrad de naam Króelewiec te geven. Volgens Rusland is het een ‘vijandige daad’ en een voornemen dat ‘grenst aan waanzin’.
+ Frankrijk gaat onderzoek doen naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid na de dood van de Franse videojournalist Arman Soldin van persbureau AFP. Hij kwam dinsdag om het leven bij raketaanvallen in de buurt van Tsjasiv Jar dat dicht bij Bachmoet ligt.
+ De Oekraïense troepen lijken een flinke klap te hebben uitgedeeld aan het Russische leger bij Bachmoet. Volgens Oleksandr Syrski, een bevelhebber van de Oekraïense landmacht hebben de Russen zich in sommige delen van Bachmoet tot 2 kilometer teruggetrokken.
 
Donderdag:
+  Zelensky zegt dat zijn land meer tijd nodig heeft om het tegenoffensief tegen Rusland voor te bereiden. Het Oekraïense leger wacht op meer militaire steun zoals wapens en gepantserde voertuigen. Oekraïne kan een tegenoffensief uitvoeren met wat nu voorhanden is maar vreest dat er dan veel landgenoten zullen sneuvelen.
+ Het VK heeft langeafstandsraketten aan Oekraïne geleverd, bevestigt de Britse minister van Defensie Ben Wallace. Om hoeveel raketten het gaat, is nog niet duidelijk. Het gaat om het type Storm Shadow.
+ Volgens Turkije is er vooruitgang geboekt in de gesprekken over de graandeal. De partijen kwamen overeen om technisch vierzijdige vergaderingen over de deal voort te zetten, is te lezen in een verklaring van het Turkse ministerie van Defensie.
+ De EBU heeft een verzoek van Zelensky geweigerd om zaterdag tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival het publiek toe spreken via een videoboodschap.
+ Het Oekraïense ministerie van Defensie zegt dat de strijdkrachten dichter bij  Bachmoet zijn gekomen. In de afgelopen week hebben militairen 2 kilometer grondgebied heroverd. Rusland ontkent dat en zegt dat de stad nog onder controle is.
 
Vrijdag:
+ De Chinese gezant voor Euraziatische zaken Li Hui brengt tijdens een reis door Europa ook een bezoek aan Oekraïne. Hij is de hoogstgeplaatste diplomaat die het land bezoekt sinds de Russische invasie.
+ Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Amerikaanse ambassadeur in het land op het matje geroepen. Deze Reuben Brigety zei eerder deze week dat een Russisch schip vorig jaar wapens heeft opgepikt in Zuid Afrika. Zuid Afrika zegt nu dat dit zonder medeweten van hen is gebeurd.
+ Oekraïense vluchtelingen die kampen met psychische of psychosociale problemen kunnen binnenkort in hun eigen taal ondersteuning krijgen van Oekraïense psychologen die ook vanwege de oorlog naar Nederland zijn gevlucht.
+ In Polen is de oppositie woedend vanwege een Russisch raket die op 16 december is neergekomen in het noorden van het land. De raket was maandenlang spoorloos en werd vorige maand gevonden in een bos bij Bydgoszcz, waar ook de NAVO een kantoor heeft.
 
Zaterdag/zondag:
+ Ambassadeur VS biedt excuses aan, aan de minister van Buitenlandse Zaken van Zuid-Afrika voor zijn opmerkingen over een mogelijke wapenverkoop aan Rusland.
+ Zelensky heeft opnieuw gezegd dat Oekraïense militairen terrein hebben teruggewonnen in de buurt van Bachmoet. Rusland gaf eindelijk toe dat Russische troepen het gebied ten noorden van de stad hebben verlaten.
+ Duitsland bereidt een nieuwe wapenlevering aan Oekraïne voor. Het gaat om het grootste pakket sinds het begin van de Russische invasie met een waarde van 2,7 miljard euro. Het gaat onder meer om 20 infanteriegevechtsvoertuigen, 30 Leopard 1-tanks, 15 luchtafweertanks en 200 drones.
+ In de Russische regio Briansk, grenzend aan Oekraïne, zijn vier Russische toestellen neergestort. Het gaat om twee helikopters en twee gevechtsvliegtuigen.
+ De vier toestellen zijn uit de lucht geschoten meldt de Russisch zakenkrant Kommersant. De vliegtuigen met bommen en raketten wilden een aanval uitvoeren in Oekraïne. De helikopters vlogen mee ter ondersteuning. Oekraïne heeft niet gereageerd.
+ De Italiaanse premier Meloni heeft gezegd dat ze uitgaat van een Oekraïense overwinning na de brutale en oneerlijke agressie van Rusland. Dat zei ze bij een ontmoeting tussen haar en Zelensky in Rome.
+ Bij de ontmoeting met paus Franciscus heeft Zelensky een plaat van een kogelwerend vest overhandigd. De plaat zat in een kogelwerend vest dat is gebruikt door een Oekraïense militair. Later is die beschilderd met een afbeelding van de madonna. Het is een hele eer zei Zelensky toen hij de paus ontmoette. Het is voor het eerst dat ze elkaar zagen sinds Rusland Oekraïne overviel.
+ Thuisstad Ternopil van de Oekraïense songfestival act is geraakt door Russische raketten. Daarbij zijn twee mensen gewond geraakt.
+ Zelensky is aangekomen in Berlijn meldt hij op Twitter. Daar noemt hij ook een paar agendapunten voor het bezoek zoals wapens, luchtverdediging en wederopbouw. Hij zal spreken met Scholtz en president Steinmeier. Ook wordt verwacht dat hij aanwezig is bij de uitreiking van de Karelprijs in Aken. Die prijs ter bevordering van de Europese eenwording werd hem en het Oekraïense volk afgelopen december toegekend.