Gelezen!

DE OORLOG IN OEKRAÏNE van ma.16 t/m zo. 22 jan. 2023

22 januari 2023, 21:22
Maandag:
+ Oekraïense militairen zijn aangekomen in Oklahoma om te leren omgaan met het Patriot-luchtafweersysteem. De training neemt enkele maanden in beslag.
+ De Russische autoriteiten hebben buitenlanders die in Rusland in het leger gaan het Russische staatsburgerschap aangeboden volgens de generale staf.
+ Meer dan 7.000 burgerdoden sinds de Russische invasie meldt de Hoge Commissaris van de VN voor de Mensenrechten. Het werkelijke aantal zou ‘aanzienlijk hoger’ liggen. Oekraïne spreekt over tienduizenden doden.
+ Zweden en Finland moeten tot 130 ‘terroristen’ deporteren of uitleveren aan Turkije voordat het Turkse parlement hun toetreding tot de NAVO goedkeurt, zei Erdogan. Hij stelde eerder de uitlevering van vooral Koerdische militanten als voorwaarde en geeft daar nu een aantal bij.
+ Rusland: moderne Britse tanks in Oekraïne zullen branden. De levering zal de uitkomst van de oorlog niet veranderen waarschuwt het Russische regime.
(zie ook What’s new(s))
+ Oekraïne kan binnenkort meer leveringen van zware wapens uit westerse wapens verwachten, zei NAVO-chef Stoltenberg. ‘De recente toezeggingen voor zwaar oorlogsmateriaal zijn belangrijk en ik verwacht er in de nabije toekomst meer’.
+ Zelensky woedend na raketaanval Dnipro: ‘Ik zou iedereen in Rusland willen aanspreken die zelfs nu nog niet een paar veroordelende woorden over heeft voor deze terreur’, zei de president in het Russisch. ‘Jullie laffe stilzwijgen zal pas eindigen als deze terroristen op een dag ook achter jullie aan komen.’
+ Een ex-commandant van de Wagner groep heeft asiel gevraagd in Noorwegen nadat hij was gedeserteerd uit het huurlingenleger dat in Oekraïne actief was.
 
Dinsdag:
+ Poetin heeft zijn nieuwe opperbevelhebber Gerasimov opgedragen om de regio Donbas vóór maart volledig in te nemen en daar een veiligheidszone te vormen.
+ In Minsk is het proces begonnen tegen oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja die er zelfs niet bij is omdat ze naar het buitenland uitweek. Ze staat onder meer terecht voor hoogverraad.
+ Russen claimen opnieuw de inname van Soledar. Om de streek waar ook Bachmoet ligt wordt hevig gevochten, onder meer door de Wagner groep, het bedrijf dat met huurlingen actief is in meerdere landen inclusief Syrië en Afrika en nauwe banden heeft met het Kremlin.
+ Rusland gaat zijn leger herstructureren, het gaat om ‘enorme aanpassingen’. Het betreft de periode van 2023 tot 2026.
+ De Finse minister van Defensie zegt in Davos dat hij hoopte dat ze spoedig een beslissing nemen over het leveren van tanks aan Oekraïne. Hij benadrukt dat zijn land bereid is om zijn bijdrage te leveren.
+ In Davos heeft de president van Noord-Macedonië gesteld dat de westerse Balkan-regio een zwakke plek is in de Europese veiligheidsstructuur en makkelijk te beïnvloeden door Russische campagnes. Hij benadrukt dat de VS meer aandacht moeten hebben voor de situatie in dit gebied.
+ Minstens zeven Russische soldaten dood nadat een handgranaat per ongeluk ontploft, laat het Russische persagentschap Interfax weten. Het gebeurde in de Russische regio Belgorod vlak bij de Oekraïense grens.
+ Het Kremlin blijft bestrijden dat de geclaimde verovering van het stadje Soledar uitsluitend het werk is van het Wagner-huurlingenleger van Prigozjin. Poetin: ‘Het succes aan het front omschreef hij als een verdienste van het Russische ministerie van Defensie.’ Die uitlating was ‘vermoedelijk een bewuste poging’ om het toenemende gezag van Prigozjin te ondermijnen.
+ De toetreding van Oekraïne tot de NAVO zou volgens Henry Kissinger een ‘gepaste uitkomst’ zijn van de Russische invasie. Dat zei de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken op het World Economic Forum in Davos.
 
Woensdag:
+ Zelensky waardeert de Nederlandse steun bij het bestrijden van de Russische troepen in zijn land. Op Twitter bedankte hij Rutte voor zijn aankondiging een Patriot-luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne te willen leveren.
+ In Moskou zijn vier mensen gearresteerd toen ze bloemen wilden neerleggen bij een monument ter nagedachtenis aan de zeker 44 burgerdoden na de raketaanval op Dnipro.
Het kleine monument voor Dnipro was opgericht aan de voet van een monument voor de Oekraïense dichteres Lesja Oekrajinka in een park.
+ Poetin gaat in komende dagen een nieuwe mobilisatiegolf aankondigen zegt het Institute for the Study of War, een Amerikaanse denktank. Oekraïne zegt dat er een half miljoen nieuwe troepen worden opgeroepen.
+ EU-kopstuk Charles Michel heeft zich uitgesproken voor het sturen van tanks naar Oekraïne. ‘Het moment daarvoor is aangebroken.’
+ Lavrov: het Westen is bezig met een zogeheten ‘Endlösung’ voor de Russische kwestie.
Volgens hem is het Westen, onder leiding van de VS bezig met een proxy-oorlog tegen Rusland die hetzelfde doel had als Hitler, namelijk in dit geval het uitroeien van het Russische volk.
+ Zoals Napoleon bijna heel Europa mobiliseerde en Hitler de meeste Europese landen mobiliseerde hebben de VS vandaag een coalitie samengesteld tegen Rusland, aldus Lavrov.
+ Russisch soldaten blazen per ongeluk een Wagner tank op: ‘We schoten op hen, we bliezen hun tank op voordat we beseften dat het onze jongens waren’, zo vertelde een niet geïdentificeerde Russische soldaat.
+ Zelensky spreekt van  ‘een verschrikkelijke tragedie’, na de helikoptercrash waarbij zeker veertien mensen om het leven kwamen onder wie binnenlandminister Denis Monastirski. De helikopter stortte neer bij een kleuterschool. Zeker één kind overleefde het ongeluk  niet.
+ Invasie Oekraïne ‘bedoeld om een einde te maken aan oorlog die sinds 2014 woedt’, aldus Poetin. ‘Alles wat we nu doen is een poging om deze oorlog te stoppen. Dat is de betekenis van onze operatie – het beschermen van mensen die in die gebieden wonen.’
+ Canada belooft  een schenking van tweehonderd gepantserde voertuigen van het type Senator. Oekraïne had specifiek om dergelijke voertuigen gevraagd.
 
Donderdag:
+ NAVO: Poetin bereidt een lange oorlog voor. ‘Hij heeft al meer dan 200.000 extra soldaten gemobiliseerd, voert de wapenproductie op en verwerft ook meer wapens van autoritaire regimes zoals Iran. 2023 wordt een moeilijk jaar.’
+ Poetin: De Russen maken net zo veel raketten als alle andere landen op de wereld samen. Hij toonde zich dan ook zelfverzekerd over de Russisch overwinning op Oekraïne.
+ Zelensky maant in Davos zijn bondgenoten met meer spoed zijn land te helpen. Hij waarschuwde dat ‘tirannie sneller oprukt dan democratieën’.
+ Volgens het Britse ministerie van Defensie overweegt Rusland zwaardere T14-tanks in te zetten in het zuiden van Oekraïne. Het risico van deze inzet is echter groot omdat de tanks zwaarder zijn dan alle andere Russische tanks, wat een logistieke uitdaging betekent.
+ Hoe moeizaam de oorlog ook verloopt volgens Rusland, Poetin is van plan nog eens honderdduizenden soldaten naar het front te sturen, denken westerse experts.
+ Zweden gaat zijn Archer artilleriesysteem, een moderne mobiele houwitser waar Kiev al maanden om vraagt naar Oekraïne sturen.
+ De Duitse wapenindustrie bereidt zich voor om tanks aan Oekraïne te leveren, maar die zijn niet allemaal van het moderne soort. Naast het topmodel Leopard 2 kunnen ook de Leopard 1 en de Britse Challenger-1tanks worden opgeknapt en overgedragen aan Kiev.
+ Medvedev stelt dat het mogelijk tot een atoomoorlog zal komen als Rusland de strijd verliest in Oekraïne. Hij zegt dat dit een respons is op Scholtz die stelt dat Rusland moet verliezen in Oekraïne.
+ Servische media melden dat de regering heeft besloten om materialen te sturen naar Oekraïne waarmee Kiev het stroomnetwerk beter kan beschermen tegen Russische aanvallen. De stap is opmerkelijk daar Rusland en Servië van oudsher bondgenoten zijn. In het begin van de oorlog waren er pro Russische betogingen in Belgrado. Servië wees ook recentelijk rekruteringsmensen van Wagner de deur.
+ Oekraïense ministers roepen 12 landen op Leopard-tanks te leveren. ‘We garanderen dat we deze wapens zullen gebruiken op verantwoorde wijze en uitsluitend voor de verdediging’.
+ De VS stellen voor nog eens 2,5 miljard dollar militaire hulp beschikbaar aan Oekraïne. Hierin zitten niet de gevraagde zware tanks maar wel 59 Bradley gevechtsvoertuigen, 90 pantservoertuigen en 350 zogeheten Humvees.
+ Het kabinet is bereid te betalen voor moderne Leopard 2-tanks die andere landen naar Oekraïne sturen. Zo heeft Nederland eerder al bijgedragen aan tientallen oude Sovjet tanks die Tsjechië aan Oekraïne heeft geleverd.
 
Vrijdag:
+ Rusland installeert luchtafweer op daken in Moskou uit angst voor Oekraïense drones. Het lijkt erop dat Rusland zich voorbereidt op een luchtaanval op de hoofdstad. Of er indicaties zijn dat zoiets zou gebeuren is niet duidelijk.
+ Duitsland gaat Oekraïne nog eens 52 miljoen euro geven voor herstel na de oorlog. We zijn tijdens deze oorlog bezig om Oekraïne te herbouwen in een ‘vrij onafhankelijk Oekraïne’, aldus Minister van Ontwikkeling Svenja Schulze.
+ Rusland zegt dat het leveren van westerse tanks aan Oekraïne niets aan uitkomst van de oorlog gaat veranderen. ‘Het Westen heeft last van een illusie waarin ze denken dat Oekraïne Rusland kan verslaan,’ aldus de woordvoerder van het Kremlin, Peskov.
+ Frankrijk verhoogt het defensiebudget voor 2024 tot 2030 tot 400 miljard euro. In de periode 2023 was er 295 miljard euro uitgetrokken.
+ Een Russische raket heeft een kinderdagverblijf geraakt in de oostelijke stad Kramatorsk. Of er slachtoffers zijn gevallen is onbekend.
+ De VS spreken over een beslissend moment voor Oekraïne nu bondgenoten moeten besluiten over veel meer militaire steun. Dit is een beslissend moment zegt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin.
+ Duitse minister van Defensie Pistorius zegt dat er nog geen besluit is over de levering van Leopard-2 tanks aan Oekraïne. Tientallen westerse ministers zijn bij elkaar gekomen in het Duitse Rammstein. Hij zegt dat er onenigheid is en hij en zijn collega’s moeten de voor en -nadelen van de levering van de krachtige aanvalswapens heel goed afwegen. Hij wil hier eerst consensus over.
+ Wel meer zware wapens voor Oekraïne. Volgens NAVO-topman Stoltenberg zullen de honderden in het overleg in Rammstein toegezegde pantservoertuigen en infanterie gevechtsvoertuigen ‘een enorm verschil’ maken. De steun stelt de Oekraïners in staat zich te verdedigen maar ook om hun eigen offensieven te lanceren om grondgebied te heroveren.
+ Duitsland laat Oekraïne alvast oefenen met de zware Duitse Leopard-tank, vooruitlopend op het besluit of Oekraïne de tanks krijgt.
+ VS heeft het Russische Wagner-privéleger als internationale criminele organisatie bestempeld. De stap moet Wagner hinderen bij zijn operaties zoals in Oekraïne en bij conflicten in Afrika.
 
Zaterdag/zondag:
+ VS: ‘We geloven dat de Wagner-groep momenteel 50.000 mensen in Oekraïne heeft ingezet, waaronder 10.000 huurlingen en 40.000 gevangenen. Volgens de Britse inlichtingendienst zijn de huurlingen van de Wagner-groep inmiddels een ‘sleutelcomponent’ in de Russische oorlogsmachine geworden.
+ Mark Milley, de stafchef van het Amerikaanse leger zegt dat het ‘zeer, zeer moeilijk’ wordt om in 2023 het Russische leger te verdrijven uit Oekraïne.
+ De Baltische staten Litouwen, Estland en Letland roepen gezamenlijk Duitsland op om Leopard tanks aan Oekraïne te leveren. ‘Dit is nodig om de Russische agressie te stoppen, Oekraïne te helpen en de vrede in Europa snel te herstellen’, schrijft de Letse minister van Buitenlandse Zaken.
+ Oekraïne laakt de ‘algemene besluiteloosheid’ van zijn bondgenoten over het leveren van de moderne Duitse Leopard-tanks voor de strijd tegen de Russen. ‘Het doodt nog meer van onze burgers’, aldus een adviseur van het Oekraïense presidentschap over het uitblijven van de Duitse goedkeuring.
+ De Wagner-groep is van plan om lichamen van Oekraïense soldaten die gesneuveld zijn tijdens gevechten in de stad Soledar met twintig vrachtwagens naar Oekraïens grondgebied te vervoeren.
+ Zelensky heeft zaterdag in tranen een herdenkingsdienst bijgewoond. De zeven staatsambtenaren die woensdag tijdens een helikoptercrash om het leven kwamen, werden herdacht in Kiev. Eén van de slachtoffers was zijn minister van Binnenlandse Zaken Denis Monastirski en dat viel hem duidelijk zwaar.
+ De Russische leiders zijn zeer waarschijnlijk van mening dat een verhoogde conventionele dreiging nog vele jaren na de huidige oorlog in Oekraïne zal voortduren. Rusland zal moeite hebben de geplande uitbreiding te bemannen en uit te rusten aldus het Britse ministerie van Defensie.
+ In Parijs vindt een Frans-Duitse ministerraad plaats. De huidige leiders Macron en Scholtz geven na afloop een persconferentie.
+ Vjatsjeslav Volodin, voorzitter van de Doema in Moskou waarschuwt voor een ‘tragedie van wereldformaat’ als de bondgenoten van Oekraïne overgaan tot het leveren van Duitse Leopard 2-tanks aan het land. Het zal leiden tot een ‘verschrikkelijke oorlog’ met heel andere gevechten. De buitenlandse politici moeten begrijpen dat dit kan eindigen in een tragedie van wereldformaat die hun landen zal vernietigen.’